Vrijeme čitanja: 6 minuta
liječenje paradentoze

Liječenje paradentoze

Liječenje paradentoze važno je započeti već kod prvih simptoma. Bolesti parodonta zahvaćaju velik broj pacijenata neovisno o dobi. Podjednako dijagnosticiramo paradentozu kod mlađih i kod starijih pacijenata. Javi li se paradentoza kod mlađih pacijenata najčešće je riječ o agresivnom obliku bolesti koji brzo napreduje. Uz pravi plan terapije i želju za suradnjom moguće je zaustaviti napredovanje bolesti i sačuvati oralno zdravlje.

Sadržaj:

LIJEČENJE PARADENTOZE: SIMPTOMI
PARODONT I PARODONTOZA
KAKO IZGLEDA LIJEČENJE PARADENTOZE?
SPECIFIČNOSTI LIJEČENJA PARADENTOZE I BOLESTI PARODONTA
PARODONTOLOG ZAGREB
PARADENTOZA I IMPLANTATI

Liječenje paradentoze uklanja bol

Stalna bol i intenzivno krvarenje postali su dio vaše svakodnevnice. Kod paradentoze je specifična bol koja se širi posvuda i nju izaziva upravo zubno meso. Za dobru higijenu potrebna vam je profesionalna pomoć stomatologa. Jednostavno u ovom stanju upale nije moguće samostalno održavati dentalnu higijenu. Kod korištenja zubnog konca zubne papile mogu biti izrazito bolne. Kad boli zub, zub boli isključivo na hladno, toplo, pritisak, kad spavate. Ovakva vrsta boli izazavana zubnim mesom boli konstantno i na dodir i kad grizete i kad spavate… Jednom kada iščistimo upalu, osjetit ćete olakšanje jer će bol nestati zajedno s krvarenjem.

Stalne upale parodontnih džepova

Kako pacijenti nisu u mogućnosti samostalno očistiti upaljeni prostor, javljaju se stalne upale džepova. Nastali parodontni džepovi (udubljenje između zuba i kosti) su jako duboki (3 mm i više). Kakvu god razinu higijene imali, samostalno četkicom i zubnim koncem nije moguće očistiti prostore ispod zubnog mesa. Nužno je iščistiti područje pod zubnim mesom i na korijenima zubi. Područje je potrebno iskiretirati. To radimo posebnim stomatološkim tretmanom i za to prilagođenim instrumentima takozvanim kiretama.

Liječenje paradentoze: Simptomi

  • Zubno meso krvari
  • Postojan zadah
  • Povlačenje desni
  • Osjetljivost i bol
  • Ogoljeni zubni vratovi

Parodont i parodontoza

Parodont je potporni sustav zubi kojeg zajedno čine gingiva, pariodontalni ligament, alveolarna kost i cement. Da bi zubi bili zdravi potrebno je osigurati zdrav parodont. Od parodontalnih bolesti izdvajamo gingivitis i parodontitis. U slučaju bolesti parodonta zubi razvijaju posljedice. Najteža posljedica bolesti parodonta i neuspjelog liječenja paradentoze su klimavi zubi skloni ispadanju.

Kako izgleda liječenje paradentoze?

Liječenje paradentoze izvodimo u etapama. Liječenje najčešće uključuje dubinsko čišćenje zuba i parodonta. Dubinsko čišćenje stručno nazivamo kiretaža zubnog mesa. Pod time ne mislimo na ultrazvučno čišćenje zubnog kamenca. Čišćenje zubnog kamenca je površinsko čišćenje dok kiretaža uključuje dubinsko čišćenje ispod linije desni uključujući i zubno korijenje. Kiretažu radimo u dva dolaska, dan za danom. Dakle potrebno je rezervirati dva termina. U prvom dolasku započinjemo s desnom stranom čeljusti. Na drugom dolasku nastavljamo s lijevom stranom čeljusti. Na taj način sprječavamo infekciju. Liječenje paradentoze može uključivati i kirurški zahvat. Sve ovisi o razini bolesti.

Što je kiretaža zubi?

Kiretaža je postupak kojim dubinski čistimo područje ispod zubnog mesa. Kiretaža zubi služi za liječenje paradentoze. Tretman se provodi uzastopno 2 dana. Prvo desna pa sutradan lijeva strana čeljusti. Vrlo je bitno da se tretman vrši uzastopno. Svaki veći razmak između dva tretmana može dovesti do kontaminacije s obzirom da su usta zajednička flora. Počistimo li jednu stranu a drugu ne, bakterije će se ponovno rasprostraniti po kompletnoj usnoj šupljini. Upravo radi infekcije nije moguće ustabiliti paradentozu bez pomoći stomatologa. Nakon kiretaže pacijenti mogu nastaviti učinkovito provoditi dentalnu higijenu kod kuće. Budite nježni prema zubima i zubnom mesu. Grubo četkanje i naglo korištenje zubnog konca može dodatno pojačati osjetljivost zubne papile.

Specifičnosti liječenja paradentoze i bolesti parodonta

Postoji nekoliko vrsta bolesti parodonta ili potpornog sustava zubi. Gingivitis je početni oblik parodontitisa. Upaljenu gingivu ne odaje puno primjetnih simptoma. Do trenutka kada se bolest počinje primjećivati, gingivitis već počinje prelaziti u paradontozu. Stoga je vrlo bitno na vrijeme uočiti simptome bolesti. Redovite posjete stomatologu spriječiti će pojavu ovog problema. Zahvaljujući našem edukativnom pristupu i brizi za vaše dentalno zdravlje liječenje paradentoze možemo započeti na vrijeme. Važno je započeti sa nekirurškim liječenjem koje uključuje dubinsko čišćenje zubi. Nazivamo ga i kiretaža. Oralni tuš je možda najbitnije što možemo preporučiti za detaljnu kućnu higijenu. Uz to svakako preporučamo redovito uklanjati zubni kamenac u ordinaciji.

Parodontolog Zagreb

Parodontolog je stomatolog specijaliziran za liječenje i očuvanje potpornih struktura zuba. Parodontolog brine o zdravlju zubnog mesa. Parodontologija je grana dentalne medicine kojom otklanjamo probleme i oštećenja parodonta. Kod pacijenata koji se suočavaju sa početnim oblikom paradentoze, nastojimo postići zdravlje usne šupljine. Za naše pacijente to otvara mogućnost da sami uspješno provode oralnu higijenu. Kako bismo to postigli potrebno je biti otvoren za suradnju i usvajanje novih navika dentalne higijene. Kao dentus perfectus stručnjaci za osmijehe posvećeni smo liječenju paradentoze. 

Paradentoza i implantati

Liječenje paradentoze potrebno je provesti prije bilo kojeg od stomatoloških zahvata. Zdravlje desni mora biti na određenoj razini prije nego li se krene u proces nadoknade zubi ili drugi estetski stomatološki tretman. Paradentoza i implantati ne idu jedno s drugim. U slučaju neliječene paradentoze nije moguće provesti operativni zahvat ugradnje implantata. Takvi slučajevi rezultiraju odbacivanjem zubnog implantata i brojnim komplikacijama koje mi u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji želimo izbjeći. Upravo iz tog razloga provodimo detaljan proces dijagnostike i procjene kandidata. U slučaju da pacijent pati od paradentoze potrebno je prvo zaustaviti proces daljnjeg napredovanja bolesti. Nakon toga moguće je planirati zahvat ugradnje zubnih implantata ukoliko je pacijent kandidat za implantološki zahvat. 

Zašto odabrati Dentus perfectus stomatološku ordinaciju?

  • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

  • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

  • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

  • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

Koliko traje liječenje paradentoze?

Liječenje paradentoze može trajati od 2 do 12 mjeseci. Vrijeme oporavka ovisi o razini bolesti i koracima koji se poduzimaju. U suradnji sa stomatologom i usvajanjem koraka dentalne higijene u slučaju paradentoze moguće je zaustaviti njezin napredak.

Nazovite nas

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS