Vrijeme čitanja: 5 minuta
gummy smile

Gummy smile

Gummy smile poznat je još i pod nazivom gumeni ili konjski osmijeh. Nazivom opisujemo prekomjerno naglašenu gingivu i kratak izgled zubi kod ove vrste osmijeha. Najčešće se javlja kod ljepšeg spola. Ukoliko ste se prepoznali u opisu, ne brinite jer mi imamo rješenje koje će otkriti prirodnu ljepotu vašeg osmijeha. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji ispravljamo ovaj mali nedostatak osmijeha.

Sadržaj:
ŠTO JE GUMMY SMILE?
SPECIFIČNOST GUMMY OSMIJEHA
STOMATOLOŠKI TRETMANI ZA GUMMY SMILE
PROTETSKA RJEŠENJA
ZAŠTO SE JAVLJA GUMMY SMILE?
BROJNE PREDNOSTI TRETMANA

Što je gummy smile?

Gummy smile je naziv za specifičnu vrstu osmijeha gdje je zubno meso jako naglašeno (vidljivost 4mm i više) i prekriva velik dio zubi što pojačava dojam malih, kratkih zubi. Izgled zuba indirektno povećavamo neinvazivnim metodama. Gumeni osmijeh može biti uzrok za nezadovoljstvo estetikom osmijeha no može biti i uzrok zdravstvenih poteškoća. Kod pacijenata se često javlja stomatološki problem parodontnih džepova, česta je pojava karijes između zubi što otežava njegovo uklanjanje. Krvarenje i parodontni džep česti su problemi.

Specifičnost gummy osmijeha

Za gummy smile je specifičan debeo izgled desni i prekriveni zubi. Ako ste nekad pomislili da ste pokupili loše gene radi kratkih zubi – to nikako nije istina. Vaši zubi su odgovarajuće duljine, no nažalost vrat zubi prekriva zadebljani dio zubnog mesa i zubne kosti u području oko samog zuba. U slučaju gumenog osmijeha zubno meso oko zuba i zubna kost su iznimno debeli. To uzrokuje dojam skrivenih i kratkih zubi te gumenog osmijeha. Prilikom smijanja većinom se vidi zubno meso uz manji dio zuba. Nedostatak osmijeha moguće je ispraviti malom korekcijom desni. Kozmetički je ovaj problem moguće ukloniti operativnim zahvatom. Najčešće se obavlja u slučaju bolesti parodonta.

Stomatološki tretmani za gummy smile

 

 • Gingivektomija

  Uklanjamo višak zubnog mesa ili desni i otkrivamo veće površine prirodnog zuba.

 • Gingivoplastika

  Zahvat za preoblikovanjem linije desni.

 • Tretman botoksom

  Moguće je prikrivanje ovog problema uz pomoć tretmana botoksom.

 • Ortodontska terapija

  U nekim slučajevima kada je ova vrsta osmijeha uzrokovana nepravilnim zagrizom ili čeljusti moguće rješenje je ortodontska terapija.

 • Kliničko produljenje krune zuba

  Produljenje kliničke krune zuba još je jedan od manje invazivnih stomatoloških zahvata za uspješno uklanjanje viška zubnog mesa.

Uz pomoć naših stručnjaka za osmijehe saznaj koji tretman je idealan za tvoj slučaj.

Protetska rješenja

U slučaju da pacijenti žele staviti ljuskice za zube, u nekim slučajevima potrebno je prvo napraviti zahvat kojim ćemo osigurati sve preduvjete za njihovu ugradnju. To će osigurati lijep krajnji rezultat i vrhunsku estetiku osmijeha. Izrada nekih protetskog rješenja u slučaju gumastog osmijeha mora uključivati i pripremni kirurški zahvat. Tako i kod jednog od najčešćih protetskih rješenja ugradnje zubnih krunica također prvo prilagođavamo izgled desni prije nego započnemo izradu protetskog rješenja. Jedan od pripremnih zahvata je oblikovanje desni.

Zašto se javlja gummy smile?

Puno je razloga zašto se javlja gummy smile, no većina njih ide na račun genetike. Neki pacijenti jednostavno imaju genetske predispozicije za prenaglašeno zubno meso.

 • Prekomjeran rast tkiva desni prilikom izbijanja trajnih zubi
 • Neusklađenost gornje i donje čeljusti zubi i nepravilan zagriz
 • Hiperaktivna gornja usna i prekomjerno podizanje
 • Hipertrofija gingive

Brojne prednosti tretmana

Estetika osmijeha određuje se ključnim komponentama kao što su zubi, usne, desni i čeljusti. Za idealan osmijeh ponekad je dovoljno napraviti malu promjenu. Najveća prednost operativnog zahvata ove prirode je trajni rezultat. Vaši zubi napokon će imati pravilnu duljinu. Operativni zahvat izvodi parodontolog. Za zahvat je specifično podizanje desni od zuba i zubne kosti te oblikovanje u odgovarajuć oblik. Zadovoljstvo vlastitim osmijehom.

Ponekad ova vrsta osmijeha može biti pravi izazov. Nezadovoljstvo osmijehom može doći do izražaja i preslikati se na vaše emocije. Riješite se svih nesigurnosti i uživajte u svom prirodno lijepom osmijehu. Vaš prirodno lijep osmijeh doći će do izražaja već uz najmanju korekciju desni.

Zašto odabrati Dentus perfectus stomatološku ordinaciju?

 • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

 • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

 • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

 • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

Koliko traje terapija za uklanjanje gummy smile?

Vrijeme trajanja terapije razlikuje se ovisno o odabranom rješenju. U pravilu može trajati od sat vremena do nekoliko mjeseci. Za operativne zahvate potrebno je uračunati i vrijeme oporavka nakon i između dva zahvata.

Nazovi nas

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS