Vrijeme čitanja: 7 minuta

Zubna pasta s fluorom – preporuka stomatologa

Jeste li znali da zubna pasta s fluorom jača caklinu i štiti zube od razvoja karijesa?! Današnja brza prehrana bogata je umjetnim konzervansima. Osim toga, sadrži velike količine šećera koji šteti zdravlju osmijeha. Misleći na potrebe svakog pacijenta dr. Šebečić iz stomatološke ordinacije Dentus perfectus savjetuje o učinku fluora u zaštiti zubne cakline od štetnih utjecaja. Saznajte više u nastavku.

Sadržaj

ZDRAVIM NAVIKAMA DO ZDRAVOG OSMIJEHA

ZUBNA PASTA S FLUOROM – ODABRATI ILI PRESKOČITI?

JEDNOSTAVAN RECEPT ZA ZDRAVE ZUBE

ZUBNA PASTA S FLUOROM NIJE OPASNOST

ZUBNA PASTA S FLUOROM ZA ZDRAVE ZUBE

zubna pasta s fluorom

Zdravim navikama do zdravog osmijeha

Zubna caklina svakodnevno je izložena napadima bakterija. Razvoj bakterija i naslaga koje proizvode kiseline uzrokuju karijes. Karijes je najčešća bolest današnjice koja pogađa sve veći broj pacijenata neovisno o starosti. Demnineralizacija cakline se dešava pod utjecajem kiseline koju proizvode bakterije ili je pristuna u hrani i piću. Kiselina ulazi u caklinske prizme i otapa kristale apatita unutar zubnog tkiva, koji su izgrađeni od kalcija i fosfata. S vremenom to dovodi do uništenja podpovršinske cakline i početka karijesa ili erozije, često vidljivog u obliku bijelih mrlja. To zahtjeva zaštitu zubne cakline i prilagođenu njegu zubi prilikom svakog pranja i četkanja. Jednom kada osjetimo bol, karijes je već zahvatio zub. Redovita oralna higijena pomaže u uspješnom sprečavanju pojave karijesa. Kako bi na vrijeme spriječili nastanak i razvoj karijesa kod pacijenta, potrebni su redoviti kontrolni pregledi. Za održavanje oralne higijene besprijekornom između kontrolnih pregleda, vrlo je važno pravilno odabrati zubnu pastu. U borbi protiv nastanka karijesa zubna pasta s fluorom učinkovito razgrađuje bakterije.

Zubna pasta s fluorom – ODABRATI ILI PRESKOČITI?

Zubna pasta s fluorom godinama je dokazano najbolje rješenje kod sprječavanja nastanka karijesa. Ioni fluora potiču stvaranje fluorapatita ili fluorhidroksiapatita u prisutnosti iona kalcija i fosfata te se to smatra glavnim mehanizmom djelovanja fluora. Fluorid je osnova neinvazivnog liječenja nekavitiranih karijesnih lezija. Međutim, pacijenti ponekad strahuju od nakupljanja prevelike količine fluora u organizmu. Zanemarivanjem učinkovitosti fluora uskraćuje se mogućnost prirodne obnove i jačanja zubne cakline. Stoga smo odlučili razbiti mit i strahove vezane za fluor. Preporučamo odabrati Sensodyne Fluoride ili Sensodyne Pronamel zubnu pastu. Koncentracija fluora u zubnoj pasti izričito je mala u usporedbi s preporučenim količinama dnevnog unosa fluora. Stoga zubna pasta s fluorom nema štetan učinak radi malih koncentracija fluora u zubnoj pasti. Štoviše, preporuča se kao glavni saveznik u svakodnevnoj borbi protiv karijesa.

  • Fluor mineralizira zube

    Fluor je prirodni mineral važan u borbi protiv karijesa. Skladišti se u tvrdim tkivima kao što su zubi i kosti te u krvi. Fluor mineralizira kosti i zube. Pomaže nam sanirati nastala oštećenja na zubu.

  • Fluor jača caklinu

    Fluor štiti zube od demineralizacije zubne cakline. Kiselina iz hrane i pića potiče demineralizaciju cakline. Svojim sastavom fluor smanjuje negativni učinak djelovanja kiseline na naše zube. Fluor jača zubnu caklinu i omogućava remineralizaciju cakline. Zubna pasta s fluorom obnavlja caklinu te smanjuje formiranje bakterija i karijesa.

  • Fluor štiti od karijesa

    Karijes nastaje na demineraliziranoj caklini. Ljepljive bakterije nagrizaju caklinu što dovodi do stvaranja karijesa. Mineralizirana caklina otporna je na bakterije. Jednom oštećena caklina omogućava lako prianjanje bakterija. Zubna pasta s fluorom omogućava obnavljanje cakline.

Jednostavan recept za zdrave zube

Dr.Šebečić smatra kako je zdravlje zubi i njihova funkcionalnost visoko na listi prioriteta naših pacijenata. Stoga savjetuje svoje pacijente da iskoriste ono najbolje što stomatologija može ponuditi.

Doktor Šebečić toplo preporuča da se zubna pasta s fluorom uvede u dnevnu rutinu oralne higijene: “Malo je proizvoda i sastojaka čiji sastav može pozitivno utjecati na oslabljenu zubnu caklinu. Stoga pomagače poput fluora, valja prigrliti i redovito ih koristiti u oralnoj higijeni. To je najbolji i najjednostavniji recept za zdrave zube i uspješnu borbu protiv karijesa.”

zubna pasta s fluorom2

Zubna pasta s fluorom NIJE opasnost

Količina fluora u zubnoj pasti koju istisnemo za dnevno pranje zubi je daleko ispod preporučene dnevne doze fluora. S time da zubnu pastu ne gutamo već je ispljunemo. No izbjegava se koristiti ove zubne paste kod djece. U slučaju naših najmanjih, teško je biti siguran da neće doći do gutanja paste za zube.

Zubna pasta s fluorom za zdrave zube

Iskusan Dentus perfectus tim stomatologa prati vas na putu do novog osmijeha. Za željeni novi osmijeh potrebno je mijenjati stare navike. Stoga naš stručan tim preporuča prati zube minimalno 2 puta dnevno u trajanju od 2-3 minute. Poželjno je prati zube iza svakog obroka i obojenog pića. Odabir zubne paste s fluorom obnavlja zubnu caklinu i smanjuje mogućnost pojave karijesa.

Sada kada smo raspravili sve nedoumice vezanon uz zubne paste s fluorom, očekujemo da će vaši zubi rjeđe pokleknuti pred karijesom. U borbi za zdrave zube ne zaboravite i na naših 9 savjeta kako smanjiti unos šećera. Do iduće kontrole želimo vam dobar odabir četkice za zube i zubne paste, puno pranja zubi i srdačni osmijeh!

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS