Vrijeme čitanja: 6 minuta

Skidanje kamenca sa zubi

Skidanje kamenca sa zubi uobičajen je postupak koji provodimo u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji i kojim održavamo besprijekornu oralnu higijenu kod pacijenata. Iako se higijena kod kuće teško može mjeriti s osjećajem svježine nakon profesionalnog čišćenja zubi u ordinaciji, donosimo nekoliko savjeta koji će svakodnevnu rutinu oralne higijene podići na zavidnu razinu. Stoga uz malu pomoć i nekoliko savjeta ostvarite maksimalan učinak u provođenju oralne higijene kod kuće. Savjeti stomatologa omogućit će vam lijep, zdrav i blistav osmijeh.

skidanje kamenca sa zubi

Profesionalno skidanje kamenca sa zubi, pjeskarenje i poliranje

Profesionalno čišćenje zubi pravi je detox za osmijeh. Zato osjećaj čistoće nakon što se završi skidanje kamenca sa zubi traje danima. Ne samo da su zubi blistaviji i zaglađeni, već su i očišćeni od svih bakterija i plaka. Zahvaljujući pjeskarenju zubi će dobiti na bijelini i sjaju. Ovom radnjom pomoću sitnih čestica pijeska uklanjamo sva obojenja sa površine stijenke zuba. Upravo zato je pjeskarenje osnovni dio pripreme zubi za profesionalni tretman izbjeljivanja zubi u ordinaciji. Hoće li zubi ostati savršeno čisti ovisi o pacijentima i njihovoj dnevnoj rutini higijene. Profesionalno uklanjanje kamenca sa zubi daleko je najdjelotvorniji tretman čišćenja i postiže najveće rezultate po pitanju zdravlja osmijeha. Profesionalno čišćenje uključuje skidanje kamenca, pjeskarenje i poliranje zubi. Baš kao skincare rutina i oralna rutina zaslužuje svojih 5 minuta u danu. Provođenje detaljne oralne higijene kod kuće i redovne posjete našem stomatologu učinit će veliku promjenu na bolje. Vaš osmijeh bit će vam zahvalan na promjenama koje činite.

Zašto je važna redovna oralna higijena?

Redovitim provođenjem oralne higijene moguće je smanjiti taloženje zubnog kamenca. Zato dr. Šebečić preporuča dolaske na profesionalno čišćenje zubi svaka 4 mjeseca. Za velike količine kamenca na zubima zaslužne su bakterije iz hrane. Stoga ukoliko ne operemo zube, započinje stvaranje plaka. Jednom kada plak otvrdne više ga nije moguće ukloniti samo četkicom za zube. Za potpunu higijenu potreban je završni dodir stomatologa. Skidanje kamenca sa zubi potrebno je kako bi smanjili rizik razvoja bolesti parodonta i nastanak karijesa. Velike nakupine bakterija u ustima uzrokuju zadah. Provođenjem redovite oralne higijene moguće je spriječiti zadah i zubne patologije. Zdravlje zubi i popravak zuba ovisi o razini oralne higijene. Iz tog razloga neprestano educiramo pacijente o ispravnim koracima oralne higijene.

Inovativne četkice za zube

Za one koji vole inovacije, postoje električne četkice za zube koje mjere vrijeme i mjesta gdje niste četkali. Izvrsne su da vi i članovi vaše obitelji naučite koliko vremena posvetiti četkanju zubi. Saznajte gdje ste skloni sakupljati bakterije i koja mjesta preskačete. Uz aplikaciju za mobitel možete točno pratiti svoje propuste. Od četkica koje pospješuju razbijanje zubnog kamenca, možemo preporučiti Megasonex ultrazvučne četkice za zube. Možete ih kupiti uz poseban kod za popust koji donosimo na linku. Zajedničkim snagama možemo zaštititi osmijeh od nastanka karijesa. Koju god četkicu za zube odabrali potrebno je četkati zube 2 minute najmanje 2 puta dnevno. Za usvajanje nove navike potrebno je svega 2 tjedna discipline. Zato mislimo na oralno zdravlje i  ustrajmo ostati disciplinirani.

Usavršite tehniku pranja zubi

Tržišta su preplavljena raznim oblicima četkica za zube. Moguće je birati između plastičnih, drvenih, električnih, ultrazvučnih, soničnih i drugih kombinacija četkice za zube. Ako niste fan „gadgeta“, doktor Šebečić napominje kako nije bitna vrsta četkice koju će pacijenti izabrati. Bitna je tehnika četkanja zubi. Četkajte zube i desni nježnim pokretima. Agresivno četkanje zubi učinit će više štete nego koristi. Za jačanje cakline te za zdrave i čvrste zube preporučamo koristiti zubnu pastu s fluorom. Uz odličnu tehniku četkanja zubi i međuzubnih prostora, oralna higijena može biti besprijekorna. Skidanje kamenca sa zubi upotpunjava oralnu higijenu koju pacijenti provode kod kuće.

Skidanje kamenca sa zubi kao priprema za izbjeljivanje zubi

Tretmanom za skidanje kamenca sa zubi, pjeskarenje i poliranje zubi pripremamo pacijente na estetski tretman izbjeljivanja zubi. Priprema zubi je važna kako bi učinak izbjeljivanja zubi bio što djelotvorniji i kako bi se izvodio po pravilima struke, sa svim potrebnim zaštitama i predradnjama. Zubi moraju biti potpuno zdravi i očišćeni prije nego što započnemo s ovim estetskim tretmanom. Ukoliko su pacijenti u posljednjim mjesecima skidali kamenac sa zubi u tom slučaju nije potrebno provoditi ovu pripremnu radnju. Izbjeljivanje zubi preporučamo raditi jednom godišnje.

Skidanje kamenca sa zubi i oralna higijena kod kuće

  • Zubni konac

    Zubni konac uklanja naslage sa zubi, desni i iz parodontnih džepova kako bi izbjegli razvoj infekcija. Bakterije mogu uzrokovati iritacije desni. Stalna izloženost bakterijama pojačava upalu. Upala se može proširiti na dijelove kosti i uzrokovati gubitak zubi. Neadekvatna oralna higijena pacijenata može biti uzrok upala zubnog mesa i drugih bolesti parodonta ili karijesa. Iako međuzubne prostore najbolje očisti stomatolog skidanjem kamenca sa zubi, kod kuće možemo postići velik napredak ukoliko svakodnevno koristimo zubni konac. Koristite zubni konac kao dio rutine uvečer prije spavanja. Redovito korištenje zubnog konca pomaže nam izbjeći krvarenje desni, razvoj karijesa i nastanak zubnog kamenca.

  • Čišćenje jezika

    Jezik sadrži nezamisliv broj bakterija. Sve upale kreću od jezika. Četkajte jezik kako bi svakodnevno smanjili broj bakterija u ustima. Jezik preporučamo čistiti čistačima namijenjenima za jezik. Postoje kombinacije čistača jezika u obliku strugalica i četkica. Jednom kada čišćenje jezika uvrstite u svakodnevnu rutinu, primjećivat ćete razliku u čistoći i svježini daha.

  • Vodica za ispiranje usta

    Znate li da usna vodica i čišćenje jezika djeluju preventivno na upale grla. Osim što će vam pomoći da izbjegnete upalu grla, usna vodica dezinficirat će usta od mogućih razvoja afte, herpesa ili upala zubnog mesa. Vodica za ispiranje dopire u međuzubne prostore i parodontne džepove. Za svjež dah zaslužna je vodica za usta i čist jezik. Koristite usnu vodicu kao prvi i posljednji korak oralne higijene prilikom svakog pranja zubi.

Nemojte preskakati korake higijene jer ste umorni ili ste u žurbi. Bakterije treba uklanjati kako bi usna šupljina bila zdrava. Kako bi od posjete do posjete zadržali zdravlje zubi i desni približili smo vam preporuke našeg stomatologa za savršenu higijenu. Ne zaboravite posjetiti našeg stomatologa svaka 4-6 mjeseci na profesionalnom tremanu čišćenja zubi.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS