Vrijeme čitanja: 5 minuta
umnjaci

Saznajte zašto umnjaci zadaju najviše problema

Umnjaci ili treći molari (M3) su posljednji u nizu svih zubi u čeljusti. Oni su zaostali zubi koje su naši pretci koristili za žvakanje tvrde hrane. Pradjedovska funkcija imala je smisla kada je čeljust bila veća. Evolucijom se čeljust suzila i broj zubi se smanjio. Danas su umnjaci izgubili svoju svrhu radi naprednije pripreme i konzumiranja mekše hrane. Vadimo ih radi brojnih infekcija, krivog rasta ili štetnosti po druge zube. Ukratko, želimo izbjeći bolna stanja. Iz Dentus perfectus stomatološke ordinacije donosimo sve najbitnije informacije o tome zašto su ovi zubi tako problematični za većinu pacijenata.

Sadržaj
UMNJACI I NJIHOVE KARAKTERISTIKE
UMNJACI MOGU UZROKOVATI BROJNE PROBLEME
ŠTO JE ALVEOTOMIJA?
POSLJEDICE KOJE MOGU IZAZVATI UMNJACI
POSTOJI I POZITIVNA STRANA

Umnjaci i njihove karakteristike

Karakteristike ovih zubi su doista specifične, a sve kako bi ispunjavali predviđenu svrhu snažnog žvakanja i mljevenja hrane. Veličinom i oblikom su najveći od svih zubi u čeljusti. Zbog velikog korijena svojim rastom mogu uzrokovati velike probleme u zagrizu ili položaju zubi. Upravo zbog toga što su veličinom najdominantniji zubi, oporavak nakon vađenja može potrajati. S obzirom da je svaki zub individua za sebe i da svaka rana zarasta drugačijim intenzitetom teško je reći koliko traje oporavak. No neki prosjek za uspješan oporavak od vađenja umnjaka ili alveotomije najčešće je unutar mjesec dana. Pročitajte detaljnije upute kako se pripremiti za vađenje umnjaka.

Umnjaci mogu uzrokovati brojne probleme

Infekcije se razvijaju kod djelomično izraslih umnjaka gdje zub nema mjesta da bi izrastao te ostaje polovično zarobljen ispod zubnog mesa. U doticaju s hranom i bakterijama iz hrane često dolazi do stvaranja upala. Infekcija zahvaća okolno tkivo. Često se javlja granulom zuba, a nešto rjeđe neki oblik ciste mekih tkiva. Glavni simptom infekcije je glavobolja i oticanje obraza.

  • Polovično izrastao umnjak

  • Impaktirani umnjak

  • Nepravilan rast umnjaka

Što je alveotomija?

Alveotomija je zahvat vađenja umnjaka. Postoje dva načina vađenja umnjaka, a to su jednostavno vađenje i komplicirano vađenje. Jednostavno vađenje je ono koje ne zahtjeva kirurški pristup umnjaku. U tom slučaju do umnjaka je lako doći i umnjak vadimo kao i svaki drugi zub. Ostali slučajevi su nešto kompliciraniji kada je potreban detaljniji, dublji i snažniji pristup umnjaku. U tom slučaju to radimo kirurškim zahvatom. Samim time i oporavak nakon kompliciranog vađenja će trajati duže. O alveotomiji odlučujemo prilikom pregledavanja rentgenske snimke zuba. Ukoliko još nemate rendgenski snimak možete sve odraditi u prostorijama naše ordinacije u jednoj posjeti.

Posljedice koje mogu izazvati umnjaci

Izrasli ili ne, umnjaci su uvijek nepredvidljivi. Postoji mogućnosti da će neizrasli umnjak izrasti kasnije ili da će svojim pomicanjem unazaditi ortodontsku terapiju i trenutni raspored zubi u čeljusti. Uvijek postoji mogućnost da umnjak neće izrasti i neće negativno utjecati na postojeće zube. Umnjaci mogu poremetitit ortodontsku terapiju, stvarati infekcije i karijese te onemogućiti detaljnu oralnu higijenu. S obzirom kako je nama kao stomatolozima nemoguće sa stopostotnom sigurnošću reći hoće li umnjaci uzrokovati probleme u budućnosti, a uzevši u obzir posljedice koje mogu izazvati često je bolje preventivno ih izvaditi.

Postoji i pozitivna strana

Umnjaci se mogu iskoristiti ukoliko pacijent pati od nedostatne razine zubne kosti. Gustoća i volumen zubne kosti bitni su za uspješnu ugradnju zubnog implantata. Kod nedostatka zubne kosti moguće je stvoriti prirodni supstrat kosti uz pomoć dentin grinder tehnologije. Tehnologija djeluje tako da usitnjavamo pripremljeni umnjak i dobiveni supstrat koristimo za nadogradnju kosti. Zahvat je izuzetno uspješan jer se radi iz umnjaka domaćina. Umnjak ima veliku sličnost sa koštanim tkivom. Više o zahvatu saznajte iz našeg članka na temu koštani mlinac.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS