Vrijeme čitanja: 6 minuta

Najbolje totalne zubne proteze

Najbolje totalne zubne proteze zamjenjuju sve zube, dok djelomične zubne proteze popunjavaju prostore zubi koji nedostaju i spriječavaju druge zube da se pomiču iz svoje pozicije.

Zubna proteza je mobilni nadomjestak za zube koji nedostaju i tkiva povezanih s tim zubima. Baza zubne proteze se izrađuje od akrilata (nalikuje plastici), a zubi u protezi mogu biti od izrađeni od keramike ili kompozitnog materijala. Zato svojim oblikom i bojom proteza u potpunosti nalikuje prirodnim zubima i tkivima koje nadoknađuje. Prilikom izrade najbolje totalne zubne proteze pazimo na zagriz, funkcije, izgled, veličinu i boju zubi.

Najbolje totalne zubne proteze mogu biti “imedijatne” ili “trajne”. Imedijatna proteza je totalna proteza ili djelomična proteza koja se postavlja isti dan, odmah nakon uklanjanja prirodnih zubi. Trajna zubna proteza je spremna za postavljanje u usnu šupljinu oko 8 do 12 tjedana nakon što su zubi uklonjeni, a zubna tkiva ozdravila. Međutim, u nekim slučajevima može se preporučiti i savjetovati duži period vremena prije stavljanja trajne proteze.

Tko su kandidati za najbolje totalne zubne proteze?

Zanima Vas jeste li kandidat za najbolje totalne zubne proteze?! Djelomična proteza je idealna za osobe koje još uvijek imaju neke od svojih prirodnih zubi. Zbog toga pacijenti u bilo kojoj dobi mogu izgubiti neke ili sve svoje zube i mogu zahtijevati protezu neke vrste kako bi nadoknadili zube. Prilikom procjene potrebno je uzeti u obzir meka tkiva i volumen zubne kosti. S obzirom da su zubi sastavni dio vašeg tijela, gubitak zuba može imati negativan emocionalni učinak. Radi toga je važno je da razgovarate sa svojim stomatologom o eventualnim strahovima, tjeskobama ili drugim emocijama koje osjećate oko gubitka zuba. Zubna proteza je idealna zamjena za izgubljene zube. Osim funkcionalnosti proteza će vam osigurat puniji izgled lica.  Nazovite nas i zatražite termin pregleda.

Kako izgleda proces izrade najbolje totalne zubne proteze?

Stomatolog može napraviti potpunu trajnu protezu kada su svi zubi izvađeni i kada je prošlo dovoljno vremena da su svi dijelovi usne šupljine zarasli i zaliječeni. Stoga cjelokupni proces dobivanja i postavljanja zubne proteze traje 2 tjedna ili ukupno pet posjeta stomatologu. Ovisno o vrsti zubne proteze koju odaberete, sam proces ugradnje uključuje osnovne korake. Započinjemo uzimanjem otiska kako bi naš dentalni laboratorij započeo s izradom. Nakon toga slijede probe. Probe su nam vrlo bitne kako bi se uvjerili da pacijentu sve odgovara.

 • POČETNA DIJAGNOZA

  Na početku se postavlja početna dijagnoza, potom se uzima otisak zubi i određuje zagriz kako bi se utvrdile vertikalne dimenzije i pravilan položaj čeljusti.

 • PROBA ZUBNE PROTEZE

  Proba postave zubi služi kako bi se osigurao izbor pravilne boje, oblika i forme zubne proteze.

 • POSTAVLJANJE ZUBNE PROTEZE

  Nakon svih navedenih koraka dolazi posljednji korak u kojem se pacijentu postavlja izrađena zubna proteza. Potrebno je obaviti niz minimalnih prilagodbi kako bi se zubna proteza savršeno uklopila u cijeli osmijeh.

Što očekivati nakon postavljanja proteze?

 • PRIVIKAVANJE PACIJENATA NA ZUBNE PROTEZE

  Svim pacijentima sa novim protezama treba vremena da se priviknu na svoje nove “zube”. Unatoč savršeno uklopljenim zubnim protezama imati neobičan i neugodan osjećaj u početku. Dok većina pacijenata može početi govoriti obično u roku od nekoliko sati nakon postavljanja zubne proteze.

 • OSJEĆAJ NELAGODE

  Neki pacijenti mogu osjećati nelagodu tijekom prehrane u prvih nekoliko dana.

 • PRILAGODBA PREHRANE

  Kako bi se olakšano priviknuli na žvakanje s novim protezama, najbolje je početi s mekom hranom koja se lako žvače.

 • NASTALE PROMJENE

  Pacijenti sa zubnom protezom često mogu primijetiti malu promjenu u izgledu lica, povećani protok sline ili manje nelagode, koje se povlače u roku od par dana nakon postavljanja.

Najbolje totalne zubne proteze - Dentus perfectus

Zubne proteze – nošenje tokom noći?

Iako vam se može savjetovati da nosite protezu gotovo stalno tijekom prva dva tjedna, čak i dok spavate kako bi se naviknuli. U normalnim okolnostima smatra se najboljim da je se ukloni noću i stavi u destiliranu vodu. To savjetujemo apcijentima radi održavanja zdravlja zubnog mesa. Istraživanje je pokazalo da uklanjanje proteze najmanje osam sati tijekom bilo dana ili noći, omogućuje zubnom mesu odmor, normalnu stimulaciju i čišćenje jezikom i slinom. To dugoročno promiče bolje zdravlje zubnog mesa.

Kako brinuti za zubne proteze?

Kod osoba koje nose totalne zubne proteze po prvi put, mogu se preporučiti ljepila za zubne proteze. Ljepila mogu poboljšati zadržavanje i stabilnost proteze kod pacijenata sa minimalnim volumenom kosti u ustima ili malim grebenima. Stabilnost proteze pomoći će u stvaranju povjerenja i osjećaja ugodnosti kod pacijenta. Druga opcija kod slabe retencije proteze, je ugradnja 2 ili 4 zubna implantata. Zubni implantati i zubni most služe za bolju retenciju, stabilnosti i čvrstoću proteze. Izvadite i četkajte protezu na dnevnoj bazi sa sredstvima za čišćenje proteze i četkicom. Četkica mora biti posebno dizajnirana za čišćenje proteze ili mekanom četkicom za zube. Izbjegavajte korištenje kipuće vode da se sterilizira zubne proteze, jer topla voda može uzrokovati slučaj da proteza izgubi svoj oblik. Ako nosite djelomičnu protezu, izvadite ju prije nego operete vaše prirodne zube. Kada ne nosite protezu, čuvajte je uranjanjem u destiliranu vodu.

Nastavite redovito odlaziti stomatologu

Važno je da i dalje nastavite dolaziti na redovite stomatološke preglede, tako da vaš stomatolog može ispitati oralna tkiva i utvrditi je li sve u redu. S godinama, usna šupljina će se nastavit mijenjati sukladno kako se kost ispod vaše proteze smanjuje ili povlači. Za održavanje odgovarajućeg oblika zubne proteze tijekom vremena, možda će biti potrebno prilagoditi ili eventualno preurediti vašu protezu. Nikada ne pokušavajte samostalno podesiti protezu, te nemojte koristiti ljepila za proteze dulji period vremena, jer to može doprinijeti gubitku koštane mase. Kad god se nađete u problemu ili nedoumici, konzultirajte našeg stomatologa. Redovito nas posjećujte na godišnjim kontrolnim pregledima. Posjetite nas u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji kako bi odgovorili na sva vaša pitanja.

Dentus perfectus - potpune zubne proteze
Javite nam se

Zatražite termin pregleda

KONTAKTIRAJTE NAS