Izbjeljivanje zubi

Izbjeljivanje zubi Izbjeljivanje zubi je posljednjih godina postao vrlo popularan i tražen zahvat u stomatološkim ordinacijama. Lijepi i zdravi zubi daju upečatljiv dojam osmijehu svakog čovjeka. Suvremena stomatologija osim medicinskih metoda liječenja mora udovoljiti i visokim estetskim zahtjevima. Promjena boje zubi postala je glavni estetski problem današnjice, u kojoj je glavna težnja sviju postizanje savršenog hollywoodskog osmijeha.Većina ljudi danas teži lijepom i prirodnom osmijehu, čija su glavna karakteristika zdravi i bijeli zubi.
Izbjeljivanje zubi

Nakon nekog vremena boja zubi se mijenja i većina ljudi, u neuspješnim pokušajima za samostalnim postizanjem izbjeljivanja zubi, se susreće sa glavnim pitanjem kako izbjeliti zube na učinkov it i dugotrajan način? Postupak izbjeljivanja zubi posvjetljuje zube i pomaže ukloniti mrlje i neželjene promjene boje zubi. Izbjeljivanje je jedan od najpopularnijih kozmetičkih stomatoloških zahvata, jer ono uvelike može poboljšati kako vaši zubi izgledaju. Najučinkovitija i najdugoročnija metoda za izbjeljivanje zubi je odlazak kod stomatologa, koji na profesionalan način odrađuje cjelokupni postupak.

Čemu služi izbjeljivanje zubi?

Promjena boje zubi postala je glavni estetski problem današnjice. Boja zubi genetski je određena, no činjenica je da zubi s godinama poprimaju tamniju nijansu izvorne boje. Intenzitet promjena izravno je povezan sa svakodnevnim navikama. Uzroci promjene boje zubi mogu biti vanjski i unutarnji. Vanjski uzroci obojenja djeluju na površinu cakline i najčešće su posljedica konzumacije tamno obojanih jela i pića, te duhanskih proizvoda. Promjena boje uzrokovana unutarnjim promjenama strukture cakline ne može se korigirati mehaničkim čišćenjem površinskih naslaga, već je potrebno profesionalno izbjeljivanje zubi.

O čemu se treba informirati prije izbjeljivanja zubi?

Ako planirate raditi neki protetski rad u vidu kojeg nude zubni most, zubne navlake,krunice, mostovi, proteze, ljuskice ili plombe, a htjeli bi i izbjeliti zube, potrebno je postupak izbjeljivanja zubi napraviti prije same izrade protetskog rada jer će u suprotnom izbjeljivanje zubi dovesti do toga da će Vaši prirodni zubi biti svijetliji od vašeg protetskog rada. Razlog tome je drugačija građa vaših prirodnih zubi i proteteskih nadomjestaka zbog čega nije moguće izbjeliti jedno i drugo istovremeno te je potrebno obaviti prethodno savjetovanje sa našim stomatolozima.

Kako izbjeliti zube?

Izbjeljivanje zubiPacijenti se najčešće susreću s pitanjem kako izbjeliti zube? Da li je bolje pokušati samostalno upotrebom nekih od komercijalno dostupnih preparata ili potražiti pomoć stomatologa?

Na tržištu se može naći bezbroj metoda i proizvoda za kućno izbjeljivanje zubi, no najbolji učinak postiže izbjeljivanje zubi u stomatološkoj ordinaciji. Profesionalna procjena stomatologa neophodna je za odabir odgovarajućeg sredstva i metode za izbjeljivanje zubi ovisno o uzroku i stupnju obojenosti zubi. Cilj izbjeljivanja zubi nije kratkotrajno postići željeni rezultat, već težimo da se jednom postignuta željena boja zadrži što duže vrijeme.

 

Da bi sredstvo za izbjeljivanje bilo učinkovito, prije samog izbjeljivanja potrebno je profesionalno čišćenje površine zubi primjenom ultrazvuka i pjeskarenja. Sredstvo za izbjeljivanje zubi dolazi u obliku gela koji se nanosi na vanjsku površinu zuba.

Lasersko izbjeljivanje zubi koju primjenjujemo u ordinaciji Dentus perfectus, koristi gel za izbjeljivanje zubi na bazi 35%-tnog vodikovog peroksida. Upotrebom držača za usnice i postavljanjem zaštite za zubno meso onemogućuje se štetno djelovanje sredstva za izbjeljivanje na okolna tkiva.

Gel za izbjeljivanje zubi aktivira se BEYOND Akceleratorom za izbjeljivanje koji emitira plavu svjetlost valne dužine 480-520 nm. Razgradnjom vodikovog peroksida oslobađaju se slobodni radikali koji velike kromogene (obojane) molekule u dubljim slojevima tvrdih zubnih tkiva cijepaju na male molekule, koje difuzijom napuštaju zubna tkiva ili reflektiraju svjetlost u nevidljivom dijelu spektra. To vidimo kao svjetliju boju zuba.

Lasersko izbjeljivanje zubi u našoj ordinaciji traje oko 60 minuta. Postupak je potpuno bezbolan. Krajnji rezultat je vidljiv kroz nekoliko dana neophodnih za formiranje boje zuba. Jedna seansa izbjeljivanja omogućuje postizanje nekoliko nijansi svijetlije boje zubi. Izbjeljivanje zubi cijena ovisi od stomatologa do stomatologa, ali se kreće u razumnim rasponima.

Izbjeljivanje zubi bez živca

Vitalno izbjeljivanje ne može poboljšati izgled zuba koji je imao liječenje korijena zuba, jer mrlja dolazi iz unutrašnjosti zuba. Ako je to slučaj, vaš stomatolog će koristiti neki drugi postupak koji izbjeljuje zub iznutra. Staviti će se tvar za izbjeljivanje unutar zuba i staviti privremeno punjenje preko njega. Zub će ostati takav nekoliko dana. Možda ćete morati to učiniti samo jednom ili ćete morati ponavljati postupak sve dok zub ne dostigne željenu nijansu.

 

Koliko traje učinak izbjeljivanja zubi i kakvi su rezultati?

Izbjeljivanje zubiRazultati su uglavnom ugodno iznenađujući, no nema pravila. Postignuta boja zubi ovisi o početnoj boji zuba, a duljina trajanja je individualna i ponajviše ovisi o navikama pacijenta. U većini slučajeva je za očekivati da će zubi biti svijetliji za nekoliko nijansi (2-8 nijansi). Rezultat može biti dugotrajan u periodu do par godina, no nema pravila. Rezultat će uvelike ovisiti o Vašim daljnim navikama. Treba se pridržavati dobivenih uputa nakon zahvata kao što je da se narednih 2 tjedna nakon tretmana treba suzdržavati od konzumacije uzročnika obojenja kao što su kava, čaj, crveno vino i duhan. Ukoliko niste u mogućnosti smanjiti uzročnike obojenja na minimalno moguću količini, možda će biti potrebe za peridičnim ponavljanjem izbjeljivanja zubi.

 

Da li je izbjeljivanje zubi štetno?

O negativnim posljedicama izbjeljivanja, odnosno eventualnim štetnim učincima danas se puno govori. Nakon izbjeljivanja može se javiti osjetljivost zuba. Prolaznog je karaktera, može biti prisutna nekoliko dana nakon zahvata, a potom potpuno nestaje.

Dakle, profesionalno izbjeljivanje zubi je pod nadzorom stručnjaka, sigurna je metoda i ne ostavlja nikakve štetne posljedice. Primjećeno je da kod pacijenata koji su bili na tretmanu izbjeljivanja zubi, došlo do razvijanja veće svijesti o oralnom zdravlju, većem interesiranju o održavanju adekvatne oralne higijene, posljedično sa time i do unaprijeđenja svojih higijenskih navika. Samim time povećala im se i učestalost dolazaka na stomatološke kontrole.

VAŽNO: Za bijele zube svakako je bitna i redovita higijena.

Izbjeljivanje zubi
5 (100%) 1

Nazovite nas

Za sva pitanja stojimo vam na raspolaganju

+385 1 889 6869

+385 91 19 888 99

Radno vrijeme

Pon – Pet od 8:00h do 20:00h


Subota po predbilježbama

Pošaljite upit ili dogovorite pregled još danas!

Ime i prezime*

E-mail*

Telefon*

Poruka/pitanje*

Ako imate RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit