Vrijeme čitanja: 5 minuta
korištenje zubnog konca

Korištenje zubnog konca

Konac za zube može ukloniti veliki dio ostataka hrane sa zubi. Znate li da svaki puta četkanjem zubi samo napola očistimo naše zube. Za potpunu čistoću potrebno je uvesti i korištenje zubnog konca u redovitu oralnu higijenu. Nastavljamo podsjećati pacijente kako je interdentalno čišćenje jednako važno kao i četkanje zubi. Saznajte više u nastavku o našoj preporuci kako uspješno izbjeći nastanak i razvoj karijesa te parodontalnih bolesti.

Sadržaj:
KORIŠTENJE ZUBNOG KONCA-PREDNOSTI
KOLIKO SE ČESTO ČISTE ZUBI KONCEM?
JE LI GORE PRESKOČITI ČETKANJE ILI KORIŠTENJE ZUBNOG KONCA?
ISPRAVAN REDOSLIJED ORALNE HIGIJENE
KAKO KORISTITI KONAC ZA ZUBE?
KRVARENJE DESNI

KORIŠTENJE ZUBNOG KONCA – PREDNOSTI

Uvrstite zubni konac u svakodnevnu oralnu higijenu za besprijekorno oralno zdravlje. Detaljna higijena i čistoća međuzubnih prostora štiti vaše zubno meso od brojnih upalnih stanja i bolesti. Upalna stanja desni prepoznajemo po oteknuću, jarko crvenoj boji i krvarenju. Parodontalne bolesti mogu imati velike posljedice na cjelokupno zdravlje. Konac za zube dugoročno smanjuje nakupine kamenca na zubima. Održavajte međuzubni prostor čistim. Duže zadržavanje plaka i bakterija na zubima uzrokuje stvrdnjavanje plaka. Detaljna higijena i svakodnevno uklanjanje plaka čine caklinu čvršćom. Uklanjanjem ostataka hrane iz međuzubnih prostora osigurat ćemo svjež dah.

KOLIKO SE ČESTO ČISTE ZUBI KONCEM?

Mali fun fact, jeste li upoznati da korištenje zubnog konca popularno nazivamo flossanje?! Pacijentima uvijek iznova preporučamo četkati zube najmanje 2x dnevno u trajanju od 2 minute. Korištenje zubnog konca preporuča se uvečer, neposredno prije posljednjeg četkanja zubi u danu. Idealna oralna higijena uključuje detaljno čišćenje svaku večer prije spavanja. Želite li zdrave zube i desni navečer izdvojite vremena za detaljnu oralnu higijenu.

JE LI GORE PRESKOČITI ČETKANJE ILI KONAC ZA ZUBE?

Obje radnje – četkanje i korištenje zubnog konca – zajedno čine potpunu oralnu higijenu. Ne želimo sugerirati koja radnja je važnija no upoznat ćemo vas sa funkcijama obje radnje. Četkanje zubi uklanja nakupine sa lako dostupnih predjela zubi. To su najčešće prednja i stražnja zubna ploha. Konac za zube uklanja nakupine zaostale u međuzubnim prostorima i ispod zubnog mesa. Iz tog razloga savjetujemo pacijente da ove radnje rade zajedno. Ispravni redoslijed je sljedeći: prvo koristimo konac za zube ili oralni tuš za zube, zatim četkamo zube. Na kraju ispiremo usta usnom vodicom.

ISPRAVAN REDOSLIJED ORALNE HIGIJENE

Kako bi vaša svakodnevna oralna higijena bila potpuna, detaljna i uspješna dr. Vedran preporuča ju odrađivati u 3 koraka:

  • Prvo koristimo konac za zube.

  • Drugo četkamo zube.

  • I naposljetku ispiremo usta usnom vodicom.

KAKO KORISTITI KONAC ZA ZUBE

Upoznat ćemo vas s ispravnim načinom za korištenje zubnog konca. U nekoliko koraka i uz par savjeta dovest ćemo vas do besprijekorne oralne higijene. Otrgnite oko 40-tak cm zubnog konca i njime nekoliko puta okružite srednji prst svake ruke. Prilikom provlačenja kroz međuzubni prostor držite konac za zube napetim. Nježnim pokretima obiđite međuprostor uz svaku bočnu stranu zuba. Pomičite neiskorišteni dio zubnog konca. Nastavite ponavljati radnju za svaki zub.

KRVARENJE DESNI

Desni su jako osjetljive. Zbog velike osjetljivosti desni, prvih nekoliko puta korištenje zubnog konca može dovesti do krvarenja desni. Krvarenje desni u ovom slučaju je normalna pojava i brzo prolazi. Počnu li vam krvariti desni prilikom flossanja, to je znak da morate ustrajati jer se vaše desni navikavaju na novu metodu čišćenja. Konac za zube uspješno uklanja nakupljen plak na teško dostupnim mjestima. Kroz nekoliko dana vaše desni naviknut će se na čistoću. S vremenom neće više biti tako jako osjetljive. Nastavi li se krvarenje, unatoč tome što svaku večer ustrajete u novoj rutini pranja zubi. Posjetite nas i saznajte uzrok krvarenja desni.

PREPORUKE ZA ORALNU HIGIJENU

U ovom zajedničkom putovanju do besprijekornog oralnog zdravlja zaključujemo kako je korištenje zubnog konca važan dio svakodnevne oralne higijene. Savjetujemo pacijente da ga ne preskaču. Za potpunu čistoću desni i svjež dah potrebno je uključiti zubni konac u rutinu pranja zubi zajedno sa četkanjem i korištenjem usne vodice. Osim zubnog konca, na tržištu se nude brojni drugi noviteti kao što je primjerice i oralni tuš. Oni imaju istu svrhu kao i zubni konac. Zubni konac možete pronaći i u raznim okusima. Pronađite svoj favorit i započnite put do oralnog zdravlja.

Zdrave desni ne krvare. Primjetite li učestalo krvarenje desni vrijeme je da nas posjetite na lokaciji Lastovska 12 a. Za detalje o ispravnoj tehnici korištenja zubnog konca zapratite nas na društvenim mrežama.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS