Vrijeme čitanja: 5 minuta
dentin grinder

Dentin grinder

Dentin grinder je specijalna tehnologija u prijevodu zvana „koštani mlinac“. Koristimo je u stomatologiji za izvanredne rezultate stomatoloških terapija i rješenja kod pacijenata. Zahvat radimo u prostorijama ordinacije u trajanju od svega 5-10 minuta. U ordinaciji koristimo KometaBio Smart dentin grinder poznatog američkog proizvođača kod nedostatne količine zubne kosti i u slučaju različitih defekata zubne kosti. U procesu koristimo izvađen zub pacijenta kako bi proizveli i nadomjestili dio kosti koja nedostaje.

Sadržaj

DENTIN GRINDER ZA NADOKNADU ZUBNE KOSTI

DENTIN GRINDER PROCES

PREDNOSTI DENTIN GRINDER PROCESA

SLIČAN SASTAV ZUBNE KOSTI I ZUBA

Dentin grinder za nadoknadu zubne kosti

Prije ugradnje zubnog implantata potrebno je putem CBCT snimke zubi vidjeti je li pacijent kandidat za zubni implantat. Stomatolog proučava razinu i gustoću koštanih i mekih tkiva, prije donošenja odluke o ugradnji zubnog implantata. Zubna kost kroz određen period vremena ima tendenciju povlačenja ukoliko je zub izvađen i ukoliko nema korijena koji bi održavao zubnu kost. Nedostatna količina zubne kosti onemogućava ugradnju zubnog implantata i traži dodatne zahvate kako bi se stvorilo zubnu kost u koju će se ugraditi zubni implantat. Zubna kost osigurava stabilnost. Gubitak zubne kosti može uzrokovati fiziološki (vađenje zuba i promjene uzrokovane starenjem) ili patološki proces (bolesti parodonta). Dentin grinder proces ključan je za nadomještanje zubne kosti. Koštana augmentacija je proces nadoknade zubne kosti koji prethodi ugradnji implantata. Izvađeni zub vraćamo u zubnu kost i postižemo aktivnu koštanu masu.

Dentin grinder proces

 • Pripremamo zub

  Priprema zuba za usitnjavanje uključuje uklanjanje karijesa i čišćenje zdravog dijela zuba. Potrebno je ostaviti samo zdravi dio zuba zajedno sa zubnom caklinom. Ukoliko je izvađeni zub imao ispun potrebno je izvaditi ispun. Zub je potrebno osušiti zračnom štrcaljkom prije samog početka. Da bi se izvađeni zub dalje mogao procesuirati potrebno je dobro osušiti zub. Napominjemo kako se u ovom procesu koštanog mlinca ne koriste zubi liječeni endodontskom terapijom.  U zubu se nalazi dentin. Njega koristimo u ovom procesu za proizvodnju dodatne zubne kosti.

 • Pripremamo uređaj

  Nakon pripreme zuba pripremamo uređaj KometaBio dentin grinder u koji ćemo smjestiti pripremljen zub.

 • Usitnjavamo zub

  Dobro osušen zub smještamo u komoricu uređaja. Zub je sada spreman za usitnjavanje.

 • Dobiveni supstrat pripremamo za daljnji zahvat

  Slijedi ekstrakcija dobivenog sadržaja i premještanje iz grindera u sterilizirane posudice koje ćemo koristiti kod zahvata.

Prednosti dentin grinder procesa

Ovim procesom u svega 3 sekunde dobivamo 3 puta veću količinu dentina iz samo jednog zuba. Ovom metodom postiže se najveća kvaliteta grafta za nadoknadu koštanih defekata koji u stomatologiji nazivamo zlatnim standardom. Napominjemo kako je proces u potpunosti siguran i ne postoji mogućnost infekcije. Također ova metoda ne izaziva reakcije kod pacijenata. Postižemo brzu regeneraciju zubne kosti. Zubna kost zaslužna je za stabilnost zubnih implantata. Koristimo ga i u kombinaciji s PRF tehnologijom. Redoslijed procesa je sljedeći: započinjemo ekstrakcijom zuba, nakon detaljne pripreme zuba slijedi usitnjavanje zuba iz čega dobivamo koštani graft.

Sličan sastav zubne kosti i zuba

Zub i zubna kost imaju velike sličnosti po sastavu. U ovom procesu najčešće koristimo izvađeni umnjak. Izvađeni umnjak pacijenta pretvaramo u pacijentovu kost takozvani autologni graft ili kost domaćina. Remodeliranje zubne kosti omogućava duži vijek trajanja zubnog implantata. Prednosti vezane uz korištenje ovog procesa su brojne. Koristimo ga i kod restauriranja parodontalnih defekata i regenerativnih metoda zubne kosti. Ova metoda osigurat će vrhunsku estetiku desni. Uz KometaBio Smart dentin grinder ubrzavamo cijeljenje rane nakon stomatoloških zahvata. Uspješnost restauracije autolognim graftom dobivenim iz izvađenog zuba pacijenta redovito je veća nego kod drugih vrsta transplantata. Nadoknadite nedostatnu razinu kosti zahvaljujući vlastitom umnjaku ili pospješite regeneraciju tkiva uz jednostavan proces u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS