Vrijeme čitanja: 6 minuta

Kiretaža zuba

Kiretaža zuba je zahvat kojim prisutnost bakterija u ustima smanjujemo na minimum i postižemo zdravlje parodonta i cijelog osmijeha. Bolesti parodonta u naprednom stadiju mogu izazvati gubitak zubi. Suočavate li se svakodnevno sa krvarenjem desni, osjetljivošću, i oteknućem desni vrijeme je da osigurate svu potrebnu njegu za zube. Dentus perfectus stomatolog vratit će vam osmijeh na lice u samo 2 dolaska.

Sadržaj:

ŠTO JE KIRETAŽA ZUBA?
DETALJI O TRETMANU KIRETAŽA ZUBA
PARADONTOZA SIMPTOMI
KIRETAŽA ZUBA ISKUSTVA
UPALA ZUBNOG MESA
OPORAVAK NAKON ZAHVATA KIRETAŽA ZUBA
KIRETAŽA ZUBA: ORALNA HIGIJENA

Što je kiretaža zuba?

Kiretaža zuba je važan stomatološki tretman kojim liječimo bolesti parodonta. Parodont je naziv za potporni sustav zubi takozvane desni ili zubno meso. Parodontne bolesti danas su sve češća pojava. Ukoliko se ne liječi, bolest parodonta može imati velike posljedice na strukture koje podupiru zube, ali i na same zube. U slučaju neliječenja zubi postaju klimavi i ispadaju. No to nije sve, bolest desni može nepovratno oštetiti zubnu kost.

Detalji o tretmanu kiretaža zuba

Ovaj stomatološki tretman izvodi stomatolog ili parodontolog specijaliziran za liječenje bolesti desni. Izvodimo ga bezbolno, pod lokalnom anestezijom u dva termina. Tijekom zahvata uklanjamo bakterije, plak i kamenac ispod linije desni. Provodimo ga po kvadrantima počevši sa desnom stranom čeljusti. Drugi dan odnosno dolazak nastavljamo sa preostalom lijevom stranom čeljusti. U slučaju bolesti parodonta desni su sklone odvojiti se od zuba. Zub tada gubi čvrstoću i stabilnost koju mu zdrave desni pružaju. Stoga je vrlo bitno omogućiti desnima potreban oporavak. Zahvat završavamo poliranjem površine korijena zubi. Poliranje pomaže spriječiti ponovno prianjanje zubnog plaka uz zubni korijen i desni.

Paradontoza simptomi

Zadah, žarko crveno zubno meso, osjetljivost, oteknuće, bol u zubima, krvarenje, klimanje zubi, povlačenje desni, povlačenje zubne kosti. Već kod prvih simptoma potrebno je potražiti pomoć stomatologa. Bolest desni opasna je za zube i osmijeh. Ispadanje zubi samo je jedna od mogućih posljedica. Bolest desni utječe i na srce i krvožilni sustav. Potrebno je zaustaviti njezino širenje i držati je pod kontrolom.

Kiretaža zuba iskustva

Pacijenti svakodnevno potvrđuju našu stručnost i ozbiljan pristup bolestima parodonta. Cijeli tretman provodimo bezbolno, nježno, s puno pažnje i jako detaljno. Iskustva govore kako je kiretaža učinkoviti tretman kojim zaustavljamo širenje upaljenih desni što za naše pacijente znači lakše održavanje oralne higijene. Gingivalna kiretaža zuba uspješno smanjuje prisutnost bakterija u ustima. Sprječavamo daljnje razmnožavanje i kolonizaciju bakterija. Uklanjamo parodontalne džepove. Pospješujemo pričvršćivanje vezivnog tkiva uz površinu stijenke zuba.

Podsjećamo kako čiste i zdrave desni doprinose zdravlju zubi i cjelokupnog osmijeha! Rezultati koje postižemo tretmanom su zapanjujući i pacijenti i sami primjećuju bolje zdravlje desni već kroz nekoliko dana od tretmana. Nakon što se provede kiretaža zuba potrebno je i do mjesec dana za ponovno pričvrščivanje desni uz stijenku zuba. Napredak je spor, ali vrijedan čekanja. Vaše desni i zubi bit će vam zahvalni i na najmanjoj promjeni koju ste uveli. Nakon kiretaže posjećujte nas na redovitim kontrolnim pregledima kako bi održali zdravlje desni.

Upala zubnog mesa

Upala zubnog mesa javlja se kao reakcija na prisutstvo velikog broja mikroorganizama i stvaranje subgingivnog biofilma. U početku se javlja površinski na području gingive. Taj početni oblik bolesti stručno nazivamo gingivitis. S vremenom se može proširiti u sve dublje slojeve parodonta do alveolarne kosti. Ovaj teži oblik bolesti parodonta nazivamo parodontitis. Dakle, od početne faze gingivitisa može napredovati sve do duboke upale parodontitisa. Parodontitis dijelimo na kronični ili agresivni oblik. Od kojih je prvi karakterističan za starosnu životnu dob i razvija se usporeno. Agresivni oblik tipičan je za mlađe pacijente i razvija se ubrzano. Kada je zdravo zubno meso ima svijetlo ružičastu boju. U slučaju upale zubno meso mijenja boju u jarko crvenu. Kod jačih upala desni se odvajaju od stijenke zuba. Upala zubnog mesa je stanje koje traži stručnu pomoć stomatologa. 

Oporavak nakon zahvata

Neposredno nakon zahvata područje desni biti će anestezirano. Dok anestezija ne popusti potrebno je izbjegavati pića,hranu i govor kako se nebi ugrizli za jezik ili obraz. Kada anestezija popusti može se javiti zubobolja. Preporučamo uzeti analgetik u slučaju bolova. Moguće je da ćete osjetiti oteknuće, osjetljivost i povremeno krvarenje desni koje će se povući nakon 1-2 dana. Očekujemo da će se sve nuspojave povući drugi dan od tretmana. Prije samog zahvata uputit ćemo vas kako održavati higijenu i potpunu njegu zubi i desni nakon zahvata kiretaža zuba. 

Kiretaža zuba: Oralna higijena

Ako planirate tretman kiretaža zuba, ili ste ga upravo odradili podsjećamo vas kako je važno održavati detaljnu oralnu higijenu u danima nakon zahvata. To će osigurati brzo zacjeljivanje desni i spriječiti mogućnost infekcije. Koristite pastu za zube s dodatkom fluorida. Veliki smo zagovornici ove zubne paste i smatramo ju najučinkovitijom za zaštitu zubne cakline. Prilikom četkanja lagano obuhvaćamo i liniju desni ili zubnog mesa. Koristite zubni tuš prilikom svakog pranja. Napunite spremnik solnom otopinom koju možete složiti u vlastitom domaćinstvu. Solna otopina ubrzano oporavlja desni. Zubni konac nježno povlačite kroz međuzubne prostore. Izbjegavajte pušenje, iznimno hladnu, vruću, tvrdu, zrnatu i ljutu hranu.

Što možete očekivati nakon zahvata?

Nakon zahvata potrebno je nastaviti s preporučenom oralnom njegom i preparatima koje smo za vas osigurali po završetku tretmana. Nakon što se završi kiretaža zuba, najbitnije je održavanje higijene kako bi se smanjila razina plaka u ustima. Plak se taloži u slučaju slabe higijene. Učestalom higijenom moguće je smanjiti razinu plaka u ustima. Pacijenti koji se pridržavaju svih navedenih uputa mogu očekivati čvršće prianjanje gingive uz stijenke zuba. Oteknuće će se sve više povlačiti sa svakim idućim danom. Napredak će biti vidljiv kroz prvih mjesec dana od zahvata. Primjetit ćete da gingiva vraća ružičastu boju. Tijekom idućeg uklanjanja zubnog kamenca krvarenje će biti drastično smanjeno ili ga uopće neće ni biti. Budite uporni jer krajnji rezultat neće izostati.

Četkajte nježno, bez pritiska i agresivnog četkanja. Podsjećamo da su desni još jako osjetljive i potrebna im je velika pažnja. Čiste i zdrave desni doprinose zdravlju zubi i cjelokupnog osmijeha. Pružite svojim zubima svu potrebnu njegu. Čekamo Vas u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji.

Zašto se kiretaža zuba radi dva dana za redom?

Kiretaža zuba radi se u 2 navrata po odabranim čeljusnim kvadrantima. Prvim dolaskom započinjemo kiretažu desne strane čeljusti i sutradan lijeve strane čeljusti. Na taj način sprečavamo širenje infekcije s jedne na drugu stranu čeljusti.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS