Vrijeme čitanja: 4 minuta
Dentus perfectus - most na prirodnim zubima

Most na prirodnim zubima

Most na prirodnim zubima je varijanta zubnog mosta kada se kao nosači koriste prirodni zubi. Budući da se kod zubnog mosta žvačne sile preko konstrukcije mosta prenose na nosače i čeljusne kosti, jako je važno imati dovoljan broj i povoljan raspored zuba nosača.

Postupkom brušenja se prirodni zub preoblikuje u cilindrično-konični oblik koji mora bili paralelan s ostalim nosačima zbog pravilnog dosjeda konstrukcije mosta. Ukoliko je zub koji se planira koristiti kao nosač oštećen karijesom ili ima veliki ispun, potrebno je oštećeni dio zuba nadoknaditi upotrebom vlaknima ojačanog kompozita. Kada se korijen zuba mora liječiti (endodontski tretman), u korijenski kanal se ugrađuje kompozitna nadogradnja (štift). Kompozitna nadogradnja omogućuje pravilnu distribuciju žvačnih sila kroz čitavu dužinu korijena.

Dentus perfectus - zubni most na prirodnim zubima

Brušenje zubi i otisak
Brušenje zubi se radi pod lokalnom anestezijom. Postupak brušenja jednog zuba traje oko 10 minuta. Otisak čeljusti služi za dobivanje modela na kojem se izražuje konstrukcija mosta. Danas se koriste klasični i digitalni postupak. Kod klasičnog otiska upotrebljavaju se gumasti silikonski materijali koji se u žlici za otiske stavljaju u usta pacijenta. Otisak se digitalno skenira u dentalnom laboratoriju i na virtualnom modelu putem CAD CAM tehnolgije se izrađuje most.

Izrada i proba konstrukcije za most na prirodnim zubima

Konstrukcija mosta se izrađuje od cirkona, e.max bezmetalne keramike ili metala. O materijalima za zubni most na prirodnim zubima pročitajte u blogu. Nakon probe konstrukcije u dogovoru s pacijentom odabiru se boja i oblik zubi, te dogovara individualna karakterizacija završnog rada. U ovoj fazi je od velike pomoći prethodno odrađen Smile Design, jer nam daje sve parametre potrebne za postizanje vrhunske estetike.

Most na prirodnim zubima – pričvrščivanje
Nakon probe gotovog rada, zubni most na prirdonim zubima fiksira se upotrebom privremenog cementa. Time se pacijentu omogućuje da kroz nekoliko dana ili tjedana “isproba nove zube” u svakodnevnom životu. Krajnji dojam o estetici i funkcionalnosti protetskog rada pacijent najbolje doživljava u svojoj prirodnoj okolini. Ukoliko su potrebne bilo kakve korekcije, moguće ih je napraviti. Kada završi faza potpune adaptacije na zubni most, i pacijent “nove zube osjeća kao svoje”. Privremeni cement se zamjenjuje trajnim, i time postupak izrade rada most na prirodnim zubima završen.

Nazovite nas
KONTAKTIRAJTE NAS