Vrijeme čitanja: 6 minuta
endodontsko liječenje zuba

Endodontsko liječenje zuba

Endodontsko liječenje zuba ovisi o složenosti postupka liječenja i broju korijenskih kanala koje je potrebno liječiti. U nastavku otkrivamo što očekivati u slučaju da vam je potrebno endodontsko liječenje zuba.

Sadržaj:
ENDODONTSKO LIJEČENJE ZUBA
PRVI PREGLED I DIJAGNOSTIKA
VODIMO VAS KROZ ZAHVAT
ALTERNATIVNI ZAHVATI
PREPOZNAJTE ZUBOBOLJU IZAZVANU UPALOM
RAZLOZI ZA ENDODONTSKO LIJEČENJE ZUBA
MODERNA STOMATOLOGIJA

Endodontsko liječenje zuba

Endodontska terapija je stomatološko liječenje zuba kojim se uklanja upala iz same unutrašnjosti zuba. Zub liječimo kako bismo maksimalno očuvali strukturu i zdrav dio zuba. Ovim zahvatom spašavamo zub koji je u suprotnome potrebno izvaditi. Bol u zubu na toplo i hladno glavni je pokazatelj dubokog karijesa. Duboki karijes je uznapredovao karijes koji zahvaća unutrašnjost zuba.

Prvi pregled i dijagnostika

Endodontsko liječenje započinjemo uz prvi pregled i dijagnostiku. U radu se držimo protokola koji uključuje digitalnu dijagnostiku za ovu vrstu liječenja. 2D dijagnostiku uključujemo u prvi pregled. Ovom vrstom dijagnostike dobivamo uvid u unutrašnjost zuba koju nije moguće vidjeti golim okom. Iz snimke očitavamo stanje zuba, razinu upale, broj, smjer i dubinu korijenskih kanala zuba. Nakon što utvrdimo stanje zuba dogovaramo liječenje. Za nove pacijente u ponudi imamo specijalan paket.

Vodimo vas kroz zahvat

Zahvat izvodimo bezbolno u lokalnoj anesteziji.

 • Otvaranje zuba (trepanacija), pristupanje zubnoj pulpi i uklanjanje upaljenog tkiva

 • Izolacija područja koferdamom kako bi se spriječilo širenje bakterija

 • Čišćenje i instrumentacija korijenskih kanala

 • Dezinfekcija područja specijalnim otopinama i ispunjavanje područja gutaperkom

 • Brtvljenje trajnim materijalom za punjenje

 • Postavljanje zubne krunice na liječeni zub u slučaju velikih upala kada je zub jako oštećen

Alternativni zahvati

Uz endodontsko liječenje zuba postoje alternativni zahvati – apikotomija i vađenje zuba. Apikotomija je operativni zahvat koji se provodi u iznimno rijetkim slučajevima kada endodontsko liječenje ne pomaže. Ovim oralno kirurškim zahvatom uklanjamo vršak korijena zuba i upaljenog tkiva. Vađenje zuba je posljednja opcija kada nema druge alternative radi konstantne upale koja nije liječena. Iz perspektive struke prirodni zub je uvijek najbolje liječiti s obzirom na velik broj funkcija prirodnog zuba. No ako ste primorani izvaditi zub, nudimo više mogućih rješenja kako nadoknaditi zub i sačuvati oralno zdravlje a da pritom ostvarite vrhunsku estetiku. Imedijatnom implantacijom moguće je u istom zahvatu izvaditi zub i ugraditi zubni implantat. Posjetite nas na pregledu i saznajte sve mogućnosti nadoknade zuba u vašem slučaju.

Prepoznajte zubobolju izazvanu upalom

Najveći strah prilikom ove vrste liječenja je razina boli. Ovaj strah je u potpunosti opravdan s obzirom da je upala korijena sama po sebi izrazito bolna. Vjerujemo kako će mnogima laknuti kada čuju da endodontsko liječenje zuba provodimo potpuno bezbolno. Dapače, po završetku liječenja uklonit ćemo bol koju ste osjećali pri samom dolasku u ordinaciju. Ovo je jedan od najdelikatnijih stomatoloških liječenja i vrijeme oporavka razlikuje se na individualnoj bazi te ga nije moguće ubrzati. Ono traje otprilike 2 – 4 dana nakon zahvata dok se osjetljivost u potpunosti ne povuče.

Endodontsko liječenje zuba

Sigurni smo da želite znati koja je stopa uspjeha za endodontsko liječenje zuba. Uz stručnjake za endodonciju u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji možete se opustiti jer ste na pravom mjestu. Endodoncija je naša specijalnost. Svaki zub nastojimo očuvati i posvećujemo se punom pažnjom, najpreciznijim stomatološkim tehnikama i renomiranim materijalima. Svakodnevno spašavamo zube zahvaćene upalama i uspješno produljujemo njihov životni vijek. Zubne krunice štite liječene zube od daljnjih oštećenja. Izrađujemo ih individualno po završetku liječenja.

Razlozi za endodontsko liječenje zuba

Nadomjestak zuba je najbolje rješenje za izgubljen zub. No prirodni zub je i dalje alfa i omega u svijetu stomatologije i nastojimo ga očuvati kada god je to moguće. 

 • Uklanjamo zubobolju

 • Zaustavljamo infekciju od daljnjeg širenja

 • Čuvamo sve funkcije zuba

 • Čuvamo estetiku osmijeha

 • Čuvamo zdravlje zuba pomoću zubne krunice

 • Sprječavamo gubitak zuba

 • Sprječavamo dodatne troškove nadomještanja zuba

Moderna stomatologija

Napredak medicine i digitalizacijski proces unaprijedio je sve grane dentalne medicine. Kao zaljubljenici u stomatologiju približavamo najnovija rješenja iz svijeta stomatologije. Kod stalnih zubobolja, jako oštećenih zubi i dubokih karijesa želimo izbjeći vađenje zuba kada god je to moguće. Kao stomatolozi trudimo se promijeniti svijest o važnosti svakog prirodnog zuba. Svojim znanjem i iskustvom uvijek nastojimo očuvati prirodni zub. Zahvaljujući modernim dostignućima danas bilježimo najvišu učinkovitost za endodontsko čišćenje zuba. Cijenjeni zagrebački stomatolog Vedran Šebečić, dr.med.dent. tijekom pregleda u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji procijeniti će može li endodontska terapija sačuvati vaš zub. Rezervirajte termin pregleda već danas.

Oštećen zub zahvaćen dubokim karijesom moguće je očuvati uz pomoć stručnjaka za endodonciju. Prepoznajte simptome i zatražite profesionalnu pomoć Dentus perfectus stomatologa. Redovitim kontrolnim pregledima u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji na vrijeme uklonite sve stomatološke probleme.

Zašto odabrati Dentus perfectus stomatološku ordinaciju?

 • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

 • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

 • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

 • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

Često postavljena pitanja

Koliko nakon zahvata treba pratiti situaciju?

Nakon liječenja potrebno je provjeravati zub i simptome pacijenta i do nekoliko godina (preporučeno 4 godine) nakon zahvata kako bi bili sigurni da je zub izliječen.

Hoće li zub potamniti nakon što se izvadi živac?

Zub će potamniti u slučaju kada se dogodi trauma zuba ili je došlo do komplikacija prilikom liječenja. Moguće je posvijetliti zub unutarnjim izbjeljivanjem zuba ili izradom zubne krunice.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS