Dentus perfectus - zubobolja - popravak zuba

Popravak zuba i liječenje

Potreban vam je popravak zuba? Osjetili ste da vas zub boli? Pretražujete internet u potrazi za rješenjem problema no bol se ne smanjuje? Prestanite googlat-i jer ste došli do pravog rješenja. Bol ćemo otkloniti brzo, bezbolno i učinkovito! U slučajevima kada se otkrije neka promjena na površini zuba, pacijenti najčešće pitaju – “Morate li brusiti? i “hoće li boljeti?””.

U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji pacijentima približavamo sve stomatološke usluge. Nakon postavljene dijagnoze, doktor Šebečić i njegov tim u sklopu restorativne stomatologije u mogućnosti su pružiti vam niz stomatoloških tretmana koji će spasiti vaš zub od daljnjih oštećenja ili gubitka zuba. Restorativni tretmani pomažu nam vratiti izgubljenu funkciju zubi. Kod oštećenja zubi prvotno želimo rješiti pitanje funkcionalnosti kako bi pacijent mogao nesmetano uživati u svakodnevnim radnjama te kako bi imao potpunu i raznoliku prehranu. Naravno, uvijek nam je bitno da osmijeh zablista zadovoljavajućom estetikom. U svom radu koristimo se najnovijom tehnologijom i stomatološkim tehnikama neinvazivnog karaktera. Pronađite nas na adresi Lastovska 12 a.

Rana dijagnostika je ključ uspjeha

Rana dijagnostika karijesa i brz popravak zuba od ključnog su značaja kako se karijes nebi dalje širio i kako nebi izazivao daljnje probleme. Početni karijes pacijent još ne osjeća i najčešće nema nikakvih bolnih simptoma osim promjene boja zuba. U ovoj fazi se javljaju smeđe ili crne točkice na zubu. No u kasnijoj fazi, kako karijes sve više napreduje, počinje jačati i bol koju osjećate. Dođe li do nekog od mogućih oštećenja na zubu, možemo Vam pomoći. Želimo vam vratiti zdrav i sretan osmijeh na lice.

Bol u zubu

Zub može postati osjetljiv na hladno ili na zagriz. Osjetljivost na hladno je obično produženog trajanja kod pokvarenog zuba. Zub zaboli i bol se postepeno povlači kroz 10 sekundi. Na zubu se može primijetiti udubljenje (rupica). Ako se u tome trenutku ne reagira i ne zatraži kontrolni stomatološki pregled u sljedećoj fazi javit će se bol na toplo i hladno. To je znak da je karijes već zahvatio i zubni živac. Ako vas muči zubobolja, ne brinite: liječenje zuba, popravak zuba ili brušenje u potpunosti su bezbolni. 

Što sve može izazvati oštećenje koje zahtjeva popravak zuba?

 • Fraktura zuba

 • Duboki karijes i upaljen zubni živac

 • Oštećenja cakline

 • Ispadanje starog ispuna

 • Nesreće i traume

Naruči se na pregled još danas!

Dentus perfectus - popravak zuba

Boli vas zub na toplo i hladno? Bolovi se pojačavaju kada ležite? Treba vam popravak zuba!

Kada bakterije prodru u unutrašnjost zuba, dolazi do upale koja često rezultira jakim bolovima. Popravak zuba, čišćenje karijesa i izrada plombe ne mogu riješiti takve probleme. Potreban vam je tretman liječenja korijena zuba. Liječenje korijena zuba radimo u sklopu endodontske terapije. Popravak zuba moguć je sa izradom bijele plombe od kompozitnog materijala ili keramičkog inlaya (umetka) koji se izrađuje pomoću cad cam tehnologije (CEREC). Oba materijala imaju izvrsnu estetiku. Ukoliko je razoreno više od polovice zuba prednost treba dati izradi keramičkog inlaya ili onlaya zbog veće otpornosti na žvakanje i zagriz.

Upala zubnog živca – što je to?

Unutrašnjost zuba se naziva zubna pulpa. U zubnoj pulpi smješteni su živčani završeci, krvne žile i tkivo važno za prehranu zuba za vrijeme razvoja. Raširen naziv za upalna stanja zubne pulpe je upala zubnog živca. Upravo su živčani završeci odgovorni za naš doživljaj boli. Postoji više uzroka upale zubne pulpe (zubnog živca). Upala se najčešće javlja kao posljedica dubokog karijesa. Napredovanjem karijesa bakterije ulaze u prostore zubne pulpe. Radi velike kolonizacije bakterija dolazi do razvoja upalnog procesa. Nemogućnost širenja upalnog tkiva u prostoru uzrokovat će nastanak otekline. Nemojte čekati da se oteklina pojavi. Zatražite pravovremenu stručnu pomoć.

Kada se javlja bol?

Dolazi do pritiska na krvne žile i živčane završetke u zubnoj pulpi. Pritisak na krvne žile dovodi do smanjene opskrbe krvlju. U konačnici dolazi do potpunog prekida cirkulacije. Zubna pulpa može odumrijeti. Pritisak upalnog tkiva na živčane završetke uzrokuje bol. Na samom početku upale bol se javlja nakon vanjskih podražaja i prestaje nakon nekog vremena. Napredovanjem upale bol postaje konstantna. Bol se širi na udaljene dijelova lica i glave. Kada bakterije prodru u unutrašnjost zuba, dolazi do upale zubnog živca koja često rezultira jakim i oštrim bolovima. Najsuvremenija tehnologija koju koristimo povećava uspješnost izlječenja zubnog živca i skraćuje trajanje terapije. I ne, ne morate čekati, kontaktirajte nas odmah.

Dentus perfectus - anatomija zuba

Zašto je liječenje zuba (vađenje živca) nekad bilo neugodno iskustvo?

Nepostojanje učinkovite anestezije ili „rad na živo“ uzrok su jako neugodnih bolova prilikom liječenja korijena zuba. Zbog takvih iskustava, vađenje živca se smatra najneugodnijim zahvatom u stomatologiji. Popravak zuba i postupak liječenja zuba u potpunosti je bezbolan. Zahvaljujući korištenju digitalne rentgenske dijagnostike i strojne obrade kanala korijena moguće je u samo jednom posjetu očistiti korijen zuba od upalnog tkiva.

Dentus perfectus - bol na hladno

Radioviziografija (RVG) i popravak zuba

Radioviziografija (RVG) omogućuje uvid u broj, položaj i zakrivljenost korijena zuba te stanje okolne čeljusne kosti. Točna duljina kanala korijena dobiva se preciznim mjerenjem pomoću endometra i potrebna je za popravak zuba. Budući da je osnovni preduvjet za uspjeh liječenja zuba poznavanje točne duljine kanala preporuča se napraviti 2 rentgenske snimke zuba. Prvu snimku radimo na početku terapije i drugu nakon liječenja korijenskog kanala. Pojedinični RVG snimak jednog zuba je 14 € u ordinaciji Dentus perfectus. Kompletni 2D ortopanski snimak zubi je 34 €.

Liječenje korijenskog kanala

Liječenje korijena zuba kreće se od 55 € po korijenskom kanalu ili 60 € po kanalu ako je korijen bio prethodno liječen i potrebno je izvaditi prethodno punilo te izvršiti novo. Sjekutići obično imaju 1 korijenski kanal, pretkutnjaci 1-2 korijenska kanala, a kutnjaci najčešće imaju 3-4 korijenska kanala. Za potpuni popravak zuba liječenje obično traje 2 posjete, a kod većih infekcija i apscesa potrebno je više dolazaka. Očišćeni prostor kanala korijena ispunjava se gutaperkom (gumasta masa) i smolom za punjenje koji omogućuju trodimenzionalno brtvljenje i spriječavaju ponovni ulazak mikroorganizama (baketrija).

Nakon liječenja

Ovisno o stupnju razorenosti zuba, nakon liječenja zuba izrađuje se bijeli ispun (plomba) ako karijes nije jako razorio zub ili keramički ispun (inlay-onlay) kod većeg oštećenja. Ukoliko je zub potpuno razoren potrebno je napraviti keramičku krunicu (metal-keramičku, potpuno keramičku bezmetalnu krunicu ili cirkon keramičku krunicu). Keramička krunica ojačat će zub i spriječiti daljnja oštećenja oslabljenog zuba. Cijene za bijele kompozitne ispune kreće se od 45-60€. Keramički inlayi iznose 160€. Cijena keramičke krunice kreće se od 226-360€.

Popravak zuba

Za popravak zuba na vrijeme, prije nego se pojavi bol od bitnog značaja su dolasci na redovne kontrole u stomatološkoj ordinaciji. U ordinaciji Dentus perfectus savjetujemo naše pacijente da dolaze na kontrolne stomatološke preglede 2-3 puta godišnje. Pokvaren zub može se detektirati dođe li do promjene boje zuba (početni karijes najčešće ne boli) ili vidljive “rupicom”(ovdje je najčešće zub bolan i osjetljiv na toplo i hladno). Karijes na zubu je najlakše primjetiti kao promjenu boje zuba. Smeđa ili crna boja znak su da se za zubom nešto događa. Potrebno je ukloniti karijes. Popravak zuba uključuje uklanjanjem karijesa i izradu bijele estetske plombe. Popravak zuba riješit će vaš problem. Spriječite širenje karijesa na vrijeme. Neredoviti dolasci stomatologu kod uznapredovalih upala mogu uzrokovati gubitak zuba. Dopustite da izliječimo vaš zub i vratimo vam osmijeh na lice.

Popravak zuba i što nakon popravka?

 • Potrebno je pričekati da anestezija popusti.

 • Izbjegavajte jesti na stranu popravljanog zuba 24 h nakon popravka zuba.

 • Moguće je osjetiti pojačanu osjetljivost zubi prvih nekoliko dana nakon tretmana.

 • Žvakanje čvrste i ljepljive hrane (orašasto voće, meso s kosti, čvrsti bomboni, led) neposredno nakon popravka zuba također nije preporučeno.

Popravak zuba ili gubitak zuba

Ako je zub u tolikoj mjeri oštećen da mu nema spasa preporučit ćemo vađenje zuba. Vađenje zuba u potpunosti je bezbolno iskustvo. Vađenje zuba ne treba predstavljati razlog za brigu oko estetike jer postoji nekoliko metoda kojima možemo nadoknaditi izgubljen zub. Opcija je nekoliko – od zubnog mosta, zubne krunice, do zubnog implantata. Potrebno vam je stručno mišljenje o tome što je idealan izbor i što se preporuča u vašoj situaciji.

Puno je načina i metoda za popravak zuba. Ovisno o nastalom oštećenju, prilagođavamo i plan terapije liječenja. Naš stomatolog će odrediti metodu liječenja, bilo da je potrebna endodontska terapija, zubni ispun, zubne krunice ili drugo rješenje za vaš zub. Ukoliko osjećate pritisak ili bol svakako zatražite hitan pregled.

Zašto odabrati Dentus perfectus stomatološku ordinaciju?

 • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

 • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

 • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

 • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

Dentus perfectus - ortopan

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS