Vrijeme čitanja: 6 minuta

Afte – kako nastaju i kako ih liječiti?

Kako nastaju i kako ih liječiti? Afte su bolest usne šupljine. Očituju se kao mala oštećenja sluznice u ustima. Mogu se pojaviti i na rubnom dijelu jezika. Užurbana svakodnevnica, velik broj obaveza, premalo vremena u danu, pad imuniteta – sve to utječe na naše oralno zdravlje. U prosjeku traju tjedan dana i izazivaju snažan osjećaj pečenja. Mogu biti i simptom određenih bolesti. U slučaju da vas ometaju u svakodnevnim aktivnostima poput uzimanja tekućine, hrane i govora, javite se našem zubaru za savjetovanje. Ukoliko vam se konstantno pojavljuju nove afte posjetite nas u Dentus perfectus ordinaciji. Posvećen tim stomatologa dijagnosticirat će uzrok nastajanja afti. U nastavku donosimo savjete kako spriječiti širenje infekcije. Preporučamo držati visoku razinu oralne higijene. U tome će pomoći redovito profesionalno čišćenje zubi. Ono uključuje pjeskarenje zubi, poliranje i uklanjanje zubnog kamenca.

Sadržaj:

AFTE – SVE ŠTO TREBATE ZNATI
AFTOZNI STOMATITIS
ORALNE INFEKCIJE
AFTE – KAKO UBLAŽITI BOL?
AFTE – KAKO IH SMANJITI?

Afte – sve što trebate znati

Afte mogu biti različite boje i oblika. Poznajemo bijelu, žutu i crvenu boju afti. Najčešće zahvaćaju pomične dijelove sluznice. Stoga uzrokuju nesnosnu bol kod pacijenata. Ukoliko se pojave na nepcu ili grlu riječ je o bakteriji. Od afti pati mlađa populacija. Nedostatkom vitamina i željeza stvaraju se idealni uvjeti za nastanak afte. Uslijed hormonske neravnoteže, slabe oralne higijene, gastritisa ili kisele hrane također dolazi do pojave afti. Afte se mogu pojaviti i uslijed mehaničkih uzroka. Na upit brojnih pacijenata odgovaramo kako afte nisu zarazne. Neugodne su, bolne, otežavaju prehranu, govor i svakodnevnicu.

Afte u ustima mogu upućivati na neku od sistemskih bolesti ili stanja:

 • AFTOZNI STOMATITIS

 • ČIREVI NA USNAMA

 • GINGIVOSTOMATITIS

 • ALERGIJA NA HRANU ILI LIJEKOVE

afte

Aftozni stomatitis

Aftozni stomatitis može biti izazvan opeklinom, alergijom, osjetljivošću ili u slučaju učestalog griženja usne. 

Stanja koja pogoduju razvoju aftoznog stomatitisa su:

 • oslabljeni imunitet

 • nedostatak vitamina

 • hormonalna neravnoteža ukoliko ste pušač

 • Kronova bolest ili sindrom iritabilnog crijeva bolest

 • bolest ili izloženost stresu

Oralne infekcije:

 • Čirevi na usnama

  Uzrokuje ih herpes simplex virus. Simptomi – povišena tjelesna temperatura, bolovi u cijelom tijelu i natečeni limfni čvorovi.

 • Gingivostomatitis

  Infekcija zubi i desni. Javlja se pretežito kod djece. Prepoznat ćete ga po simptomima – slinjenje, temperatura i bol pri žvakanju. Uzrokuju ga virusne i bakterijske infekcije npr. streptokok. Infekcije mogu nastatai i u slučaju neadekvatne higijene usne šupljine. Nužno je koristiti zubni konac i redovito četkati zube kako biste izbjegli razvoj gingivostomatitisa.

Afte – kako ublažiti bol?

Pojavu afte moguće je spriječiti od daljnjeg širenja. Cilj je omogućiti da oštećeni dio sluznice brže zaraste. U borbi protiv afti pokušavamo smanjiti broj afti i produžiti vrijeme bez afti. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji savjetujemo pacijente koji pate od afti da drže visoku razinu oralne higijene. Učestale promjene zubne četkice, korištenje vodice za ispiranje usta (najviše će pomoći da se spriječi pojava afti i herpesa), kortikosteroidi, sprejevi, gelovi i ostala sredstva mogu ublažiti bol kod pojave afte. Osim što pojačano uzimanje vitamina C može osnažiti vaš imunitet ono uspješno obnavlja oštećene dijelove sluznice. Ispiranje usta sodom bikarbonom također može olakšati bolove uz antiupalno djelovanje. Ispirite usta 2-3 puta dnevno kako biste uklonili bakterije.

Afte – kako ih smanjiti?

U ljekarni postoji nekoliko vrsta lokalnog antiseptika u gelu ili spreju koji možete koristiti u slučaju bolnih afti. Za uspješno smanjenje pojave afti potrebno je podići razinu higijene, pojačati opskrbu zdravim nutrijentima, izbjegavati stresne situacije i vitaminizirati se.

Afte najčešće nestaju same. Manje afte nestat će unutar tjedan dana. Obratite pažnju gdje se nalaze i kada su se pojavile. Ojačajte imunitet i spriječite pojavu ili produžite period bez afti. Ublažite upalni proces ispiranjem usta slanom vodom. Izbjegavate alkohol i duhan, konzumirajte hladno jelo i piće. Savjetujemo da zatražite termin pregleda u slučaju da su vaše afte bijele boje, ukoliko se afte ne povuku unutar 2 tj. te ukoliko uzimate određene lijekove. U tom će slučaju stomatolog provjeriti postoji li razlog za brigu. Spriječite nastanak i širenje afti detaljnom i redovitom oralnom higijenom. Uklanjajte zubni kamenac svaka 4-6 mjeseci. 

Zašto odabrati Dentus perfectus stomatološku ordinaciju?

 • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

 • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

 • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

 • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

KONTAKTIRAJTE NAS