Dentus perfectus - zubni konac

Zubni kamenac – čišćenje i pjeskarenje zubi

Zubni kamenac s vremena na vrijeme može ukrasti sjaj vašim zubima. Primijetili ste promjene u obliku tamnijih i/ili žutih mrlja na površini zubi koje ne možete skinuti čak ni intenzivnijih i grubljim četkanjem!? Razlog tome je nakupljen tvrdokoran zubni kamenac na zubima. Ako redovito činite ovu JEDNU stvar, to može spriječiti brojne stomatološke probleme. Ne brinite, u Dentus perfectus ordinaciji dentalne medicine imamo rješenje za vaš problem. Postoji vrlo učinkovito rješenje kako u budućnosti usporiti njegov nastanak. U tome će vam pomoći budno oko našeg stomatologa!

Što je zubni kamenac?

Zubni kamenac sadrži velike količine bakterija koje proizvode mnoge kiseline. On je produkt zubnog plaka i nastaje kao rezultat miješanja proteina i nusproizvoda hrane. To narušava strukturu cakline zuba (pojava bijelih linija ili pjega malo iznad spoja zuba sa zubnim mesom) što može dovesti do nastanka karijesa. S vremenom dolazi do upale zubnog mesa, koje postaje natečeno, crveno i bolno na dodir. Početna upala se manifestira krvarenjem desni prilikom normalnog pranja zubi. Krvarenje se javlja kao simptom bolesti parodonta. Ako se u ovoj fazi ne ukloni kompletan kamenac, upala može otići dublje u zubno mesto te zahvatiti i zubnu kost koja se onda otapa i povlači. Zubi počinju izgledati vizualno dužima i počinju se klimati.

stomatološki instrumenti

Profesionalna higijena zubi

 • Čišćenje zubnog kamenca

  Ultrazvučno čišćenje zubnog kamenca je usluga koja pripada u profesionalnu oralnu higijenu te uključuje odstranjivanje tvrdokornih naslaga u usnoj šupljini. Tretman ostavlja glatke i sjajne površine stijenki zubi. Glatke površine su manje sklone ponovnom nakupljanju zubnih naslaga. Odstranjivanje kamenca je potpuno sigurno i ne oštećuje površine zuba. Osobito se preporučuje pušačima te konzumentima kave, čajeva i ostalih obojenih pića (crno vino, sok od borovnice…). Osim kao samostalan tretman, pjeskarenje zuba izvodimo kao dio pripreme prije nego započnemo izbjeljivanje zubi. Na zahtjev je moguća lokalna anestezija. Nakon uklanjanja kamenca slijedi pjeskarenje i poliranje zuba.

 • Pjeskarenje zuba

  Pjeskarenje je metoda profesionalnog čišćenja površinskih zubnih naslaga visokotlačnim mlazom vode i praha. Izvodi se pomoću posebnog uređaja – pjeskare. Prah se sastoji od sitnih čestica kalcijevog karbonata ili natrijevog hidrogenkarbonata dostupnog u nekoliko različitih okusa. Čestice praha okruglog su oblika, bez oštrih kuteva, veličine 60-70 mikrona. Upravo takav geometrijski oblik omogućuje stvaranje velike kinetičke energije čestica koje u dodiru sa zubom ostvaruju veliku kontaktnu površinu.

  Uklonite vidljive tragove prehrambenih navika! Rezultat pjeskarenja je brzo i efikasno uklanjanje svih mekih i tvrdih naslaga sa površine zuba. Odnosi se i na uklanjanje žutih i tamnih mrlja. Mrlje nastaju uslijed učestalog konzumiranja cigareta, kave i čaja. Nije potrebno odreći se omiljenih rituala. Za blistaviji osmijeh dovoljno je redovito provoditi profesionalnu oralnu higijenu. Tretman je neinvazivan, siguran i potpuno bezbolan. Rezultat su prirodno bjelji zubi između godišnjih tretmana za profesionalno izbjeljivanje zubi. Tretmanom je moguće posvijetliti zube i do 2 nijanse.

 • Poliranje zubi

  Osim odstranjivanja kamenca obavezno je nakon toga zagladiti površine stijenke zuba. Glatka stijenka je manje podložna naslagama. Stvaranje plaka nažalost ne možemo spriječiti. No dobrom higijenom i kontrolnim pregledima kod stomatologa te pravovremenim odstranjivanjem možemo ga u velikoj mjeri držati pod kontrolom što će utjecati na njegovu usporenu brzinu nastajanja. Na taj ćemo način najučinkovitije spriječiti nastajanje parodontne bolesti i očuvati blistav i zdrav osmijeh.

Zubni kamenac – ultrazvučno i sonično odstranjivanje

Odstranjivanje naslaga ultrazvučnim aparatom u stomatološkoj ordinaciji je najučinkovitiji i u potpunosti bezbolan postupak. Pacijenta se može i anestezirati pa je tako postupak apsolutno bezbolan. Preporuča se postupak ponavljati 2-3 puta godišnje. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji koristi se ultrazvučno i sonično odstranjivanje kamenca uređajima (KaVo SONICflex 2008L i KaVo PIEZOlux) te kao dodatak ako je potrebno ručni instrumenti strugači. Nakon toga slijedi pjeskarenje i poliramo površine zuba sa profesionalnim pastama. Predviđeno vrijeme trajanje postupka je 20 do 40 minuta.

pjeskarenje zubi - Dentus perfectus

Tretman koji će vaše zube i desni učiniti zdravijima

Postoje brojni mitovi na ovu temu. U samom početku želimo odgovoriti na najčešći mit a to je kako uklanjanjem naslaga dolazi do stvaranja sve većih nakupina na zubima. Svakako bi trebali redovito održavati higijenu te posjećivati zubara svakih 6 mjeseci. Kontrolni pregled omogućava uvid u promjene usne šupljine. U sklopu godišnjeg pregleda preporučamo napraviti i profesionalno čišćenje zubi. Kod pacijenata koji su skloni razvoju bolesti parodonta, preporučamo uklanjati zubni kamenac svaka 3-4 mjeseca. Iako kamenac na zubima nije moguće izbjeći, moguće je držati ga pod kontrolom pa čak usporiti i smanjiti njegov nastanak. Ovim tretmanom osigurajte svjež dah.

profesionalno čišćenje zubi

Prednosti tretmana

 • Postižemo svjež dah

 • Uklanjamo diskoloracije i pigmentacije sa zubi

 • Smanjena mogućnost nastanka bolesti desni

 • Rezultat su bjelji zubi

 • Smanjena prisutnost bakterija u ustima

 • Odlično oralno zdravlje

 • Smanjena mogućnost razvoja karijesa

Dentus perfectus - zubni kamenac

Zubni kamenac je neprijatelj osmijeha

Plak je neprijatelj broj jedan za oralno zdravlje i vaše zube. Uzročnik je velikih stomatoloških problema. Plak na zubima prelazi u zubni kamenac. Velike količine kamenca pospješuju razvoj upale desni kada zubno meso postaje natečeno, crveno i bolno na dodir. U Dentus perfectus ordinaciji dentalne medicine svakodnevno educiramo pacijente o važnosti profesionalnog čišćenja zubi. Prije svega, voljeli bismo da znate kako je zubni kamenac prirodna pojava koju nije moguće izbjeći. Redovita oralna higijena u ordinaciji i kod kuće osigurat će vam zdrav osmijeh.

Dentus perfectus - pjeskarenje-zubni-kamenac-infografika

Mali, ali značajan korak u očuvanju oralnog zdravlja!

Zubni kamenac uklanjamo kako bi zubićima omogućili da ostanu zdravi i netaknuti. Svaki puta kada se pojavi bolest parodonta, zubni kamenac preuzima vodstvo nad zubićima. U želji da spasimo zubiće i osmijeh, vodimo utrku sa zubnim kamencem. Uklanjamo ga na brojne načine: soničnim i ultrasoničnim čišćenjem, pjeskarenjem i poliranjem zubića. Bolesti desni mogu otežati restorativne stomatološke zahvate i uzrokovati povlačenje zubnog mesa i zubne kosti. Zubni biofilm stvara mekane nakupine zubnog plaka. Teorija o zubnom biofilmu postojana je od davnih 1970-tih godina. Da bi biofilm preživio, potrebna mu je vlažna površina i hranjive tvari. To usta čini idealnim prostorom za njegovo razmnožavanje i zadržavanje zubnog plaka. Ove naslage specifične su za nastajanje i širenje unutar usne šupljine te ispod linije desni.

Zubni kamenac zahvaća i protetske nadomjestke zubi

Zubni plak redovito zahvaća desni, međuzubne prostore, zube, pa i protetske nadomjestke te stvrdnjavanjem prelazi u kamenac. Može se pronaći na svim zubnim nadomjestcima i protezama. Upravo zato potrebno je detaljno održavati mobilne i prozirne aparatiće, udlage za zube i proteze. Potrebno je uklanjati ga i kod pacijenata sa zubnim nadomjestcima. Iako dentalni implantati ne mogu razviti karijes, u slučaju izuzetno loše oralne higijene može se javiti periimplantitis. Kamenac izgriza zubnu caklinu i pogoduje nastanku karijesa i drugih dentalnih problema. Najnovija istraživanja provedena na Nacionalnom sveučilištu u Singapuru dokazala su kako “prirodna molekula-bisindol” može smanjiti nastanak zubnog plaka i uskratiti njegov daljnji razvoj. Očekuje se kako će upotreba navedene molekule podići oralnu higijenu na puno višu razinu od one trenutne.

Dentus perfectus - zubni kamenac - prije i poslije čišćenja

Preporuke našeg stomatologa kako smanjiti pojavu naslaga

 1. Četkanje zubi 2-3x dnevno po 2-3 minute. Pranje zubi 2x dnevno po samo 30 sec neće ukloniti plak sa zubi.
 2. Koristite mekane četkice sa malom glavom za teško dostupna područja. Studije kažu kako su električne četkice efikasnije u čišćenju zubnog plaka u odnosu na manualne-ručne. Preporučamo Megasonex ultrazvučnu električnu četkicu.
 3. Jednom dnevno preporučamo proći interdentalne prostore zubnim koncem, interdentalnom četkicom ili oralnim tušem. Pripazite da se konac za zube nježno uvodi u međuzubne prostore kako nebi došlo do oštećenja papila.
 4. Ispiranje zubi u trajanju od 1 min sa usnim vodicama koje ne sadrže alkohol.
 5. Profesionalna higijena preporuča se minimalno 2-3x godišnje u sklopu kontrolnih preventivnih pregleda.
 6. Međuzubni prostori čine i do 40% površine zubi. Za potpunu oralnu higijenu, dobro oralno zdravlje i sprečavanje oralnih bolesti nužno je čistiti i interdentalne prostore.
četkanje zubi i higijena

Zašto odabrati Dentus perfectus stomatološku ordinaciju?

 • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

 • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

 • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

 • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

Često postavljena pitanja

Koliko često se preporuča čistiti kamenac?

Nakupine kamenca potrebno je uklanjati svaka 4-6 mjeseci kako bi smanjili mogućnost nastanka karijesa i bolesti parodonta. Dužim odgađanjem čišćenja nakupina može doći do razvoja karijesa. Izuzev toga zubi postaju osjetljiviji, pa je i sam zahvat neugodniji jer postoji puno nakupina.

Boli li čišćenje zubnog kamenca?

Tretman može biti neugodan ukoliko postoje velike nakupine na zubima. Redovitim uklanjanjem zubnog kamenca osiguravamo lako, brzo i jednostavno uklanjanje nakupina sa zubi. Može se javiti pojačana osjetljivost. Ukoliko je potrebno, moguća je anestezija na zahtjev.

Kako očistiti kamenac sa zuba?

Kamenac sa zuba može očistiti jedino stomatolog specijalni prilagođenim alatima u stomatološkoj ordinaciji. Za skidanje korisitimo ultrasonični instrument sa visokom frekvencijom vibracija. Tretman uključuje uklanjanje zubnog kamenca, pjeskarenje i poliranje zubi.

Kako se stvara plak na zubima?

Plak na zubima nastaje nakon što prođe više od 12 h između dva pranja zubi. Plak se stvara iz zaostalih čestica na zubima i zubnom mesu.

Čišćenje zubnog kamenca cijena?

Cijena tretmana s uključenim pjeskarenjem i poliranjem zubi iznosi 70 €. Kamenac je porozan i oštećuje ne samo zube već i desni.

Pjeskarenje zubi cijena?

Pjeskarenje zubi cijena je uključena u tretman uklanjanja zubnog kamenca i poliranje zubi.

KONTAKTIRAJTE NAS