Vrijeme čitanja: 5 minuta

Liječenje korijena ili vađenje zuba – što odabrati?

Na pitanje što odabrati liječenje korijena ili vađenje zuba, donosimo savjet Dentus perfectus stomatologa. Prvenstveno je važno znati prednosti svake metode. Ono što je zajedničko ovim metodama to je da rješavaju isti problem – upalu korijena. Upala korijena može dovesti do nastanka ciste i uzrokovati gubitak zuba. U tom slučaju poželjno je nadomjestiti izgubljen zub. Saznajte više u nastavku.

Sadržaj:

LIJEČENJE KORIJENA ILI VAĐENJE ZUBA
BOL I SIMPTOMI UPALE KORIJENA
LIJEČENJE KORIJENA ZUBA – PREDNOSTI I NEDOSTACI
VAĐENJE ZUBA – PREDNOSTI I NEDOSTACI
ŠTO NAKON LIJEČENJA KORIJENA ILI VAĐENJA ZUBA?
KAKO PREVENTIVNO DJELOVATI NA LIJEČENJE KORIJENA ILI VAĐENJE ZUBA?

3d prikaz liječenja zuba i vađenja zuba

LIJEČENJE KORIJENSKOG KANALA ILI VAĐENJE ZUBA

U slučaju velikog oštećenja zuba kada je upala zahvatila korijenski kanal postoje dvije opcije stomatološkog liječenja. Najbolje je napraviti liječenje korijenskog kanala, ukoliko za to ima prostora. Upalu korijena liječimo endodontskom terapijom. Alternativa liječenju korijena je vađenje zuba uz naknadnu ugradnju implantata. Između ovih dviju metoda postoje neke razlike.

BOL I SIMPTOMI UPALE KORIJENA

Patite od jakih bolova, glavobolje, zubobolje ili imate veliku oteklinu na području oko upaljenog zuba? Boli li vas čeljust ili ste uočili stvaranje gnoja oko zuba, to su neki od najčešćih simptoma duboke upale korijena zuba. Vama je potrebno endodontsko liječenje korijena. Uznapredovala upala može dovesti do nepodnošljive boli u čeljusti i nemogućnosti žvakanja. Primjetite li početnu osjetljivost zuba na toplo i hladno, posjetite stomatologa i posavjetujte se s našim stomatološkim timom.  Endodontsko liječenje može spasiti vaš zub. Jeste li znali da smo prvaci u spašavanju zubi endodontskim liječenjem?!

RENDGENSKI SNIMAK

Rendgenski snimak pomaže nam da brzo prepoznamo upalu korijena. Rentgensko snimanje omogućit će dr.Šebečiću da uoči sve potrebne detalje kao što su oblik, dubina i veličina zubnog živca. Inovativna tehnologija nam pomaže da uočimo stadij upale. Osim prepoznavanja stadija upale, detaljni uvid u izgled korijena pomaže nam kod njegova liječenja.

LIJEČENJE KORIJENA-PREDNOSTI I NEDOSTACI

Uobičajeno zub ima od 1 do 4 korijena. Liječenje korijenskog kanala podrazumijeva čišćenje korijena. Lokalna anestezija, ovaj složeni stomatološki zahvat učinit će u potpunosti bezbolnim. Nakon čišćenja slijedi punjenje korijenskog kanala odnosno stavljanje ispuna ili plombe. Dr. Šebečić ima veliko iskustvo i visoku razinu uspješnosti endodontskog liječenja. Došli ste u prave ruke. Prednosti ove metode su kraći period oporavka nego što je to u slučaju vađenja zuba i ugradnje implantata. Zahvat je manje invazivan od vađenja zuba. Nedostaci ove metode mogu biti oslabljen zub ili ponovno javljanje upale.

VAĐENJE ZUBA-PREDNOSTI I NEDOSTACI

Kod uznapredovale upale ponekad popravak i liječenje zuba neće spasiti zub. U tom slučaju preporučamo izvaditi zub. Zubni implantat je odličan nadomjestak za izgubljeni zub. Uz dobre navike implantat može trajati cijeli životni vijek. Implantat je vjerodostojna zamjena za prirodni zub. Istovjetan je vašoj prirodnoj boji i obliku zuba. Ključna prednost kod vađenja zuba je što nećete patiti od stalnih upala. Ponekad je radi velikih bolova potrebno ponavljati antibiotske terapije da bismo upalu držali pod kontrolom. Vađenje zuba može biti rješenje za to bolno stanje. Razlika između prirodnog zuba i implantata je ta da karijes ne može nastati na implantatu. Unatoč tome, potrebno je držati visoku razinu oralne higijene kako nebi došlo do implantitisa. Nedostatak ove metode je vremenski rok trajanja cjelokupnog procesa. Uz nužne periode zarastanja rane, kosti i implantata potrebno je imati strpljenja do posljednjeg koraka. Posljednji korak uključuje stavljanje protetike na implantat. To je trenutak kada ćete izgubljeni zub nadomjestiti novim zubom.

ŠTO NAKON LIJEČENJA KORIJENA ILI VAĐENJA ZUBA?

Liječenje korijena ili vađenje zuba zahtjevni su stomatološki postupci. Nakon liječenja korijena potrebno je ojačati zub. Izvadimo li zub, preporučamo nadomjestiti izgubljeni zub. Nadomjestak će očuvati zubnu kost i spriječiti njezino povlačenje uslijed gubitka zuba. Prioritet nam je očuvati susjedne zube. Ugradnjom implantata, mosta ili krunice zadržavamo funkciju žvačnih i facijalnih mišića.

KAKO PREVENTIVNO DJELOVATI NA LIJEČENJE KORIJENA ILI VAĐENJE ZUBA?

Jedna od preporučenih mjera kojima možemo izbjeći liječenje korijena ili vađenje zuba je redovita oralna higijena. Provodite sve korake higijene. Oni uključuju: korištenje zubnog konca, četkanje zubi i ispiranje usnom vodicom. Večernja oralna higijena uklanja sve bakterije i ostatke hrane koji kroz noć ispuštaju kiselinu i dovode do razvoja karijesa. Noć je najduži period tijekom kojeg mirujemo. Iako mi mirujemo, bakterije u ustima su budne i hrane se šećerom i prisutnim ostacima. Zubna pasta s fluorom pomaže u jačanju zubne cakline. Uvrstite zubnu pastu s fluorom u dnevnu higijenu kako bi načeti dijelovi cakline zacijelili. Prednostima koje pruža usna vodica i zubna pasta s fluorom moguće je izbjeći nastanak karijesa.

Dođe li do upale preporučamo da rezervirate termin za pregled i savjetovanje u Dentus perfectus ordinaciji. Dr. Šebečić je vrhunski stomatolog u polju endodoncije ili liječenja korijena. Svaki pacijent i svaki slučaj je individualan i zahtjeva prilagođen tretman i plan liječenja. Doktor Šebečić tu je za vas i učinit će sve da spasi svaki prirodni zub na što manje invazivan način. Naš cilj je učiniti vaš osmijeh zdravim, lijepim i funkcionalnim.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS