Vrijeme čitanja: 6 minuta
pjeskarenje zubi

Pjeskarenje zubi

Pjeskarenje zubi smatra se osnovnim dijelom oralne higijene. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji izvodimo ga u sklopu stomatološke usluge uklanjanja zubnog kamenca. No nije u svakoj stomatološkoj ordinaciji takva praksa. Negdje je potrebno zatražiti isključivo uslugu pjeskarenja zubi. Tretman uklanjanja zubnog kamenca predlažemo izvoditi svaka 3-4 mjeseca kako bi vaš osmijeh ostao blistavo bijel, a zubi čisti i zaštićeni. Profesionalno čišćenje zubi pomaže u održavanju osobne oralne higijene zubi te samim time u održavanju zdravlja osmijeha. Saznajte što je to pjeskarenje zubi i prednosti koje ćete ostvariti redovitim uklanjanjem zubnog plaka.

Sadržaj
PJESKARENJE ZUBI
PREDNOSTI REDOVITOG UKLANJANJA ZUBNOG PLAKA
PJESKARENJE ZUBI I KAKO IZGLEDA TRETMAN?
ŠTO JE ZUBNI PLAK I KAKO NASTAJE?
PROFESIONALNO ČIŠĆENJE ZUBI
PRIPREMITE SE ZA HOLIVUDSKI OSMIJEH
TKO JE IDEALAN KANDIDAT ZA OVAJ TRETMAN?

Pjeskarenje zubi

Pjeskarenje zubi je jedan od profesionalnih načina čišćenja zubi kojim uklanjamo zubne naslage. Postupak provodimo pomoću pjeskare. Pjeskara nam služi za uklanjanje zubnog kamenca i zubnog plaka. Proces je potpuno siguran i bezbolan. Smatramo ga dijelom osnovne higijene i održavanja zubi. Podignite svoju oralnu higijenu na viši nivo uz tretman čišćenja zubnog kamenca u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji. Pjeskarenje zubi pomaže spriječiti stvaranje velikih nakupina zubnog kamenca. Pjeskarenjem provodimo dubinsko čišćenje kako bi uklonili sve štetne bakterije sa površine zuba i zubnog mesa. Redovito održavanje oralne higijene pomaže smanjiti rizik od razvoja upala desni, nastanka karijesa i drugih zubnih anomalija.

Prednosti redovitog uklanjanja zubnog plaka

 • Uklanja naslage i zaostale bakterije
 • Smanjuje mogućnost razvoja bolesti desni
 • Smanjuje nastanak karijesa
 • Uklanja diskoloraciju uzrokovanu vinom, duhanom, kavom...
 • Svjež dah
 • Osjećaj svježine i zaglađenosti zuba
 • Smanjuje nakupine kamenca
 • Potiče jačanje cakline

Pjeskarenje zubi i kako izgleda tretman?

Pjeskarenje zubi provodimo u sklopu čišćenja zubnog kamenca. U stomatologiji to nazivamo profesionalnim čišćenjem zubi. Čišćenje zubnog kamenca traje pola sata i u većini slučajeva je bezbolno, no u nekim iznimnim slučajevima i na zahtjev pacijenata moguće ga je izvoditi i uz anesteziju. Po završetku tretmana zubi su glatki i ispolirani. To otežava bakterijama da prianjaju uz stijenku zuba. Za razliku od nekih drugih stomatoloških zahvata, moguće je konzumirati hranu i piće neposredno po završetku tretmana.

 • 1.KORAK

  čišćenje zubnog kamenca

 • 2.KORAK

  pjeskarenje zubi

 • 3.KORAK

  poliranje zubi

Što je zubni plak i kako nastaje?

Zubni plak nastaje stvrdnjavanjem zaostalih bakterija iz hrane na zubima. Zubni plak nije moguće izbjeći osim detaljnom oralnom higijenom. Kada ne operemo zube unutar 12 sati od posljednjeg pranja, započinje proces stvrdnjavanja zubnog plaka i njegov prelazak u zubni kamenac. On se čvrsto priljepljuje uz zube i ukloniti ga može samo stomatolog. Ponekad uzrokuje krvarenje zubnog mesa i promjenu boje zubi. Zubi su skloni jako potamniti na mjestima gdje postoje nakupine zubnog kamenca. Kako bi uspješno izbjegli taloženje zubnog kamenca savjetujemo pacijente da redovito koriste zubni konac i provode sve korake oralne higijene. Uz to, za potpuno zdravlje zubi potrebno je uklanjati zubni kamenac jendom u 4 mjeseca. Korištenjem oralnog tuša i zubnog konca moguće je smanjiti zaostatke hrane u međuzubnim prostorima.

Profesionalno čišćenje zubi

Redovitom brigom za osmijeh možete preventivno djelovati i zaštiti vaš osmijeh od svih bakterija koje mu pokušavaju oduzeti sjaj. Usta sadrže najveći broj bakterija. Pogodna su za razvoj bakterija. Stoga je potrebno ozbiljno pristupiti postupcima provođenja oralne higijene. Za zdrav osmijeh nije potrebno puno, no ono što je potrebno je ustrajnost i disciplina u provođenju oralne higijene. Pod time mislimo i na redovne stomatološke kontrolne preglede te profesionalno čišćenje zubi. Velike nakupine zubnog kamenca koji se ne uklanja može dovesti do parodontitisa. Parodontitis je uznapredovala bolest desni koja vodi klimanju i ispadanju zubi uslijed velike kolonizacije bakterija u ustima, zubnom mesu i zubnoj kosti.

Pripremite se za holivudski osmijeh

Čišćenje zubnog kamenca, pjeskarenje i poliranje zubi je pripremna radnja koju provodimo kako bi pacijente pripremili za tretman izbjeljivanja zubi. Pjeskarenje je neinvazivna tehnika uklanjanja mrlja, pigmentacije i nakupine boje sa zubi. Nakon tretmana zubi djeluju i do nekoliko nijansa svjetlijima. Pjeskarenjem prodiremo u dubinske dijelove sve do parodontnih džepova. Patite li od osjetljivosti zubi ovo je jedan od načina kojim je moguće potaknuti jačanje cakline. Također predlažemo korištenje paste za zube s dodatkom fluora u slučaju da imate problem osjetljivosti zubi.

Tko je idealan kandidat za ovaj tretman?

Možda ćemo Vas nasmijati, ali svatko tko ima zube ili zubne nadomjestke je idealan kandidat za čišćenje zubnog kamenca, pjeskarenje i poliranje zubi.  Proces je siguran i u slučaju zubnih implantata, mostova i ostalih protetskih rješenja. To je jedan od osnovnih postupaka oralne higijene koji preporučamo ponavljati svaka 4 mjeseca. Njegovim redovitim prakticiranjem pacijenti već nakon 2 tretmana uočavaju bolju oralnu higijenu, manje zubnog plaka, svježiji dah, jaču caklinu, svjetlije zube te smanjeno krvarenje desni. Često čujemo od pacijenata kako je upravo ovaj tretman bio prekretnica kada su odlučili podići oralnu higijenu na zavidnu razinu. Investirajte u kvalitetnu pastu za zube, četkicu za zube i oralni tuš. Olakšajte svakodnevnu rutinu provođenja oralne higijene za zdravlje vašeg osmijeha. Jednom kada se zubi ispoliraju oni su zaglađeni i bakterijama je otežano prianjanje uz površinu zuba. Samim time bakterije koje uzrokuju karijes na zubu ne mogu pronaći način kako se udomiti na zubu. Smanjite svaku mogućnost nastanka karijesa na vrijeme. Nemojte dozvoliti bakterijama da utječu na zdravlje vašeg osmijeha.

Iako pjeskarenje uklanja diskoloracije na zubima, ono neće ukloniti molarno incizivnu hipomineralizaciju. Posljednja istraživanja povezuju bijele mrlje na caklini sa antibioticima u najmlađoj dobi. Patite li od molarno-incizivne hipomineralizacije potrebno je potražiti ciljanu stomatološku pomoć za navedeno. Pjeskarenjem nije moguće ukloniti. Znate li da su bakterije glavni i odgovorni krivac za zadah. Patite li od zadaha to je prvi znak da Vam je potrebno profesionalno čišćenje zubi.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS