Dentus perfectus - zubni konac

Zubni kamenac – čišćenje i pjeskarenje zubi

Mali, ali značajan korak u očuvanju zdravlja zubi!

Primijetili ste promjene na zubima u obliku tamnijih i/ili žutih mrlja koje ne možete skinuti čak ni intenzivnijih i grubljim četkanjem? Razlog tome je nakupljen zubni kamenac na zubima. Ne brinite, imamo rješenje za vaš problem. Postoji vrlo učinkovito rješenje i savjeti kako u budućnosti usporiti njegov nastanak. Prije svega želimo da znate kako je zubni kamenac prirodna pojava koju ne možete izbjeći. On je produkt zubnog plaka. Nastaje kao rezultat miješanja proteina i nusproizvoda hrane. Stoga vas zubni kamenac ne treba zabrinjavati jer se s njime svi susrećemo. No potrebno je uklanjati ga i držati ga pod kontrolom. U tome će vam pomoći budno oko našeg stomatologa!

Zubni kamenac je neprijatelj osmijeha

Zubni plak je neprijatelj broj jedan za oralno zdravlje i vaše zube. Uzročnik je velikih stomatoloških problema. Zubni plak prelazi u zubni kamenac. Zubni kamenac uzrokuje razne bolesti parodonta. U slučaju ugradnje zubnih implantata može predstavljati prijetnju od razvoja periimplantitisa. U slučaju parodontoze može dovesti do gubitka zubne kosti i klimavih zubi. Upravo iz niza navedenih razloga stručnjaci za stomatologiju u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji svakodnevno educiraju pacijente o važnosti uklanjanja zubnog kamenca. Redovita oralna higijena i uklanjanje zubnog kamenca osigurat će vam zdrav i prije svega lijep osmijeh.

Treba li uklanjati zubni kamenac?

Svakako bi trebali redovito održavati higijenu te posjećivati zubara koji će kontrolnim pregledom utvrditi treba li i kada ukloniti zubni kamenac. Na taj način, iako zubni kamenac ne možete izbjeći, možete ga uvelike držati pod kontrolom pa čak usporiti i/ili smanjiti njegov nastanak. Međutim, zanemarujete li postojanje zubnog kamenca s vremenom može doći do velikih nakupina zubnog kamenca. Velike količine kamenca pospješuju razvoj upale zubnog mesa. Zubno meso postaje natečeno, crveno i bolno na dodir. S vremenom može doći do prvih znakova parodontoze. Jedna od brojnih posljedica parodontoze je u konačnosti gubitak zuba. Najčešći rezultat zanemarivanja zubnog kamenca jest nastajanje karijesa. Upravo zato, nemojte čekati kada primijetite stvaranje zubnog kamenca. Njegovim pravovremenim uklanjanjem sprječavate pojavu puno težih i, za zdravlje zuba, opasnijih stanja.

Zubni kamenac i poliranje zubi

Osim odstranjivanja zubnog kamenca obavezno je nakon toga napraviti i poliranje zubi kako bi njihova površina bila glatka i tako manje podložna za stvaranje kamenca. Stvaranje zubnog kamenca nažalost ne možemo spriječiti. No dobrom higijenom i kontrolnim pregledima kod stomatologa te pravovremenim odstranjivanjem možemo ga u velikoj mjeri držati pod kontrolom i utjecati na njegovu brzinu nastajanja. Na taj ćemo način najučinkovitije spriječiti nastajanje parodontne bolesti i očuvati blistav i zdrav osmijeh.

Zubni kamenac i pjeskarenje zubi

Pjeskarenje zubi je metoda profesionalnog čišćenja površinskih zubnih naslaga (plaka i pigmentacija) visokotlačnim mlazom vode i praha. Prah se sastoji od sitnih čestica kalcijevog karbonata ili natrijevog hidrogenkarbonata dostupnog u nekoliko različitih okusa. Čestice praha okruglog su oblika, bez oštrih kuteva, veličine 60-70 mikrona. Upravo takav geometrijski oblik omogućuje stvaranje velike kinetičke energije čestica koje u dodiru sa zubom ostvaruju veliku kontaktnu površinu.

Zubni kamenac – uklanjanje mrlji na zubima

Uklonite tragove prehrambenih navika sa zubi! Rezultat pjeskarenja je brzo i efikasno uklanjanje svih mekih i tvrdih naslaga sa površine zuba. Pjeskarenje zubi se odnosi na uklanjanje žutih i tamnih mrlja na zubima. One nastaju uslijed učestalog konzumiranja cigareta, kave, čajeva i drugih tamno objenih pića. Tamna pića dugoročno ostavljaju mrlje na zubima. Samim time i potamne boju zuba. Zubni kamenac i pjeskarenje zubi se obavlja zajedno sa postupkom čišćenja zubnog kamenca. On se također skuplja na području zubi pacijenta i potrebno ga je čistiti kod zubara. Redoviti pregledi i posjete preporučaju se barem dva puta godišnje. Pjeskarenje zubi traje 15-ak minuta, neinvazivan je, siguran i potpuno bezbolan postupak.

Zubni kamenac i priprema zubi prije pjeskarenja

Prije samog pjeskarenja zubi potrebno je odraditi pripremu zubi. Priprema zubi uključuje čišćenje tvrdih zubnih naslaga (kamenca). Profesionalno čišćenje zubi ostavlja glatke i sjajne površine. Glatke površine su manje sklone ponovnom nakupljanju zubnih naslaga. Čišćenje kamenca je potpuno sigurno i ne oštećuje površine zuba. Može se ponavljati više puta godišnje. Ovisno o individualnoj sklonosti nakupljanju zubnog kamenca i pigmentacija. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji preporučamo raditi ovaj postupak 2-3x godišnje. Osobito se preporučuje pušačima te konzumentima kave, čajeva i ostalih obojenih pića (crno vino, sok od borovnice…). Osim kao samostalan tretman, pjeskarenje zubi je i dio pripreme koja prethodi procesu za izbjeljivanje zubi.

Dentus perfectus - zubni kamenac

Naruči se na pregled još danas!

Dentus perfectus - zubni kamenac - prije i poslije čišćenja

Što je zubni kamenac?

Zubni kamenac sadrži velike količine bakterija koje proizvode mnoge kiseline, što narušava strukturu cakline zuba (pojava bijelih linija ili pjega malo iznad spoja zuba sa zubnim mesom) i može dovesti do nastanka karijesa. S vremenom, on će dovesti do upale zubnog mesa, koje postaje natečeno, crveno i bolno na dodir. Početna upala se manifestira krvarenjem desni prilikom normalnog pranja zubi. Krvarenje se javlja zbog upale desni zuba koju se uzrukovale nakupine kamenca. Upala desni zuba se zove gingivitis. Ako se u ovoj fazi ne ukloni kompletan kamenac, upala može otići dublje u zubno mesto te zahvatiti i zubnu kost koja se onda otapa i povlači, a zubi počinju izgledati vizualno dužima i počinju se klimati, ta upala koja zahvaća desni i kost zove se parodontoza.

Zubni kamenac – ultrazvučno i sonično čišćenje

Odstranjivanje zubnog kamenca ultrazvučnim aparatom u stomatološkoj ordinaciji je najučinkovitiji i u potpunosti bezbolan postupak. Dodatno ako je potrebno koriste se i ručni instrumenti “strugači” za skidanje kamenca i plaka. Ukoliko pacijent ima razvijenu parodontozu, stomatolog će morati izvesti struganje i poliranje korijena zuba (kiretaža) ručnim i ultrazvučnim aparatom. Pacijenta se može i anestezirati pa je tako postupak apsolutno bezbolan. Preporuča se postupak ponavljati 2-3 puta godišnje. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji koristi se ultrazvučno i sonično čišćenje kamenca uređajima (KaVo SONICflex 2008L i KaVo PIEZOlux) te kao dodatak ako je potrebno ručni instrumenti strugači. Nakon toga se pjeskare i poliraju sve površine zuba i završno se polira sa profesionalnim pastama. Zubni kamenac sa pjeskarenjem i poliranjem zubi iznosi 60€. Ukupno trajanje postupka je od 20 do 40 minuta.

Zubni plak

Zubni kamenac uklanjamo kako bi zubićima omogućili da ostanu zdravi i netaknuti. Svaki puta kada se pojavi bolest parodonta, zubni kamenac preuzima vodstvo nad zubićima. U želji da spasimo zubiće i osmijeh, vodimo utrku sa zubnim kamencem. Uklanjamo ga na brojne načine: soničnim i ultrasoničnim čišćenjem, pjeskarenjem i poliranjem zubića. Bolesti desni mogu otežati restorativne stomatološke zahvate i uzrokovati povlačenje zubnog mesa i zubne kosti. Zubni biofilm na zubima stvara mekane nakupine zubnog plaka. Teorija o zubnom biofilmu postojana je od davnih 1970-tih godina. Kako bi zubni biofilm preživio, potrebna mu je vlažna površina i hranjive tvari. To usta čini idealnim prostorom za njegovo razmnožavanje i zadržavanje zubnog plaka. Ove naslage specifične su za nastajanje i širenje unutar usne šupljine te ispod linije desni. Zubni plak redovito zahvaća desni, međuzubne prostore, zube, pa i protetske nadomjestke te stvrdnjavanjem prelazi u zubni kamenac. Zubni kamenac može se naći na svim zubnim nadomjestcima i protezama. Upravo zato potrebno je detaljno održavati mobilne i prozirne aparatiće, udlage za zube i proteze. Zubni kamenac potrebno je uklanjati i kod pacijenata sa zubnim nadomjestcima. Iako zubni implantati ne mogu razviti karijes, u slučaju izuzetno loše oralne higijene može se javiti periimplantitis. Zubni kamenac izgriza zubnu caklinu i pogoduje nastanku karijesa. Najnovija istraživanja provedena na Nacionalnom sveučilištu u Singapuru dokazala su kako “prirodna molekula-bisindol” može smanjiti nastanak zubnog plaka i uskratiti njegov daljnji razvoj. Očekuje se kako će upotreba navedene molekule podići oralnu higijenu na puno višu razinu oralne higijene od one trenutne.

Zubni kamenac i preporuke našeg stomatologa

1. Čišćenje zubi minimalno 2-3x dnevno po 2 do 3 minute, pranje zubi 2x dnevno po samo 30s neće ukloniti zubni plak i neće spriječiti nastanak zubnog kamenca.

2. Koristite četkice koje su MEDIUM tvrdoće i sa malom glavom kako bi mogli dohvatiti teško dostupna područja, studije kažu kako su električne četkice efikasnije u čišćenju zubnog plaka u odnosu na manualne-ručne. U ordinaciji Dentus perfectus preporučamo Megasonex ultrazvučnu električnu četkicu.

3. Jednom dnevno čišćenje interdentalnih prostora sa zubnim koncem, interdentalnom četkicom ili oralnim tušem. To je jedini način kako u potpunosti očistiti teško dostupan prostor između zubi. Pripazite da se zubni konac nježno uvodi u međuzubne prostore kako nebi došlo do oštećenja papila.

4. Ispiranje zubi 1 minutu sa usnim vodicima koje ne sadrže alkohol.

5. Zubni kamenac traži profesionalno čišćenje zubi u ordinaciji minimalno 2-3x godišnje u vidu kontrolnih preventivnih pregleda.

Međuzubni prostori čine i do 40 % površine zubi stoga je za potpunu oralnu higijenu, dobro oralno zdravlje i sprečavanje oralnih bolesti nužno provoditi detaljnu oralnu higijenu.

Zašto odabrati Dentus perfectus stomatološku ordinaciju?

  • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

  • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

  • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

  • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

Zubni kamenac (Često postavljena pitanja)

Koliko često se preporuča čistiti zubni kamenac?

Nakupine kamenca potrebno je uklanjati svaka 4-6 mjeseci kako bi smanjili mogućnost nastanka karijesa i bolesti parodonta. Dužim odgađanjem čišćenja kamenca može doći do razvoja karijesa. Izuzev toga zubi postaju osjetljiviji pa je i sam zahvat neugodniji jer postoji puno nakupina. Radi toga i sam proces duže traje. Moguće je tražiti anesteziju prilikom zahvata.

Boli li čišćenje zubnog kamenca?

Čišćenje zubnog kamenca, pjeskarenje i poliranje može biti neugodno ukoliko postoje velike nakupine kamenca na zubima. Redovitim uklanjanjem zubnog kamenca osiguravamo lako, brzo i jednostavno uklanjanje nakupina sa zubi. U slučaju velike količine zubnog kamenca, nakon tretmana može se javiti pojačana osjetljivost. Ukoliko je potrebno, zubni kamenac se može ukloniti pod anestezijom.

Kako očistiti kamenac sa zuba?

Kamenac sa zuba može očistiti jedino stomatolog specijalni prilagođenim alatima u stomatološkoj ordinaciji. Za skidanje korisitimo ultrasonični instrument sa visokom frekvencijom vibracija. Tretman je kratak i bezbolan. Tretman uključuje uklanjanje zubnog kamenca, pjeskarenje i poliranje zubi. Po potrebi moguće ga je raditi uz anesteziju.

Kako se stvara plak na zubima?

Plak na zubima nastaje nakon što prođe više od 12 h između dva pranja zubi. Plak se stvara iz zaostalih čestica na zubima i zubnom mesu.

Čišćenje zubnog kamenca cijena?

Čišćenje zubnog kamenca cijena tretmana s uključenim pjeskarenjem i poliranjem zubi iznosi 60 €. Zubni kamenac je porozan i oštećuje ne samo zube već i desni. Može uzrokovati povlačenje i krvarenje desni.

Što je pjeskarenje zubi?

Pjeskarenje zubi radi se posebnim uređajem zvanim pjeskara. Pjeskarenje zubi može posvijetliti zube do nekoliko nijansi.

Pjeskarenje zubi cijena?

Pjeskarenje zubi cijena je uključena u tretman uklanjanja zubnog kamenca i poliranje zubi.

Dentus perfectus - pjeskarenje-zubni-kamenac-infografika

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS