Fiksni aparatić

Fiksni aparatić izrađuje se od nehrđajućeg čelika. Upravo iz tog razloga, metalne bravice nisu podložne promjenama boje. Fiksni aparatić sastoji se iz 3 dijela:

  • metalne bravice
  • metalne žice
  • gumice

Unatoč brojnim novostima i razvoju tehnologije na polju stomatologije, fiksni aparatić je i dalje najčešći oblik ortodontske terapije. Njegova popularnost temelji se na učinkovitoj terapiji. Ortodontskom terapijom koja koristi fiksni aparatić moguće je postići najveći uspjeh kod ispravaka svih vrsta nepravilnosti.

Zašto odabrati fiksni aparatić?

Zanima vas zašto odabrati fiksni aparatić? Naime, nošenjem fiksnih aparatića konstantno provodimo ortodontsku terapiju. To nam, dakle, omogućava brže, snažnije i učinkovitije provođenje ortodontske terapije. Na taj način, moguće je izravnati i najsloženije slučajeve iskrivljenih položaja zubi i zagriza. Također, bravice su najotpornije i puno rjeđe dolazi do njihova oštećenja.

Priprema i postavljanje

Priprema i postavljanje aparatića započinje cementiranjem metalnih bravica za zub. Nakon njihova postavljanja metalne bravice su pojedinačno fiksirane uz zub pacijenta i ne skidamo ih sve do završetka terapije. Postavljanje aparatića ne boli, no pacijenti zapažaju kako iskustvo postavljanja aparatića nije najugodnije na svijetu. Iako su bravice postavljene da stoje zasebno svaka na jednom zubu, u končnici ćemo ih povezati žicom. Željeni smjer promjene postižemo metalnom žicom kojom međusobno povezujemo bravice. Uspješna terapija se, stoga, sastoji od zatezanja žice. Na zatezanje žice pacijent u prosjeku dolazi svaka 2 tjedna. Zatezanjem žice svaka dva tjedna pomičemo zube u željenom smjeru. Nakon zatezanja žice pacijent će osjećati lagani pritisak u čeljusti.

Fiksni aparatić može u potpunosti transformirati vaš osmijeh i postići željenu promjenu. Želite li skratiti vrijeme trajanja ortodontske terapije i izravnati zube što je brže moguće onda je ovo aparatić za vas. Za više detalja o fiksnom aparatiću i odgovarajućoj ortodontskoj terapiji posjetite nas u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji.

fiksni aparatić

Boli li fiksni aparatić?

Neposredno nakon postavljanja pacijenti osjećaju stezanje i bol. Ponekad je to jako izraženo. No većinu puta moguće je zanemariti bol. Potrebno je 2-3 dana kako bi se pacijent navikao na osjećaj stezanja. Možda najgora reakcija koju pacijenti vole izdvojiti je grebanje zubnog mesa i obraza. No taj efekt možemo ublažiti korištenjem posebno prilagođenog voska za ove potrebe. Vosak se stavlja na bravice i smanjuje oštećenja koja metal može izazvati na unutarnjoj strani obraza.

Prehrana

Iako je zalijepljena bravica se može odvojiti od zuba. Preporuča se izbjegavati tvrdu i ljepljivu hranu dok traje ortodontska terapija. Držite li se dobivenih uputa nebi trebalo biti problema sa bravicama. Ispadne li vam bravica sačuvajte je i javite se kako bi vam dogovorili hitni termin pregleda. Bravica je važna za uspješnu terapiju i potrebno je vratiti je.

Nazovite nas

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS