Vrijeme čitanja: 7 minuta
Vađenje umnjaka - simptomi upale- Dentus perfectus

Vađenje umnjaka

Vađenje umnjaka preporučamo u nekoliko različitih situacija. Ukoliko imate problema s umnjacima, znajte da niste jedini. Umnjaci su zubi naših predaka koje više ne koristimo zahvaljujući evoluciji. Zovemo ih još i treći kutnjaci (eng. third molars / wisdom teeth).

Nekoliko detalja o umnjacima

Ukupno imamo četiri umnjaka u čeljusti, u svakom kvadrantu smješten je po jedan umnjak. Većina nas se u nekom trenutku nađe u situaciji kada se potrebno odlučiti na vađenje umnjaka. Znamo i da svi pacijenti uvijek nastoji odgoditi ovaj zahvat koliko god je to moguće. Ako ste se prepoznali, u tom slučaju ste na pravome mjestu i ovu temu namijenili smo isključivo vama.

Problemi uzrokovani umnjacima

Znate li da pravovremeno vađenje umnjaka može spriječiti narušavanje oralnog zdravlja!? Vađenje umnjaka svakako je jedan od najčešćih stomatoloških zahvata koji većina pacijenata obavlja u mladosti. Izbiju li umnjaci na način da štete postojećim zubima ili su ograničeni prostorom, postoji velika mogućnost da će u budućnosti uzrokovati velike probleme. Stoga je bitno skupiti hrabrosti i pravovremeno spriječiti probleme. Uzimajući u obzir da su to najdalji zubi u našoj čeljusti, svjesni smo da ih nije nimalo lako detaljno očistiti od plaka, bakterija i zaostatka hrane. Stoga je zdravlje usne šupljine samo jedna u nizu prednosti vađenja umnjaka. 

Simptomi upaljenih umnjaka

 • Zubobolja
 • Uhobolja
 • Neugodan zadah
 • Oteknuće obraza uz umnjak
 • Grlobolja
 • Glavobolja
 • Povišena tjelesna temperatura

U kojim sve slučajevima se preporuča vađenje umnjaka?

 • Impaktirani umnjak

  Vrlo česta situacija koju susrećemo kod pacijenata je uska čeljust. Zbog uske čeljusti umnjaci, kao najveći zubi, ne mogu izrasti u funkcijski povoljan položaj. Kod pacijenata kod kojih nema dovoljno prostora za pravilan rast zubi, može se javiti impaktirani umnjak. Ukoliko umnjak ostane u potpunosti zarobljen u zubnoj kosti, nazivamo ga impaktirani umnjak. Impaktirani umnjak javlja se u nedostatku prostora ako na mjestu gdje zub raste već postoji zub. U tom slučaju moguće su upale radi zadržavanja bakterija i otežanog održavanja higijene. U takvom slučaju pacijent često nema drugih problema, osim što se ponavlja pojava perikoronitisa. 

 • Perikoronitis

  Perikoronitis nastaje u situacijama gdje umnjak nije u cijelosti izrastao već je ostao ispod zubnog mesa. To ide u korist nakupljanju bakterija i ostataka hrane. Zubno mesto periodično može oteći i uzrokovati otežano otvaranje usta. U slučaju upale potrebno je napraviti čišćenje umnjaka i okolnog područja. Već nakon čišćenja pacijenti će osjećati olakšanje. Perikoronitis obično se javlja između 17. i 25. godine života. U slučaju impaktiranih umnjaka savjetujemo dolaziti na periodične kontrolne preglede kako bismo aktivno pratili njihov razvoj. U slučaju perikoronitisa izbjegvaajte pušenje dok se stanje ne normalizira.

 • Vađenje umnjaka radi pogrešnog smjera rasta

  Često puta umnjaci samo djelomično izbiju, ali im smjer rasta ne dopušta da pritom zauzmu pravilan položaj u čeljusti. Donji umnjaci najčešće rastu koso i vrše pritisak na poziciju zuba ispred sebe. Gornji umnjaci imaju tendenciju rasti prema obrazu. 

 • Vađenje umnjaka uslijed karijesa

  Zbog nemogućnosti prirodnog samočišćenja i kvalitetnog održavanja oralne higijene, djelomično izniknuti umnjaci često su zahvaćeni karijesom. Osim karijesa koji može dovesti do upale zubnog živca, česta se javlja upala zubnog mesa (perikoronitis). Takve upale praćene su jakim bolovima i smanjenom mogućnošću otvaranja usta. Kada se takve situacije učestalo ponavljaju, jedino trajno rješenje je vađenje umnjaka.

Za vidljive umnjake koji su u potpunosti izbili van, planiramo jednostavno vađenje zuba. Za umnjake koji su djelomično vidljivi ili nisu vidljivi biti će potrebno izvaditi ih kirurškim putem. Oba tretmana – jednostavno ili kirurško vađenje umnjaka – uobičajeni su i svakodnevni zahvati koje izvodimo u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji.

Brojne su prednosti vađenja umnjaka

 • Smanjen pritisak na desni i pomicanje susjednih zubi

 • Nestanak zubobolje

 • Spriječena recesija desni

 • Povratak dobrom oralnom zdravlju. Djelomične iznikle umnjake nikada nije moguće u potpunosti očistiti.

 • Poboljšana oralna higijena. Kod zbijenih zubi teško čistimo međuzubne prostore.

 • Povratite fizičko zdravlje. Umnjaci mogu uzrokovati konstantan osjećaj umora.

 • Prekid boli u orofacijalnom području radi zbijenih zubi i bolesti desni

 • Spriječite razvoj ciste, infekcije i karijesa

Kako izgleda vađenje umnjaka?

Sve započinjemo inicijalnim pregledom i dijagnostikom. U sklopu paketa dobrodošlice omogućavamo pregled i rendgen snimak svih zubi. Pomoću snimka možemo vidjeti sve detalje kao što su korijen i smjer rasta problematičnog umnjaka. Nakon dijagnostike, savjetovat ćemo vas je li potrebno vađenje umnjaka i koja vrsta vađenja se preporuča.Jednostavno vađenje zubi najčešće je predviđenom terminom u trajanju od sat vremena. Kirurško vađenje zubi složeniji je zahvat i za njega je potrebno i do 90 minuta. Neovisno je li riječ o jednostavnom vađenju umnjaka ili o kirurškom, zahvat vađenja umnjaka uvijek provodimo u lokalnoj anesteziji. Glavna razlika u usporedbi s uobičajenim vađenjem zuba je uklanjanje čeljusne kosti oko samog zuba. Opseg čeljusne kosti koja se mora ukloniti ovisi o položaju umnjaka, broju i zakrivljenosti korijenova. Cijeljenje rane se osigurava postavljanjem šavova.

Doktor Šebečić učinit će zahvat brzim, bezbolnim i bez stresa. Ukoliko vam umnjaci ne predstavljaju veći problem ili nisu izrasli, savjetujemo ih ostaviti netaknutima. 

Što nakon zahvata?

Nakon vađenja umnjaka preporučljivo je mirovati s glavom u uspravnom položaju. Hladni oblozi spriječavaju povećanje i širenje otekline koja se normalno javlja nakon zahvata. Potrebno je 20min držati hladni oblog pa 20min bez i tako narednih 8h. Led je preporučljivo zamotati u neku  krpu i ne ga držati u direktnom kontaktu sa licem. Oteklina obično doseže svoj maksimum nakon 72h. Povremeno blago krvarenje normalno je tijekom 1-2 dana nakon operacije, u slučaju da nakon vađenja umnjaka dođe do obilnijeg krvarenja potrebo je javiti se liječniku. Nemojte ispirati usta ili sisati kroz slamku, jer to može izazvati krvarenje. Dosta se odmarajte, najmanje 8 do 10 sati noćnog sna. Nakon vađenja umnjaka izbjegavajte fizičku aktivnost prva 24 sata. Fizička aktivnost može pojačati krvarenje. NE UZIMATI: Aspirin, Andol.

Vađenje umnjaka i oralna higijena

Higijenu usne šupljine potrebo je provoditi normalno, s time da je poželjno izbjegavati mjesto zahvata. Ne mućkati nakon zahvata kako nebi došlo do otapanja ugruška. Nakon zahvata prehrana bi trebala biti ograničena na hladna tekuća jela (jedena žlicom, a ne slamkom) kao što su voćni frape, frape od povrća, sladoled, proteinski shake, hladno mlijeko. Izbjegavati alkohol i gazirana pića. Pušenje šteti cijeljenju tkiva te je zabranjeno 3 dana nakon zahvata, jer dim cigarete može dovesti do je razvoja upale na mjestu vađenja zuba.

Vađenje umnjaka cijena Zagreb

Cijena vađenja umnjaka razlikuje se za jednostavno vađenje i kirurškoo vađenje (operativni zahvat). Na inicijalnom pregledu savjetovat ćemo vas o vrsti vađenja koje je potrebno planirati u vašem slučaju. Iznikle umnjake jednostavnije je za izvaditi od onih koji se nalaze zarobljeni ispod linije desni. Umnjake koji se nalaze u zubnoj kosti potrebno je izvaditi kirurškim putem u sklopu oralne kirurgije. Kirurško vađenje umnjaka stručno nazivamo alveotomija. Riječ je o operativnom zahvatu kojim se buši zubna kost pomoću posebnih stomatoloških svrdla kako bi se osigurao pristup umnjaku. Kirurško vađenje cjenovno je skuplje radi same kompleksnosti zahvata.

Moguće nuspojave

Vađenje radimo otvaranjem desni kako bi pristupili cijelom zubu. Ponekad je nužno ukloniti dio zubne kosti i izrezati zub na manje dijelove radi jednostavnijeg vađenja iz zubne kosti. Vađenje umnjaka može uzrokovati oticanje obraza, nemogućnost otvaranja čeljusti, krvarenje i loš zadah. Sve nuspojave su normalna pojava, privremenog trajanja i povlače se u danima oporavka.

Kako se pripremiti za vađenje umnjaka (alveotomiju)?

 • Prije zahvata, obvezno pojesti kvalitetan obrok.
 • Pripremiti led u svom domu koji će poslužiti za hlađenje operiranog područja kako bi smanjili krvarenje.
 • Opskrbiti se hladnim jelima kao što su jogurt, sladoled, proteinski shake itd… Izbjegavajte vruću, ljepljivu i ljutu hranu. Nikako ne jesti sjemenke u periodu oporavka.
 • Uzeti analgetik i antibiotik neposredno prije zahvata. Doktor Šebečić osigurat će Vam detaljne upute po završetku zahvata.
 • Četkajte zube i održavajte visoku razinu oralne higijene.

Vađenje umnjaka danas je rutinski zahvat kojim ćemo ukloniti bol i izbjeći pomicanje zubi uslijed nepravilnog rasta umnjaka. Problemi koje mogu izazvati umnjaci, mogu biti znatno veći i bolniji od samog zahvata vađenja umnjaka. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji pobrinuli smo se da zahvat vađenja umnjaka za vas prođe što ugodnije. Posjetite nas i rješite problem umnjaka uz profesionalnu pomoć stomatologa.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS