Vrijeme čitanja: 6 minuta
puko mi je zub

Puko mi je zub – Što napraviti?

Puko mi je zub situacija je hitno stanje u kojem je nužno potražiti stručno mišljenje našeg zubara. U slučaju puknuća zuba, preporučamo hitno zatražiti termin za pregled u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji. Iako je situacija naizgled bezizlazna, postoji mogućnost da se spasi zub nakon proživljene traume. Što nas prije posjetite veće su šanse da ćemo spasiti odlomljeni zub. U nastavku pročitajte zašto dolazi do puknuća zuba.

Sadržaj:
STRUKTURA ZUBA
PUKO MI JE ZUB USLIJED KARIJESA
CRNA UNUTRAŠNJOST ZUBA
PULPITIS
STARI AMALGAMSKI ISPUNI
OSTALI UZROCI UNUTRAŠNJIH MRLJI I VANJSKOG OBOJENJA ZUBA
ŠTO RADIMO U PUKO MI JE ZUB SITUACIJI?

Struktura zuba

Puko mi je zub situacija može nastati uslijed nekoliko anomalija na zubu. Struktura zubi izuzetno je snažna. Zub se sastoji iz 3 dijela. Vanjski dio zuba čini caklina. Ispod bijele cakline nlazi se dentin. Dentin je nemjerljivo mekši od same cakline. Unutrašnji dio zuba čini živac. U “puko mi je zub” situaciji, potrebno je vidjeti koji dio zuba je zahvatilo oštećenje. Caklina je, dakle, vanjski omotač zuba. Caklina se sastoji se od kalcija. Zubna caklina najsnažniji je dio ljudskog tijela. Unatoč tome što je caklina snažna, moguće je izazvati oštećenja cakline. U slučaju oštećene cakline, zub je podložniji razvoju karijesa. Nastala oštećenja i puknuća na zubu možemo popraviti. Glavni razlog pucanja zubi najčešće je trauma ili prekomjerni razvoj bakterija.

Puko mi je zub uslijed karijesa

Puko mi je zub situacija može nastati uslijed razvoja karijesa na zubu. Karijes na zubu nastaje kada bakterije “izgrizu” caklinu. Ukoliko ne posjetite zubara na vrijeme i ne izliječite zahvaćeni dio zuba, karijes će se proširiti. Uslijed dubljeg prodiranja karijesa u unutrašnjost zuba dolazi do osjetljivosti i bolova. Kako karijes napreduje tako s njim postepeno jača bol i osjetljivost. No karijes ne mora uvijek biti izvor boli. Karijes se može javiti i kod zuba koji već ima ispun. Ne dopustite karijesu da se udomaći u vašem zubu.

Donosimo kratke smjernice kojima pacijenti svojim djelovanjem mogu smanjiti rizik od nastanka karijesa:

Crna unutrašnjost zuba

Crna boja u dubinskom dijelu zuba nastaje iz više razloga. Rana dijagnostika i prepoznavanje uzroka obojenja zuba od ključnog su značaja.

Obojenje unutrašnjosti zuba može uzrokovati:

  • karijes na zubu

  • nekroza (odumiranje) zubnog živca

  • unutarnje mrlje

  • stari amalgamski ispuni

Pulpitis

  • Upala živca (pulpitis)

    Pulpitis ćete prepoznati po osjetljivosti zuba na toplo i hladno. Unutrašnjost zuba poprima tamnu boju uslijed prekinutog dotoka krvi. Pulpitis nastaje karijesom ili traumom zuba.

Stari amalgamski ispuni

  • Zastarjele plombe (amalgamski ispuni)

    Crno obojenje u unutrašnjosti zuba može uzrokovati zastrajeli ispun. Javlja se uslijed okisdacije metala. Zastarjeli ispun ima tamnu metalnu boju. 

Ostali uzroci unutrašnjih mrlji i vanjskog obojenja zuba

HRANA I PIĆE

Konzumiranje tamne hrane i pića poput vina i kave može dovesti do obojenja na vanjskom dijelu zuba. Tamne mrlje u unutrašnjosti zuba najčešće nastaju tijekom razvoja zuba, konzumiramo li lijekove ili slične sastave tamne boje.

Što radimo u puko mi je zub situaciji?

Popravak odlomljenog zuba, izrada keramičke ljuskice ili zubne krunice

U najvećem roju slučajeva puknuće zuba sanira se kompozitnim materijalom kojim se izrađuje ispun i zubu se vraća funkcija i estetika. Ako je puknuće nešto veće, predlažemo izradu ljuskica za zube . Kod većih oštećenja predlažemo izradu zubnih krunica. U slučaju kada vam je zub izričito slomljen, plomba ne može pomoći. Na zub preporučamo staviti krunicu kako bi nadomjestila oštećeni dio zuba. Krunice su trajna rješenja, a izrađuju se od keramike. One štite i nadomještaju izgubljeni dio prirodnog zuba. Njihov izgled istovjetan je prirodnim zubima.

Liječenje korijena zuba

U slučaju kada je puknuće zuba zahvatilo zubni živac koji postaje eksponiran i upaljen, dr. Šebečić prvo će preporučiti čišćenje korijenskog kanala. Čišćenjem kanala uklanjamo upaljenu pulpu iz same unutrašnjosti zuba. Endodoncija je naša stručnost i ponosni smo što možemo reći kako upravo uspješnom terapijom i najboljom svjetskom tehnologijom spašavamo zub. Zaboravite na bol, strah i neugodu kod endodontskih zahvata. Naše drago osoblje pobrinut će se da vam je u svakom trenutku ugodno iskustvo liječenja. Koristimo suvremene anestetike i uspješno ćemo ukloniti svaku neugodu. Digitalnom rendgen dijagnostikom provjeravamo uspješnost liječenja korijena zuba.

Vađenje zuba

Kod nekih oštećenja zuba nije moguće popraviti zub i dugoročno može doći do velikih upalnih procesa. To se događa ukoliko je nastupila vertikalna fraktura krune i korijena zuba. Da bismo izbjegli takve komplikacije naš tim pouzdanih zubara preporučit će da se oštećeni zub izvadi. Nakon što rana od vađenja zuba zaraste, postoje načini kako nadoknaditi izgubljeni zub. Izgubljeni zub važno je nadomjestiti kako bi očuvali kost i okolne zube. Izvađeni zub možemo nadomjestiti ugradnjom zubnog mosta ili implantata.

Brzom reakcijom i detekcijom uzroka puknuća zuba moguće je spasiti zub uslijed doživljene traume. Jednom oštećen zub potrebno je sanirati. Svakim idućim konzumiranjem hrane i zagrizom, povećavate mogućnost dubljeg i opasnijeg oštećenja. Dentus perfectus tim posvećenih stomatologa pronaći će uzrok koji je doveo do oštećenja i predložit ćemo potrebnu terapiju.

KONTAKTIRAJTE NAS