Dentus perfectus - zubni implantati

Što su zubni implantati?

Zubni implantati su najmodernije rješenje za nadomjestak cijelog zuba – od korijena do krunice. Implantati se učvršćuju u kosti i osjećat ćete ih kao prirodan zub.

Najbolje od svega jest što su oni u potpunosti funkcionalni. S njima ćete ponovno moći normalno jesti, pričati, smijati se i ljubiti s punim samopouzdanjem.

Koriste se kao nadomjestak jednog zuba (zubna krunica), više zuba (zubni most) ili svih zuba (All on 4 tehnika – tzv. tehnika postavljanja cijele čeljusti na samo 4 implantata).

Zubni implantati su titanski vijci koji se ugrađuju u dio čeljusne kosti na mjestu gdje nedostaje prirodni zub, a cilj je nadomještanje izgubljenih korijena prirodnih zuba. Snažan su temelj za fiksne (čvrste) ili mobilne (pomične) protetske nadomjestke. Oblik implantata je sličan obliku zubnog korijena, cilindričan ili blago koničan. Dužina implantata varira od 5 mm do 20 mm, promjer od 3 mm do 6 mm. Odabir promjera i dužine implantata ovisi o volumenu čeljusne kosti u koju se implantat planira ugraditi.

Zubni implantati – Kandidati za ugradnju

Svi pacijenti kojima nedostaje jedan ili više prirodnih zuba potencijalni su kandidati za ugradnju zubnih implantata. Izbor područja ugradnje zubnog implantata određuje se kliničkom procjenom i analizom rendgenskih snimaka bezubog područja. Položaj, duljina i promjer implantata odabire se prema anatomskim i morfološkim karakteristikama čeljusne kosti. Vrlo važan faktor za uspješnost i dugotrajnost ugrađenih zubnih implantata je opće zdravstveno stanje organizma. Ugradnjom zubnih implantata spriječiti će se resorpcija ili propadanje kosti čeljusti, povećati će se stabilnost susjednih zubi.
Da bi se zubni implantati uspješno ugradili potrebno je imati zadovoljavajući volumen kosti čeljusti. Prethodni gubitak zuba često dovodi i do gubitka kosti.

Ako kost ispod gingive (zubnog mesa) nije dovoljno voluminozna, trebat će se napraviti postupak nadogradnje kosti (augmentacija) da bi se u novonastalu kost mogao uspješno ugraditi zubni implantat. Nadogradnja kosti ili augmentacija je postupak kojim se presađuje vlastita kost ili se ugrađuje umjetna kost kako bi dobili dovoljan volumen kosti za zubni implantat. Nakon presađivanja kosti potrebno je pričekati par mjeseci kako bi došlo do potpunog srastanja kosti. Ugradnja zubnog implantata predstavlja dugoročno riješenje jer nakon što se zubni implantat ugradi i nakon procesa oseointegracije, zubni implantat postaje jedinstvena cjelina s čeljusti. Zubni implantati osigurat će stabilnost novog zubnog nadomjestka(zubna krunica ili zubni most) koji će se izraditi na implantatu, a pacijent će ga osjećati kao nekada vlastiti zub.

Koliko traje proces ugradnje implantata?

Proces ugradnje implantata uključuje umetanje titanskog vijka u zubnu kost. Sama ugradnja jednog implantata traje u prosjeku pola sata. Ukoliko se ugrađuje više implantata potrebno je sat vremena za njihovu ugradnju.

Kada i kod koga se najčešće javlja periimplantitis?

Periimplantitis se javlja kod pušača u slučaju slabe higijene. Implantat iziskuje jednaku brigu i redovitu higijenu kao i prirodni zub. U suprotnom može doći do velike upale. Ukoliko ste pušač savjetujemo češće posjete zubaru.

Koliko traje sraštavanje implantata sa zubnom kosti?

Za potpuno sraštavanje potrebno je oko 3 mjeseca za donju i 4-5 mjeseci za gornju čeljust.

Dentus perfectus - implantat zuba

Naruči se na pregled još danas!

Gdje se ugrađuju zubni implantati?

Zubni implantati ugrađuju se u čeljusnu kost ispod razine zubnog mesa i sami po sebi nisu cjelovito rješenje. Zubni implantati su zamjena za prirodni zubni korijen odnosno predstavljaju unutarnji, nevidljivi, noseći dio konstrukcije, a na njega se postavlja vanjski, vidljivi dio – zubna krunica ili zubni most.

Zubni implantati – Plan ugradnje

Planiranje ugradnje zubnih implantata radi se na temelju kliničkog pregleda i analize 2D rentgenske snimke čeljusti(klasičan RVG ili ortopan). Dodatna 3D CBCT trodimenzionalna snimka čeljusti daje precizne podatke o volumenu i obliku čeljusne kosti, blizini važnih anatomskih struktura (krvne žile, živci i udaljenosti od maksilarnog sinusa), te gustoći čeljusne kosti. Zubni implantati iziskuju odabir dužine i promjera implantata, smjer ugradnje i tehnike preparacije kosti na temelju određenih parametara . Isto tako, 3D CBCT snimka služi za planiranje zahvata augmentacije umjetne kosti ili podizanja dna maksilarnog sinusa.

Dentus perfectus - ugradnja implantata
Dentus perfectus - ugradnja zubnog implantata

Zubni implantati – Ugradnja

Ugradnja zubnih implantata predstavlja mali kirurški zahvat koji se izvodi pod lokalnom anestezijom. Ležište zubnih implantata priprema se normiranim svrdlima kojima odgovara promjer i dužina izabranog zubnog implantata.
Nakon ugradnje zubnog implantata, ukoliko postoji dobra primarna stabilnost, moguće je inicijalno opterećenje zubnog implantata izradom privremene zubne krunice. U većini slučajeva za stabilnost zubnog implantata potreban je proces zacijeljenja od minimalno nekoliko tjedana. Oseointegracija je proces neposrednog srastanja kosti na površinu zubnog implantata, a njena brzina ovisi o kvaliteti okolne kosti. To je period oporavka kod kojeg zubni implantat srasta sa čeljusnom kost i on obično traje od 3 do 6 mjeseci. Nakon perioda oseointegracije, na zubni implantat se postavlja suprastruktura (abutment) i on je spreman za protetsku fazu kadse izražuju krunica, most ili proteza na implantatima.. Ugradnjom četiri do šest implantata u čeljust moguća je potpuna rehabilitacija bezubosti (All-on-4All-on-6).

Zubni implantati – Vijek trajanja

Zubni implantati su izrađeni od visokokvalitetnog, biokompatibilnog materijala koji nema ograničen vijek trajanja. Trajnost zubnih implantata ovisi o stanju zubnog mesa i okolne čeljusne kosti. Dugotrajan uspjeh terapije zubnim implantatima osigurava pravilna oralna higijena uz redovite kontrolne preglede stomatologa. Ugradnjom zubnog implantata možemo sanirati nedostatak jednog ili više zubi. Zubni implantati imaju ulogu nosača zubne krunice tj. navlake za zube ukoliko nedostaje jedan zub. U slučajevima gdje nedostaje više zubi, zubi implantat predstavlja znatno bolje rješenje u odnosu na sanaciju zubi zubnim mostom jer nema potrebe za brušenjem susjednih zdravih zubi koji bili nosači za most. Zubni implantati predstavljaju savršenu zamjenu za izgubljeni zub.

Zubni implantati ugradnja Dentus Perfectus

Cijena zubnih implantata

U današnje vrijeme na tržištu se pojavljuje sve veći broj zubnih implantata. Cijena zubnih implantata ovisi o čitavom nizu čimbenika na koje treba paziti prilikom odabira. U ordinaciji Dentus perfectus koriste se dvije varijante zubnih implantata koje nudimo svojim pacijentima (Nobel Biocare i Neodent by Straumann), koji svojom kvalitetom izrade i tradicijom proizvođača jamče kvalitetu i dugotrajnost. Svakako treba biti oprezan jer najjeftiniji zubni implantati nisu nužno i najpovoljniji. Komplikacije koje se mogu javiti kod ugradnje necertificiranih zubnih implantata mogu u konačnici dovesti do toga da budu i puno skuplji od zubnih implantata veće vrijednosti i kvalitete. Cijena za jedan Nobel Biocare implantat je 664€, a Neodent implantata 558€, cijena se odnosi samo na implanat bez suprastrukture i krunice. Komplet cijena Neodent implantata sa suprastrukturom i metal keramičkom krunicom je 1.022€, a sa Nobel implantatom je 1.155€.

Što nakon ugradnje zubnog implantata?

Neposredno nakon zahvata potrebno je uzimanje analgetika. Taj dan treba izbjegavati ispiranje usta da se ne izazove krvarenje. Oralna higijena se normalno provodi. Minimalno krvarenje je moguće nekoliko sati nakon zahvata. Oteklina nakon operacije nije neuobičajena i ne predstavlja opasnost. Da biste ju spriječili ili sveli na minimalnu veličinu potrebno je područje zahvata hladiti ledom u plastičnoj vrećici ili hladnim oblozima narednih osam sati u serijama od 20 minuta prislonjenim oblogom i pauzama od 10min. Treba izbjegavati gazirana pića i tople napitke. Pušači ne bi smjeli pušiti 24 sata poslije zahvata i dok postoji krvarenje. Šavovi se uklanjaju sedam dana nakon zahvata. Zubni implantati ne predstavljaju kompliciran zahvat ukoliko se pacijenti pridržavaju svih preporuka.

Kako održavati oralnu higijenu nakon ugradnje zubnih implantata?

Nakon ugradnje implantata higijenu treba provoditi kako i prije. Potrebno je temeljito četkati zube kako nebi došlo do infekcije rane. Preporuča se korištenje i zubnih vodica za ispiranje usne šupljine. Treba koristiti jako mekanu četkicu za postoperativnu higijenu rane oko zubnog implantata.

Zubni implantati - najbolja cijena i kvaliteta Dentus Perfectus

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS