Vrijeme čitanja: 3 minuta

Vrste zubnih mostova

Vrste zubnih mostova definirane su namjenom i vrstom materijala za izradu. Izradom zubnog mosta moguće je nadomjestiti zube koji nedostaju. Zubni nosači preko korijena prenose žvačne sile i povezuju članove mosta (zube koji nedostaju). Zubni most je konstrukcijska cjelina koja nastaje povezivanjem članova i nosača. Osim prirodnih zubi, nosači mosta mogu biti i zubni implantati. Saznajte koje vrste zubnih mostova postoje.

Privremeni zubni most

Neposredno nakon vađenja zuba, ugradnje implantata ili drugih pripremnih terapijskih postupaka izrađuju su privremeni mostovi. Privremeni zubni most osigurava nesmetanu estetiku i funkciju za vrijeme terapije. Privremeni zubni mostovi služe i za ispitivanje terapijskog koncepta konačnog rada. Izrađuju se od akrilatnih ili kompozitnih materijala. Izrađujemo ih trenutačno u ordinaciji.

Trajni zubni most

Trajni zubni mostovi postavljaju se u završnoj fazi protetske terapije. Najčešće se učvrščuju cementiranjem i tako postaju nedjeljivi dio žvačnog sustava. Kod mostova na implantatima postoji varijanta učvršćivanja vijcima, pa je moguće skidanje mosta na redovitim godišnjim kontrolama. Izrađujemo ih u dentalnom laboratoriju.

vrste zubnih mostova - Dentus perfectus - Zagreb

Vrste zubnih mostova i materijal od kojeg izrađujemo zubni most

U današnje vrijeme materijal izbora za izradu bilo koje vrste zubnih mostova je zubna keramika koja se peče na konstrukciju mosta. Ta konstrukcija može biti od metala ili cirkon-keramike.

Zašto odabrati cirkon-keramiku?

Prednosti cirkon-keramike su puno prirodnija boja zuba jer nema metalne podloge, nemogućnost alergijskih reakcija (alergije na metale su u porastu). Ukoliko dođe do povlačenja zubnog mesa ne postoje tamni metalni rubovi.

Vrste zubnih mostova i E. MAX KERAMIKA

Od različite vrste zubnih mostova osobito su zanimljivi bezmetalni mostovi izrađeni od e.max keramike. Koristi se za izradu pojedinačnh ljuskica ili krunica i zubni most s jednim međučlanom u prednjoj regiji. Fizikalna svojstva e.max keramike nisu dostatna za mostove većih raspona i za područje kutnjaka gdje se javljaju ekstremno velike žvačne sile. No u potpunosti zadovoljavaju raspon žvačnih sila u prednjoj regiji. Vrhunska estetika i prirodnost stavljaju e.max keramiku na prvo mjesto za izradu manjih zubnih mostova u području prednjih zubi.

CAD CAM tehnologija (CEREC) za sve vrste zubnih mostova

CAD CAM tehnologija  omogućuje izradu bilo koje vrste zubnih mostova u svega nekoliko sati. Osim brzine i mikronske preciznosti izrade, cad cam tehnologijaiznimno je ugodna za pacijenta jer nema potrebe za uzimanjem otisaka.

vrste zubnih mostova - Dentus perfectus

Optimalno estetsko rješenje

Odabir vrste zubnih mostova ovisi osim o stručnoj procjeni terapeuta i o estetkim kriterijima pacijenta. Metal-keramika predstavlja optimalno estetsko rješenje za gotovo sve situacije zubnih mostova. Metal-keramika nije najbolji izbor za izradu krunica ili mostova koji su okruženi s prirodnim zubima, osobito u prednjoj regiji budući da se tada primjećuje nedovoljna transparancija i dubinski efekti metal-keramike u usporedbi s prirodim zubima.

Prirodan izgled

Cirkon-keramika ima puno bolja estetska svojstva od metal-keramike. Prirodni estetski efekt radova ostaje isti pri različitim vrstama osvjetljenja, jer ne postoji tamna i neprozirna podloga kao kod metal-keramike. Zbog izvrsnih fizikalnih svojstava, cirkon-keramika se može koristiti i za izradu zubnih mostova svihg raspona. Osobito je pogodan materijal za rekonstrukciju čitave čeljusti, na prirodnim zubima ili na implantatima. Izrada bilo koje vrste zubnih mostova pomoću CAD CAM tehnologije osigurava vrhunsku precoznost. Nisu zabilježene alergijske reakcije. Zbog navedenih svojstava cirkon-keramika je materijal izbora za sve situacije kada se zbog fizikalnih svojstava ne može odabrati e.max keramika.

KONTAKTIRAJTE NAS