Vrijeme čitanja: 6 minuta
Karijes - kako ga prepoznati

Karijes – kako ga prepoznati?

Karijes je glavni neprijatelj svakog zuba i svakog osmijeha. Karijes započinje nakupljanjem bakterija i razvija se tijekom vremena. Najčešće ga prepoznajemo po tamnom obojenju na zubu. No nije svako tamno obojenje karijes. Promjena boje na zubu može biti uzrokovana diskoloracijom. Posjetite nas na kontrolnom pregledu kako bi saznali je li vam potreban popravak zuba. Pročitajte više o karijesu i diskoloraciji u nastavku.

Sadržaj:
KARIJES – RANI ZNAKOVI
KAKO LIJEČIMO ZUB?
DEMINERALIZACIJA ZUBA 
KAKO SPRIJEČITI KARIJES?

Karijes – rani znakovi

Karijes je u samom početku razvoja teško prepoznati golim okom, najčešće uzrokuje promjene u strukturi zuba te nastanak kavitacija ili šupljina u zubu. Pojavi li se sumnja na karijes potrebno je obratiti pažnju na boju zuba i popratiti promjene. U svrhu očuvanja svakog zuba i izbjegavanja nepotrebnog otvaranja zuba, u prostorima ordinacije radimo rendgen snimak zuba. Karijes na rendgenskom snimku izgleda kao sjena na zubu ili tamnije obojenje. Rendgen uređaj omogućava provjeru svih površinskih i ispod površinskih dijelova zuba. Na taj način, karijes je moguće uočiti na tvrdim i mekim dijelovima zuba u samom početku njegova razvoja.

Kako liječimo zub?

Karijes se popravlja na način da uklanjamo inficirani i mekani dio zuba kojeg je zahvatio karijes. Na mjesto gdje nedostaje zub izrađuje se kompozitni ispun tzv. plomba. Na taj način, zubu vraćamo prirodan oblik i funkciju. Nakupljene bakterije dovode do propadanja zuba. Stoga je potrebno reagirati čim posumnjate na karijes. Međutim, ne mora nužno svako tamnije obojenje na zubu biti karijes. Ponekad je riječ o pigmentaciji odnosno diskoloraciji. U slučajevima kada je zub zahvatio karijes morate računati na zubara. Da biste uspješno izbjegli potrebu za ispunom (plombom) potrebno je voditi detaljnu brigu o oralnoj higijeni i pratiti rane znakove koji bi mogli upućivati na karijes.

Oprez – nije svaka diskoloracija uzrokovana karijesom

Diskoloracija zubi može nastati uslijed konzumiranja određene hrane i pića. Javlja se kod pušača. Slabija oralna higijena također ide u prilog taloženju plaka. Ukoliko ste na antibiotiku ili nekim drugim lijekovima, to je također moguć uzrok diskoloracije zuba. Diskoloracije uklanjamo čišćenjem zubnog kamenca, pjeskarenjem i poliranjem zubi. 

karijes

Kako prepoznati simptome?

Zub zahvaćen karijesom na početku boli na zagriz i na hladno. Vaš jezik u tom slučaju često postaje pokazatelj postojanja karijesa. Postoji smislena uzrečica “jezik uvijek ide na pokvareni zub.” Iznenadna, probadajuća bol javlja se na toplo, hladno i slatko. Prepoznat ćete karijes po osjetljivosti zuba. Promjene u temperaturi izazivaju nelagodu. Ulovit ćete se kako žmirite ili mijenjate izraz lica radi osjetljivosti zuba zahvaćenog karijesom.

Neki od simptoma karijesa:

  • Bol
  • Promjena boje na zubu
  • Rupa na zubu
  • Oticanje i krvarenje desni
  • Loš zadah
karijes

Demineralizacija zuba

Promjena boje na zubu često je izazvana karijesom. Moguće su promjene na zubu u obliku bijelih točkica.Bijele točkice znak su nedostatne količine minerala u zubu. Minerali čuvaju zube i čine ih jakima i otpornima. Proces gubitka minerala nazivamo demineralizacija zuba. U slučaju demineralizacije zuba preporučamo da nas posjetite u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji i zatražite stručnu pomoć. Puknuće na zubu ili okrhnuti zub često ukazuje na dubok karijes.Jeste li znali da je oslabljena zubna caklina podložna karijesu?! U slučaju karijesa desni izgledaju jarko crvene boje i otečeno. Moguće je krvarenje desni. Loš zadah često upućuje na bakterije u zubu.

Kako spriječiti karijes?

Karijes može izliječiti samo zubar. No ono što svatko može učiniti za zdravlje vlastitih zubi je izbjeći karijes. Međuzubni prostori čine 40 % površine zuba. Ukoliko ih se ne čisti detaljno to može biti velika površina za razvoj karijesa. Međuzubne prostore najefikasnije čistimo tušem za usta, zubnim koncem i interdentalnim četkicama. Izbjegnite karijes pojačanom oralnom higijenom i detaljnim četkanjem, flosanjem i ispiranjem usnom vodicom. Šećer je danas velik faktor rizika za nastajanje karijesa. Pokušajte izbjeći šećer i često perite zube nakon njegove konzumacije. Zubna pasta s fluorom mineralizira zube i jača caklinu te ne oštećuje sluznicu. Pojačano uzimanje vitamina D također pomaže u očuvanju zuba. Uvrstite u svoju prehranu namirnice bogate vitaminom D i birajte raznovrsnu prehranu. 

Mehaničko uklanjanje zubnih naslaga

Zubni konac i četkica za zube mehanički uklanjaju zaostale naslage sa zubi i iz međuzubnih prostora. Četkanje kružnim pokretima i nježnim ulaženjem u međuzubne prostore te prostor između zuba i desni mehanički uklanja ostatke hrane. Riječ je o uskim i teško dostupnim mjestima za vlakna četkice. Osigurajte potpunu higijenu zubi i međuzubnih prostora. Najveća učinkovitost korištenja zubnog konca postiže se pri večernjem pranju. Koristite ga prije četkanja zubnom četkicom. Usne vodice odličan su pomagač kojim je moguće spriječiti upale zubnog mesa ili formiranje naslaga koje dovode do razvoja karijesa. Usne vodice odlične su za privremenu čistoću usta u nekim situacijama kada je potrebno pričekati određeno vrijeme prije četkanja zubi. Primjerice nakon konzumacije kiselih pića ili hrane – poput limunade ili salate – poželjno je pričekati najmanje pola sata kako bi caklina ostala zaštićena. U suprotnom dolazi do oštećenja cakline. Stoga je u takvim situacijama za prvu ruku dovoljno promućkati usnu vodicu.

Primjetite li neki od simptoma karijesa – bol, promjenu boje, oticanje i krvarenje desni ili loš zadah naručite se na pregled u Dentus perfectus stomatološku ordinaciju. Pacijente upućujemo na važnost regularnih kontrolnih pregleda. Redovitim pregledima moguće je uočiti problem u nastajanju. Ranom dijagnozom moguće je brzo i učinkovito rješiti problem karijesa. Zahvaljujući modernoj tehnologiji u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji nudimo samo najbolju skrb za vaš sretan i zadovoljan osmijeh!

KONTAKTIRAJTE NAS