Vrijeme čitanja: 7 minuta
koju pastu za zube odabrati

Koju pastu za zube odabrati?

“Koju pastu za zube odabrati” jedan je od najčešćih upita koje nam postave pacijenti prilikom prvog pregleda. Ukoliko ste uspješno odabrali četkicu za zube, vaša briga o zubima tu ne prestaje. Pasta za zube ključan je dodatak u održavanju higijene zubi. Kako peremo zube više puta dnevno, bitno je pronaći pastu za zube koja odgovara našim individualnim potrebama.

Sadržaj:
PRAVILAN ODABIR PASTE ZA ZUBE
PASTA ZA OSJETLJIVE ZUBE
PASTA ZA ZUBE S DODATKOM FLUORA
PASTA ZA IZBJELJIVANJE ZUBI
PASTA ZA ZUBE I DESNI KOJE KRVARE
POZITIVNO ISKUSTVO BIOREPAIR PASTE ZA ZUBE

Pastu za zube birajte intencionalno

Uz preporuku našeg stomatologa pronađite pastu za zube kojoj ćete ostati vjerni. Dobra i redovita higijena zubi smanjuje mogućnost oštećenja cakline i nastanak karijesa. Koji ćemo sastav paste za zube odabrati ovisi o individualnim potrebama usne šupljine te zdravstvenom stanju zubi. Pastu za zube nikada nemojte kupovati čisto da to “odradite” s liste zadataka. Ispravan odabir i preporučena pasta za zube mogu biti dobitna kombinacija što se vašeg oralnog zdravlja tiče.

Pravilan odabir paste za zube

Posvetite vremena za odabir i kupovinu nove tube paste za zube. Razmotrite moguće probleme zubi, preferencije i ciljeve koje želite postići. Nitko nije upućen u vaše oralno zdravlje kao vaš stomatolog. Donosimo preporuke stomatologa što sve jedna pasta za zube mora sadržavati kako bi vaša oralna njega bila potpuna. Zaštitite svoje zube od štetnih sastojaka na vrijeme.

Najpoželjniji sastojci i sastojci koje valja izbjegavati

Kao jedan od najpoželjnijih sastojaka izdvojit ćemo fluorid i ksilitol. Fluorid štiti zubnu caklinu, dok ksilitol sprječava nakupljanje kamenca. Neki od štetnih sastojaka koje bi valjalo izbjegavati svakako su triklosan radi njegove sklonosti za razmnožavanje i otpornost bakterija, natrijev lauryl sulfat koji pridonosi osjetljivosti zubi i štetnosti prilikom gutanja. Okus je još jedna u nizu bitnih stvari paste za zube. Izaberete li okus paste koji vam ne odgovara, vjerojatno će vam pranje zubi biti odbojno. Pokušajte pronaći okus koji vam se sviđa. U ponudi se nalazi velik broj okusa. Isto vrijedi i za naše najmlađe. Birajte pastu koja će im odgovarati okusom.

Pasta za osjetljive zube

Pasta za osjetljive zube ima aditive koji pomažu desenzibilizirati ili zaštititi osjetljive dijelove zubi. Dentin je sloj ispod cakline. Kako se caklina troši, izlaže se dentin. Dentin je osjetljiv na dodir i promjene temperature. Pasta za osjetljive zube sadrži više kalijevog nitrata kako bi obnovila caklinu popunjavajući nastala oštećenja. Obnoviti će zaštitni sloj vaših zubi kako dentin ne bi bio izložen. Paste za zube koje sadrže kalijev nitrat djeluju tako da oblože živac te na taj način smanjuju problem osjetljivosti zubi. Osjetljivost zubi upućuje na dublje probleme. Paste za osjetljive zube ne pomažu ako je došlo do većih oštećenja na zubu poput karijesa ili upale korijenskog kanala. U ovom slučaju obavezno nas kontaktirajte i zatražite kontrolni pregled. Koju pastu za zube odabrati? Od pasti za osjetljive zube preporučamo Sensodyne i Colgate sensitive.

Pasta za zube s dodatkom fluora

Paste za zube koje sadrže fluor učinkovito razgrađuju bakterije te jačaju zubnu caklinu. Fluor se ponaša kao štit oko površine zuba, ključan je sastojak u sprječavanju nastanka karijesa. Djeluje tako da oštećeni dio zubne cakline popunjava i sanira oštećenje. Postoje zablude o pastama za zube s dodatkom fluora. Fluor bi bio štetan ukoliko bi ga se gutalo prilikom četkanja zubi. U suprotnome nemate razloga za brigu o štetnom učinku fluora. Zabranjene su kod djece. Kod djece jednak efekt postižu Biorepair paste za zube. Istraživanja su dokazala da se manje karijesa javlja ako zube peremo sa pastama sa dodatkom fluora. Koju pastu za zube odabrati? preporučamo Sensodyne Fluoride ili Sensodyne Pronamel.

Pasta za izbjeljivanje zubi

Pasta za izbjeljivanje zubi najčešće sadrži sodu bikarbonu ili vodikov peroksid. Glavni učinak pasta za izbjeljivanje zubi je održavanje postojeće bjeline zubi. Najbolji učinak izbjeljivanja postići ćete korištenjem ultrazvučne četkice za zube u kombinaciji s pastom za izbjeljivanje zubi. Međutim ukoliko sanjate o biserno bijelim zubima i želite biti sigurni u efekat izbjeljivanja preporučamo vam da razmislite o profesionalnom tretmanu izbjeljivanju zubi pod nadzorom stomatologa. Ukoliko biste, s druge strane, voljeli posvijetliti osmijeh za nijansu ili želite nastaviti održavati već bijele zube redovito koristite paste za izbjeljivanje. Od pasta za izbjeljivanje zubi dostupnih na našem tržištu dr. Šebečić preporuča Sensodyne, Colgate ili Blend-a-med pastu za zube.

Pasta za zube i desni koje krvare

Pasta za zube i desni koje krvare i sklone su parodontnim bolestima redovitim korištenjem može smanjiti simptome i nelagodu. Ukoliko primjetite krvarenje desni duže od 2-3 dana također posjetite zubara. Krvarenje desni je simptom koji upućuje na bakterijsku upalu desni. Upala desni zahtjeva pravovremeno liječenje od strane stomatologa kako nebi prerasla u kroničnu upalu. Javite nam se i zatražite termin pregleda. Koju pastu za zube odarati? Preporučamo koristiti Lacalut, Biorepair ili Parodontax pastu za zube.

Nakon što ste odredili odgovarajuću pastu za zube za sprječavanje bolesti desni ili rješavanje ranih faza bolesti, najbitnije je ispravno provoditi korake oralne higijene.

koju pastu za zube odabrati

Pozitivno iskustvo pranja zubi s BioRepair pastom za zube

U nedavno provedenom istraživanju učinkovitosti Biorepair pasti za zube na mliječne zube ustanovljeno je jednako djelovanje paste s dodatkom fluora i Biorepair paste za zube. Jedan mliječni zub četkan je pastom obogaćenom fluorom, dok je drugi mliječni zub četkan Biorepair pastom za zube. U istraživanju je dokazano kako sastojci Biorepair paste remineraliziraju i popravljaju caklinu zahvaljujući microrepair česticama. Microrepair čestice popunjavaju zubnu caklinu na mjestima gdje su nastala ostećenja. Kako je učinak isti kao kod pasti obogaćenih fluorom i s obzirom da se djeci ne preporuča koristiti zubne paste s dodatkom fluora, Biorepair paste za zube idealna su alternativa za popunjavanje oštećenih dijelova cakline na mliječnim zubima (Bossù, M., Saccucci, M., Salucci, A. et al., 17 (2019).

Preporuka stomatologa koju pastu za zube odabrati

Kao i u slučaju četkica za zube, najbolju njegu i zaštitu zubi postići ćete kombinacijom više pasti za zube. Kod pitanja koju pastu za zube odabrati bitan savjet na koji valja obratiti pažnju svakako je da nakon četkanja zubi ne ispirete usta vodom. Ispiranje usta vodom nakon četkanja uklanja sve blagodati paste za zube. Kao i kod ostalih proizvoda potrebno je držati proizvod neko vrijeme kako bi se u potpunosti apsorbirao. Ispiranje usta vodom odmah nakon pranja onemogućava iskorištavanje potpunog potencijala paste. Ukoliko ostavite pastu u ustima netom po završetku četkanja njezini sastojci će odraditi svoj posao i smanjiti osjetljivost zubi. Četkanje zubi preporuča se raditi 30 minuta nakon jela i pića kako ne biste oštetili caklinu.

Dr. Šebečić zaključuje kako pravilan odabir paste za zube remineralizira zube i pruža im svu potrebnu zaštitu.  Investirajte u dobru njegu zuba i desni. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji kažemo da se briga o oralnom zdravlju uvijek višestruko isplati. Za više informacija rezervirajte svoj termin pregleda i saznajte koja pasta za zube je idealna upravo za vas.

Izvori:

Bossù, M., Saccucci, M., Salucci, A. et al. Enamel remineralization and repair results of Biomimetic Hydroxyapatite toothpaste on deciduous teeth: an effective option to fluoride toothpaste. J Nanobiotechnol 17, 17 (2019), https://jnanobiotechnology.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12951-019-0454-6#:~:text=The%20use%20of%20nanostructured%20micro,schooling%20age%2C%20since%20it%20prevents, pristupljeno 23.01.2022.

Cochrane Database Syst Rev. 2019 Mar; 2019(3): CD007868.

Published online 2019 Mar 4. doi: 10.1002/14651858.CD007868.pub3 Fluoride toothpastes of different concentrations for preventing dental caries, pristupljeno 23.02.2022.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6398117/#:~:text=The%20usual%20concentration%20of%20fluoride,are%20available%20in%20many%20countries., pristupljeno 23.01.2022.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS