Vrijeme čitanja: 6 minuta

Proteza ili implantat

Proteza ili implantat?! Na ovo učestalo pitanje uslijed gubitka zubi, donosimo odgovor stomatologa. Dođe li do gubitka prirodnog zuba potrebno ga je nadomjestiti. Gubitkom zuba riskiramo brojne promjene u čeljusti. Promjene u čeljusti mogu oštetiti susjedne zube. Moguće je i propadanje kosti uslijed gubitka zuba. Kako se to nebi dogodilo, preporučamo staviti zamjenu za izgubljeni zub. Izgubljen zub moguće je nadomjestiti na nekoliko načina. Saznajte više u nastavku.

Sadržaj:
NADOMJESTAK – ZAŠTO GA ODABRATI?
VIŠE O IMPLANTATIMA
VIŠE O PROTEZI
PROTEZA ILI IMPLANTAT – ŠTO ODABRATI?
PROTEZA ILI IMPLANTAT – ODRŽAVANJE?
DOB I GUSTOĆA KOSTI
MOGUĆE KOMPLIKACIJE

Donja i gornja zubna proteza

NADOMJESTAK – ZAŠTO GA ODABRATI?

Moguće komplikacije nakon gubitka zuba mogu biti brojne. Kako biste uspješno izbjegli moguće komplikacije, potrebno je nadomjestiti izgubljeni zub. Proteza ili implantat – postoje značajne razlike između ova dva tipa nadomjestka. Nadomjestak kao što je proteza ili implantat popunit će prazninu nastalu gubitkom zuba. Na taj način postižemo potpunu funkcionalnost zuba. Zubi su pomični. Postoji li prazan prostor, zubi imaju tendenciju pomicanja. Radi pomicanja zubi može doći do krivog zagriza i promjena u čeljusti. Uslijed promjena zubi će promijeniti položaj. Na mjestu gdje nedostaje zub, s vremenom počinje propadati zubna kost. Poželjno je staviti nadomjestak radi očuvanja zubne kosti i zaštite susjednih zubi.

prikaz ugrađenog implantata

VIŠE O IMPLANTATIMA

Implantat je postao popularno rješenje u slučaju izgubljenog zuba.  Titanski vijak ugrađuje se duboko u čeljust. Nakon ugradnje titanskih vijaka postavlja se nadogradnja. ALL ON 4 ili ALL ON 6 je koncepcija liječenja bezubosti. Implantat uključuje ugradnju 4 do 6 implantata u gornju i donju zubnu čeljust i izradu fiksnog zubnog mosta. Ova metoda je revolucionarna zbog manjeg broja potrebnih implantata, brze izrade fisknih zubi i smanjenja troškova za pacijenta. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji pacijentima nudimo implantate najviše kvalitete. Materijal trajnog mosta može biti hibridni metal akrilat, metalkompozit, metalkeramika i cirkonkeramika. Konstrukcija mosta povezuje implantate. Konstrukcija se izrađuje od metala ili cirkona, prema želji pacijenta.

VIŠE O PROTEZI

Proteze su pomični nastavak na koji stavljamo protetički dio sa zubima. Proteze mogu nadomjestiti tek nekoliko zubi ili sve zube u donjoj ili gornjoj čeljusti. Ukoliko nadomještate nekoliko zubi, potrebna vam je parcijalna proteza.  Također, postoji mogućnost ugradnje proteze na implantate kako bi pacijentu osigurali maksimalnu stabilnost. Naš cilj je omogućiti pacijentima da neometano uživaju u svakodnevnim aktivnostima poput smijanja, žvakanja te govora.

PROTEZA ILI IMPLANTAT – ŠTO ODABRATI?

Ukoliko niste sigurni koje rješenje odabrati preporučamo da u obzir uzmete više ključnih faktora. To može biti vaša dob, trenutno stanje kosti te vijek željenog trajanja nadomjestka. Za sve navedeno, zatražite odgovor na individualnom savjetovanju kod dr. Šebečića. Proteza ili implantat pomoći će vam da se osjećate samopouzdano. Osim što će poboljšati vaš izgled i govor, poboljšati će i vaše sveopće oralno zdravlje. Ugradnja implantata omogućit će vam jednostavno žvakanje. Dopustite nam da vam pomognemo uljepšati osmijeh!

PROTEZA ILI IMPLANTAT – ODRŽAVANJE?

Njega dentalnih implantata u suštini je jednaka standardnoj oralnoj njezi zubi. To znači četkanje barem 2 puta dnevno sa četkicom, korištenje zubnog konca i usne vodice. Uz to preporučamo redovite dolaske na kontrolne preglede. Protezu je potrebno namakati tokom noći radi čišćenja i dezinfekcije. Protezu je potrebno očetkati i očistiti nakon svakog konzumiranja hrane. Nakon godina korištenja, kost ispod proteze se povlači. Radi promjena u čeljusti, nakon nekog vremena javlja se potreba za podešavanjem proteze. To zahtjeva profesionalno prilagođavanje od strane stomatologa. Važno je naglasiti kako korištenje ljepila za proteze tijekom duljeg perioda vremena pridonosi gubitku koštane mase.

DOB I GUSTOĆA KOSTI

Zubni implantati su trajnija rješenja. Nakon gubitka zuba dolazi do propadanja kosti. Za ugradnju implantata nužno je imati dovoljno kosti. Propadanjem kosti postoji opasnost od propadanja susjednih zubi ukoliko se ne ugradi implantat. Kada izgubi svoju funkciju, kost je sklona povlačenju. Manjak kosti smanjuje potreban prostor za ugradnju implantata. Ugradnjom nadomjestka brinete za zdravlje postojećih prirodnih zubi. Ukoliko do toga dođe, problem nedostatka kosti rješavamo nadogradnjom kosti. Dentus perfectus tim stručnjaka pobrinut će se da vaš osmijeh bude zdrav i funkcionalan.

MOGUĆE KOMPLIKACIJE

Dentalni implantati su sigurna, djelotvorna i trajna rješenja ukoliko vam nedostaju zubi. S obzirom kako je implantat strano tijelo, u nekim rijetkim situacijama postoji mogućnost nastanka infekcije ili odbacivanja implantata. Uspješno izbjegavamo svaku mogućnost odbacivanja implantata provođenjem detaljnih pretraga prilikom pregleda. Također, u slučaju određenih nedostataka provodimo pripremne radnje poput augmentacije zubne kosti i sinus lift zahvata. S druge strane, mobilna proteza može izazvati nelagodu i pomicanje. Zagriz se s vremenom mijenja. Kako bi proteza pratila promjene u zagrizu, potrebno ju je prilagođavati sukladno pomacima zubi. Protezom na implantatima postiže se efekat prirodnih zubi.

Postoji nekoliko mogućnosti nadomjestaka za vaš izgubljen zub. Proteza ili implantat dvije su opcije kojima nadomještamo izgubljeni zub. Implantati su cjenovno skuplja rješenja u usporedbi s protezom, no uz pravilno održavanje mogu trajati cijeli životni vijek. Kod zubne proteze, s vremenom je potrebno raditi prilagodbe i promjene.  Za zubne nadomjestke brinemo jednako kao i za prirodne zube. Potrebna je detaljna oralna higijena te redoviti dolasci na stomatološke preglede. Nazovite nas i naručite se za savjetovanje i individualan plan terapije. Započnimo zajedno s očuvanjem vaših postojećih zubi!

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS