Dentus perfectus - što je all on 4 ?

All on 4 (svi na 4)

ALL ON 4 je koncepcija liječenja potpune bezubosti i uključuje ugradnju četiri implantata u čeljust i izradu fiksnog zubnog mosta u roku od 24 sata. Ova metoda je revolucionarna zbog smanjenog broja potrebnih implantata (prije ove metode bilo je potrebno ugraditi min. 6-8 zubnih implantata za fiksni most), brzine izrade fisknih zubi i smanjenja troškova za pacijenta. U današnje vrijeme osobito je važno da se pacijent drugi dan nakon zahvata može vratiti svojim životnim obavezama sa potpunom estetskom i žvačnom funkcijom zubi.

Kada se radi ALL ON 4?

Dvije osnovne situacije se uspješno rješavaju ALL ON 4 metodom. Pacijenti koji već imaju bezubu čeljust, ali ne mogu nositi totalnu protezu (nadražaj na povraćanje, pomicanje proteze uslijed oblika čeljusti), kandidati su za ALL ON 4. Kod pacijenata kod kojih preostale zube nije moguće sanirati i uključiti u protetski rad, riješenje je ALL ON 4. Takvi zubi se vade neposredno prije ugradnje zubnih implantata. To je još jedna velika prednost ove metode jer se u jednom tretmanu obavljaju zahvati vađenja zuba i ugradnje implantata.

All on 4 – Ugradnja implantata

Zahvat se planira u jutarnjim satima, kako bi do idućeg dana mogli izraditi privremeni most. Trajanje zahvata je oko 120-180 minuta i izvodi se u lokalnoj anesteziji. Ukoliko se vade preostali zubi, potrebna je i modelacija čeljusnog grebena. Tim zahvatom se nivelira razina čeljusne kosti što je bitno za estetiku i funkcionalnost mosta na implantatima. Ugrađuju se četiri implantata ispod razine kosti na koje se fiksiraju kutni Multi-unit abutmenti. Multi-unit abutmenti omogućuju paraleliziranje izlaznih profila implantata koji su ugrađeni pod različitim kutevima. Paraleliziranje izlaznih profila implantata je preduvjet za nesmetan i pasivan dosjed mostne konstrukcije koja bez naprezanja povezuje implantate i vijcima je fiksirana na njih.

Dentus perfectus - all on 4 - privremeni most

All on 4 – Izrada privremenog mosta

Nakon fiksacije Multi-unit abutmenta uzima se otisak čeljusti i određuju međučeljusni odnosi za izradu privremenog mosta. Nekoliko sati nakon zahvata ugradnje pacijent dolazi na probu privremenog mosta na kojoj se procjenjuje oblik i veličina zubi, zagriz, odnos prema čeljusnom grebenu. Idući dan se privremeni most vijcima fiksira na implantate i time je završena prva faza. Privremeni most se izrađuje od akrilata i nosi se šest mjeseci.

Higijena i čišćenje

Čišćenje mosta na četiri implantata je specifično i razlikuje se od tehnika čišćenja prirodnih zubi. Budući da je most jednokomadna konstrukcija i ne postoje razmaci između pojedinih zubi, most se čisti kao jedinstvena cjelina. Sve dostupne plohe mosta čiste se četkicom sa zubnom pastom. Područja oko implantata potrebno je dodatno očistiti interdentalnom četkicom i oralnim tušem. Osobito se preporučuje korištenje oralnog tuša (npr. Waterpik ili Philips Airfloss) koji čisti bazalnu stranu mosta koja se naslanja na gingivu (zubno meso), svakako se preporuča koristiti i zubni konac s proširenjem za čišćenje mosta koji sjedi na zubnom mesu. Na redovinoj godišnjoj kontroli prema potrebi se most može skinuti, napraviti profesionalno čišenje i poliranje. Ponekad je potrebno zamjeniti i fiksacijske vijke mosta za zubni implantat. Preporučuje se korištenje vodica za ispiranje usta (bezalkoholne) jednom dnevno radi dezinfekcije usne šupljine.

Naruči se na pregled još danas!

ALL ON 4 planiranje

ALL ON 4 metoda je nastala kao odgovor struke na nemogućnost direktne ugradnje implantata u stražnje dijelove čeljusti. Razlozi tome bili su resorpcija čeljusne kosti i blizina anatomskih struktura (maksilarni sinus, mandibularni živac). Da bi se dobio dovoljan volumen kosti za ugradnju implantata, potrebni su prethodni zahvati augmentacije kosti (dodavanje umjetne kosti) ili pomicanja živca. Zbog dugotrajnosti takvih višefaznih postupaka i visokih troškova, velik broj pacijenata je odustajao od takvih zahvata.

ALL ON 4 ugradnja

Kod ALL ON 4 metode dva implanata ugrađuju se okomito u središnji dio čeljusti, na poziciju dvojki. Stražnji implantati se ugrađuju po kutem od 30-45 stupnjeva, tako da implantat izlazi iz čeljusti u području drugog pretkutnjaka. Zakošenim položajem implantata u čeljusti zaobilaze se kritična područja za smanjenim volumenom kosti; maksilarni sinus u gornjoj čeljusti i mandibularni živac u donjoj čeljusti. Za planiranje zahvata potrebna je 3D CBCT snimka čeljusti. Takva snimka omogućuje precizno planiranje položaja implantata s obzirom na volumen i gustoću čeljusne kosti. Preduvjet za izradu privremenog mosta je primarna stabilnost implantata. Duljina, oblik i površina implantata s jedne strane, te kvaliteta kosti s druge strane odlučujući su faktori za postizanje primarne stabilnosti implantata i mogućnosti izrade privremenog mosta unutar 24 sata. U ordinaciji Dentus perfectus za ALL ON 4 koristimo Nobel Active i Neodent GM implantate.

ALL ON 4 trajnost

Zubni implantati nakon procesa oseointegraciju postaju dio organizma i kao takvi ostaju trajno u čeljusti. Most na implantatima se mijenja nakon otprilike 10 godina, ovisno o promjenama okolnih tkiva.

Dentus perfectus - all on 4 - faze ugradnje

All on 4 – Izrada trajnog mosta

Šest mjeseci nakon ugradnje implantata radi se trajni most. To razdoblje je potrebno kako bi tvrda i meka tkiva čeljusti poprimila svoj stabilni oblik. Privremeni most se skidanjem vijaka jednostavno i bezbolno demontira i uzima se otisak čeljusti za trajni most. Za izradu trajnog mosta potrebna su ukupno četiri dolaska; dva dolaska u dva dana, nakon 14 dana još dva dolaska u dva dana. Za vrijeme izrade trajnog mosta, pacijent nosi privremeni most tako da niti u jednom trenutku nije bez zubi.

Materijali za izradu trajnog mosta

Materijali za izradu trajnog mosta su hibridni metal akrilat, metalkompozit, metalkeramika i cirkonkeramika. Konstrukcija mosta povezuje implantate i ima otvore za fiksaciju vijka u implantat. Konstrukcija se izrađuje od metala ili cirkona. Radni model s laboratorijskim implantatima se digitalizira postupkom skeniranja te se računalno u softveru planira konstrukcija. Metalna konstrukcija se izrađuje pomoću 3DPrintera, jer se na taj način dobivaju najpreciznije konstrukcije bez unutarnje napetosti metala koje nastaju klasičnim postupkom lijevanja uslijed velike termičke oscilacije. Konstrukcija od cirkona dobiva se frezanjem iz bloka cirkonkeramike.

Više detalja o materijalima

Estetski materijal koji se nanosi na konstrukciju može biti kompozit ili keramika. Kompozit je hibridni materijal dobiven miješanjem čestica keramike u polimerne smole (plastiku). Objedinjuje dobra svojstva obaju materijala. Čestice keramike daju kompozitu čvrstoću, otpornost na trošenje i estetiku, dok polimerne smole daju jednostavnost rukovanja, brzu polimerizaciju i povoljniju cijenu. Kompozit je jako dobar estetski materijal za ALL ON 4 radove zbog dobre estetike i mogućnosti karakterizacije boje zubi i gingive (zubnog mesa). Osim toga karakterizira ga apsorpcija žvačnog stresa,što je pacijentu ugodno kod žvakanja tvrđe hrane. Keramika je beskompromisno najbolji materijal za najviše estetske zahtjeve, bez obzira nanosi li se na metalnu ili cirkonsku konstrukciju. Prednost cirkonske konstrukcije je dubinski, trodimenzionalni efekt boje cjelokupnog rada budući da apsorbira, a ne reflektira svjetlost koja prolazi kroz slojeve keramike.

Kako izgleda proces ugradnje allon4 zubnog mosta za jednu čeljust?

Radovi na 4 implantata rade se tako da se prvi dan radi ugradnja implantata i uzima se otisak i zagriz za izradu privremenog zubnog mosta. Privremeni zubni most je gotov i spreman za predaju pacijentu idući dan. Pacijent nosi privremeni zubni most 6 mjeseci i i nakon sraštavanja zubnih implantata izrađuje se trajni zubni most. Ugradnja implantata u gornjoj i donjoj vilici radi se tako da budu 2 mjeseca razmaka između operacije gornje i donje čeljusti.

Dentus perfectus - all on 4 - izrada trajnog mosta

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS