Vrijeme čitanja: 5 minuta
zubobolja

Zubobolja

Zubobolja je neugodan osjećaj izazvan promjenom na zubu ili oštećenjem zuba. Oštećenje zuba moguće je uslijed nastanka karijesa na zubu ili raznih trauma zuba. Karijes je jedna od zaraznih bolesti nastalih razgradnjom šećera. Potreban vam je popravak zuba. Plomba ili kako mi u stomatologiji kažemo „zubni ispun“ je zaštitni ispun koji postavljamo na izliječen zub. Osim što ispunom restauriramo zub, on ima i estetsku ulogu. Bijele plombe (ispuni) danas su popularne radi sličnosti sa bojom zubi i u potpunosti su neprimjetne.

Sadržaj:
KADA SE JAVLJA ZUBOBOLJA?
KADA SE POSTAVLJA PLOMBA?
ZUBOBOLJA I PRIVREMENA PLOMBA
PROCES IZRADE PLOMBE
PREVENTIVNI SAVJETI PROTIV ZUBOBOLJA

Kada se javlja zubobolja?

Zubobolja je mrska svima. Najčešće se javlja u slučaju karijesa na zubu. Ponekad je karijes moguće uočiti golim okom, no ponekad je rendgenski snimak najsigurniji način za detaljnu dijagnozu. Plomba ili ispun je zaštitni materijal kojim restauriramo zub uslijed zubobolje. Kod zuba zahvaćenog karijesom, zub je potrebno otvoriti kako bi se karijes uklonio. Nakon uklanjanja karijesa postavlja se plomba koja će zaštititi izliječen zub. U nekim kompliciranijim slučajevima gdje je potrebno provoditi liječenje zuba, postavljamo privremenu plombu.

Kada se postavlja plomba?

• Kod ogoljenih korijena zuba
• Kod zatvaranja velikih međuzubnih prostora
• Kod puknuća zuba
• Kod karijesa
• Kod istrošenih zubi

Bijela ili kompozitna plomba

Kompozitna plomba sadrži kompozitnu smolu u svom sastavu. U stomatologiji se koristi od 1970-tih godina. Bijela plombaje najaktualnije rješenje s obzirom na boju i prilagodljivost zubu. Poželjne su radi minimalne preparacije zuba i odstranjivanja zubnog tkiva.

Crna ili amalgamska plomba

Crna plomba sastoji se od amalgama koji se koristio u stomatologiji, ali se danas sve više zamjenjuje bijelom plombom. Amalgam je nastao kao mješavina više metala poput srebra, bakra, žive, cinka i drugih. Izrazito je čvrst po svom sastavu.

Zubobolja i privremena plomba

Privremena plomba koristi se kod složenijih liječenja u stomatologiji, kod hitnih slučajeva i nezgoda. U takvim slučajevima potrebno je trenutačno rješenje kako bi zaštitili oštećen zub i kako bi se završila zubobolja. Privremena plomba ima slabiju izdržljivost od trajne plombe, stoga je potrebno pripaziti da izbjegavate izrazito čvrstu i ljepljivu hranu. Pomaže nam zaštititi zub od oštećenja i upale korijena zuba.

Proces izrade plombe

1. Započinjemo s davanjem anestezije kako bi zahvat bio u potpunosti bezbolan.
2. Slijedi uklanjanje zubnog karijesa ili oštećenog dijela zuba. Ovo je korak koji će rješiti vaš problem javljanja zubobolja. Postavljamo gel što ste vjerojatno već znali osjetiti kao „peckajuć i kiseli“ okus u ustima.
3. Sušimo zub i postavljamo plombu. Osvjetljavamo je plavim svjetlom kako bi očvrsnula.
4. Slijedi provjera zagriza. Grickanjem artikulacijskih listića doktor će uočiti mjesto gdje je potrebno prilagoditi plombu vašem zagrizu. Posljednji u nizu koraka je poliranje zuba kako bi površina bila glatka i nebi zapinjala ili smetala za jezik.

Anestezija

Nakon završenog tretmana potrebno je pričekati pola sata do sat vremena prije konzumacije hrane i pića kako se nebi ugrizli. Ukoliko nužno morate piti savjetujemo piti na slamku. S obzirom kako anestezija djeluje na jezik, zubno meso, obraz i usne, nećete odmah biti u mogućnosti u potpunosti nesmetano govoriti i žvakati. Poslušajte upute naših stomatologa koliko valja pričekati dok ne popusti anestezija. Na taj način izbjeći ćete i moguće oštećenje plombe netom nakon samog postavljanja. Savjetujemo da pripazite prilikom žvakanja tvrde hrane kako bi privremena plomba ostala žaštićena.

Preventivni savjeti protiv zubobolja

Pripazite na održavanje neutralne ph vrijednosti u ustima. Preporučen pH kreće se oko 7.0. Uz kiselu i slatku hranu i piće vrlo brzo pH može pasti na 5.0. To je idealan pH za razvoj bakterija i nastanak karijesa. PH je moguće održavati žvakanjem žvake ukoliko niste u mogućnosti četkati zube nakon jela. Na taj način smanjit će se i zubobolja.
Fluor jača caklinu i sprječava nastanak karijesa. Od kada je njegova primjena u stomatologiji pojačana, fluor dokazano poboljšava oralno zdravlje pacijenata. Zdravi zubi najbolja su prevencija od potrebe za plombom. Prilikom iduće kupnje zubne paste, sjetite se našeg stomatologa i odaberite zubnu pastu s dodatkom fluora.

Posjetite nas na kontrolnim pregledima kako bi bili sigurni da vaši zubi nisu podlegli karijesu. Ako se pojavio karijes, pravovremeno ćemo ga sanirati. Posjetite nas u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji kako bi stali na kraj svim oblicima zubobolja. Pročitajte više savjeta što učiniti u slučaju kada vam plomba ispadne.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS