Vrijeme čitanja: 5 minuta
granulom zuba

Granulom zuba

Granulom zuba u stomatologiji smatramo hitnim slučajem. U nastavku saznajte najčešće simptome po kojima ga možete prepoznati i pravovremeno reagirati. U slučaju zubnog apscesa hitno Vam je potrebno liječenje nastale infekcije. Najčešća posljedica ovog stanja je gubitak zuba. Zatražite pravovremeno našu stručnu pomoć. Posjetite nas u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji kod prvih simptoma.

Sadržaj
ŠTO JE GRANULOM ZUBA?
KAKO PREPOZNATI GRANULOM ZUBA?
VRSTE GRANULOMA ZUBA
TERAPIJA I LIJEČENJE
SMATRA LI SE GRANULOM ZUBA HITNIM SLUČAJEM?
KOJE POSLJEDICE GRANULOM ZUBA IMA NA ZDRAVLJE?
NELIJEČENJE
PREVENTIVNO DJELOVANJE

ŠTO JE GRANULOM ZUBA?

Granulom zuba je bolno stanje uzrokovano nastalom infekcijom na korijenu zuba. Može nastati uslijed karijesa, kod puknuća zuba, uslijed slabije higijene te u slučaju bolesti paorodonta. Postoji li oštećenje na zubu, to omogućava bakterijama da uđu u samo središte zuba. Gnojna upala ne zahvaća zdrave zube i desni. Stoga je preporučljivo da pacijenti obraćaju pažnju na zube gdje postoji određen nedostatak poput napuklog zuba ili drugih oštećenja. Prepoznate li da je riječ o nastaloj infekciji ili vam je napukao zub savjetujemo da nas kontaktirate još danas. Potrebno vam je profesionalno liječenje korijena zuba. U suprotnome riskirate gubitak zuba.

KAKO PREPOZNATI GRANULOM ZUBA?

  • Otečene desni i lice
  • Crvenilo i krvarenje zahvaćenih desni
  • Otežano gutanje i bol pri žvakanju
  • Zadah
  • Glavobolja
  • Bol u području čeljusti, uha i vrata
  • Povišena tjelesna temperatura

VRSTE GRANULOMA ZUBA

  • Periapikalni apsces

  • Parodontalni apsces

  • Perikoronitis

TERAPIJA I LIJEČENJE

Ovisno o kojoj vrsti je riječ, granulom zuba liječimo na nekoliko načina. Periapikalni apsces liječimo tako da uklonimo izvor infekcije. Parodontalni apsces liječimo dubinskim čišćenjem desni i korijena zuba. U nekim slučajevima parodontalnih apscesa potrebna je endodontska terapija. Primarni pristup liječenja apscesa uključuje uklanjanje gnojne upale. U slučajevima kada endodontska terapija ne može spasiti zub, pacijentima preporučamo vađenje zuba. Takve scenarije nastojimo izbjeći, no u nekim slučajevima ne postoji alternativna terapija.

ZUBNI NADOMJESTAK

U slučajevima kada preporučamo vađenje zuba, naš zubar proći će s vama i plan terapije kojom je moguće nadomjestiti izgubljeni zub. Saznajte zašto je zubni implantat najbolje rješenje za izgubljen zub? Za više detalja o rješenjima zubnih nadomjestaka pročitajte u našoj rubrici “savjetujemo vas”.

SMATRA LI SE GRANULOM ZUBA HITNIM SLUČAJEM?

Osjetite li neki od simptoma ili sumnjate da imate granulom zuba posjetite nas još danas na pregledu. Potreban vam je popravak zuba. Tijekom pregleda naš stomatolog pregledat će zahvaćeno područje i dati dijagnozu.

KOJE POSLJEDICE GRANULOM ZUBA IMA NA ZDRAVLJE?

Znakovi po koima ćete prepoznati granulom zuba mogu biti oticanje zuba i okolnih tkiva te bol na mjestu upale. Nemojte se ustručavati zatražiti našu pomoć. Daljnjim razvojem gnojne upale na zubu potencirate razvoj kardiovaskularnih i drugih bolesti. Alternativni zahvat je apikotomija, no trudimo se educirati pacijente o pravovremeno zatraženoj pomoći kako bi izbjegli tu situaciju. U nekim slučajevima liječenjem korijena zuba nije moguće spasiti zub. Vađenje zuba je alternativa zahvatu apikotomije kada više nema terapije kojom bi spasili zub. Mogućnost gubitka zuba radi kronične upale nije isključena.

NELIJEČENJE

Neliječenjem riskirate izloženost susjednih zubi upali i razvoju složenih medicinskih stanja. Pacijenti se izlažu razvoju sepse, bakterijskoj upali sinusa, gubitku zuba i brojnim drugim komplikacijama. Kako bi se granulom zuba izliječio potrebno je liječenje. Potrebna vam je profesionalna pomoć stomatologa. Zatražite našu stručnu pomoć još danas. Nemojte se nadati kako će se bol s vremenom povući.  Akutni procesi izazivaju bol. Bol je simptom koji ukazuje na bakterijsku upału koju je potrebno izliječiti. Iako bol može nestati, infekcija neće nestati. U trenutku kada se bol povuče dolazi do kroničnog procesa odumiranja zubnog živca. Izostane li bol to ne znači da se upala povukla. Potrebno je izliječiti upalu jer i dalje postoji mogućnost njezina širenja.

PREVENTIVNO DJELOVANJE

Spriječite pojavu granuloma. Podignite vlastitu rutinu oralne higijene na zavidnu razinu. Posjećujte nas redovito na kontrolnim pregledima. Preventivni pregled omogućava nam da na vrijeme uočimo promjene i saniramo ih prije nego li dođe do nepovratnog oštećenja zuba. Ponekad nije moguće uočiti apsces golim okom, već je potreban rentgenski snimak da bismo ga uočili. Najčešće se pacijenti žale na stalne glavobolje. U slučaju infekcije često se javlja glavobolja kao glavni simptom no dok pacijenti prepoznaju povezanost glavobolje sa zubom može biti kasno. Pacijenti rijetko sami posumnjaju na nastalu infekciju na zubu. Redovitim pregledima u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji uočit ćemo svaku novonastalu promjenu na zubu. Nazovite nas ili nas posjetite na adresi kako bi uklonili bol izazvanu infekcijom.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS