Vrijeme čitanja: 4 minuta

Odabir zubne navlake

Zubne navlake (keramička krunica) su protetski nadomjestci kojima nadomještamo oštećen ili izgubljen zub. Zubne navlake izgledaju kao „kapice“ koje postavljamo na krunu zuba kako bi mu vratili oblik i veličinu, snagu ili poboljšali izgled postojećeg zuba. Zubne navlake potpuno oblažu cijeli vidljivi dio krune zuba koji se nalazi na i iznad linije desni.

Sadržaj

U KOJIM SLUČAJEVIMA STAVLJAMO ZUBNE NAVLAKE?

KOJE SVE ZUBNE NAVLAKE POSTOJE?

ZUBNE NAVLAKE-DETALJI

zubne navlake

U kojim slučajevima stavljamo zubne navlake?

 • Da zaštitimo oslabljen zub

  Zubne navlake služe za zaštitu oslabljenog zuba(karijes, trauma) od lomljenja ili kako bi se zadržali dijelovi puknutog zuba.

 • U slučaju loma zuba ili velikog trošenja

  Koristimo navlake kako bi se povratio i ojačao slomljeni zub ili zub koji je ozbiljno istrošen.

 • Kod velikih ispuna (plombi)

  Služe kao „poklopac“ i podrška za zub s velikim punjenjem kada nije ostalo puno od postojećeg zuba.

 • Kod zubnog mosta i zubnih implantata

  Koristimo ih kako bi zadržali zubni most na mjestu te kako bismo prekrili zubni implantat.

 • Radi estetike i diskoloracije

  Pomažu nam da postignemo ljepši oblik, visinu ili boju zuba. Koriste se i kod jako krivih ili ozbiljno diskoloriranih zubi.

Koje sve zubne navlake postoje?

 • Metal-keramičke krunice
 • Bezmetalne e.max keramičke krunice
 • Bezmetalne cirkon keramičke krunice
 • Privremene krunice

Zubne navlake – detalji

 • Metal-keramičke krunice

  Metal keramičke krunice sastoje se od metalne baze i keramike presvučene preko metala.

  Bolji su izbor za stražnje zube iako se mogu koristiti i kod izrade prednjih zubi ako nam situacija dopušta. Što to znači? To znači da susjedni zubi nisu presvijetli i da njihova prirodna boja nije prezahtjevna u smislu modelacije i slojevanja zuba kako bi se mogla reproducirati boja identična onoj na prirodnome zubu. Pošto se keramika nalazi na metalnoj podlozi, metal blokira prolaznost svijelosti do same jezgre izbrušenog zuba.

  Teško se imitira potpuno prirodna boja zuba. Kod zahtjevnijih estetskih zahvata preporuča se izrada bezmetalnih keramičkih krunica.

 • Bezmetalne e.max keramičke krunice

  Bezmetalne zubne navlake su izrađene u potpunosti od keramike ili porculana. Pružaju najbolju podudarnost boje prirodnih zuba i najprikladnije su za osobe s alergijama. Nisu izdržljive kao krunice izrađene od metala i porculana. Idealne su za prednje zube. Koristimo keramiku najpoznatijih svjetskih proizvođača Ivoclar Vivadent i GC europe.

 • Bezmetalne cirkon keramičke krunice

  Ove keramičke krunice izrađene su na cirkonskoj konstrukciji koja zamjenjuje metalnu konstrukciju koja se koristi kod metal keramičkih krunica. Vjernija i prirodnija reprodukcija boje samim time što ne sadržavaju metal.

  Najčešće se koriste kod izrazito tamnih zubi ili pri izradi zubnih mostova za nešto prirodniji izgled. Predstavljaju alternativnu metal keramičkim krunicama jer su estetski superiornije.

  Veća čvrstoća i manja debljina cirkona u odnosu na metal omogućava nam manje brušenje zubi.

Privremene krunice

 • Izrada u našoj stomatološkoj ordinaciji

  Privremene krunice mogu se izraditi u stomatološkoj ordinaciji dok se stalne krunice izrađuju u zubnom laboratoriju. Privremene zubne navlake izrađene su od akrila i mogu se koristiti kao privremeni nadomjestak do izrade trajne krunice.

Kod zahtjevnijih estetskih zahvata preporuča se izrada bezmetalnih keramičkih krunica. Nazovite nas i rezervirajte termin pregleda za savjetovanje.

KONTAKTIRAJTE NAS