Kombinirani rad

kombinirani radKombinirani rad predstavlja stomatološko rješenje koje uključuje fiksni i mobilni dio. FIKSNI dio odnosi se na doradu postojećih, zdravih zuba, odnosno zuba kojima je korijen zdrav. Obično je to postavljanje zubne krunice (vidljivi dio zuba) na postojeći korijen ili postavljanje zubnog mosta. Taj se dio cementira i zato se zove fiksni ili trajni. MOBILNI dio je potpuno protetsko rješnje koje se može pomicati (vaditi) i postavlja se na dio gdje nedostaju zubi te se pričvršćuje na fiksni dio. Ovdje govorimo o zubnoj protezi.

Najjednostavnije rečeno, kombinirani rad uključuje zubnu krunicu ili zubni most kao fiksni dio cijeline na čije se krajeve nevidljivim zglobnim vezama pričvršćuje mobila zubna proteza.

 

 

Kombinirani rad idealno je rješenje ukoliko:

  • Imate nekoliko zubi, ali oni svojim rasporedom i brojem ne dozvoljavaju izradu samo jednog zubnog mosta;
  • Ugradnja zubnih implantata nije moguća iz zdravstvenih ili financijskih razloga.

 

Kombinirani rad – prednost

Kombinirani rad idealno je stomatološko rješenje kod ovakvih slučajeva jer estetski i funkcionalno nadoknađuje zube. Osim toga, štiti ostale zube jer, zahvaljujući zubnom mostu, ravnomjerno raspoređuje žvačno opterećenje. S obzirom da su mobilni i fiksni dio povezani nevidljivim zubnim vezama, pacijentu pružaju osjećaj sigurnosti i samopouzdanja jer se rad odlično uklapa u postojeći osmijeh bez vidljivih tragova zubnih nadomjestaka.

Kombinirani rad – postupak

  • Kombinirani rad podrazumijeva da se preostali zubi pripreme brušenjem te se na njima izrađuju samostalne zubne krunice (svaka za sebe) ili povezane u zubni most kao jednu fiksnu cjelinu.
  • Na same krajeve fiksnog dijela kombiniranog rada ugrađuju se tzv. zglobne veze koje služe za prihvat zubne proteze.
  • Zahvaljujući zglobnim vezama, zubna proteza koja se izrađuje u bezubnom dijelu čeljusti čini estetsku i funkcionalnu cjelinu zajedno s fiksnim dijelom kombiniranog rada.

Prednost zubne proteze je u tome što ona svojom čvrstoćom i  nepomičnošću pacijentu pruža zadovoljavajuću funkciju žvakanja. Osim toga, prilikom govora i smijanja nije vidljiv prijelaz zubnog mosta na zubnu protezu jer su zglobne veze „skrivene“. Zubne proteze omogućuju lako skidanje što doprinosi boljoj oralnoj higijeni, a pacijentima se i preporuča redovito čišćenje, posebice nakon obroka.

 

Dodatno se informirajte

Kombinirani rad
5 (100%) 1

Nazovite nas

Za sva pitanja stojimo vam na raspolaganju

+385 1 889 6869

+385 91 19 888 99

Radno vrijeme

Pon – Pet od 8:00h do 20:00h


Subota po predbilježbama

Pošaljite upit ili dogovorite pregled još danas!

Ime i prezime*

E-mail*

Telefon*

Poruka/pitanje*

Ako imate RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit