Vrijeme čitanja: 5 minuta
lokalna anestezija

Lokalna anestezija

Lokalna anestezija je omogućila da naši pacijenti na putu do oralnog zdravlja bezbolno prođu kroz stomatološke zahvate. Zato možemo tvrditi kako posjeti Dentus perfectus stomatologu nikada nisu bili ugodniji. Našim pacijentima želimo omogućiti opušteno izvođenje zahvata bez straha i nelagode. U pravo iz tog razloga trudili smo se stvoriti ugodan ambijent u prostorijama Dentus perfectus stomatološke ordinacije.

Sadržaj:
ŠTO JE LOKALNA ANESTEZIJA I KAKO DJELUJE?
ZA ŠTO SE LOKALNA ANESTEZIJA KORISTI?
VRSTE LOKALNE ANESTEZIJE U STOMATOLOGIJI
KOLIKO TRAJE LOKALNA ANESTEZIJA?
OPORAVAK NAKON ZAHVATA

Što je lokalna anestezija i kako djeluje?

Lokalna anestezija koristi se na određenom području gdje će stomatolog raditi stomatološki zahvat. Koristimo ju kako bi anestezirali određeno područje s ciljem da pacijent ne osjeća bol prilikom zahvata. Lokalna anestezija djeluje tako da prekida živčane impulse koji bi u suprotnome mozgu slali signale da vaše tijelo osjeća bol. Primjenjujemo je u obliku anestetske kreme ili injekcije na područje zahvata. Sredstvo koje koristimo je prije svega sigurno i učinkovito.

Za što se lokalna anestezija koristi?

Koristimo ju kako bi pacijenti bezbolno prošli kroz stomatološki zahvat. Ne zahtjevaju svi stomatološki zahvati anestetik prije samog početka, no ukoliko se pacijenti osjećaju ugodnije i žele preventivno izbjeći neugodne situacije anestetik je moguće dati i za čišćenje zubnog kamenca, pjeskarenje i poliranje. U nekim slučajevima bolesti parodonta, ovaj rutinski tretman može biti neugodan te ga preporučamo izvoditi uz anesteziju. Anestezija je potrebna za bezbolan popravak zuba. Ponekad pacijenti pate od preosjetljivosti zubi. Štoviše, ne osjećamo svi jednak stupanj boli. Prag boli razlikuje se od osobe do osobe. U skladu s time najbolje je porazgovarati sa stomatologom prije samog tretmana kako bi odlučili je li vam anestezija potrebna ili ne. Lokalna anestezija koristi se za širok spektar zahvata od popravka zuba do ugradnje zubnog implantata. Moguće je koristiti je i kod estetskog zahvata dermalnih filera.

Vrste lokalne anestezije u stomatologiji

  • Površinska anestezija

    Njome djelujemo na površinu gdje se izvodi zahvat kako bi blokirala osjetilne živčane završetke od osjeta. Često ju nazivamo i topikalni anestetik. Topikalni anestetik je posebno izrađena anestetska krema. Nju nanosimo na područje kože, zubnog mesa ili usana. Nanosimo ga prije samog uboda injekcije. Idealan je za estetske zahvate na području lica.

  • Infiltracijska anestezija

    Koristimo je za dubinski dio površine kože. Specifična je za kirurške i složenije zahvate gdje je potrebno anestezirati veći dio površine kože. Anestetik se infiltrira u okolno tkivo zuba.

  • Provodna anestezija

    Njome blokiramo cijelu granu živca dakle blokira obraz, jezik i usnice. Ona traje duže od infiltracijske. Koristimo je kod stražnjih zubi radi većeg korijenja.

Koliko traje lokalna anestezija?

Lokalna anestezija brzo započinje s djelovanjem. Potrebno je svega 15-tak minuta da se područje „umrtvi”. Njezino djelovanje je kratkoročno, najčešće između 30 i 60 minuta. Doza se određuje ovisno o zahvatu koji izvodimo. Neki stomatološki zahvati su kompleksniji od drugih i vrijeme trajanja zahvata je duže. U skladu s time određuje se doza anestetika.

Oporavak nakon zahvata

Oporavak nakon zahvata je kratak. Ovisno o jačini anestezije i trajanju tretmana potrebno je pričekati pola sata do sat vremena prije jela. Točnu procjenu dat će vam stomatolog nakon završenog zahvata. Razlog zašto je potrebno pričekati s jelom leži u tome što u anesteziranom području nema osjeta i moguće je ugristi se prilikom žvakanja. Kako bi to izbjegli pacijentima uvijek dajemo upute koliko dugo pričekati s jelom. Što se pića tiče, preporučamo piti na slamku ukoliko niste u mogućnosti pričekati da anestezija prestane s djelovanjem.

Zatražite termin pregleda još danas

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS