zubni most

Zubni most

Zubni most je trajna protetska konstrukcija koja povezuje nosače i nadoknađuje zube koji nedostaju. Zubni most se sastoji od minimalno tri zubne krunice koje su međusobno povezane. Nosači zubnog mosta mogu biti prirodni zubi ili zubni implantati. Ovisno o tome moguće je odabrati zubni most na prirodnim zubima ili na implantatu. Između nosača može nedostajati jedan ili više zubi.

Cilj izrade zubnog mosta je ponovno uspostavljanje estetike i funkcije izgubljenih zubi. Uz zubni most bezbrižno ćete se smijati, pričati i žvakati.

Materijali za izradu zubnog mosta

Zubni most se sastoji od konstrukcije mosta i estetskog materijala. Konstrukcija osigurava mehaničku otpornost i prijenos žvačnih sila na nosače i čeljusnu kost. Kada je zubni most pričvršćen u ustima pacijenta, konstrukcija mosta nije vidljiva. Postoje različite vrste zubnih mostova. Keramika služi kao estetski materijal za oblaganje konstrukcije zubnog mosta.

Keramika

Keramika se nanosi u slojevima različitih boji i nijansi kako bi nastao ukupan dojam prirodnosti zuba. Keramika je biokompatibilan materijal koji ne izaziva alergijske reakcije. Keramički most zbog sličnosti materijala sa zubnom caklinom pacijentu omogućuje najbolji osjećaj prirodnih zubi.

Cirkon keramika

Cirkon keramika najbolji materijal za izradu zubnog mosta, izvrsno oponaša prirodnu boju zubi, propušta i reflektira svijetlo slično kao i prirodni zubi. Odikuje se visokom čvrstoćom i stabilnošću. Kod ovih mostova se keramika veže za cirkon-oksidnu podlogu. Ovi zubni mostovi se izrađuju u ordinaciji Dentus perfectus putem digitalne CAD CAM tehnologije koja nam omogućava završetak rada u što kraćem roku.

Metalkeramika

Metalkeramika karakterizira ih metalna osnova na koju se veže keramika koja maskira boju metala i oponaša izgled prirodnih zubi. Metal keramički mostovi odlikuju se visoko čvrstoćom i stabilnošću, ali zbog metalne osnove nisu materijal izbora sa područje prednjih zubi. Metal keramički zubni mostovi jesu ekonomičnije rješenje u odnosu na cirkon-keramičke mostove, posebno su za svaku preporuku za protetske radove koji su smješteni u stražnjoj regiji.

pregled u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji

Prednosti zubnog mosta

 • Prirodan izgled osmijeha

 • Stabilnost

 • Minimalno invazivan zahvat

 • Brz postupak nadoknade zubi

Dentus perfectus - cirkon keramika

U 4 koraka do potpunog osmijeha:

 • Pregled i plan terapije

  Pregled od strane stomatologa omogućit će vam saznati odgovor koji plan liječenja je idealan za vaš slučaj. Posavjetujte se sa iskusnim stomatologom koji će vam vratiti osmijeh.

 • Digitalno skeniranje čeljusti

  Nova tehnologija omogućava nam brzo i jednostavno skenirati čeljust. Skeniranje izvodimo pomoći digitalnog skenera koji trenutno slaže realnu 3d sliku identičnu vašoj čeljusti. Uređaj je precizan i omogućava vrhunsku prilagodbu protetskog rada.

 • Proba protetskog rada

  Proba može biti jedna ili nekoliko njih. Važne su nam kako bi postigli željeni rezultat. Probe nam služe da na vrijeme uvidimo ako postoji potreba za dodatnom prilagodbom rada. U suradnji s dentalnim laboratorijem pobrinut ćemo se da oblik, boja, veličina i zagriz u potpunosti odgovaraju vašem osmijehu.

 • Trajno postavljanje zubnog mosta

  Kada se uvjerimo da je sve u redu slijedi trajno učvrščivanje rada. Zubni most učvrščujemo cementiranjem. Postupak se radi pod lokalnom anestezijom i u potpunosti je bezbolan. Pacijentu je potrebno do tjedan dana da se privikne na zubni most. Promjene u broju zubi ne prolaze nezapaženo. Na njih se potrebno naviknuti. Osjećaj nedostatka zubi i potpunog broja zubi uvelike je drugačiji i tome svjedoče meka i tvrda tkiva.

postupak digitalnog skeniranja Dentus perfectus
otkrivanje novog osmijeha Dentus perfectus

Izrada zubnog mosta

Izrada zubnog mosta odvija se u nekoliko radnih faza. Broj i duljina radnih faza ovise o tehnologiji izrade, namjeni mosta (privremeni ili trajni) i odabranom materijalu za izradu. Konstrukcija trajnog zubnog mosta izrađuje se od metala ili od cirkona.

Klasični postupak izrade trajnog mosta uključuje uzimanje otiska čeljusti gumastim materijalom, probu konstrukcije i probu gotovog rada. Moguće je uzeti otisak i digitalnim skeniranjem čeljusti. Za pacijente je to puno ugodniji način od standardnog uzimanja otiska pomoću otisne mase. U ordinaciji preferiramo digitalni proces uzimanja otiska iz razloga što je najprecizniji, virtualno preslikava sve detalje te trenutačno stvara 3D sliku koja se odmah šalje u dentalni laboratorij. Uz glavne radne faze, često odlučimo napraviti dodatnu probu keramike. Na probi definiramo oblik i duljinu zuba, nijansu boje i ispitujemo zagriz. Probe su nam od velikog značaja za maksimalnu prilagodbu rada. Probama pristupamo sa velikom ozbiljnošću kako bismo se uvjerili da smo na putu do savršenog osmijeha.

Trajnost zubnog mosta

Zubni mostovi obično traju od 5-15 godina. Uz dobru oralnu higijenu i redovite kontrolne preglede kod stomatologa, trajnost zubnih mostova može biti maksimalna. Zubni most potrebno je zamijeniti za novi ukoliko postoje promjene nivoa mekih tkiva i kosti u ustima. Do promjena mekih tkiva i razine zubne kosti dolazi uslijed starenja organizma. Zubni most drugo je najbolje rješenje poslije zubnih implantata. Zubni implantat je odlično rješenje nadoknade jednog ili više zubi koji nedostaju.

Nosači zubnih mostova

Zubni most na prirodnim zubima

Ugradnja zubnog mosta na prirodne zube preporuča se kao rješenje u slučaju nedostatka jednog ili više zuba. Zubni most je moguće izraditi na prirodnim vlastitim zubima. Zubni most može se izraditi na dva ili više zuba. Nekada je planiranje zubnog mosta bilo ograničeno brojem i rasporedom preostalih zubi. Često puta zbog nedostatnog broja zuba nije bilo moguće izraditi adekvatni zubni most. No pojavom zubnih implantata moguće je riješiti nepovoljan broj nosača mosta. To nam omogućava osigurati uvjete za izradu fiksne konstrukcije. Most na prirodnim zubima fiksiramo cementiranjem.

Zubni most na implantatima

Zubni most može se izraditi na dva ili više implantata. Kod mosta na implantatima moguća je fiksacija i vijcima koji mi u našoj stomatološkoj ordinaciji preferiramo. Prednosti fiksacije vijcima su nemogućnost nastanka upale gingive (zubnog mesa) zbog upotrebe cementa i mogućnosti skidanja mosta sa implantata bez ikakvih oštećenja. Zubni most na implantatima je pouzdano rješenje kojim postižemo maksimalnu čvrstoću i stabilnost. Zubni most na zubnim implantatima idealno je rješenje u slučajevima kada nedostaju zubi nosači. Zubni most na implantatima izrađujemo u sklopu All-on-4 ili All-on-6 tehnike. Međusobno se razlikuju u broju implantata. Najpoznatija koncepcija izrade zubnog mosta na implantatima fiksiranog vijcima je All-on-4.

dental bridge Dentus Perfectus
skeniranje čeljusti u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji

Privremeni zubni most

Privremeni zubni most služi kao kratkoročno rješenje koje pacijent nosi za vrijeme trajanja procesa izrade zubnog mosta. Izrađujemo ga kod pacijenata kod kojih je u tijeku liječenje, cijeljenje ili zaštita zuba nosača. Nakon privremenog zubnog mosta izrađuje se trajni zubni most. Za izradu trajnog zubnog mosta moraju u potpunosti biti pripremljeni nosači i meka tkiva. Kada ti preduvjeti nisu ispunjeni, izrađujemo privremeni zubni most. Cilj privremenog mosta je omogućiti prihvatljivu estetiku i pravilan izgovor, te djelomičnu funkciju žvakanja. Proces cijeljenja rane nakon vađenja zuba, liječenje upalnih stanja gingive (zubnog mesa), liječenje korijena zuba nosača, te zaštita brušenih zuba nosača za vrijeme izrade trajnog mosta najčešći su razlozi za izradu privremenog mosta. Za izradu privremenih zubnih mostova koristimo kompozit.

Sastav privremenog zubnog mosta

Kratkotrajni privremeni zubni most (nošenje do nekoliko tjedana) izrađuje se u ordinaciji od Bis-akril kompozita. Dugotrajne preivremene mostove izrađujemo iz TelioCAD kompozitnih blokova pomoću  CAD CAM tehnologije u 24h. Vrijeme nošenja takvih mostova je od tri do dvanaest mjeseci. Fizikalna svojstva materijala dopuštaju žvakanje bez ograničenja. Osnovna boja se individualizira korištenjem GC Optiglaze Color boja, tako da su i estetski kriteriji takvog rada u potpunosti zadovoljeni.

Čišćenje zubnog mosta

Zbog specifičnog oblika higijena zubnog mosta razlikuje se od čišćenja prirodnih zubi. Kod prirodnih zubi moguće je čišćenje prostora između zubi korištenjem zubnog konca ili interdentalnih četkica.

Za razliku od prirodnih zubi, kod zubnog mosta nije moguće zadržavanje ostataka hrane između nosača i međučlanova jer su zubi međusobno povezani.

Druga bitna razlika u odnosu na prirodne zube je područje međučlanova. Međučlan mosta naslanja se na gingivu (zubno meso), a tehnički mora biti izveden tako da onemogućuje nakupljanje ostataka hrane.

Održavanje higijene

Pored zubne četkice i paste, najučinkovitije sredstvo za održavanje higijene zubnih mostova je korištenje oralnog tuša. Oralni tuš može pristupiti teško dostupnim mjestima. Desni su sklone upalama uslijed neadekvatne oralne higijene. Pomoću oralnog tuša s lakoćom je moguće ukloniti zaostalu hranu iz međuzubnih prostora i područja desni. Uz detaljnu oralnu higijenu potrebno je obavljati redovite preglede.

Zubni most je idealno rješenje kojim se nadoknađuje jedan ili više zubi koji nedostaju. Posjetite nas na kontrolnom pregledu i saznajte je li zubni most idealno rješenje za vaš slučaj. Obratite se našem iskusnom stomatologu.

Cijena zubnog mosta

Cijena zubnog mosta ovisi o broju članova koji čine zubni most i o odabranom materijalu zubnog mosta. Ugradnja zubnog mosta vrši se na prirodne zube ili zubne implantate. U slučaju kada se se zubni most ugrađuje na zubne implantate cijena je nešto skuplja jer je potrebno uračunati i operativne zahvate za ugradnju.

Pacijente često buni što je to zubna krunica, a što zubni most? Najlakše rečeno, zubni most je skup zubnih krunica. Nosači zubnog mosta mogu biti prirodni zubi u kombinaciji sa zubnim implantatima. Za planiranje rješenja u takvim situacijama postoje posebne smjernice u pogledu statike i konstrukcije mosta. Ugradnjom jednog ili dva zubna implantata moguće je izbjeći izradu zubne proteze uz očuvanje prirodnih zubi. Glavna prednost zubnog mosta ispred ostalih protetskih rješenja je u tome što je zubni most kao fiksna konstrukcija pričvršćena na nosače. Time je osiguran povoljan prijenos žvačnih sila na čeljusnu kost. Za pacijenta to znači osjećaj “svojih zubi”.

Zašto odabrati Dentus perfectus stomatološku ordinaciju?

 • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

 • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

 • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

 • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

Zubni most (Često postavljena pitanja)

Koliko traje izrada zubnog mosta?

Izrada zubnog mosta u prosjeku traje od 5 do 10 radnih dana.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS