Vrijeme čitanja: 12 minuta
zubni rendgen

Zubni rendgen i sve što trebate znati o stomatološkoj radiologiji

Zubni rendgen je danas neizostavni dio procesa postavljanja dijagnoze u stomatologiji. Standardnim kliničkim pregledom nije moguće uvijek uočiti neke od stomatoloških problema. Zato je ortopan postao neizostavan dio našeg stomatološkog pregleda. Moderni digitalni rendgenski uređaji pospješuju ranu detekciju i pravovremeno liječenje zubi. U slučaju dolaska novih pacijenata često savjetujemo 2D snimanje zubi kao prvi korak s kojim se započinje dijagnostika.

Što je ortopan?

Ortopan je snimak svih zubi koji obuhvaća gornju i donju čeljust. U stomatologiji ga nazivamo ortopantomogram. Snimka zubi je ključan dio dijagnostičkog pregleda jer nam omogućava iščitati trenutačno stanje oralnog zdravlja pacijenta. Snimke zubi u velikom broju slučajeva pomažu preduhitriti buduće promjene u ustima i čeljusti. Slikanje ortopana prije zahvata omogućava nam uspješno odrediti dijagnozu i koristi se za prilagodbu terapije. Koristi se kao broj jedan dijagnostika i standard moderne stomatologije.

Najpreciznije dijagnoze

Ortopan je nezamjenjiva i prije svega sigurna metoda pregleda usne šupljine. Uz pomoć snimka moguće je uočiti stanja na mjestima koja su golim okom nevidljiva što nam omogućava brzo i precizno postavljanje točne dijagnoze. Ova dijagnostika nužna je kod stanja koja u početku ne izazivaju bolove i nije ih moguće uočiti golim okom. Jedna od takvih situacija je upala korijena zuba.

Ponosni smo reći da doktor Šebečić ima veliko iskustvo i cijenjen je zagrebački zubar koji svakodnevno vraća osmijeh na lice pacijenata.

zubni rentgen

Zubni rendgen najčešće koristimo u sljedeće svrhe:

Zubni rendgen primjenjuje se u široke stomatološke svrhe. Snimanje zubi koristi se u svim granama stomatologije -od ortodoncije, implantologije pa sve do endodoncije. Kao stomatolozi možemo iz prve ruke potvrditi da je najpouzdanije rješenje za precizno postavljanje dijagnoze te izradu prilagođenog plana liječenja sukladno individualnim potrebama naših pacijenata.

 • pratimo razvoj umnjaka
 • provjeravamo razinu zubne kosti
 • potvrđujemo upale korijenskih kanala
 • pratimo uspješnost liječenja zuba

Zajamčena sigurnost prilikom svakog snimanja

S obzirom na razvoj tehnologije rendgensko snimanje čeljusti danas ima jako malu, gotovo neprimjetnu razinu zračenja i ne predstavlja opasnost za zdravlje. Redovne edukacije, testiranja i provjere od strane zato ovlaštenih tijela jamče nam sigurnost prilikom svakog snimanja čeljusti. Ukoliko postoji mogućnost trudnoće važno je to napomenuti našem stomatologu.

Priprema za snimanje zubnog rendgena

Prva pripremna radnja za rendgen uključuje stavljanje zaštitne pregače za pacijenta koja štiti od radijacije. Prije ulaska u rendgen studio potrebno je ukloniti sav nakit i metalne predmete na području glave, ušiju i vrata (ako ih pacijent nosi).

stomatološke konzultacije

Prednosti intraoralnog snimka:

 • Intraoralni Bitewing Snimak

  prikaz gornjih i donjih zubi u određenom području za otkrivanje karijesa na preklopljenim plohama zuba.

 • Intraoralni Periapikalni Snimak

  prikazuje izgled zuba od krune do korijena što je odličan odabir za otkrivanje karijesa i druge promjene zuba.

 • Intraoralni Okluzalni Snimak

  prikazuje korijen prednjih zubi što pomaže u otkrivanju ciste, apscesa kao i prijeloma zuba.

Vrste ekstraoralnog snimka:

 • Panoramski Snimak

  prikaz svih struktura u jednoj slici, kompletno snimanje gornje i donje čeljusti, zglobova, živaca i sinusa.

 • Kefalometrijski snimak

  prikaz glave i položaja čeljusnih zglobova i zubi.

 • CT snimak

  3D snimak za prikaz stanja zubne kosti.

digitalna stomatologija

2D tehnike snimanja gornje i donje čeljusti

 • 2D digitalna tehnika snimanja je najčešće primjenjivana metoda snimanja zuba i čeljusti. Za snimanja koristimo digitalni ortopantomogramski uređaji i intraoralni RVG uređaji. U našoj ordinaciji koristimo digitalni rendgen uređaj tvrtke Planmeca Pro One.

  Pojedinačne intraoralne snimke pokazuju jedan zub ili manju skupinu zuba i njih snimamo sa uređajem Planmeca ProX sa minimalnim zračenjem koje je ekvivalentno zračenju koje osoba primi provodeći jedan dan u prirodi. Rvg snimak zuba nakon izvršnog zahvata potvrđuje je li liječenje zuba uspješno dovršeno.

  Ortopantomogram pokazuje obje čeljusti sa svim zubima, zglobove i maksilarne sinuse. Digitalni ortopan pomaže nam da na vrijeme uočimo promjene ispod linije desni i zuba. Uvid u snimanje pomaže kako bi postavili dijagnozu kod odraslih, no može poslužiti i u sklopu dječje stomatologije. Posebice je tražen snimak u svrhu ortodontske terapije.

3D tehnike snimanja zuba i zubne kosti

3D CBCT snimanje prikazuje promjene razine zubne kosti. Koristimo ga za procjene kandidata u slučaju nadomjestka jednog ili više zuba postupkom ugradnje zubnih implantata. CBCT snimak je nejdetaljniji trodimenzionalni prikaz za stvarno stanje zuba i okolnog područja. Nužan je korak prije dogovora za zahvat ugradnje zubnog implantata.

Koliko često je potrebno raditi zubni rendgen?

Učestalost snimanja ortopana ovisi o dentalnom i medicinskom zdravlju pacijenta. U slučaju većih problema i liječenja kod nekih pacijenata će to biti vremenski prozor od nekoliko mjeseci koji ovisi o planiranim stomatološkim zahvatima. Kod drugih to može biti svakih nekoliko godina.

snimak pojedinačnog zuba
3d cbct dijagnostika

Digitalni karton

Nastojimo evidentirati svako liječenje i pohranjujemo snimke u vaš digitalni karton. Na temelju snimka prepoznajemo žarišta, pratimo promjene i u mogućnosti smo predvidjeti što je moguće očekivati u skorijoj budućnosti.

Snimak zubi moguće je napraviti kao zasebnu uslugu ili u sklopu paketa dobrodošlice za nove pacijente. Ukoliko Vam je potreban isključivo zubni rendgen može se usnimiti u našem rendgen studiu. Za snimke kao zasebnu uslugu nije potrebno naručivanje no preporučamo pacijentima da najave svoj dolazak kako bi Vam omogućili najbolje iskustvo i walk-in pristup bez čekanja.

Stomatološka ordinacija Zagreb

Zubni rendgen i važnost regularnih stomatoloških pregleda

Redoviti dolasci na kontrolne preglede omogućavaju nam pravovremeno otkrivanje promjena i djelovanje na iste. Digitalna stomatologija i rendgensko snimanje omogućava uvid u dijelove koji kliničkim pregledom nisu dostupna. Isključivo kliničkim pregledom nije moguće dobiti uvid ispod linije desni. Uvid u snimke našem stomatologu pomaže zaštiti vaš zub na vrijeme.

Golim okom nije moguće uočiti nastale promjene na tvrdim tkivima i dijelovima zubne kosti s obzirom da se nalaze ispod linije desni. Ortopan smatramo produženim okom stomatologa koje će potvrditi ili odbaciti sumnje na problematično stanje. Nemojte prepustiti zdravlje zubi slučaju. U Dentus perfectus ordinaciji imamo modernu tehnologiju, iskustvo i znanje kojim ćemo spriječiti sve probleme u nastajanju.

Rješavanje problema prije nego se stvar zakomplicira može vam uštedjeti vrijeme, novac kao i poštedjeti vas nepotrebne boli.

Paket dobrodošlice za nove pacijente

U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji volimo nove pacijente i veselimo se svakom proširenju naše male zajednice sretnih osmijeha. Za nove pacijente u ponudi imamo „Paket dobrodošlice“ koji obuhvaća sve potrebno za otkrivanje postojećih problema. Paket dobrodošlice uključuje dvije usluge po cijeni jedne. Usluge uključene u paket su snimanje ortopana i pregled sa savjetovanjem.

Snimak zubi osigurava nam potpun stomatološki pregled. Sve detalje snimke saznat ćete iz prve ruke naših stručnjaka za stomatologiju.

 • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

 • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

 • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

 • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

Zubni rendgen (Često postavljena pitanja)

Slikanje zuba Zagreb

Rendgensko snimanje zuba moguće je bez narudžbe na adresi Lastovska 12 a, Zagreb u prostorijama Dentus perfectus stomatološke ordinacije. Ne gubite vrijeme, obavite sve stomatološke zahvate na jednome mjestu.

Rtg zuba cijena

Rtg snimak jednog zuba cijena iznosi 14 €. Rendgenski snimak svih zubi iznosi 34 €.

Ortopantomogram

Ortopantomogram ili skraćeno ortopan je rendgenski 2D snimak svih zubi. Snimamo ga u prostorijama Dentus perfectus stomatološke ordinacije.

KONTAKTIRAJTE NAS