parodontologija

Parodontologija

Parodontologija je grana stomatologije koja pomaže održavati zdravlje zubi. Parodont predstavlja pričvrsni sustav zubi. Zdrav parodont uspješno vrši potpornu funkciju zuba. U slučaju upale parodonta, parodont počinje gubiti svoju funkciju što može izazvati nepovratna oštećenja za vaš osmijeh i dovesti do klimavih zubi. Bolesti parodonta u početnim fazama ne izazivaju bol. Iz tog razloga je teško prepoznati parodontološke probleme u njihovoj početnoj fazi.

Prepoznate li neke od simptoma parodontnih bolesti zatražite našu pomoć. Spriječite širenje parodontološke bolesti. Posjetite nas na pregledu i saznajte o kojem stadiju bolesti parodonta je riječ. S obzirom kako se oralno zdravlje precrtava na cjelokupno zdravlje, važno je poduzeti prve korake. U tome će vam pomoći niz zahvata iz posebne grane stomatologije – parodontologija.

Što je PARODONTologija?

Parodontologija je grana stomatologije koja pomaže održavati zdravlje, pospješiti prevenciju i liječenje parodontne bolesti. Uz pomoć naših stručnjaka dentalne medicine vratite zdravlje i funkcionalnost potpornih struktura zubi. Za zdrave zube i osmijeh ključno je zdravlje potpornih struktura zuba. One služe kao svojevrsna barijera za štetne tvari i zaštitu korijena zuba i zubne kosti. Parodontoza jednako zahvaća sve dobne skupine. Briga za zube i desni spriječit će upalna stanja parodonta i parodontne bolesti. Znate li da bolesti parodonta mogu ostaviti velike posljedice na zubno meso i oralno zdravlje!?

Uz pomoć parodontologije vratite zdravlje i funkcionalnost potpornih struktura zubi.

Parodontologija ima preventivno djelovanje

Cilj Dentus perfectus stručnjaka za stomatologiju je zaustaviti širenje bakterijske upale i spriječiti napredak upale. U Dentus perfectus ordinaciji dentalne medicine prvenstveno smo usmjereni na zdravlje zuba i desni. Početni stadij upale desni zovemo gingivitis. Gingivitis je najbolje zaustaviti prije nego li se kod pacijenta razviju ozbiljne komplikacije. Početni oblik upale desni brzo prerasta u uznapredovali stadij tzv. parodontoza ili parodontitis. Kako se to nebi dogodilo nastojte na vrijeme prepoznati promjene. Parodontologija pomaže kod pravovremenog otkrivanja nastalih upala parodonta.

parodontologija
zdrave desni

Parodontologija: Prednosti tretmana

 • Uklonite osjetljivost zubi

 • Smanjite mogućnost razvoja karijesa

 • Unaprijedite oralno zdravlje i higijenu

 • Očuvajte estetiku osmijeha

parodontologija i parodontološki pregled

Najčešće bolesti parodonta:

Krvarenje desni ili gingivitis

Prvi stadij krvarenja gingive nazivamo ga gingivitis i najlakše ga je prepoznati po krvarenju desni. Njegovim neliječenjem gingivitis prelazi u parodontitis. Prvi stadij bolesti gingive je dosta blag i simptomi su gotovo neprepoznatljivi. Za sve pacijente koji su skloni bolestima parodonta preporučamo dolazak na parodontološke kontrolne preglede.

Povlačenje zubnog mesa

Parodontološko tkivo sklono je razvoju bakterijskih upala. Recesija desni ili povlačenje zubnog mesa može biti jako bolno stanje. Osjetljivost izazvana povlačenjem zubnog mesa aktivira se kod svakog unosa tekućine i promjene temperature. Manifestira se na tople i hladne senzacije. Zubni korijen postaje ogoljen i nezaštićen te je izložen vanjskim utjecajima. Kao posljedica parodontoloških bolesti (posebice parodontitisa) javit će se povlačenje zubnog mesa, gubitak zubne kosti i klimavi zubi. Kod pacijenata s teškim oblikom recesije u sklopu paradontologije približavamo gingivektomiju i gingivoplastiku kao najučinkovitije zahvate.

Upala parodonta

Upala zubnog mesa nastaje kod povećane prisutnosti bakterija u ustima. Upala zubnog mesa može imati velike posljedice na zdravlje zubi i okolnih tkiva. Parodontoza je bolest koja brzo napreduje. U slučaju uznapredovale upale potrebno je napraviti dubinsko čišćenje zubi. U sklopu parodontologije provodimo zahvat “kiretaža zubi”. Kiretiranjem uklanjamo bakterije koje nije moguće ukloniti pomoću četkice za zube. Ovisno o razini upale zubnog mesa, bakterije mogu zahvatiti korijen zuba i zubnu kost. Bakterije je potrebno u potpunosti ukloniti kako bi zubno meso započelo regeneraciju.

Klimavi zubi

Jake desni čvrsto prianjaju uz zube i u potpunosti vrše svoju funkciju. Kod uznapredovalog parodontitisa zubno meso se udaljava od stijenke zuba i zubna kost se povlači. Zub gubi svoj fiksan položaj i potporu. To dovodi do pomičnosti zuba i klimavih zubi.

Naruči se na pregled još danas!

Parodontologija i liječenje parodontne bolesti

Bolesti parodonta mogu prouzročiti velika oštećenja mekih i tvrdih tkiva. Najčešće početno oštećenje je recesija ili povlačenje desni. Bolesti parodonta potrebno je liječiti. Liječenje provodimo u sklopu parodontologije i parodontne terapije. Postoje dva stadija bolesti gingivitis i parodontitis. Parodontitis je bolest koja se sve češće javlja kod pacijenata. Prepoznati ćete ga po ogoljenim zubima, recesiji desni i zadahu iz usta. Parodont zajedno čine:

 • zubno meso ili gingiva

 • periodontalni ligament

 • cement korijena zuba

 • alveolarna kost

pjeskarenje zubi

Parodontologija i profesionalna oralna higijena u stomatološkoj ordinaciji

Glavni krivac za razvoj bolesti parodonta je velik broj bakterija iz zubnog kamenca. Kako bi preventivno djelovali na pojavu parodontitisa, zubni kamenac i zubni plak potrebno je redovito uklanjati. Tretman uključuje uklanjanje zubnog kamenca, pjeskarenje i poliranje zubi. Kod parodontnih bolesti preporučene razmake između tretmana odredit će Dentus perfectus stomatolog. Parodontologija pomaže vratiti zdravlje zubnog mesa i usne šupljine.

Kiretaža zubi i dubinsko čišćenje paradontalnog džepa

Kiretiranjem čistimo nedostupne dijelove od nakupljenih lanaca bakterija. Stomatološkim instrumentima “kiretama” provodimo mehaničko struganje zubnog korjiena. Uklanjamo upaljeno i vezivno tkivo. Dvije su vrste kiretaže gingivalna i subgingivalna kiretaža. Gingivalnom kiretažom uklanjamo vezivno tkivo dok subgingivalnom kiretažom uklanjamo parodontni džep i vezivno tkivo sve do alveolarne kosti.

Posljednje u nizu poliramo korijen zuba. Poliranje zubi štiti zub od bakterija i otežava njihovo prianjanje uz korijen zuba. Rezultat su čisti i zaštićeni zubi, blistav i bjelji osmijeh te svjež dah. Osjećaj čistoće često potakne pacijente da održavaju pojačanu dnevnu higijenu. Parodontologija svojim modernim rješenjima ima mogućnost izbrisati štetan utjecaj vaših navika i slabe oralne higijene. Na putu do besprijekornog oralnog zdravlja prvenstveno smo vaši prijatelji!

Parodontologija i parodontološki pregled

 • Mjerimo razinu upale

  parodontološki pregled omogućava našem stomatologu ustanoviti razinu nastale upale desni. U sklopu parodontološkog pregleda mjerimo indeks plaka i krvarenja. Ovisno o stadiju upale zubnog mesa prilagodit ćemo plan terapije vašim potrebama. Razina upale ovisi o dubini parodontalnih džepova.

 • Planiramo terapiju

  nakon procijenjenog oralnog stanja planiramo individualnu terapiju. U sklopu parodontološke terapije provodimo ultrazvučno uklanjanje zubnog kamenca, pjeskarenje, poliranje zuba zatim gingivalnu i subgingivalnu kiretažu te čišćenje parodontalnih džepova.

 • Pojačana oralna higijena

  briga za desni ne prestaje u ordinaciji. Nakon tretmana pacijent dobiva upute za oralnu njegu kod kuće kojom će održavati postojeću razinu zdravlja i spriječiti daljnje napredovanje bolesti parodonta. Zajedno možemo promijeniti i unaprijediti navike oralnog zdravlja. Učestalom higijenom smanjena je mogućnost da se razvije plak i kamenac.

Parodontologija
parodontologija - prednosti tretmana

Parodontologija za zdrave desni i sretan osmijeh

Uvrštavanjem oralnog tuša u dnevnu higijenu moguće je poboljšati oralnu higijenu i zdravlje. Za njega je potrebno izdvojiti svega pola minute vremena, a blagodati su brojne. Moguće je u spremnik ulijevati solnu otopinu po uputama stomatologa, mlaku vodu ili vodicu za ispiranje usta. Redovito ispiranje međuzubnih prostora i desni uklonit će bakterije sa teško dostupnih mjesta. Zubno meso četkajte isključivo mekom ili ultra mekom četkicom za zube. Održavanje usne šupljine čistom ojačat će desni. Redovito korištenje oralnog tuša dokazano pospješuje jače prianjanje desni uz stijenke zuba. Korištenje zubnog konca i usne vodice također smatramo osnovnim dijelovima higijene usne šupljine. Koristite zubni konac uvečer prije spavanja kako bi uklonili štetne bakterije i smanjili nastanak zubnog kamenca. Za novu rutinu potrebno je 2 tjedna. Ustrajte naredna dva tjedna kako bi uočili prve promjene. Kod četkanja pazite na smjer i jačinu četkanja. Četkajte zube u trajanju od 2-3 minute, najmanje dva puta dnevno. Za sve ostale probleme i bolesti parodonta, parodontologija nudi brojna rješenja.

Parodontologija brine za zdravlje parodonta

Sukladno vašoj individualnoj dijagnozi potrebno je započeti plan liječenja. Plan liječenja predviđa čišćenje svih teško dostupnih prostora od bakterijskih kolonija. Za vas to znači mogućnost da započnete samostalno provoditi detaljnu higijenu. Prilagodite oralnu higijenu i pridržavajte se uputa našeg stomatologa kojima ćete smanjiti razinu plaka i kamenca. Regularni koraci oralne higijene nisu djelotvorni u slučaju parodontnih bolesti. Potrebno je zaustaviti upalu da bi pacijent mogao samostalno i djelotvorno provoditi korake oralne higijene. Brinite za zdravlje zuba i zubnog mesa. Četkajte zube 2-3 puta dnevno da biste uklonili plak.

Parodontologija pomaže u zaustavljanju parodontitisa i spriječavanju daljnje upale zubnog mesa. Liječenje nam pomaže da upalu držimo pod kontrolom. To postižemo profesionalnim metodama čišćenja usne šupljine. Znate li da istraživanja potvrđuju kako parodontoza u najvećem broju pogađa pušače!?

Redovitim pregledima u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji pratimo stanje desni. Dođe li do upale, na vrijeme ćemo prepoznati promjene i započeti liječenje parodonta. Izgube li desni potpornu funkciju, pacijenti riskiraju gubitak zuba. Potrebna vam je stručna stomatološka pomoć. Nemojte čekati, nazovite nas i zakažite svoj termin pregleda u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji. 

oralna higijena

Zašto odabrati Dentus perfectus stomatološku ordinaciju?

 • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

 • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

 • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

 • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

Paradontologija (Često postavljena pitanja)

Parodontolog Zagreb

Parodontolog je stomatolog specijaliziran za zaštitu mekih i tvrdih potpornih struktura zubi s ciljem prevencije, dijagnoze i liječenja bolesti parodonta.

Paradentoza iskustva

Paradentoza je napredni oblik bolesti parodonta ili potpornog sustava zubi. Započinje krvarenjem desni. Napredni stadij uključuje pomicanje, klimanje i ispadanje zubi. Paradentoza je usko povezana sa plodnošću. Neliječenje može uzrokovati zdravstvene probleme i povlačenje zubnog mesa, propadanje zubne kosti te u konačnici gubitak zubi. Odvajanje desni od stijenki zuba uzrokuje paradontalne džepove u kojima se nakupljaju velike količine bakterija. S vremenom tako nakupljene bakterije počinju izjedati zubnu kost.

KONTAKTIRAJTE NAS