Vrijeme čitanja: 5 minuta
gangrena zuba

Što je gangrena zuba?

Gangrena zuba je upalno stanje zuba koje može oštetiti unutrašnjost zuba do te mjere da je potrebno izvaditi zub. Ovo smatramo hitnim stomatološkim stanjem kada je potrebno intervenirati prije nego se pojavi oteknuće. Pozitivno je to da u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji bilježimo visoku stopu izliječenja korijena zuba.

Sadržaj:
ŠTO JE GANGRENA ZUBA ILI GRANULOM?
ISKUSTVO PACIJENTICE NIKOLINE
SIMPTOMI
LIJEČENJE GANGRENA ZUBA

Što je gangrena zuba ili granulom?

Gangrena zuba nastaje radi širenja karijesa do samog korijena zuba. Duboka bakterijska upala izjeda zdravo tkivo i unutrašnjost zuba. Prodrije li upala do zubne pulpe nastati će gangrena zuba. Ovo stanje karakteristično je za zub zahvaćen karijesom, napukli zub i u slučaju ispale plombe (ispuna). U ova tri slučaja zub je izrazito ranjiv i samo mala nepažnja može dovesti do velikih komplikacija. Pokušajte izbjeći ove situacije. Ako se pojavi gangrena zuba savjetujemo vas da odmah reagirate. Radi velikog broja koloniziranih bakterija može doći do razvoja neugodnog mirisa iz usta.

Iskustvo pacijentice Nikoline

Pacijenti su se složili kako je liječenje korijena zuba veliko olakšanje za upaljen i bolan zub. Postupak liječenja je bezbolan. Gangrena zuba je teško stanje za koje je potrebno više vremena da bi se izliječila. U nekim slučajevima zub nije moguće izliječiti i potrebno je izvaditi zub. Moderna stomatologija i veliko iskustvo omogućava nam da izliječimo i najdublju unutrašnjost zuba neinvazivnim pristupom. Za pacijente u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji to znači potpun oporavak zuba.

Pacijentica Nikolina uspješno je spasila zub dolaskom u Dentus perfectus stomatološku ordinaciju kao hitni pacijent. Nikolina je odlučila potražiti našu pomoć. Doktor Šebečić uvijek nastoji prioritizirati pacijente u bolovima. Pacijentica Nikolina je primljena još isti dan kao hitni pacijent. Nakon što smo usnimili rendgen zuba, vidjelo se da je u pitanju gangrena zuba. Snimak je potvrdio da je zub prethodno bio liječen. Pacijentičina želja bila je spasiti zub. Stoga smo započeli reviziju liječenja korijena zuba.

Revizija liječenja korijena zuba uključuje čišćenje, instrumentaciju i punjenje korijenskog kanalića. Postupak revizije izvodili smo u više dolazaka. Potom je uslijedilo stavljanje ispuna na zub. U idućem dolasku pacijentici smo usnimili rendgen snimak u rendgen studiju ordinacije. Rendgen snimamo kao vrstu provjere. Potreban nam je kako bi se uvjerili da je liječenje zuba uspjelo. S obzirom da se ispostavilo da je zub uspješno izliječen, započeli smo s nadogradnjom zuba. Nadogradnja zuba nakon ove vrste liječenja nužna je kako bi zubu produžili vijek. Zub koji je prošao liječenje korijena je oslabljen. Nadogradnjom štitimo izliječen zub kako u budućnosti nebi podlijegao karijesu ili drugom oštećenju. Nadogradnja zuba je neprimjetna i ne razlikuje se od izgleda prirodnog zuba. To postižemo uzimanjem digitalnog otiska i detaljnom prilagodbom “kapice” za zub.

Pacijentica Nikolina je s nama podijelila oduševljenje digitalnim skenerom-”nisam očekivala tako ugodan postupak skeniranja zuba za izradu nadogradnje. Zadnje što sam pamtila je neugodan okus plastične mase za otisak zubi. Tako da sam se ugodno iznenadila.”
Najbolje od sveg je što je pacijentica došla kako bi pokušala spasiti zub za koji je predvidjela vađenje uslijed velike upale. Mi smo sretni što nam je Nikolina odlučila dati priliku da izliječimo zub.

Simptomi

 • Glavobolja i zubobolja

 • Osjetljivost zuba na toplo i hladno

 • Bol na pritisak i zadah

 • Fistula na zubnom mesu

 • Bolno zubno meso

Liječenje gangrena zuba

Liječenje i popravak zuba provodimo pomoću endodontske terapije. Potrebno je nekoliko dolazaka kako bismo u potpunosti izliječili zub i zaštitili ga od budućih oštećenja. Jednom kada smo sigurni da je zub izliječen na zub stavljamo nadogradnju. Ona će osigurati vaš zub za nadolazeće godine. Gangrena zuba nema dobno ograničenje te je moguć nastanak gangrene zuba i u slučaju djece. Saznajte više informacija o svim mogućnostima terapije u slučaju granuloma na zubu. Kako bi naši pacijenti uspješno izbjegli da nastupi gangrena zuba potrebno je:

 • Redovito i detaljno provoditi oralnu higijenu koja uključuje korištenje zubnog konca.

 • Uklanjati zubni kamenac svakih 4-6 mjeseci

 • Piti puno tekućine jer ona potiče stvaranje sline. Slina potiče neutralizaciju ph u ustima.

 • Ograničiti unos šećera

Zašto odabrati Dentus perfectus stomatološku ordinaciju?

 • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

 • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

 • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

 • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS