Vrijeme čitanja: 8 minuta

Liječenje zubnog živca

Osjećate li bol u zubu na toplo i hladno postoji mogućnost da vam je potrebno vam liječenje zubnog živca. Ovo stanje je izazito opasno iz razloga što može ugroziti vitalitet i održivost zuba na kojem je nastala upala. Za točnu dijagnozu potrebno je napraviti kontrolni pregled i rentgenski snimak zuba. Do upale zubnog živca dolazi kada se zubni karijes proširi na unutrašnji dio zuba. Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem upale i uklanjanjem bakterija iz zubnog živca. Uznapredovao oblik i širenje upale zubnog živca može uzrokovati gubitak zuba. Apikotomija zuba je alternativni stomatološki zahvat vađenju zuba. Vađenje zuba je najcrnji scenarij koji se može ostvariti ukoliko na vrijeme ne izliječimo upalni proces na zubu. Liječenje korijena zuba uključuje instrumentaciju i punjenje kanala. Zahvaljujući svjetski poznatoj tehnologiji, stalnim edukacijama i iskustvu doktora Šebečića u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji svakodnevno bilježimo visoku uspješnost izliječenja zubnog živca. Saznajte sve detalje za uspješno liječenje zubnog živca u nastavku.

Sadržaj:

KAKO IZGLEDA LIJEČENJE ZUBNOG ŽIVCA?
PROCES LIJEČENJA U 5 KORAKA
SIMPTOMI UPALE ZUBNOG ŽIVCA
PREVENCIJA
ŠTO MOŽE IZAZVATI INFEKCIJU ZUBNE PULPE?
RIZICI UZROKOVANI UPALOM ZUBNOG ŽIVCA
ZAŠTO ODABRATI LIJEČENJE ZUBNOG ŽIVCA?

lijecenje zubnog zivca

KAKO IZGLEDA LIJEČENJE ZUBNOG ŽIVCA?

Liječenje zubnog živca uključuje dubinsko čišćenje unutrašnjosti zuba. Upaljeni zubni živac liječimo endodontskom terapijom. Endodontskom terapijom uklanjamo bakterije iz korijena zuba. Zahvat provodimo u lokalnoj anesteziji. Za vrijeme njegova trajanja, zahvat je u potpunosti bezbolan. Prvi korak prilikom dolaska na pregled je izrada rendgenskog snimka zuba. Rendgenski snimak zubi pomaže nam u postavljanju trenutačne i precizne dijagnoze. Pomoću 2D snimka svih zubi (takozvani ortopan) stomatolog će prepoznati nastalu upalu na zubu. Snimak nam pomaže prepoznati točan broj korijena zuba, oblik i veličinu korijenskog kanala. Zub može imati od jednog do najviše četiri korijena. Dođe li do upale korijena zuba, potrebno je očistiti sve kanale od nastale infekcije. Iako se trudimo liječenje zuba izvesti u jednom dolasku, ponekad čišćenje kanala može zahtjevati i do nekoliko dolazaka stomatologu. Sve ovisi o tome koliko je uznapredovao proces upale. Zub se sastoji od korijena i krune zuba. Kruna zuba je vidljiv dio zuba, dok je korijen zuba skriven ispod zubnog mesa. Zubno meso svojom potpornom funkcijom osigurava čvrstoću zuba. Korijen zuba u sebi sadrži zubni živac i zubnu pulpu koje je potrebno izliječiti. U prvom koraku provodimo endodontsko liječenje zuba. Prilikom endodontskog liječenja provodimo najviše kriterije zaštite i izolacije radnog polja. Provodimo trepanaciju zuba i obradu korijenskih kanala. Nakon završenog liječenja zubnog živca, na zub stavljamo nadogradnju. U nekim situacijama potrebno je dodatno osnažiti zub. Stoga nakon završenog liječenja postavljamo korijensku nadogradnju na zub. Nadogradnja zuba identična je vašem prirodnom zubu u obliku, boji i veličini. Nadogradnja zuba spriječiti će moguća daljnja oštećenja zuba u budućnosti. Estetski će zadovoljiti izgled osmijeha. Rendgenski snimak prije i nakon liječenja potvrdit će uspješnost endodontskog zahvata.

PROCES LIJEČENJA U 5 KORAKA:

 • 1. Zubni rentgen

 • 2. Lokalna anestezija

 • 3. Čišćenje i instrumentacija korijenskog kanala

 • 4. Punjenje korijenskog kanala

 • 5. Ispun (plomba)

SIMPTOMI UPALE ZUBNOG ŽIVCA

Nastala infekcija na zubnom živcu dovodi do pojačane osjetljivosti zuba prilikom promjene temperature (toplo/hladno). Prilikom razvoja upale nastali patološki procesi pogađaju meko tkivo zuba. Javlja se iznimno jaka i probadajuća bol. Ukoliko se ne započne s liječenjem zuba, dolazi do njegova propadanja. Rizik odgađanja je velik i može uključivati gubitak zuba i zubne kosti. Granulom je upala na vrhu korijena zuba. Nastanak granuloma naznačuje da je upala zahvatila i zubnu kost. Kao glavni pokazatelj granuloma najčešće se javlja bijelo žućkasti prištić na zubnom mesu. Stručno ga nazivamo fistula. Najčešći simptomi upale zubnog živca su oteklina i bol. Može se javiti glavobolja. Prepoznate li neke od nabrojanih simptoma, potrebno vam je liječenje zubnog živca. Prepoznajte i pratite simptome. Dakle, prvi simptomi započinju glavoboljom i pojačanom osjetljivošću zuba. U sljedećoj etapi javit će se granulom na zubu u kombinaciji sa fistulom (prištićem) iznad zuba. U slučaju otekline stomatolog će preporučiti antibiotik dok se upala ne smiri. Tako izoliramo i zaustavljamo područje upale od daljnjeg širenja. Nakon toga slijedi terapija koju najčešće provodimo kroz 3 dolaska. No to varira ovisno o razini upale. Potrebno je provesti endodontsko liječenje unutrašnjosti zuba. Nakon uspješnog oporavka zubnog živca vaš prirodni zub će zadržati svoju funkcionalnost. Estetika zuba neće biti narušena. Za to će se pobrinuti stručnjaci za stomatologiju.

Liječenje zubnog živca stručno nazivamo endodontska terapija.
Liječenje zubnog živca uklanja živac iz pulpe zuba.
Upala zubnog živca može uzrokovati jake glavobolje.
Liječenje zubnog živca ublažava i uklanja bol koju osjećate.
Trošak liječenja zubnog živca svakako je pristupačnija opcija od vađenja zuba i zamjene istoga.

PREVENCIJA

Naš vješt stomatolog dr. Šebečić navodi kako ključ dobrog oralnog zdravlja leži u detaljnoj i konzistentnoj oralnoj higijeni. Ponekad se patološki proces može ponovno razviti i nakon provedenog endodontskog liječenja, kako bismo smanjili tu mogućnost potrebno je držati se preporuka stomatologa. U svoju rutinu oralne higijene uvrstite zubnu pastu s dodatkom fluora. Savjetujemo odlaske na redovite preventivne stomatološke preglede svakih 6 mjeseci. Svojim dolascima pomozite nam da na vrijeme uočimo znakove upale i karijesa. Preporučamo redovito uklanjati zubni kamenac u razmacima od 4-6 mjeseci. Navečer prije pranja zubi poželjno je koristiti usnu vodicu i konac za zube ili oralni tuš.

ŠTO MOŽE IZAZVATI INFKECIJU ZUBNE PULPE?

Liječenje zubnog živca je tretman potreban u slučaju kada bakterije zahvate unutrašnjost zuba. Bakterije probijaju do zubne pulpe u slučaju karijesa na zubu ili oštećenja na caklini. Iako se zubna pulpa nalazi u unutrašnjosti zuba, u nekim iznimnim slučajevima ona postaje izložena bakterijama. Puknuće zuba, ispala plomba, oštećenje zubne cakline ili dubok karijes propuštaju bakterije u unutrašnjost zuba. Daljnjim napredovanjem upala može ići u dubinu sve dok ne zahvati zubnu kost. Upala će oslabiti zubnu kost i uzrokovati gubitak zuba. Primjetite li neko od gore navedenih oštećenja na zubu, potrebno je sanirati zub kako bi na vrijeme izbjegli razvoj upale uslijed svakodnevne izloženosti zuba bakterijama. Kontaktirajte nas za liječenje zubnog živca. Ovim tretmanom moguće je produljiti životni vijek zuba.

RIZICI UZROKOVANI UPALOM ZUBNOG ŽIVCA

 • Granulom ili cista na vrhu korijena zuba

 • Gubitak zuba

ZAŠTO ODABRATI LIJEČENJE ZUBNOG ŽIVCA?

Liječenje zubnog živca može spriječiti širenje upale na zubnu kost i na susjedne zube. Ovim postupkom popravljamo i pomažemo produžiti životni vijek zuba. Potrebno je ukloniti izvor upale u svrhu očuvanja oralnog zdravlja. Liječenjem ćemo sačuvati zub, no on će ostati bez zubne pulpe koja mu osigurava potrebne nutrijente. Bez nutrijenata zub je jako oslabljen i potrebno ga je ojačati nadogradnjom na zubu. Po završetku liječenja zub može biti bolan i osjetljiv nekoliko dana s obzirom na kompleksnost zahvata. No to je normalno stanje i ne predstavlja razlog za zabrinutost. U slučaju ako liječenje zubnog živca nebi pomoglo, provodimo reviziju liječenja. Ukoliko revizija liječenja korijena zuba ne pomaže, pacijent nažalost ostaje bez zuba. U slučaju gubitka zuba potrebno je nadomjestiti izgubljeni zub. Savjetujemo pacijente da se drže preporučenih stomatoloških pregleda kako bi na vrijeme uočili nepravilnosti i započeli liječenje zubnog živca. Pravovremeni popravak zuba spasit će vas nepotrebne boli. Preporučamo kontrolne preglede svakih 6 mjeseci. Kod rano i pravovremeno postavljenih dijagnoza moguće je izlječenje. Kako bi očuvali vitalitet zuba kontaktirajte nas i rezervirajte svoj termin pregleda u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji.

ZAŠTO ODABRATI DENTUS PERFECTUS STOMATOLOŠKU ORDINACIJU?

 • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

 • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

 • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

 • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

Često postavljena pitanja

Koliko traje upala zuba?

Upala zuba najčešće traje do 2 tjedna. Ovisno o razini upale i fazi u kojoj je započeto liječenje zuba toliko će trajati i sama upala. Upala se može povući nakon antibiotika no potrebno je zatražiti stručnu stomatološku pomoć. Upala zuba neće se smiriti sama od sebe i potrebno je započeti s liječenjem. U slučaju neliječenja postoji mogućnost širenja upale.

Sepsa zuba simptomi

Visoka tjelesna temperatura, vrtoglavica, bol u trbuhu, glavobolja, povraćanje i mučnina.

Upaljen živac zuba simptomi?

Prepoznajte upaljen živac zuba ukoliko nastupi stalna glavobolja, oteklina, pulsirajuća bol u zubu, osjetljivost na toplo i hladno. Javi li se fistula potrebno je odmah reagirati.

Koliko traje upala zubnog mesa?

Upala zubnog mesa može trajati mjesecima pa i godinu dana ukoliko se ne započne s liječenjem. Neliječenjem može doći do velikih zdravstvenih problema.

Apsces zuba

Apsces zuba je odgovor na nastalu infekciju. U slučaju nastale fistule potrebna je drenaža gnojne upale i liječenje zuba. Apsces zuba neće proći sam od sebe. Neliječenje može dovesti do gubitka zuba i zubne kosti te širenja infekcije.

Pošaljite nam upit:

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS