Vrijeme čitanja: 5 minuta
bruksizam

Bruksizam – kako pandemija i inflacija negativno utječu na naše oralno zdravlje

Patite li od bruksizma? Brojni negativni osjećaji izazvani pandemijom i promjenama koje se događaju u svijetu negativno utječu na oralno zdravlje pacijenata. Bruksizam je nesvjesna navika škripanja zubima. Bruksizam se može javiti uslijed velike uzastopne izloženosti stresu, anksioznosti i drugim negativnim emocijama. Financijska nesigurnost i pandemija čine ljude podložnijima stresu. U novije vrijeme, osobito u vrijeme blagdana, bilježimo rastući broj dijagnosticiranog bruksizma kod pacijenata. Poveznica leži u neizvjesnim vremenima u kojim se nalazimo. Stomatolozi savjetuju započeti s tretmanom liječenja kako bi se izbjeglo velika oštećenja na zubima.

Sadržaj:
ŠTO JE TO BRUKSIZAM?
BRUKSIZAM I NAJČEŠĆI SIMPTOMI
BRUKSIZAM – KAKO PREVENTIVNO REAGIRATI?
ZAŠTO ODABRATI PRILAGOĐENE ZUBNE UDLAGE?
POSLJEDICE BRUKSIZMA

ŠTO JE TO BRUKSIZAM?

Bruksizam ili nesvjesno škripanje zubima ima brojne posljedice. Bruksizam može proći nezapaženo. Ponekad su sami simptomi bruksizma slabo izraženi. Pacijenti najčešće ne prepoznaju bruksizam na vrijeme. Prilikom čestog i snažnog stiskanja zubima dolazi do njihovog nepovratnog oštećenja i trošenja. Uzastopnim trošenjem zubi se vidljivo skraćuju i postaju porozni. Javlja se sklonost pucanju. Ponekad pacijenti nisu svjesni postojećeg problema s obzirom da se pretjerano škripanje zubi može odvijati noću. Razlikujemo dnevni i noćni bruksizam. Bruksizam nema dobnu granicu. Bilježimo ga kod djece i kod odraslih. Puno pacijenata ni ne posumnja na bruksizam. Najčešće ga dijagnosticiramo “slučajno” i sekundarno, nakon što ih je neki drugi problem potaknuo da potraže našu pomoć. Iako je njima to nepoznato, ispostavlja se da pacijenti često dugo vremena pate od stiskanja zubima tijekom noći. To stanje stomatolozi stručno nazivaju bruksizam. Do trenutka kada nas posjete i kada dijagnosticiramo stanje oštećenje zubi već je vidljivo.

BRUKSIZAM I NAJČEŠĆI SIMPTOMI

Veliki napor koji pacijenti koriste kod škripanja zubi izaziva pojavu brojnih simptoma. Najčešći simptomi po kojima pacijenti sami mogu prepoznati bruksizam su: preosjetljivost zubi, vrtoglavica, neispavanost, zakočena čeljust, bol u uhu i glavobolja. Dr. Šebečić bruksizam će uočiti po stanju cakline i obliku zubi. Noćni bruksizam nije osviješten i snažniji je od dnevnog. Pacijenti koriste velike napore prilikom škripanja zubi noću. Zvukovi koji pritom nastaju često se opisuju kao zastrašujući. Pritisak prilikom škripanja zubima može doseći snagu i do preko stotinu kg. Stalno škripanje zubima dugoročno može dovesti do frakture, skraćivanja, klimanja ili gubitka zubi. Stres menadžment može biti od velike pomoći kod rješavanja problema izazvanih bruksizmom. Savjetujemo da prepoznate uzrok stresa kojem ste izloženi i posjetite nas da izradimo udlagu koja će zaštititi vaše zube. Nagriznu udlagu preporuča se nositi i kod popodnevnog spavanja kako bi izbjegli svaku mogućnost dodatnog oštećenja.

BRUKSIZAM-KAKO PREVENTIVNO REAGIRATI?

Dolaskom na pregled doktor Šebečić prvo će prikupiti informacije o zdravstvenom stanju pacijenta. Prilikom uzimanja anamneze, u obzir se uzima stupanj bruksizma kako bi se započelo s terapijom liječenja. Pacijentima predlažemo izradu nagrizne udlage kao zaštite koju se preporuča koristiti noću. Zahvaljujući najboljoj svjetski poznatoj tehnologiji predvidjet ćemo buduće probleme za koje bi krivac mogao biti – bruksizam. Djelujte preventivno i sačuvajte zdravlje svojih zubi.

bruskizam

Zašto odabrati prilagođene zubne udlage?

Bruksizam problematika koja zahtjeva prilagođena rješenja i suočavanje pacijenata sa razlogom koji ih je prvenstveno doveo u to stanje. Ponekad pacijenti ni sami nisu svjesni da su iscrpljeni i da su pregorjeli, no stanje je evidentno. Pacijenti s dijagnosticiranim bruksizmom često za sebe kažu da su dobro i smatraju se ispunjenima te nisu svjesni da imaju problem dok ne dođe do pucanja ili klimanja zuba. Preventivno se ovo stanje rješava izradom nagrizne udlage koja se ponaša kao kaciga. U sportovima smo izloženi iznenadnim i stalnim udarcima. To je sada slučaj sa vašim zubima. Njima je potrebno osigurati kacigu koja će ih zaštititi od velikih naleta energije. Hitno zaustavite daljnja oštećenja. Na taj način osigurat ćemo zaštitu površinskog dijela zubi. Udlagom smanjujemo trenje prilikom stiskanja zubi te moguća oštećenja. Udlage izrađujemo po mjeri i otisku pacijenta kako bi što bolje odgovarale individualnim potrebama svakoga pacijenta. Nakon uzimanja otiska, naš laboratorij prilagodit će zaštitu potrebama pacijenta.  Čvrst materijal zaslužan je za zaštitu tijekom nošenja. Izrada po vašim mjerama osigurat će udobnost. Redovitim korištenjem pacijent troši udlagu, a ne svoje zube. Potražite našu pomoć kako bi vaši zubi ostali zaštićeni.

Posljedice bruksizma

Kod stalnog dodirivanja zuba zubi se nepovratno troše i slabe. Već oslabljeni zubi podložni su pucanju, klimanju i naposlijetku ispadanju zuba. Bruksizam i njegovo neliječenje utječe na cjelokupno zdravlje pacijenta i smanjenu kvalitetu svakodnevnog života. Uz preporučenu terapiju preporučamo djelovati i na potencijalan uzrok bruksizma. To može biti stres, prekomjerne količine alkohola, prekomjerne količine kofeina ili pušenje. Zaštitnom udlagom djelujemo preventivno kako se oštećenja na zubima nebi produbljivala. Dok djelovanjem na uzrok zbog kojeg oštećenja na prvom mjestu i nastaju smanjujemo buduću pojavu bruksizma. Rješite se štetnih navika i zaštitite svoje zdravlje i zdravlje svojih zubi. Za učinkovito rješavanje problema potrebno je suočiti se sa stresom ili anksioznošću te osigurati udlagu izrađenu za vaše potrebe.

Potražite naš savjet i na vrijeme izbjegnite brojne posljedice izazvane bruksizmom. Vaš osmijeh bit će vam zahvalan, a mi ćemo biti sretniji za još jedan zadovoljan osmijeh. Čekamo vas na adresi Lastovska 12a.

KONTAKTIRAJTE NAS