chat_mobile

Pitajte nas!

icon_7
logo-bg-other
home_hamburger hamburger-white

MOST NA PRIRODNIM ZUBIMA

Most na prirodnim zubima

Most na prirodnim zubima je varijanta zubnog mosta kada se kao nosači koriste prirodni zubi. Budući da se kod zubnog mosta žvačne sile preko konstrukcije mosta prenose na nosače i čeljusne kosti, jako je važno imati dovoljan broj i povoljan raspored zuba nosača.

Postupkom brušenja se prirodni zub preoblikuje u cilindrično-konični oblik koji mora bili paralelan s ostalim nosačima zbog pravilnog dosjeda konstrukcije mosta. Ukoliko je zub koji se planira koristiti kao nosač oštećen karijesom ili ima veliki ispun, potrebno je oštećeni dio zuba nadoknaditi upotrebom vlaknima ojačanog kompozita. Kada se korijen zuba mora liječiti (endodontski tretman), u korijenski kanal se ugrađuje kompozitna nadogradnja (štift).Kompozitna nadogradnja omogućuje pravilnu distribuciju žvačnih sila kroz čitavu dužinu korijena.

 

MOST NA PRIRODNIM ZUBIMA

MOST NA PRIRODNIM ZUBIMA

Brušenje zubi i otisak

Brušenje zubi se radi pod lokalnom anestezijom. Postupak brušenja jednog zuba traje oko 10 minuta. Otisak čeljusti služi za dobivanje modela na kojem se izražuje konstrukcija mosta. Danas se koriste klasični i digitalni postupak. Kod klasičnog otiska upotrebljavaju se gumasti silikonski materijali koji se u žlici za otiske stavljaju u usta pacijenta.  Digitalni otisak je puno ugodniji postupak za pacijenta jer je postupak otisak zapravo snimanje čeljusti 3D kamerom (CEREC Omnicam).

Izrada i proba konstrukcije mosta

Konstrukcija mosta se izrađuje od cirkona, e.max bezmetalne keramike ili metala. O materijalima za zubni most pročitajte u blogu Vrste zubnih mostova. Nakon probe konstrukcije u dogovoru s pacijentom odabiru se boja i oblik zubi, te dogovara individualna karakterizacija završnog rada. U ovoj fazi je od velike pomoći prethodno odrađen Smile Design, jer nam daje sve parametre potrebne za postizanje vrhunske estetike.

Pričvršćivanje zubnog mosta

Nakon probe gotovog rada, zubni most se fiksira upotrebom privremenog cementa. Time se pacijentu omogućuje da kroz nekoliko dana ili tjedana “isproba  nove zube” u svakodnevnom životu. Krajnji dojam o estetici i funkcionalnosti protetskog rada pacijent najbolje doživljava u svojoj prirodnoj okolini. Ukoliko su potrebne bilo kakve korekcije, moguće ih je napraviti. Kada završi faza potpune adaptacije na zubni most, i pacijent “nove zube osjeća kao svoje”. Privremeni cement se zamjenjuje trajnim, i time postupak izrade mosta na prirodnim zubima završen.

 

Dodatno se informirajte

Zubni most

Keramički most

Vrste zubnih mostova