Vrijeme čitanja: 7 minuta

Boli li vađenje zuba?

Boli li vađenje zuba? S obzirom da ste ovdje, sigurni smo da želite saznati odgovor na ovo učestalo pitanje pacijenata. Razlog tome leži u bezizlaznoj situaciji kada više nema mogućnosti terapija kojima bi spasili zub. Podsjećamo pacijente kako u našoj ordinaciji nema mjesta za strah. Detaljno vam opisujemo proces vađenja zuba u nastavku. Donosimo moguće komplikacije koje su dovele do lošeg stanja zuba. Savjetujemo o rendgen snimku zuba koji savjetujemo napraviti prije postupka vađenja. Ukoliko endodontskim liječenjem nije moguće spasiti zub preostaje nam izvaditi ga. Udobno se smjestite te pročitajte odgovor zubara na pitanje “boli li vađenje zuba?”.

Sadržaj

BOLI LI VAĐENJE ZUBARA – SAVJET ZUBARA

KOMPLIKACIJE USLIJED KOJIH VADIMO ZUB

BOLI LI VAĐENJE ZUBA – VIŠE O ZAHVATU

POSTOPERATIVNA BRIGA I SMJERNICE ZA OPORAVAK

LOKALNA ANESTEZIJA

JEDNOSTAVNO VAĐENJE ZUBA

Boli li vađenje zbua?

Boli li vađenje zuba? – savjet zubara

Bilo da je riječ o mliječnim zubima ili trajnim, svi smo se našli ili se nalazimo u situaciji kada je ponestalo načina za spašavanje zuba. Komplikacije mogu biti brojne i mogu nastati zakašnjelom reakcijom uslijed dugog odgađanja posjeta zubaru, uslijed proširene upale, uslijed manjka mjesta u čeljusti, uslijed krivog rasta zuba, uslijed mnogih zdravstvenih te drugih okolnosti. U našoj ordinaciji trudimo se biti posvećeni i spasiti svaki zub. Zahvaljujući inovativnim tehnikama te vrhunskoj tehnologiji držimo izuzetno visok standard izliječenja zubi. Međutim, ponekad je ipak nužno izvaditi zub. U slučajevima kada preporučimo izvaditi zub, prvo pacijentu objašnjavamo zašto je to nužno i informiramo pacijente o svakom scenariju. Pacijent sam odlučuje hoće li izvaditi zub. Razumijemo da je ponekad teško prihvatiti takav ishod no tu smo za vas i uvijek ćemo vas rado savjetovati.

Komplikacije uslijed kojih vadimo zub

Tehnologija doprinosi u liječenju zubi u puno većoj mjeri nego li ranijih desetljeća. Prije nego se odlučimo vaditi upaljen zub potrebno je pokušati liječiti zub endodoncijom kako bi on zadržao svoju funkciju i ostao na svom mjestu. Ukoliko vam je potrebno endodontsko liječenje. Na pravom ste mjestu! Zahvaljujući svjetski poznatoj tehnologiji, velikom iskustvu , znanju i predanosti u radu s pacijentima, možemo reći kako su u tome naši doktori pravi superheroji. No u slučajevima komplikacija, rentgenskim snimkom moguće je potvrditi dijagnozu i odlučiti o daljnjim koracima. Brojne komplikacije ne ostavljaju mjesta za popravke već zahtjevaju vađenje zuba.

Slučajevi u kojima vadimo zub

  • razvoja ciste

  • velikog karijesa

  • oštećene krune zuba

  • bolnog umnjaka

  • fraktura korijena zuba

  • u svrhu ortodontske terapije

Boli li vađenje zuba – više o zahvatu

Vađenje zuba je svakodnevan zahvat. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji olakšavamo vađenje zuba davanjem lokalne anestezije. Na pitanje “Boli li vađenje zuba?”, odgovor je ne. Vađenje zuba tijekom samog zahvata ne boli. Stručan pristup, puno iskustva i empatija našeg tima glavni su razlog zašto nećete ni primjetiti da ste izvadili zub. Nježni pokreti i briga za vaše zube kao da su naši vlastiti, čini nas posebno osjetljivima na potrebe pacijenata. Lokalna anestezija umrtvit će područje gdje radimo zahvat. Za sve koje zanima boli li vađenje zuba? Donosimo vam odgovor da nećete ni osjetiti bol, a zub će već biti vani. U većini slučajeva nakon samog vađenja zuba neće biti potrebe za analgeticima.

Postoperativna briga i smjernice za oporavak

  • hladni oblog za hlađenje obraza

  • mekana i tekuća hrana

  • ispiranje usta slanom otopinom (pričekati 24h nakon operacije)

  • odmor i mirovanje

Boli li vađenje zuba?

Lokalna anestezija

Lokalna anestezija služi za suzbijanje boli prilikom izvođenja zahvata. Lokalna anestezija je postupak ubrizgavanja anestetika putem injekcije na područje gdje će se zahvat odvijati. Pacijent je pri davanju lokalne anestezije budan, svjestan i ne osjeća ništa na području gdje je primio injekciju.Učinak anestezije traje svega nekoliko sati. Ovu vrstu anestezije koristimo za potrebe jednostavnijih zahvata. Pacijent ostaje budan i može opušteno pristupiti zahvatu, bez straha od bolova. Nakon zahvata, dobit ćete detaljne upute što i kako dalje. Razina boli ovisi o razini kompleksnosti zahvata te o toleranciji pacijenta na bol. Međutim, dobra vijest je da oporavak i period zarastanja traju kratko.

Jednostavno vađenje zuba

Nakon što ste primili lokalnu anesteziju, doktor Šebečić će posebnim stomatološkim alatom opustiti vaš zub. Nježnim pokretima pripremit će zub na vađenje. Kod korištenja kliješta je moguće da pacijent osjeti pritisak. Zahvat je bezbolan. Naposlijetku očistimo ranu i stavlja se sterilna gaza. Nešto složeniji zahvat vađenja zuba obično je onaj gdje postoji potreba za rezanjem zubnog mesa. Takav složeniji zahvat naknadno zahtjeva zatvaranje rane šavovima.

Iako strahujemo od vađenja zuba upravo radi bolova, za to nema razloga. Lokalnom anestezijom umrtvimo područje gdje se izvodi sam zahvat. Nakon vađenja rijetko se osjeća bol. Ukoliko je riječ o složenijem vađenju zuba moguće je da ćete osjećati bol nakon vađenja. U tom slučaju preporuča se uzeti tablete protiv bolova. Iako je razina boli i trajanje oporavka više individualno, najčešće oporavak traje dan ili dva. U tom periodu moguće je da ćete osjećati nelagodu oko rane. Nakon zahvata strogo se držite danih uputa kako biste izbjegli stvaranje ugruška ili infekcija. Potrebna je visoka razina higijene. Ono što uvijek napominjemo je hidratacija. Nemojte zaboraviti na tekućinu. U skladu s našom misijom da na prijateljski način pružimo kvalitetno oralno zdravlje svakom pacijentu, uz vašu pomoć gradimo malu zajednicu zadovoljnih osmijeha.

Činimo sve u našoj moći kako biste se osjećali ugodno prilikom svakog boravka u stomatološkoj ordinaciji. Pružamo vam podršku u održavanju i unaprjeđenju oralne higijene. Dopustite nam da vas dovedemo do zdravog, funkcionalnog i lijepog osmijeha. Donosimo više o mogućim opcijama kako nadomjestiti zub. Veselo čitanje želi vam Dentus perfectus ordinacija. Ukoliko i dalje niste sigurni postoji li neko rješenje za vaš individualni problem, kontaktirajte nas za najbolje rješenje koje vam možemo ponuditi kako bismo zajedno rješili vaš problem.

Naruči se na pregled još danas!

Zatražite termin

KONTAKTIRAJTE NAS