Vrijeme čitanja: 5 minuta
slikanje zuba

Slikanje zuba

Slikanje zuba je ciljana snimka jednog ili najviše 2 pojedinačna zuba. Ovaj oblik snimka radimo kada nas zanima određeno područje ili određen zub.

Sadržaj:
DENTUS PERFECTUS RENDGEN STUDIO
KAKO IZGLEDA SLIKANJE ZUBA?
ŠTO SLIKANJE ZUBA MOŽE OTKRITI?
ZAŠTO ODABRATI SLIKANJE ZUBA?
PRIPREMA ZA PREGLED
RIZIK OD IZLAGANJA ZRAČENJU

Dentus perfectus rendgen studio

Slikanje zuba moguće je obaviti brzo i jednostavno bez naručivanja u Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji. Ciljani snimak stručno nazivamo digitalno snimanje pojedinačnog zuba RVG. Njime je moguće obuhvatiti najviše 2 zuba. Ovisno o tome što se ispituje, moguće je napraviti ciljani snimak zasebnog zuba. Savjetovat ćemo vas o potrebnoj vrsti snimka ovisno o području koje ispitujemo. Ortopan svih zubi vršimo u izdvojenom rendgen studiu. Rendgen studio nalazi se u prostorijama Dentus perfectus poliklinike. Ortopan još nazivamo panoramska snimka zubi i specifičan je po tome što prikazuje sve zube i obje čeljusti. Uz kratku pripremu za izradu rendgen snimka potrebno je svega nekoliko minuta.

Kako izgleda slikanje zuba?

Slikanje zuba je postupak kojim snimamo digitalni rendgen snimak zubi. Snimamo ga u posebnom rendgen studiu pomoću rendgen uređaja koji koristi X-zrake. X zrake prikazuju potpunu sliku i situaciju ispod linije osmijeha. Ovaj postupak provodimo u sklopu prvog pregleda i kontrolnih pregleda. Pomaže kod endodontske terapije i popravaka zuba. Omogućava nam brzu dijagnostiku. Osnovni je dio kliničkog stomatološkog pregleda. Prije snimanja vršimo zaštitu pacijenata pomoću zaštitnog prsluka. Snimanje rendgena traje otprilike minutu, koliko je vremenski potrebno uređaju da napravi krug. Snimka se trenutačno prikazuje na ekranima i analiziramo je zajedno s pacijentima. Neposredno nakon pregleda dostavljamo snimak na mail adresu.

Što slikanje zuba može otkriti?

Zubni rendgen jednog ili svih zubi može otkriti razvoj promjena na zubu, zubnoj kosti i zubnom mesu. Odličan je izbor za detaljan uvid u oralno zdravlje. Uz rendgen dijagnostiku moguće je na vrijeme reagirati i ukloniti problem. Koristimo ga u slučaju prijeloma zubi i čeljusti, za detaljan prikaz kanala u zubu, položaj umnjaka, ortodontsku terapiju te u slučaju sumnje na druge zubne anomalije. Pomoću snimka pratimo razvoj oralnog zdravlja i nastale promjene. Doktor Šebečić na temelju rendgen snimka sastavlja plan liječenja i procjenjuje sve moguće opcije liječenja. Ukoliko već imate snimak, svakako napomenite prilikom dolaska. Već postojeće snimke možete proslijediti na naš mail ili donijeti CD snimak kako bi doktor Šebečić provjerio razinu promjena u oralnom zdravlju.

Zašto odabrati slikanje zuba?

Slikanje zuba idealan je način kojim pravovremeno otkrivamo oralne probleme. Podsjećamo da rendgen ne snimamo ukoliko postoji mogućnost trudnoće. To je iznimna situacija kada ne radimo rendgen snimak kao oblik pregleda. Svakako će Vas doktor Šebečić podsjetiti i pitati postoji li mogućnost trudnoće prilikom samog dolaska.

Priprema za pregled

Priprema za slikanje zuba uključuje četkanje zubi u trajanju od 2-3 minute i korištenje zubnog konca kako bi se uklonile naslage i ostaci hrane u međuzubnim prostorima. Rendgen snimak je u sivo crnoj boji i na temelju sjene i nijanse boje potvrđujemo oralna stanja. Prije snimanja potrebno je ukloniti metal ako ga nosite. To se odnosi na naušnice, pirsinge i drugo.

Rizik od izlaganja zračenju

Iako je u potpunosti siguran za korištenje i ima nisku stopu zračenja, ne preporuča se pretjerivati. Stoga se prije svakog snimanja posavjetujte sa našim stomatologom. Doktor Šebečić će Vas savjetovati jeste li do sada bili previše zračeni. Onkološki bolesnici, mala djeca i trudnice su skupine kod kojih se ne preporuča izlaganje zračenju i strogo o tome vodimo računa. Za sve nedoumice posavjetujte se s doktorom Šebečićem.

Zašto odabrati Dentus perfectus stomatološku ordinaciju?

  • Jedna lokacija pokriva sve stomatološke usluge

  • Tim ljubaznih stručnjaka vodit će vas na putu do novog osmijeha

  • U sklopu paketa dobrodošlice napravite rendgenski snimak zubi i plan terapije

  • Odredite etape terapije kako vam najviše odgovara

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS