Dentus perfectus - zubni implantati

Što su zubni implantati?

Zubni implantati su najmodernije rješenje za nadomjestak cijelog zuba – od korijena do krunice. Zubni implantati su titanski vijci koje ugrađujemo na mjesto izgubljenog zuba. Oni uspješno imitiraju korijen zuba u zubnoj kosti. Učvršćuju se u zubnu kost i osjećat ćete ih kao prirodan zub. Sastoje se od 3 dijela – zubnog implantata, suprastrukture i zubne krunice.

Najbolje od svega jest što su oni u potpunosti funkcionalni. Omogućit će vam sve funkcije koje ima i prirodni zub. S njima ćete ponovno moći normalno jesti, pričati, smijati se i ljubiti s punim samopouzdanjem. Zubni implantati će u potpunosti zamijeniti izgubljene zube.

Koriste se kao nadomjestak jednog zuba (zubna krunica), više zuba (zubni most) ili svih zuba (All on 4 tehnika – tzv. tehnika postavljanja cijele čeljusti na samo 4 implantata). Brojni su razlozi zašto su zubni implantati najbolje rješenje za izgubljen zub. Oni štite zdrave zube od propadanja. Bezuba zubna kost počinje propadati ako se ne ugradi nadomjestak za izgubljen zub. Pojačat će zagriznu površinu i zagrizne sile. Uspješno imitira zubni korijen tako da će zubna kost ostati očuvana. Čvrsta i izdržljiva struktura omogućava povezivanje sa zubnom kosti.

Zubni implantati su titanski vijci koji se ugrađuju u dio čeljusne kosti na mjestu gdje nedostaje prirodni zub, a cilj je nadomještanje izgubljenih korijena prirodnih zuba. Snažan su temelj za fiksne (čvrste) ili mobilne (pomične) protetske nadomjestke. Oblik implantata je sličan obliku zubnog korijena, cilindričan ili blago koničan. Dužina implantata varira od 5 mm do 20 mm, promjer od 3 mm do 6 mm. Odabir promjera i dužine implantata ovisi o volumenu čeljusne kosti u koju se implantat planira ugraditi.

Zubni implantati – Kandidati za ugradnju

Svi pacijenti kojima nedostaje jedan ili više prirodnih zuba potencijalni su kandidati za ugradnju zubnih implantata. Izbor područja ugradnje zubnog implantata određuje se kliničkom procjenom i analizom rendgenskih snimaka bezubog područja. Položaj, duljina i promjer implantata odabire se prema anatomskim i morfološkim karakteristikama čeljusne kosti. Vrlo važan faktor za uspješnost i dugotrajnost ugrađenih zubnih implantata je opće zdravstveno stanje organizma. Ugradnjom zubnih implantata spriječiti će se resorpcija ili propadanje kosti čeljusti, povećati će se stabilnost susjednih zubi.

Da bi se zubni implantati uspješno ugradili potrebno je imati zadovoljavajući volumen kosti čeljusti.

Ako kost ispod gingive (zubnog mesa) nije dovoljno voluminozna, trebat će se napraviti postupak nadogradnje kosti (augmentacija) da bi se u novonastalu kost mogao uspješno ugraditi zubni implantat. Nadogradnja kosti ili augmentacija je postupak kojim se presađuje vlastita kost ili se ugrađuje umjetna kost kako bi dobili dovoljan volumen kosti za zubni implantat. Nakon presađivanja kosti potrebno je pričekati par mjeseci kako bi došlo do potpunog srastanja kosti. Ugradnja zubnog implantata predstavlja dugoročno rješenje jer nakon što se zubni implantat ugradi i nakon procesa oseointegracije, zubni implantat postaje jedinstvena cjelina s čeljusti. Zubni implantati osigurat će stabilnost novog zubnog nadomjestka (zubna krunica ili zubni most) koji će se izraditi na implantatu, a pacijent će ga osjećati kao nekada vlastiti zub.

Dentus perfectus - implantat zuba

Naruči se na pregled još danas!

Gdje se ugrađuju zubni implantati?

Zubni implantati ugrađuju se u čeljusnu kost ispod razine zubnog mesa i sami po sebi nisu cjelovito rješenje. Zubni implantati su zamjena za izgubljeni prirodni zubni korijen. Oni predstavljaju unutarnji, nevidljivi, noseći dio konstrukcije. Na zubni implantat postavlja se vanjski, vidljivi dio – zubna krunica ili zubni most. Zub se nalazi u zubnoj kosti i čini ju čvrstom. Jednom kada izgubimo zub, gubimo i stimulaciju zubne kosti. Zubna kost postaje sklona povlačenju. Što je duži vremenski period u kojem nismo nadoknadili izgubljen zub, kost će se sve više povlačiti. To se može negativno očitovati na susjedne zube. Povlačenje zubne kosti može trajno oslabiti susjedne zube ukoliko se ne nadoknadi izgubljen zub. U nekim slučajevima gdje se zubna kost jako povukla potrebno je nadograditi zubnu kost. Kako bi izbjegli ovaj korak i nužan oporavak nakon ugradnje zubne kosti, preporučamo planirati ugradnju zubnog implantata neposredno nakon gubitka zuba. Za pacijente kojima je potreban zahvat nadoknade zubne kosti u terapiju ćemo uračunati i 6 mjeseci kao potrebno vrijeme oporavka od ugradnje zubne kosti. Zdrava zubna kost i zdrave desni glavna su predispozicija za uspješno izvođenje zahvata.

Zubni implantati – Plan ugradnje

Planiranje ugradnje zubnih implantata radi se na temelju kliničkog pregleda i analize 2D rentgenske snimke čeljusti (klasičan rentgenski snimak zubi). Klasičan rentgenski snimak svih zubi nazivamo ortopan. Dodatna 3D CBCT trodimenzionalna snimka čeljusti daje precizne podatke o volumenu i obliku čeljusne kosti, blizini važnih anatomskih struktura (krvne žile, živci i udaljenosti od maksilarnog sinusa), te gustoći čeljusne kosti. Zubni implantati iziskuju odabir dužine i promjera implantata, smjer ugradnje i tehnike preparacije kosti na temelju određenih parametara. Isto tako, 3D CBCT snimka služi za planiranje zahvata augmentacije umjetne kosti ili podizanja dna maksilarnog sinusa.

Prethodni gubitak zuba često dovodi i do gubitka kosti. Potrebno je napraviti CBCT snimak i napraviti krvnu sliku. Detaljne upute dobit ćete u ordinaciji tijekom pregleda. Navedeni nalazi potrebni su kako bi odredili jeste li kandidat za ugradnju zubnog implantata. Detaljna analiza, provjere i iscprne procjene omogućavaju nam pravovremeno planiranje i procjenu svih koraka stomatološkog zahvata. To nam pomaže izbjeći moguće kasnije komplikacije.  Predradnje koje izvodimo omogućavaju nam najbolje rezultate i vrhunsku uspješnost izvođenja zahvata. Kada zaprimimo tražene nalaze počinje najvažniji dio procjene i planiranja terapije. Na temelju svih nalaza odredit ćemo jeste li idealan kandidat za zubni implantat.

Dentus perfectus - ugradnja implantata
Dentus perfectus - ugradnja zubnog implantata

Zubni implantati – Ugradnja

Ugradnja zubnih implantata predstavlja mali kirurški zahvat koji se izvodi pod lokalnom anestezijom. Ležište zubnih implantata priprema se normiranim svrdlima kojima odgovara promjer i dužina izabranog zubnog implantata.

Nakon ugradnje zubnog implantata, ukoliko postoji dobra primarna stabilnost, moguće je inicijalno opterećenje zubnog implantata izradom privremene zubne krunice. U većini slučajeva za stabilnost zubnog implantata potreban je proces zacijeljenja od minimalno nekoliko tjedana. Oseointegracija je proces remodeliranja i neposrednog srastanja kosti na površinu zubnog implantata. Brzina okoštavanja ovisi o kvaliteti okolne kosti. To je period oporavka kod kojeg zubni implantat srasta sa čeljusnom kosti. Proces oseointegracije obično traje od 3 do 6 mjeseci, ovisno o kojoj je čeljusti riječ. Za donju čeljust potrebna su 3 mjeseca, dok je za gornju čeljust potrebno 6 mjeseci. Nakon perioda oseointegracije, na zubni implantat se postavlja suprastruktura (abutment) i on je spreman za protetsku fazu kad se izrađuje zubna krunica, zubni most ili zubna proteza na implantatima.. Oseointegracija je ključan dio o kojem ovisi stabilnost zubnog implantata. Sraštanje s kosti omogućava uspješnu imitaciju zubnog korijena te osigurava stabilnost zamjenskom zubu te ispunjavanje svih funkcija koje ima prirodan zub. Titanski vijak upravo je zato materijal odabira za uspješno okoštavanje. Upravo zato provodimo detaljne procjene prilikom planiranja terapije. Planiranje nam omogućava postizanje najboljeg ishoda terapije. Ugradnjom četiri do šest implantata u čeljust moguća je potpuna rehabilitacija bezubosti (All-on-4All-on-6). Njihovom ugradnjom zubni implantati spriječiti će povlačenje i resorpciju zubne kosti na mjestu gdje je izgubljen zub. Zubni implantat sastoji se iz tri dijela:

  • Zubni implantat

  • Suprastruktura

  • Zubna krunica

Zubni implantati – Vijek trajanja

Zubni implantati su izrađeni od visokokvalitetnog, biokompatibilnog materijala koji nema ograničen vijek trajanja. Iako zubni implantat ne podliježe nastanku karijesa, trajnost zubnih implantata ovisi o zdravlju zubnog mesa i okolne čeljusne kosti. Dugotrajan uspjeh terapije zubnim implantatima osigurat će provođenje pravilne oralne higijene uz redovite kontrolne preglede stomatologa. Ugradnjom zubnog implantata možemo sanirati nedostatak jednog ili više zubi. Zubni implantati imaju ulogu nosača zubne krunice ili navlake za zube ukoliko je u pitanju nedostatak jednog zuba. U slučajevima gdje nedostaje više zubi, zubi implantat predstavlja znatno bolje rješenje. Zubni implantat, za razliku od sanacije zubi zubnim mostom, ne zahtjeva brušenje susjednih zdravih zubi koji bili nosači za most. Zubni implantati predstavljaju savršenu zamjenu za izgubljeni zub.

Zubni implantati ugradnja Dentus Perfectus

Cijena zubnih implantata

U današnje vrijeme na tržištu se pojavljuje sve veći broj zubnih implantata. Cijena zubnih implantata ovisi o čitavom nizu čimbenika na koje treba paziti prilikom odabira. Cijenu formiramo kod odabira certificiranog zubnog implantata. Na cijenu zubnog implantata naoddaje se cijena suprastrukture i protetike. U ordinaciji Dentus perfectus koriste se dvije varijante zubnih implantata koje nudimo svojim pacijentima (Nobel Biocare i Neodent by Straumann), koji svojom kvalitetom izrade i tradicijom proizvođača jamče kvalitetu i dugotrajnost. Svakako treba biti oprezan jer najjeftiniji zubni implantati nisu nužno i najpovoljniji. Komplikacije koje se mogu javiti kod ugradnje necertificiranih zubnih implantata koji mogu u konačnici dovesti do toga da ispadnu puno skuplji od zubnih implantata veće iskonske vrijednosti i kvalitete. Cijena za jedan Nobel Biocare implantat je 680€, a Neodent implantata od 560€, cijena se odnosi samo na implantat bez suprastrukture i krunice. Komplet cijena Neodent implantata sa suprastrukturom i metal keramičkom krunicom je 1.032€, a sa Nobel implantatom je 1.172€.

Što nakon ugradnje zubnog implantata?

Neposredno nakon zahvata potrebno je uzimanje analgetika. Taj dan treba izbjegavati ispiranje usta da se ne izazove krvarenje. Oralna higijena se normalno provodi. Minimalno krvarenje je moguće nekoliko sati nakon zahvata. Oteklina nakon operacije nije neuobičajena i ne predstavlja opasnost. Da biste ju spriječili ili sveli na minimalnu veličinu potrebno je područje zahvata hladiti ledom u plastičnoj vrećici ili hladnim oblozima narednih osam sati u serijama od 20 minuta prislonjenim oblogom i pauzama od 10min. Treba izbjegavati gazirana pića i tople napitke. Pušači ne bi smjeli pušiti 24 sata poslije zahvata i dok postoji krvarenje. Šavovi se uklanjaju sedam dana nakon zahvata. Zubni implantati ne predstavljaju kompliciran zahvat ukoliko se pacijenti pridržavaju svih preporuka.

Kako održavati oralnu higijenu nakon ugradnje zubnih implantata?

Nakon ugradnje implantata oralnu higijenu treba detaljno provoditi kako i prije. Potrebno je temeljito četkati zube najmanje 2 puta dnevno u trajanju od 2-3 minute kako nebi došlo do infekcije rane. Preporuča se korištenje i usnih vodica za ispiranje usne šupljine. Treba koristiti jako mekanu četkicu za postoperativnu higijenu rane oko zubnog implantata. Za sve one koji imaju neki oblik nadoknade zuba preporučamo koristiti oralni tuš za međuzubne prostore. Osim što uklanja zaostale naslage, smanjuje mogućnost razvoja bakterija te štiti meka tkiva. Meka tkiva su podložna razvoju parodontalnih bolesti. Spriječite na vrijeme krvarenje zubnog mesa i nastanak gingivitisa.

Koliko traje proces ugradnje implantata?

Proces ugradnje implantata uključuje umetanje titanskog vijka u zubnu kost. Sama ugradnja jednog implantata traje u prosjeku pola sata. Ukoliko se ugrađuje više implantata potrebno je sat vremena za njihovu ugradnju.

Kada i kod koga se najčešće javlja periimplantitis?

Periimplantitis se javlja kod pušača u slučaju slabe higijene. Implantat iziskuje jednaku brigu i redovitu higijenu kao i prirodni zub. U suprotnom može doći do velike upale. Ukoliko ste pušač savjetujemo češće posjete zubaru.

Koliko traje sraštavanje implantata sa zubnom kosti?

Za potpuno sraštavanje potrebno je oko 3 mjeseca za donju i 4-5 mjeseci za gornju čeljust.

  • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

  • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

  • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

  • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

zubni implantati
KONTAKTIRAJTE NAS