Vrijeme čitanja: 8 minuta

Umnjak boli – što dalje?

Umnjak boli i otiče mi obraz” – ovo je rečenica koju najčešće čujemo od pacijenata kada su u pitanju umnjaci. Bol u čeljusti može biti izazvana nicanjem ili infekcijom umnjaka. Potrebno je pratiti stanje i razvoj umnjaka. Njihov razvoj promatramo dolascima na redovite stomatološke preglede. Rendgen uređajem u prostorijama ordinacije moguće je pratiti razvoj umnjaka kroz sve faze rasta. Rendgenskim snimkom doktor Šebečić će prepoznati upalu i u slučaju da simptomi nisu jako izraženi. Pravovremenim dolaskom na pregled možete izbjeći bolove. U nastavku ćemo vam pobliže objasniti zašto umnjaci mogu uzrokovati bol i kako reagirati. Pročitajte naše stručne preporuke i upute kako ublažiti bol.

Sadržaj:

UPOZNAJMO UMNJAK
KAKO RJEŠITI PROBLEM UMNJAKA KADA UMNJAK BOLI?
NAJČEŠĆI RAZLOZI VAĐENJA UMNJAKA
UMNJAK BOLI – GDJE JE PROBLEM?
UPALJENI UMNJAK PREPOZNAJTE SIMPTOME
UMNJAK BOLI – SIMPTOMI UPALE I INFEKCIJE
KADA SE PREPORUČA VAĐENJE UMNJAKA?
IZVADILI STE UMNJAK I PITATE SE ŠTO NAKON VAĐENJA?
PROBLEMI UZROKOVANI RASTOM UMNJAKA
KAKO UMANJITI BOLOVE?

umnjak boli

Upoznajmo umnjak

Upoznajmo umnjak – zub koji izbija između 18 i 25 godine života. Umnjaci su posljednji zubi koji izrastaju tijekom života. Umnjak se nalazi u stražnjem dijelu čeljusti i teško je dostupan. U nekim slučajevima umnjak nikada ne izraste. Ranije u povijesti umnjak je bio važan za žvakanje tvrde i sirove hrane poput korijenja i lišća. U tim vremenima je i čeljust kod ljudi bila šira i veća, u skladu s tadašnjim potrebama i razvojem. Evolucijom je umnjak počeo gubiti na važnosti. U današnje vrijeme njegov pravilan rast često puta se i ne dogodi. Kod nekih pacijenata ostane duboko zarobljen u čeljusti i nikada ne izraste.

Kako rješiti problem umnjaka kada umnjak boli?

Što kada umnjak neizdrživo boli, izaziva veliku neugodu i ometa nas u svakodnevnim aktivnostima?! Bolan zagriz prvenstveno onemogućava konzumiranje hrane. Problem bolnog umnjaka najčešće rješavamo njegovim vađenjem. Dakle, u slučaju velikih bolova umnjak se preporuča izvaditi. Važno je znati da ukoliko imate zdrave i ispravno pozicionirane umnjake oni neće uzrokovati bol.

Najčešći razlozi vađenja umnjaka:

Umnjak pritišće susjedni zub
Umnjak radi gužvu
Umnjak raste pod kutom
U svrhu uspješne ortodontske terapije
Zbog razvoja upale
Nastanak parodontnih džepova

Umnjak boli – gdje je problem?

Ukoliko umnjak nikada ne izraste, obično se naknadno ne pojavljuju nikakvi problemi. U tom slučaju ste pravi sretnik/sretnica!

No ukoliko umnjak pogrešno raste dolazi do jakih bolova i stvaranja gužve u ustima. Glavobolja i bol u čeljusti najčešće nastaju prilikom njegova rasta.

U iznimno bolnim slučajevima, nazovimo ih “boli me umnjak” slučajevima, preporučamo izvaditi umnjak.

Dr. Šebečić ima nježan pristup i veliko iskutvo kojim će vađenje umnjaka učiniti bezbolnim. Kod vađenja umnjaka koristimo lokalnu anesteziju. Znamo da vam se zahvat vađenja umnjaka čini strašan i bolan. Uvjeravamo vas da nemate razloga za strah.

Upaljeni umnjak – prepoznajte simptome

 • Neugodan okus i zadah
 • Upaljeni umnjak izazvat će bol već pri zagrizu.
 • Nateknuće zubnog mesa.

Umnjak boli – simptomi upale i infekcije:

 • zubobolja

 • crvene desni

 • krvarenje

 • zadah

 • natečenost

 • neugodan okus u ustima

Umnjak boli i bol neće oslabiti sve dok umnjak u potpunosti ne izraste. Najčešće se bol javlja kod djelomično izraslih umnjaka, gdje dio krune zuba ostane zarobljen ispod zubog mesa. Zbog nemogućnosti čišćenja, ispod zubnog mesa može se naći ostataka hrane. U slučaju razvoja bakterija razvija se upala koja se zove perikornitis. Posljedično dolazi do bolova i oticanja okolnog zubnog mesa. Upalno stanje se teško može liječiti. Najčešće preporučamo uzimati antibiotike i analgetike. Dio zubnog mesa koji prekriva umnjak možemo odstraniti kako bi pacijentima omogućili normalnu higijenu. Ukoliko se to stanje često ponavlja preporučujemo izvaditi umnjak.

Kada se preporuča vađenje umnjaka?

Slučajevi u kojima dr. Šebečić preporuča izvaditi umnjake:

 • Umnjak boli, bol se širi (uho, vrat, glava) i javlja se oticanje.

 • Postoji manjak mjesta za pravila rast umnjaka.

 • Umnjak je djelomično izrastao i ima naznake karijesa.

 • Pojavila se cista.

 • Zbog nastalih bolesti parodonta i parodontnog džepa.

 • Razvila se upala i infekcija tkiva oko umnjaka.

 • U svrhu ortodontske terapije.

 • Umnjak smeta za susjedni zub.

Izvadili ste umnjak i pitate se što nakon vađenja umnjaka?

Nakon vađenja umnjaka oporavak traje otprilike tjedan dana. Zarastanje rane traje do četiri tjedna. Neposlijedno nakon operativnog zahvata dobit ćete upute o održavanju rane, postoperativnoj njezi i prehrani. Da biste izbjegli moguće komplikacije pojačano pazite na higijenu i držite se dobivenih uputa. Nakon vađenja umnjaka pratite naše upute:

 • Uzimajte lijekove protiv bolova po potrebi.
 • Ispirite ranu slanom vodom ili kaduljom.
 • Hladite obraz.
 • Jedite meku hranu poput pudinga i jogurta, preporuča se sladoled.
 • Nemojte pušiti i konzumirati alkohol dok rana ne zaraste.
 • Izbjegavajte veliki fizički napor.

Za sve ostale simptome i upite javite se u Dentus perfectus ordinaciju i rado ćemo vas savjetovati o normalnim situacijama, onim očekivanim ili manje očekivanim te daljnjoj terapiji i rješavanju problema kada umnjak boli.

Problemi uzrokovani rastom umnjaka

 • Impaktirani umnjak

  Nastaje u slučaju kada nedostaje prostora u čeljusti i umnjak nema mjesta za normalan rast.

  Umnjak će ostati prekriven viškom tkiva tzv. impaktirani umnjak.

  Postoji mogućnost razvoja infekcija popraćenih bolovima. Štoviše, zubno meso može izazvati oticanje.

 • Retinirani umnjak

  U slučaju kada je čeljust premala i nema mjesta za rast umnjaka, umnjak će ostati zarobljen.

  Umnjaku nedostaje potisak da izraste kroz kost i desni tzv. retinirani umnjak.

  Retinirani umnjak izaziva veliku bol.

 • Pogrešno smješten umnjak

  Naše vilice su se smanjile u usporedbi s prijašnjim etapama razvoja.

  Uslijed manjka prostora, umnjak se smješta gdje uspije.

  Dolazi do rasta u krivom smjeru.

  Manjak prostora i probijanje umnjaka uzrokuje pritisak u čeljusti.

  Pacijenti osjećaju velike bolove.

Kako umanjiti bolove?

Ukoliko osjećate neugodu i bol, meso vam je naotečeno i jarko crvene boje, ukoliko vam bol pulsira i jača – riječ je o upali. Obavezno nas kontaktirajte za pomoć. Naš stomatolog provjerit će razlog zašto osjećate da vas umnjak boli i pobrinuti se za ispravnu terapiju. Ukoliko niste u mogućnosti odmah nas posjetiti, donosimo vam tri načina kako smanjiti bol i oticanje kod kuće. U tome će vam pomoći:

 • Sredstvo protiv bolova

  Najlakše rješenje protiv bolova je ibuprofen. Lijekovi protiv bolova uspješno smanjuju bol.

 • Ledeni oblog

  Preporučamo držati hladni oblog na samom obrazu uz čeljust gdje se javila bol kako biste ohladili živac. Preporuča se držati led u više navrata od 15 do 20 minuta.

 • Prirodni lijek

  Ulje klinčića djeluje kao prirodni anestetik te ublažava bolna stanja u ustima. Klinčić možete i žvakati u ustima i jednako će djelovati. On pomaže i u uklanjanju neugodnih zadaha. Antibakterijska svojstva smiruju upalna stanja. Kadulja je prirodni lijek za upale. Skuhajte čaj od kadulje i namačite bolno mjesto.

Savjetujemo pacijente da u razdoblju kada umnjaci rastu redovito prate njihov rast. Doktor Šebečić će pratiti smjer razvoja umnjaka i na temelju isksutva predvidjeti kako će se umnjak razvijati. Redoviti stomatološki pregled omogućava nam pravovremenu reakciju ukoliko dođe do upale umnjaka ili njegova pogrešnog rasta. Ukoliko osjetite problem s umnjacima posjetite nas prije nego li se pojavi oteknuće.

Pošaljite nam upit:

Naruči se na pregled još danas!

Zatražite termin pregleda

KONTAKTIRAJTE NAS