Vrijeme čitanja: 12 minuta

Liječenje zubnog živca

Liječenje zubnog živca potrebno je provesti kod upale zubnog živca. Bol u zubu na toplo i hladno glavni je simptom upaljenog zubnog živca (zubne pulpe). Proces provodimo kako bi zaustavili upalu i sačuvali prirodni zub. Upala zubnog živca je izrazito opasno stanje koje može ugroziti vitalitet i održivost zuba na kojem se razvila upala. Ovo stanje je izrazito opasno iz razloga što može ugroziti vitalitet i održivost zuba na kojem je nastala upala. Za točnu dijagnozu i liječenje zubnog živca posjetite nas na našoj adresi u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji.

Vodimo Vas kroz liječenje zubnog živca

Liječenje zubnog živca provodimo dubinskim čišćenjem unutrašnjosti korijena zuba od bakterija pomoću endodontske terapije. U sklopu liječenja vadimo zubni živac iz korijena zuba. Jednom kada se zubni živac izvadi pacijenti više gube osjetilnu funkciju liječenog zuba. Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem upale i uklanjanjem bakterija iz unutrašnjosti zuba. Ovim tretmanom potrebno je zaštititi i produljiti životni vijek zuba.

Simptomi upale zubnog živca

Nastala infekcija na zubnom živcu dovodi do pojačane osjetljivosti zuba prilikom promjene temperature (toplo/hladno). Prilikom razvoja upale nastali patološki procesi pogađaju meko tkivo zuba zbog čega se javlja iznimno jaka i probadajuća bol. Ukoliko se ne započne liječenje zubnog živca, dolazi do propadanja zuba. Nastanak granuloma naznačuje da je upala zahvatila i zubnu kost. Granulom je upala na vrhu korijena zuba. Kao glavni pokazatelj granuloma najčešće se javlja fistula – bijelo žućkasti prištić na zubnom mesu. Rizik odgađanja je velik i može uključivati gubitak zuba.

lijecenje zubnog zivca

Endodontska terapija

Liječenje zubnog živca izvodimo s najvišim stupnjem zaštite i izolacije radnog polja. Provodimo trepanaciju i obradu korijenskih kanala. Nakon završenog liječenja u nekim situacijama potrebno je dodatno osnažiti zub. Stoga nakon završenog liječenja postavljamo korijensku nadogradnju na dio zuba koji je oštećen. Nadogradnja zuba identična je vašem prirodnom zubu u obliku, boji i veličini. Nadogradnja će spriječiti buduća oštećenja. Lijepom estetikom osigurat ćemo željeni izgled vašeg osmijeha.

liječenje zubnog živca

Liječenje zubnog živca u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji

Liječenje korijena zuba uključuje instrumentaciju i punjenje kanala. Zahvaljujući svjetski poznatoj modernoj tehnologiji, stalnim edukacijama i dugogodišnjem iskustvu doktora u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji svakodnevno bilježimo najvišu stopu uspješnosti liječenja zuba. U radu koristimo iglice različitih veličina kako bismo pristupili uskom prostoru korijena zuba. Pristupamo korijenu pomoću strojne endodoncije koja skraćuje vrijeme liječenja. Neinvazivnim tretmanima pokušavamo očuvati što je moguće veću strukturu zuba. Trudimo se osigurati ugodne tretmane. U ordinaciji će vas uvijek dočekati nasmijano lice naših dentalnih asistentica koje će vas voditi kroz svaki korak zahvata.

Kada se javlja upala zubnog živca?

Liječenje zubnog živca je tretman kojim liječimo zubni živac. To se događa kod pojave karijesa na zubu ili drugih oštećenja na caklini. Iako se zubna pulpa nalazi u unutrašnjosti, u ovako iznimnim slučajevima ona postaje izložena bakterijama. Puknuće zuba, ispala plomba, oštećenje zubne cakline ili dubok karijes – sve navedeno može propuštati bakterije u unutrašnjost gdje se nalazi zubni živac. Upala može zahvatiti zub ispod protetskih nadomjestaka kao što je primjerice zubni most. Upaljenim tkivom može se zahvatiti i zubnu kost. Javi li se oštećenje na zubu odmah je potrebno saniranje zuba kako bi ga maksimalno očuvali. U našoj ordinaciji ponosni smo na neinvazivne tehnike kojima je moguće spasiti i zub koji se nalazi ispod protetskog rješenja.

Upala i liječenje zubnog živca:

 • Stomatološki pregled i zubni rendgen

  Rendgenski snimak zubi pomaže nam u postavljanju trenutačne i prije svega precizne dijagnoze. Pomoću 2D snimka svih zubi (takozvani ortopan) prepoznajemo prisutnost upale. Snimak nam pomaže prepoznati točan broj korijena, oblik i veličinu korijenskog kanala. U zubu može biti od najmanje jednog do najviše četiri korijena.

 • Lokalna anestezija i priprema radnog polja

  Započinjemo s aplikacijom lokalne anestezije kojom ćemo utrnuti upaljeno područje. Za vrijeme njegova trajanja, zahvat je u potpunosti bezbolan. Savjetujemo da organizirate prijevoz kući nakon ove vrste liječenja jer je anestezija poprilično jaka i može dovesti do ošamućenosti i pospanosti. Oko zuba postavljamo posebnu zaštitu ili koferdam – savitljivu gumenu plahtu kako bi se zaštitili zubi i desni tijekom liječenja i osigurati nam suho radno polje. Dalje otvaramo zub radi pristupa zubnoj pulpi.

 • Liječenje zubnog živca

  Dođe li do upale zubnog živca, potrebno je očistiti sve kanale od nastale upale. Čišćenje i instrumentacija korijenskog kanala. Čistimo i uklanjamo upaljeno tkivo zuba te dezinficiramo zubnu pulpu. Punimo korijenski kanal i stavljamo ispun. Praznu pulpnu komoru i korijenske kanale ispunjavamo savitljivim i gumenim zubnim materijalom – gutaperkom i stavljamo estetski ispun na zub.

 • Kontrolni rendgen

  Nakon liječenja potrebno je napraviti rendgenski snimak liječenog zuba. Snimak će nam potvrditi uspješnost endodontskog zahvata. RVG snimak snimamo u ordinaciji neposredno nakon liječenja, a prije nadogradnje zuba. Iako se trudimo endodonciju izvesti u jednom dolasku, ponekad čišćenje kanala može zahtjevati i do nekoliko dolazaka stomatologu. Sve ovisi o tome koliko je uznapredovao proces upale u zubu.

 • Nadogradnja

  Na zub stavljamo nadogradnju za potpunu zaštitu zuba. Liječenjem ćemo sačuvati zub, no on će ostati bez zubne pulpe koja mu osigurava potrebne nutrijente. Bez nutrijenata zub je jako oslabljen i zato je potrebno ojačati ga nadogradnjom na zubu. Po završetku liječenja zub može biti bolan i osjetljiv nekoliko dana s obzirom na kompleksnost ovog stomatološkog zahvata. Radi svoje kompleksnosti i blizine živaca, nakon zahvata je moguća osjetljivost i do tjedan dana nakon zahvata. To je normalno stanje i ne predstavlja razlog za zabrinutost. Preporučamo uzeti analgetik jer zubni živac može uzrokovati intenzivne bolove.

Naruči se na pregled još danas!

Liječenje zubnog živca: Prednosti

 • Liječenje uspješno zaustavlja širenje upale na zubnu kost i na susjedne zube.

 • Uklanjamo izvor boli.

 • Produžuje životni vijek zuba.

 • Prirodni zub zadržava svoju funkcionalnost. Estetika i izgled zuba pritom će ostati očuvani.

 • Uklanjamo izvor upale u svrhu očuvanja zdravlja zuba.

Simptomi po etapama: Što očekivati?

Najčešći simptomi upale zubnog živca su oteklina, zubobolja i glavobolja. Prepoznajte simptome na vrijeme. Prvi simptomi započinju pojačanom osjetljivošću na toplo i hladno. U sljedećoj etapi javlja se granulom u kombinaciji sa fistulom (prištićem) na zubnom mesu. U slučaju otekline naš stomatolog preporučit će antibiotik kako bi se upala smirila. Tako izoliramo i zaustavljamo područje upale kako se ne bi proširila. Potom slijedi endodontska terapija koja se određuje sukladno postojećoj upali.

Moguće posljedice izazvane upalom:

Uznapredovao oblik i širenje upale zubnog živca može uzrokovati gubitak zuba. Do upale zubnog živca dolazi kada se zubni karijes proširi u unutrašnjost zuba. Apikotomija zuba je alternativni stomatološki zahvat koji izvodimo kada je upala toliko duboka da liječenje zuba ne može pomoći u očuvanju zuba. Ekstrakcija zuba je najcrnji scenarij, koji se može ostvariti.

 • Daljnje širenje upale
 • Granulom ili cista na vrhu korijena
 • Apikotomija
 • Vađenje zuba

U slučajevima kada revizija liječenja korijena ne pomaže, jedino rješenje je izvaditi zub. Izgubljen zub potrebno je nadomjestiti radi pravilnog rasporeda žvačnih sila i očuvanja susjednih zubi.

vađenje živca iz zuba
oralna higijena

Prevencija i oralna higijena

Ključ dobrog oralnog zdravlja leži u detaljnoj i konzistentnoj oralnoj higijeni. Savjetujemo odlaske na redovite preventivne stomatološke preglede svakih 6 mjeseci. Svojim dolascima pomozite nam da na vrijeme uočimo znakove karijesa. Preporučamo redovito uklanjati zubni kamenac u razmacima od 4-6 mjeseci. Navečer prije pranja zubi poželjno je koristiti usnu vodicu i konac za zube ili oralni tuš.

Savjetujemo pacijente da se drže preporučenih stomatoloških pregleda kako bi na vrijeme uočili nepravilnosti i spasili zubni živac. Pravovremeni popravak zuba spasit će vas nepotrebne boli. Kod rano i pravovremeno postavljenih dijagnoza moguće je izliječenje. Rezervirajte svoj termin pregleda u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji.

Zanimljivosti na temu liječenje zubnog živca

 • Liječenje zubnog živca stručno nazivamo endodontska terapija.
 • Liječenje zubnog živca uklanja živac iz pulpe zuba.
 • Liječenje zubnog živca uklonit će bol koju osjećate.
 • Trošak liječenja zubnog živca svakako je pristupačnija opcija od vađenja zuba i zamjene istoga.

Zašto odabrati Dentus perfectus stomatološku ordinaciju?

 • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

 • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

 • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

 • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

Često postavljena pitanja

Koliko traje upala zuba?

Upala zuba najčešće traje do 2 tjedna. Ovisno o razini upale i fazi u kojoj je započeto liječenje zuba toliko će trajati i sama upala. Upala se može povući nakon antibiotika no potrebno je zatražiti stručnu stomatološku pomoć. Upala zuba neće se smiriti sama od sebe i potrebno je započeti s liječenjem. U slučaju neliječenja postoji mogućnost širenja upale.

Sepsa zuba simptomi

Visoka tjelesna temperatura, vrtoglavica, bol u trbuhu, glavobolja, povraćanje i mučnina.

Upaljen živac zuba simptomi?

Prepoznajte upaljen živac zuba ukoliko nastupi stalna glavobolja, oteklina, pulsirajuća bol u zubu, osjetljivost na toplo i hladno. Javi li se fistula potrebno je odmah reagirati.

Koliko traje upala zubnog mesa?

Upala zubnog mesa može trajati mjesecima pa i godinu dana ukoliko se ne započne s liječenjem. Neliječenjem može doći do velikih zdravstvenih problema.

Apsces zuba

Apsces zuba je odgovor na nastalu infekciju. U slučaju nastale fistule potrebna je drenaža gnojne upale i liječenje zuba. Apsces zuba neće proći sam od sebe. Neliječenje može dovesti do gubitka zuba i zubne kosti te širenja infekcije.

Pošaljite upit:

KONTAKTIRAJTE NAS