Vrijeme čitanja: 6 minuta
RTG zuba

RTG zuba

RTG zuba poželjan je i moderan dio stomatološkog pregleda. Služi kao kontrola i nadopuna stomatološkom pregledu. Napredna rendgen tehnologija doktoru Šebečiću će pokazati trenutačno stanje oralnog zdravlja. Često se govori kako detalji čine razliku, posebice kada je u pitanju zdravlje zubi. I najmanji detalj može naznačiti problem koji će s vremenom „buknuti“. Dentus perfectus stručnjaci djeluju preventivno. Stoga smo kao dio paketa dobrodošlice za nove pacijente uveli rendgen svih zubi. Paket dobrodošlice omogućava dvije stomatološke usluge po cijeni jedne.

Sadržaj:

KAKO JE PACIJENTICI JANI RTG ZUBA POMOGAO SAČUVATI ZUB?
RTG ZUBA I ANAMNEZA
STOMATOLOŠKI PREGLED
ZAŠTO JE VAŽNO RADITI RTG ZUBA?
ŠTO RTG ZUBA MOŽE OTKRITI?

Kako je pacijentici Jani RTG zuba pomogao sačuvati zub?

Dolaskom na godišnji pregled, pacijentica Jana željela se uvjeriti da nije došlo do promjena na zubićima. Doktor Šebečić prvo je napravio klinički pregled na kojem je ustanovljeno da nema karijesa, no na jednom zubu nazirala se diskoloracija. Nakon provedenog uklanjanja zubnog kamenca, pjeskarenja i poliranja zubi diskoloracija nije nestala. S obzirom da se prilikom pjeskarenja zubi diskoloracije zubi najčešće uklone, posumnjali smo na karijes i uputili Janu da je potrebno napraviti rtg zuba. Pročitajte naše savjete kako prepoznati karijes na vrijeme. Uklanjanje plaka i zubnog kamenca preporuča se raditi svaka 4 do 6 mjeseci. Kod osoba koje su sklonije razvoju bolesti parodonta i jačem stvaranju kamenca preporučamo držati se prozora od 4 mjeseca za svako iduće uklanjanje.

S obzirom da je kod pacijentice Jane riječ o preklapajućim plohama i međuzubnom prostoru koji je teško dostupan, doktor Šebečić je savjetovao usnimiti rendgen snimak. Rendgen snimak svih zubi stručno nazivamo ortopan. Ortopan je moguće usnimiti u rendgen studiu u prostorijama ordinacije. Cijeli postupak pripreme i snimanja trajao je oko 5 minuta. Nakon rendgen snimanja, Janu smo zamolili da ponovno sjedne na stomatološki stolac. Na temelju rendgen snimka, potvrđene su karijesne lezije na preklapajućim plohama zubi. Doktor Šebečić potvrdio je sumnju na karijes, pokazao Jani karijes pomoću snimke i predložio liječenje. Neliječenjem Jana riskira da karijes zahvati sve plohe zuba i izazove puknuće zuba. Saznajte kako to izgleda kada dođe do puknuća zuba. Pravovremeno rješavanje karijesa spriječilo je one najcrnje scenarije. Jani smo u svega pola sata uklonili karijes na zubu. Jana je ponovno bez karijesa i može uživati znajući da je mirna do idućeg kontrolnog pregleda.

bolesti desni -dentus perfectus

RTG zuba i anamneza

Ispravna dijagnoza uvjetuje ispravan plan liječenja i pozitivan ishod cjelokupne terapije. Upravo iz tog razloga u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji tim stomatologa provodi 100%-tni protokol tijekom pregleda usne šupljine. Rtg zuba koristimo za ranu dijagnostiku vašeg stomatološkog problema i otkrivanje nastalih anomalija. Potpuna stomatološka anamneza sastoji se iz nekoliko koraka. Za sve nove pacijente potrebni su nam opći podaci o pacijentu. Njih prikupljamo prilikom otvaranja vašeg digitalnog kartona. Slijedi uzimanje opće medicinske anamneze i simptoma radi kojih pacijent dolazi. RTG zuba je najtočnija dijagnostika današnjice koja pomaže ustanoviti ili potvrditi stomatološki problem koji nije vidljiv okom. Preklapanje zubnih ploha, unutrašnjost zubi, prostor ispod linije osmijeha i meka tkiva mogu biti izvor problema kojeg oko ne može uočiti. Karijesne lezije česta su pojava na preklapajućim plohama zubi. Također ih je teško uočiti golim okom. Ustanovimo li upalu na zubu započinjemo s liječenjem korijena zuba. Liječenje korijena zuba uključuje instrumentaciju i punjenje kanala.

Stomatološki pregled

Svaki pregled započinjemo pregledom usne šupljine koji uključuje pregled okom, palpaciju ili opip i perkusiju ili lupkanje instrumentom. Pogrešno je mišljenje kako stomatologa zanimaju isključivo zubi. To je točno, ali stomatolog prilikom pregleda vodi računa o nepcu, obrazima, usnicama, jeziku, caklini, vitalitetu, stvaranju sline, stanju mekih tkiva i zubi. Kod zubi pregledavamo oblik, mobilnost, položaj, boju zuba te postoje li oštećenja na zubu ili drugi defekti. Oralno zdravlje dio je cjelokupnog zdravlja. Stoga je na stomatološke preglede potrebno ići radi cjelokupnog zdravlja pacijenta. Stomatolog može uočiti probleme poput upale parodonta, naslage kamenca i plaka, bruksizam koji s vremenom oštećuje zube, karijes, upale i velik niz drugih stomatoloških problema. Prilikom prvog dolaska prikupljamo osobne podatke i informacije o stanju oralnog zdravlja pacijenta. U tome nam uvelike pomaže rendgen snimak kao dio redovitog stomatološkog pregleda.

Zašto je važno raditi RTG zuba?

RTG zuba može na vrijeme ukazati na rastući stomatološki problem. Pravovremeno otkivanje problema može spasiti zub. Trenutačna dijagnostika je najbolja karakteristika rendgen uređaja. RTG zuba dio je moderne neinvazivne stomatologije. Preporučamo ga provoditi kao redoviti dio kontrolnog stomatološkog pregleda. Preporučeno vrijeme ponavljanja rtg snimke je individualne naravi i razlikuje se ovisno o potrebama pacijenta. Iako rendgen snimak zuba ima nisku razinu zračenja, doktor Šebečić poduzima potrebne mjere opreza i uvijek nastoji ograničiti izlaganje zračenju ako ono nije neophodno. Kako bi uvijek imali aktualnu sliku oralnog zdravlja, ortopan preporučamo ponavljati odmah po završetku većih stomatoloških zahvata. To će osigurati pohranu najnovijeg stanja oralnog zdravlja. Naš stomatolog moći će usporediti trenutno stanje sa posljednjim arhiviranim snimkom i uočiti nastanak promjena u oralnom zdravlju.

Što RTG zuba može otkriti?

  • Karijesne lezije na preklapajućim plohama

  • Upalu na zubu

  • Cistu

  • Gubitak kosti

  • Poziciju, broj i duljinu kanala

  • Poziciju korijena zuba

Preporučamo u osobnu higijenu uvrstiti pastu za zube s dodatkom fluora, korištenje oralnog tuša i zubnog konca, vodice za usta te redovito uklanjanje zubnog kamenca kako bi uspješno izbjegli razvoj karijesa. Ako ipak posumnjate na karijes, za trenutačnu dijagnozu zatražite rtg zuba u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji.  Stručan stomatološki tim pružit će vam cjelovitu, kvalitetnu i brzu uslugu te detaljnu brigu za zdravlje vašeg osmijeha.

Zašto odabrati Dentus perfectus stomatološku ordinaciju?

  • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

  • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

  • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

  • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS