Vrijeme čitanja: 6 minuta

Periimplantitis – utjecaj na zubni implantat

Periimplantitis je naziv za upalno stanje desni i kosti implantata. Riječ je o nastaloj upalnoj infekciji na području zubnog implantata. Periimplantitis je vrlo slično stanje parodontitisu. Kod periimplantitisa dolazi do inficiranja implantata zbog ulaska bakterija i ostataka hrane u području oko implantata u samoj kosti. Vijek trajanja zubnog implantata zavisi od pacijenta do pacijenta ovisno o razinioralne higijene i pušenja cigareta

Sadržaj

Periimplantitis – kako se razvija?

Periimplantitis prepoznajemo kod osoba sklonih bolestima parodonta. Javlja se prilikom slabe oralne higijene te kod pušača. Dokazano je kako je upravo pušenje najveći uzročnik nastanka i daljnjeg razvoja bolesti parodonta. Razlozi gubitka zuba uzrokovani pušenjem jednako tako predstavljaju opasnost za zdravlje ugrađenog implantata. Upalne promjene na implantatu napreduju puno brže od promjena na prirodnom zubu. Ne liječenjem upalnih stanja implantata pacijenti izazivaju brojne negativne nuspojave. Početni simptomi periimplantitisa su veoma blagi. Iz tog razloga, pacijenti ih često zanemaruju. Zanemarivanje početnog crvenila i krvarenja vrlo brzo prelazi u ozbiljne simptome periimplantitisa poput oticanja čeljusti i gubitka zubne kosti. 

periimplantitis

3D prikaz periimplantitisa

Jesam li kandidat za zubni implantat ukoliko sam pušač?

Ukoliko ste pušač i imate zubni implantat može se javiti upalno stanje stručno zvano periimplantitis. Rizik od ranog gubitka implantata veći je nego što je to slučaj kod nepušača. Preporuka našeg stomatologa je redovito održavati pravilnu higijenu kako bi uspješno izbjegli periimplantitis. Osim kvalitetnog održavanja zubnog implantata preporučeno je držati se kontrolnih pregleda. 

Periimplantitis – simptomi

  • krvarenje

  • gnojna upala oko implantata

  • povišena temperatura

  • zadah

  • bol pri žvakanju

  • osjećaj pomicanja zubnog implantata

O zubnom implantatu

Upoznajmo vas sa implantologijom. Implantologija je grana u stomatologiji čija svrha je ugraditi zubni implantat na mjesto gdje nedostaje zub. Zubni implantati su posebno izrađeni vijci koje ugrađujemo u zubnu kost. Oni služe kao potporanj. Na ugrađen implantat kroz određeni vremenski period dolazi protetski dio zuba. Trenutak ugradnje protetike na implantat posljednji je i najveseliji dio procesa nadomještanja zubi. Ukoliko ste pušač potrebno je češće doalziti na kontrolne preglede kako bi redovito pratili stanje zubnog implantata. Periimplantitis je moguće spriječiti.

Zašto periimplantitis zahtjeva pojačanu brigu o zubnom implantatu?

Za sve pušače, preporuča se provoditi učestaliju higijenu zubi i čvrsto se držati preporučenih kontrolnih pregleda od strane stomatologa. Ukoliko ste pušač, preporučujemo 2 kontrolna pregleda godišnje. Na taj način izbjeći ćete komplikacije zdravlja vašeg implantata i razvoj periimplantitisa.

Pušenje pogoduje razvoju periimplantitisa

Gubitak implantata moguć je jednako kao i gubitak prirodnog zuba. Pušenje predstavlja rizik za periimplantitis. Pa krenimo redom. Negativan utjecaj pušenja smanjuje zasićenost periimplantnih tkiva kisikom. Uslijed smanjene prokrvljenosti dolazi do povlačenja gingive. Javljaju se dva velika problema tzv. resorpcija potporne kosti i destabilizacija zubnog implantata. Negativni efekti uzrokovani pušenjem nastaju migracijom bakterija i širenjem područja upale. Još jedan od faktora rizika predstavljaju velike nakupine plaka uslijed jako slabe oralne higijene. 

Zajedno zaključujemo kako periimplantitis uzrokuju bakterije i upalna stanja. S obzirom da svaki pacijent ima razvijene vlastite navike, nemoguće je odrediti točan vijek trajanja implantata. Rizik uzrokovan pušenjem je jednak bez obzira je li riječ o vašem prirodnom zubu ili zubnom implantatu. No uz pravilnu brigu i dobru sveopću sliku zdravlja vijek trajanja moguće je produžiti. Zubni implantati mogu trajati cijeli životni vijek. Ako se ipak razvije periimplantitis, u tom slučaju biti će potebno uzimati antibiotike. Postoji mogućnost da će na kraju biti potrebno zamijeniti zubni implantat. Saznajte više o mogućim komplikacijama kod implantata.

Potražite naš savjet. Javite nam se s povjerenjem i rado ćemo vas savjetovati. Tijekom pregleda ostavit ćemo vremena za sva vaša pitanja. 

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS