Vrijeme čitanja: 7 minuta
udlaga za zube

Udlaga za zube: Za što se koristi

Udlaga za zube može se razlikovati ovisno o stomatološkom problemu s kojim se pacijent suočava. Postoji više vrsta udlaga i svaka ima svoju strogo predviđenu namjenu. Udlage se mogu koristiti u ortodontske svrhe, za bruksizam, protiv hrkanja, za zaštitu zubnih nadomjestaka… Uz stručnjake za stomatologiju saznaj koja vrsta udlage ti je potrebna i rezerviraj još danas termin za njezinu izradu. Vrijeme je za kvalitetan san.

Sadržaj:
ŠTO JE UDLAGA ZA ZUBE?
KAKO IZGLEDA IZRADA UDLAGA ZA ZUBE
PROCES PRILAGODBE
HIGIJENA

Što je udlaga za zube?

Udlaga za zube je prvenstveno zaštita za zube koju izrađujemo po mjeri i u potpunosti ju prilagođavamo za vaše zube i desni. Izrađuje se od posebnih materijala i lako se uklanja. Postoje različite vrste udlaga za zube. Danas su zubne udlage sve popularnije rješenje kojim sprječavamo brojne stomatološke probleme naših pacijenata. Njihova popularnost je sve veća zahvaljujući velikoj praktičnosti i neprimjetnosti tijekom nošenja. Izrađujemo ih u komadu, a njihov izgled, debljina, način izrade i svrha udlage ovise o ciljanom djelovanju udlage. Ovisno o vrsti udlage koju izrađujemo moguće je uzimanje otiska digitalnim putem ili pomoću otisne mase.

Udlaga za zube protiv hrkanja

Udlaga protiv hrkanja izrađuje se na psoeban način, imajući u vidu kretnje koje dovode do nastanka neugodnih i glasnih zvukova. Svojim djelovanjem udlaga pomiče čeljust i tako zaustavlja stvaranje zvukova. Pacijenti ih nose isključivo noću. U početku mogu biti neugodne no jednom kada se na nju naviknete nećete je ni primjećivati.

Udlaga za zube – bruksizam

Udlaga za bruksizam izrazito je čvrsta i čini je debeli sloj materijala. Izrađujemo je za gornju čeljust. Škrgutanje zubima uzrokuje nepovratnu štetu na zubima. Okluzalna udlaga namijenjena je zaštiti zubi i zubnih nadomjestaka od mogućih oštećenja uslijed jakih i nekontroliranih pokreta zubima. To uključuje prirodne zube koji se posljedično skraćuju, pucaju i skloni su klimanju te sve vrste zubnih nadomjestaka kao što su ljuskice za zube, zubne krunice, zubni implantati, zubni most… Stanjena zubna caklina postaje sklona razvoju karijesa.

Kako izgleda izrada udlaga za zube

 • Proces izrade udlaga za zube

  Proces izrade uključuje nekoliko koraka koje je potrebno provesti što je detaljnije moguće kako bi omogućili potpunu prilagodbu udlage za potrebe pacijenta. U suprotnome može doći do jakog žuljanja i stiskanja udlage do te mjere da ju je teško izvaditi. Kod izrade zubne udlage moguće je birati između roze, plave, žute, zelene i transparentne boje.

 • Uzimanje otisaka

  Izradu udlage započinjemo uzimanjem otiska po kojem izrađujemo model zubi. Svaki otisak je jedinstven baš kao i otisak prsta. Udlage nije moguće prilagođavati već je potrebno izraditi novu udlagu u slučaju da nastupe određene promjene u ustima. Kako bi osigurali izradu udlaga bez da “žuljaju” i bez da “plešu” prilikom uzimanja otiska uzet ćemo sve potrebne mjere i zagriz kako bi, jednom kada ih izradimo, osigurali maksimalnu udobnost i učinkovitost udlaga. Predviđeno vrijeme trajanja za ovaj dio je 30 minuta. Nakon uzimanja otiska idući korak odrađuju dentalni tehničari. Za izradu udlage potrebno je od 3-5 radnih dana.

 • Proba udlage i detaljne upute stomatologa

  Pacijent dolazi na termin i slijedi proba udlage. Na probi ćemo provjeriti je li sve zadovoljeno i osigurava li pacijentu dovoljno čvrstu potporu. Na probi doktor objašnjava postupak stavljanja, skidanja i čišćenja zubne udlage. Kada se uvjerimo da je sve u redu, pacijent pokušava sam staviti i skinuti udlagu i time se omogućava daljnje djelovanje udlage.

Udlaga za zube

Proces prilagodbe

Kaže se da je za svaku novu naviku potrebno 2 tjedna da nam postane nova rutina. Upravo je toliko potrebno za potpunu prilagodbu na nošenje ovog pomagala. Za dobar san činimo mnogo no jeste li znali da na san utječu i nekontrolirani pokreti zubima. Oni nas mogu probuditi i omesti i najdublji san. No još gore od toga su trajne posljedice koje ostavljaju na naše zube. U periodu privikavanja moguće je pojačano lučenje sline i otežan govor za vrijeme nošenja.

Dio večernje rutine

Udlaga za zube postaje svakodnevan dio večernje rutine zahvaljujući kojoj je moguće imati miran san. U slučaju dužeg perioda ne nošenja udlage može doći do promjena u zagrizu i poziciji zubi radi čega udlaga više neće odgovarati novoj situaciji u ustima. Zubi su skloni pomicanju, no redovitim nošenjem udlage spriječavate veće promjene u ustima. Predviđeno vrijeme trajanja udlage je između 3 i 5 godina no ono uvelike ovisi o promjenama u ustima, stoga je teško generalizirati.

Za odličnu higijenu potrebno je…

Kako bi udlaga učinkovito služila svrsi, za nju osigurajte prilagođene navike higijene. Udlaga za zube se jednostavno održava jednako kao i mobilni aparatić ili zubna proteza. Dovoljno je udlagu oprati hladnom vodom i sapunom te iščetkati četkicom za zube. Nikako ne koristiti vruću vodu iz razloga što može deformirati samu udlagu i utjecati na promjenu oblika. Ne koristiti jaka sredstva da ne oštetite materijal udlage. Za uklanjanje kamenca sa udlage potrebno je minimalno jednom tjedno udlagu namočiti u vodi sa otopljenom tabletom za čišćenje proteza. Udlagu je potrebno namakati otprilike pola sata kako bi izašla u potpunosti čista. Čuvajte udlagu u za nju predviđenoj kutijici, daleko od sunca ili drugih izvora topline.

Zašto ćete zavoljeti udlagu…

 • Štite zubnu caklinu od trajnog oštećenja

 • Štite zube od puknuća i skraćivanja

 • Osigurat će ispravan zagriz

 • Opustit će mišiće

 • Spriječiti će hrkanje

Vrijeme je da se neometano naspavate unatoč bruksizmu. Za sve one koji dobivaju opaske o hrkanju, također nudimo rješenje uz koje ćete se naspavati. Posjetite nas u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji kako bismo izradili idealnu zubnu udlagu koja djeluje ciljano na vaš problem.

Zašto odabrati Dentus perfectus stomatološku ordinaciju?

 • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

 • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

 • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

 • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

Često postavljena pitanja

Udlaga za zube cijena?

Cijena udlaga razlikuje se ovisno o problemu koji se rješava. Silensor udlaga protiv hrkanja je najskuplja na tržištu radi delikatne izrade i cijene materijala.

Udlaga za zube gdje kupiti?

Udlaga za zube izrađuje se po mjeri u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS