Zubni implantati

Što su zubni implantati?

Zubni implantati su titanski vijci koji se ugrađuju u dio čeljusne kosti na mjestu gdje nedostaje prirodni zub, a cilj je nadomještanje izgubljenih korijena prirodnih zuba. Snažan su temelj za fiksne (čvrste) ili mobilne (pomične) protetske nadomjestke. Oblik implantata je sličan obliku zubnog korijena, cilindričan ili blago koničan. Dužina implantata varira od 5 mm do 15 mm, promjer od 3 mm do 5 mm. Odabir promjera i čužine implantata ovisi o volumenu čeljusne kosti u koju se implantar planira ugraditi.

Gdje se ugrađuju zubni implantati?

Zubni implantati ugrađuju se u čeljusnu kost ispod razine zubnog mesa i sami po sebi nisu cjelovito rješenje. Zubni implantati su zamjena za prirodni zubni korijen odnosno predstavljaju unutarnji, nevidljivi, noseći dio konstrukcije, a na njega se postavlja vanjski, vidljivi dio – krunice ili zubni mostovi.

 

zubni implantat ugradnja

 

zubni implantati zagreb

Zubni implantati – ugradnja

Ugradnja zubnih implantata predstavlja mali kirurški zahvat koji se izvodi pod lokalnom anestezijom. Ležište zubnih implantata priprema se normiranim svrdlima kojima odgovara promjer i dužina izabranog zubnog implantata.

Postupak je brzo gotov i bezbolan, izvodi se pod lokalnom anestezijom. Nakon ugradnje zubnog implantata, ukoliko postoji dobra primarna stabilnost, moguće je inicijalno opterećenje zubnog implantata izradom provizornog umjetnog zuba. U većini slučajeva za stabilnost zubnog implantata potreban je proces zacijeljenja od minimalno nekoliko tjedana. Oseointegracija je proces neposrednog srastanja kosti na površinu zubnog implantata, a njena brzina ovisi o kvaliteti okolne kosti. To je period oporavka kod kojeg zubni implantat srasta sa kosti čeljusti i on obično traje od 3 do 6 mjeseci. Nakon perioda oseointegracije, na zubni implantat se postavlja nadogradnja i on je spreman za protetsku fazu kad postavljamo navlake za zube, krunicu na zubni (dentalni) implantat. Ugradnjom četiri do šest implantata u čeljust moguća je potpuna rehabilitacija bezubosti (All-on-4, All-on-6).

zubni-implantati cijena

Što nakon ugradnje zubnog implantata?

Neposredno nakon zahvata potrebno je popiti tabletu protiv bolova. Taj dan izbjegavajte ispiranje usta kako nebi provocirali krvarenje, zubi se mogu prati normalno kao i prije zahvata. Minimalno krvarenje je moguće nekoliko sati nakon zahvata. Oteklina nakon operacije nije neuobičajena i ne predstavlja opasnost. Da biste ju spriječili ili sveli na minimalnu veličinu potrebno je područje zahvata hladiti ledom u plastičnoj vrećici ili hladnim oblozima narednih osam sati u serijama od 20 minuta prislonjenim oblogom i pauzama od 10min. Treba izbjegavati gazirana pića i tople napitke. Ako ste pušač, ne smijete pušiti 24h poslije zahvata i dok postoji krvarenje. Konce skidate sedam dana nakon zahvata.

Kandidati za ugradnju zubnih implantata

Svi pacijenti kojima nedostaje jedan ili više prirodnih zuba potencijalni su kandidati za ugradnju zubnih implantata. Izbor područja ugradnje zubnog implantata određuje se kliničkom procjenom i analizom rendgenskih snimaka bezubog područja. Položaj, duljina i promjer implantata odabire se prema anatomskim i morfološkim karakteristikama čeljusne kosti. Vrlo važan faktor za uspješnost i dugotrajnost ugrađenih zubnih implantata je opće zdravstveno stanje organizma. Ugradnjom zubnih implantata spriječiti će se resorpcija ili propadanje kosti čeljusti, povećati će se stabilnost susjednih zubi.

Da bi se zubni implantat uspješno ugradio potrebno je imati zadovoljavajući volumen kosti čeljusti. Prethodni gubitak zuba često dovodi i do gubitka kosti. Ako kost ispod desni nije dovoljno voluminozna, trebat će se napraviti postupak nadogradnje kosti (augmentacija) da bi se u nju mogao uspješno ugraditi zubni implantat. Nadogradnja kosti ili augmentacija je postupak kojim se presađuje vlastita kost ili se ugrađuje umjetna kost kako bi dobili dovoljno prostora za zubni implantat. Nakon presađivanja kosti potrebno je pričekati par mjeseci kako bi došlo do potpunog srastanja kosti. Ugradnja zubnog implantata predstavlja dugoročno riješenje jer nakon što se zubni implantat ugradi i nakon procesa oseointegracije, zubni implantat postaje jedinstvena cjelina s čeljusti. Zubni implantat osigurat će stabilnost nove zubne krune koja je postavljena na njega, a pacijent će ga osjećati kao nekada vlastiti zub.

Kako održavati oralnu higijenu nakon ugradnje zubnih implantata?

Nakon ugradnje implantata higijenu treba provoditi kako i prije. Potrebno je temeljito četkati zube kako nebi došlo do infekcije rane. Preporuča se korištenje i zubnih vodica za ispiranje usne šupljine. Treba koristiti jako mekanu četkicu za postoperativnu higijenu rane oko zubnog implantata.

implantat, suprastruktura, zubna krunica

Zubni implantati – trajnost

Zubni implantati su izrađeni od visokokvalitetnog, biokompatibilnog materijala koji nema ograničen vijek trajanja. Trajnost zubnih implantata ovisi o stanju zubnog mesa i okolne čeljusne kosti. Dugotrajan uspjeh terapije zubnim implantatima osigurava pravilna oralna higijena uz redovite kontrolne preglede stomatologa. Ugradnjom zubnog implantata možemo sanirati nedostatak jednog ili više zubi. Zubni implantati imaju ulogu nosača zubne krunice tj. navlake za zube ukoliko nedostaje jedan zub. U slučajevima gdje nedostaje više zubi, zubi implantat predstavlja znatno bolje rješenje u odnosu na sanaciju zubi zubnim mostom jer nema potrebe za brušenjem susjednih zdravih zubi koji bili nosači za most. Zubni implantati predstavljaju savršenu zamjenu za izgubljeni zub.

Cijena zubnih implantata

U današnje vrijeme na tržištu se pojavljuje sve veći broj zubnih implantata. Zubni implantati cijena ovise o čitavom nizu čimbenika na koje treba paziti prilikom odabira. Mi smo se odlučili za dvije varijante zubnih implantata koje nudimo svojim pacijentima, koji svojom kvalitetom izrade i tradicijom proizvođača jamče kvalitetu i dugotrajnost. Svatko će za sebe izabrati i odlučiti ono što mu je najbitnije. Svakako treba biti oprezan jer najjeftiniji zubni implantati nisu nužno i najpovoljniji. Komplikacije koje se mogu javiti kod ugradnje jeftinijih zubnih implantata mogu u konačnici dovesti do toga da budu i puno skuplji od zubnih implantata veće vrijednosti i kvalitete.
Cijena zubnih implantata ovisi o vrsti i proizvođaču. U Dentus perfectusu koristimo Nobel BiocareAlphaBio i Neodent implantate koji svojom kvalitetom izrade, korištenjem vrhunskih materijala te tradicijom proizvođača jamče kvalitetu i dugotrajnost.

 

Dodatno se informirajte

 

Zubni implantati
4.31 (86.19%) 449

Nazovite nas

Za sva pitanja stojimo vam na raspolaganju

+385 1 889 6869

+385 91 19 888 99

Radno vrijeme

Pon – Pet od 8:00h do 20:00h


Subota po predbilježbama

Pošaljite upit ili dogovorite pregled još danas!

Ime i prezime*

E-mail*

Telefon*

Poruka/pitanje*

Ako imate RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit