Vrijeme čitanja: 6 minuta

Koju četkicu za zube odabrati

Koju četkicu za zube odabrati? Ponuda četkica za zube nikada nije bila veća. Doktor dentalne medicine donosi odgovor na pitanje koju četkicu za zube odabrati: ručnu / rotirajuću / soničnu / ultrasoničnu. Taloženje naslaga na zubima može dovesti do razvoja bolesti parodonta i nastanka karijesa. Higijeni zubi u danu posvetimo svega 4-6 minuta. Vaš zubar bio bi najsretniji kada bi u tih 4-6 minuta postigli maksimalan rezultat pri uklanjanju bakterijskih naslaga sa zubi. Detaljnim četkanjem, ispravnim pokretima i dobrom četkicom za zube postižemo efektivno čišćenje zubnog plaka. Pravilnim odabirom četkice za zube moguće je postići maksimalni učinak pri svakom pranju zubi. Saznajte koju četkicu za zube odabrati.

Sadržaj

Koju cetkicu za zube odabrati

Ručna četkica za zube

Ručna četkica za zube je najstariji tip četkice za zube koju poznajemo. Ona je i dalje jednako efikasna te nikako nije izgubila na važnosti. Kako bi pranje zubi bilo učinkovito potrebno je ponavljati ispravne kretnje rukom i četkati u trajanju od barem 2 minute. Najveći nedostatak i ograničenje ručnih četkica za zube je nemogućnost dohvaćanja svih površina zubi. Doktor Šebečić preporuča svojim pacijentima da koriste soft ili medium tvrdoću četkice za zube, ovisno o navikama četkanja zubi. Uz odgovor na pitanje koju četkicu za zube odabrati željeli bi ukazati na pogreške koje pacijenti najčešće rade prilikom pranja zubi.

Stišću li pacijenti jako četkicom i peru li zube pokretima piljenja, preporučamo pacijentima da koriste ultrasoft ili soft zubne četkice. U suprotonom će nepravilnim četkanjem izazvati recesije (povlačenje) zubnog mesa oko zuba. Recesija zubnog mesa izaziva preosjetljivost zubnih vratova. Kako prepoznati jesi li u toj skupini? Prepoznati ćeš agresivno četkanje zubi po brzom trošenju četkice. Također ćeš prepoznati da agresivno četkaš zube ako te nakon pranja zubi boli zubno meso i zubi su preosjetljivi. S druge strane, mana mekanih četkica je da ako se pranje zubi ne provodi dovoljno često one mogu biti neefikasne.

Koju cetkicu za zube odabrati

Električna četkica za zube

Električne četkice za zube danas imaju ugrađen senzor koji reagira na pritisak. Prilikom korištenja, četkica će sama upozoriti da ju prejako stišćeš prilikom četkanja zubi. Tajmer će ti signalizirati kada je pranje zubi završilo. Kod preporučenog četkanja u trajanju iznad 2 minute, neke četkice će prikazati smajlija sa zvjezdicama u očima. Prednost električne četkice je ta što ima veliku brzinu rotacije vlakana i malu glavu koja lako dohvaća i najnedostupnije dijelove međuzubnih prostora. Na tebi je da pustiš četkicu i njena vlakna da odrade svoj posao. Novije četkice poput Oral B četkica dolaze s aplikacijom koja će nam pokazati ukoliko preskočimo četkati neki zub. Dobit ćeš napomenu da ih ubuduće detaljnije prođeš. Električne četkice stvaraju naviku za ispravno četkanje zubi. Naučite se pravilnom stisku i posvetiti 2 pune minute četkanju zubi. Električne četkice za zube dijelimo na: rotirajuće/ sonične/ ultrasonične.

Vrste električnih četkica za zube

 • Ručna četkica za zube
 • Električna četkica za zube

  Koju četkicu za zube odabrati?

  1. ROTIRAJUĆA ELEKTRIČNA ČETKICA ZA ZUBE

  Rotirajuća četkica za zube prepoznatljiva je po okrugloj rotirajućoj glavi. Riječ je o jednostavnom mehanizmu okretanja glave u istom smjeru. Četkica ima malu i prilagodljivu glavu obliku i stijenkama zuba. Najveće inovacije kod ovih četkica dolaze iz Oral B sa Genius 9000 i iO serijom.

  2. SONIČNA ELEKTRIČNA ČETKICA ZA ZUBE

  Sonična četkica za zube učinkovitija je kod izbjeljivanja i intenzivnije djeluje u borbi protiv zubnog kamenca. U usporedbi s rotirajućom električnom četkicom, sonična četkica kombinira oscilirajuće rotacijske kretnje. Sonična četkica za zube ima vibrirajuću glavu i radi do više desetaka tisuća okretaja u minuti. Ova četkica emitira sonične valove. Primjer ove vrste zubnih četkica su četkice proizvođača Philips Sonicare. Korištenjem ovih četkica i pasti za izbjeljivanje zubi, zube je moguće posvijetliti i do nekoliko nijansi. Odlične su za održavanje bjeline između dva tretmana izbjeljivanja zubi.

  3. ULTRASONIČNA  ELEKTRIČNA ČETKICA ZA ZUBE

  Ultrasonična četkica imitira ultrazvuk prilikom četkanja zubi. Ova četkica je nečujna i vibrira milijunskim pokretima u minuti. Vibracije su dovoljno intenzivne da sa zubi uspješno uklanjaju naslage zubnog plaka. Djeluju na način da koriste visoku frekvenciju vibracija za uklanjanje zubnog plaka. Ultrazvuk stvara valove na frekvenciji izvan ljudskog sluha. Može postići više od milijarde pokreta u minuti! Ovim četkicama uspješno uklanjamo nataloženi zubni plak. Primjer ove vrste zubnih četkica su četkice proizvođača Megasonex. Nazovite nas kako bi Vas detaljno uputili na kupnju Megasonex ultrazvučne četkice za zube uz kupon koji smo osigurali za naše pacijente.

Koju cetkicu za zube odabrati

Doktor Šebečić kao odgovor na pitanje “koju četkicu za zube odabrati?” navodi kako je najbolje kombinirati ručnu i električnu četkicu za zube za potpunu higijenu usne šupljine. Usavršite pokrete četkanja zubi i četkajte zube u trajanju od dvije do tri minute. Za potpunu higijenu usta, nadopunite rutinu četkanja zubi usnom vodicom i zubnim koncem.  Što se zubne paste tiče preporučamo koristiti zubnu pastu s fluorom.Ukoliko se odlučite investirati u električnu četkicu za zube, nećete pogriješiti. Broj okretaja koje električne četkice mogu dostići u samo jednoj minuti gotovo je nemoguće ostvariti ručnim četkicama. Njima uspješno uklanjamo plak i održavamo izbijeljene zube. Bez obzira na četkicu za zube i učinkovito pranje zubi preporučamo uklanjati zubni kamenac svaka 4 do 6 mjeseci kako bi uklonili plak i kamenac koji nije moguće ukloniti samo četkicom.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS