Vrijeme čitanja: 6 minuta

Liječenje zubnog živca

Osjećate bol u zubu na hladno i toplo?!  Vama je potrebno liječenje zubnog živca. Do upale zubnog živca dolazi kada se zubni karijes proširi i zahvati unutarnji dio zuba. Upaljeni zubni živac liječimo endodontskom terapijom. Zahvaljujući svjetski poznatoj tehnologiji, stalnim edukacijama i iskustvu dr. Šebečića svakodnevno bilježimo visoku uspješnost za liječenje zubnog živca. Ne brinite, došli ste na pravo mjesto! Saznajte više o dubinskom čišćenju unutrašnjosti zuba u nastavku.

lijecenje zubnog zivca

Kako izvodimo liječenje zubnog živca?

Prvo što je potrebno napraviti je rentgenski snimak zuba. Rentgenski snimak zubi pomaže nam u postavljanju dijagnoze. Pomoću rtg snimke ili ortopana stomatolog može prepoznati upalu. Snimak nam pomaže prepoznati oblik i veličinu korijenskog kanala. Zub ima od jednog do četiri korijena. Dođe li do upale, potrebno je očistiti sve kanale od nastale infekcije. Čišćenje može zahtjevati i do nekoliko dolazaka stomatologu. Sve ovisi o tome koliko je uznapredovao proces upale. Nakon što završimo liječenje zubnog živca stavljamo ispun. U nekim situacijama kada je potrebno osnažiti zub, postavljamo korijensku nadogradnju tzv. štift.

  • 1. Zubni rentgen

  • 2. Lokalna anestezija

  • 3. Čišćenje korijena zuba

  • 4. Punjenje korijenskog kanala

  • 5. Ispun (plomba)

Simptomi upale zubnog živca

Nastala infekcija dovodi do pojačane osjetljivosti zuba prilikom promjene temperature. Nastali patološki procesi pogađaju meko zubno tkivo. Javlja se iznimno jaka i probadajuća bol. Ukoliko se zubni živac ne liječi, može doći do propadanja zuba. Rizik odgađanja je velik. Može uzrokovati vađenje zuba. Granulom je upala na vrhu korijena zuba. Nastanak granuloma naznačuje da je upala zahvatila i zubnu kost. Kao simptom granuloma najčešće se javlja bijelo žućkasti prištić na zubnom mesu – fistula. Najčešći simptomi upale zubnog živca su oteklina i bol. Može se javiti glavobolja. Potrebno vam je liječenje zubnog živca.

Prevencija

Naš vješt stomatolog dr. Šebečić navodi kako ključ dobrog oralnog zdravlja leži u detaljnoj i konzistentnoj oralnoj higijeni. Uvrstite zubnu pastu s dodatkom fluora u vašu oralnu higijenu. Savjetujemo odlaske na redovite preventivne stomatološke preglede svakih 6 mjeseci. Svojim dolascimma pomozite nam da na vrijeme uočimo znakove upale i karijesa. Redovito uklanjajte zubni kamenac. Navečer prije pranja zubi koristite usnu vodicu i konac za zube.

  • Granulom ili cista na vrhu korijena zuba

  • Gubitak zuba

Zajedno zaključujemo

Nakon uspješnog izlječenja zubnog živca vaš prirodni zub će zadržati svoju funkcionalnost. Estetika zuba neće biti narušena. U slučaju kada ne pomaže liječenje zubnog živca, pacijent ostaje bez zuba i potrebno je nadomjestiti izgubljeni zub. Prevencija je vrlo bitna i savjetujemo pacijente da se drže preporučenih stomatoloških pregleda kako bi se na vrijeme uočilo nepravilnosti i započelo s liječenjem. Kod rano postavljene dijagnoze moguće je izlječenje. Kontaktirajte nas i rezervirajte svoj termin pregleda u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji. Tu smo za Vas!

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS