Vrijeme čitanja: 6 minuta

Boli me zub

Boli me zub“ je bolno stanje koje nas uvijek uhvati nespremne. Ukoliko ste prvi put osjetili da vas boli zub ili je zubobolja već neko vrijeme prisutna, vrijeme je da prepoznate uzrok vaše boli. Nije uvijek lako prepoznati dolazi li bol iz uha, čeljusti, sinusa ili zuba. Iako se u nekim situacijama bol u zubu nakon nekoliko dana povlači, savjetujemo da na vrijeme posjetite stomatologa. Dentus perfectus stručni tim liječnika suosjeća s vama i razumije kroz kakvu bol prolazite. Nemojte čekati, posjetite nas na adresi kako bi vam vratili osmijeh na lice.

Sadržaj:
BOLI ME ZUB
ZAŠTO JE ZUBOBOLJA JAČA NOĆU?
MOŽE LI SE BOL POVUĆI SAMA OD SEBE?
NAJČEŠĆE VRSTE ZUBOBOLJE
SMANJITE MOGUĆNOST NASTANKA BOLI ME ZUB SITUACIJE
KADA POSJETITI STOMATOLOGA?

boli me zub

BOLI ME ZUB

„Boli me zub“ situacija znak je upozorenja za pacijente. Bol nas upozorava kako zubu nešto ne odgovara. Zubobolja se javlja u više oblika – od početne osjetljivosti, neugode i pritiska, sve do probadajuće boli. Ukoliko se pojavi oticanje ono je znak nastale infekcije. Primjetite li da oticanje onemogućava normalno disanje, gutanje ili govor, potrebno je hitno zatražiti stomatološku pomoć kako bi što prije obavili popravak zuba.

ZAŠTO JE ZUBOBOLJA JAČA NOĆU?

Pacijenti se znaju žaliti kako se boli me zub situacija pogoršava navečer i noću. Navečer se tijelo primiri i bol dolazi do izražaja. U vodoravnom položaju često je i jača prokrvljenost pa područje glave jače reagira na bol. Uslijed slabe higijene bakterije dugo nagrizaju caklinu ili korijen zuba. Sve to zajedno dodatno pojačava naš osjet za bol.

MOŽE LI SE BOL POVUĆI SAMA OD SEBE?

U nekim situacijama osjetljivost zuba može doći i proći sama od sebe. Prođe li bol na zubu sama od sebe, to je najčešće odgovor zuba na upalno stanje. Bol će se opet vratiti ukoliko se zub ne krene liječiti. Kako bi izbjegli daljnju štetu i pronašli rješenje za vaš problem potrebno je dijagnosticirati uzrok. Za profesionalnu pomoć i plan liječenja u slučaju boli me zub situacije potrebno je posjetiti stomatologa na stomatološkom pregledu.

NAJČEŠĆE VRSTE ZUBOBOLJE

 • Boli me zub na toplo i hladno

  Osjetljivost zubi česta je pojava kod pacijenata. Može ju uzrokovati karijes na zubu, puknuće zuba, povlačenje ili recesija zubnog mesa, impaktirani umnjak, parodontalne bolesti i drugo. Obratite pozornost koliko dugo bol traje i kada se najčešće javlja. Traje li osjetljivost na toplo ili hladno duže od pola minute savjetujemo da potražite stomatološku pomoć.

 • Zub me boli na dodir

  Oštra bol najčešće naznačuje frakturu zuba, ispalu krunu ili punjenje. Potrebno je obaviti stručni stomatološki pregled u svrhu dijagnostike. Probadajuća bol može signalizirati apsces, inficirane desni, prijelom zuba i druga upalna stanja. U nekim slučajevima propisuje se antibiotik. Stoga toplo preporučamo da ne odgađate posjet stomatologu. Bol na zagriz javlja se pri zagrizu i traje još neko kratko vrijeme nakon zagriza. Oštra je i neugodna. Uslijed ove boli izbjegavamo žvakati na strani čeljusti gdje se javlja bol. Upala korijena zuba traži endodontsko liječenje zuba kako bi se saniralo zub. Rana dijagnostika povećava stopu liječenja zubnog živca. Alternativa endodontskom liječenju može biti vađenje zuba. Našli ste se u dilemi što odabrati – liječenje korijena ili vađenje zuba?! Doktor Šebečić bilježi zavidno visoku stopu uspjeha endodontskog liječenja. Prepustite se u ruke Dentus perfectus cijenjenih stručnjaka za zadovoljne osmijehe.

 • Ne znam koji me zub boli

  Pacijenti nekada nisu u mogućnosti razaznati koji zub uzrokuje bol. Bol može biti izazvana bruksizmom. Bruksizam je nekontrolirano stiskanje zubima. Djeluje erozivno na zube i uništava postojeće plombe. Učestalo stiskanje zubima vidno skraćuje zube i uzrokuje bolove u čeljusti, glavobolju, bol u vratu. Ukoliko ste se uhvatili da razmišljate ne znam koji me zub boli – posjetite nas da zajedno odgonetnemo razlog zašto se javlja bol na zubu.

 • Boli me zub koji je popravljan

  Bol na zubu koji je nedavno popravljan javlja se u slučaju nastalog oštećenja ispuna na zubu. Zub je potrebno zatvoriti da nebi došlo do infekcije.

 • Boli me zub koji je izvađen

  Osjećate bol na mjestu zuba koji je izvađen?! Bol nakon vađenja zuba uzrokovana je nastankom suhe alveole. Suha alveola nastaje izostankom krvnog ugruška. Najčešće se javlja kod pušača ili korištenjem slamke nakon samog vađenja zuba. Nakon vađenja zuba potrebno je držati se danih uputa od strane stomatologa kako bi rana uspješno zarasla.

SMANJITE RIZIK RAZVOJA „BOLI ME ZUB“ SITUACIJE

Doktor Šebečić savjetuje kako je moguće smanjiti rizik nastanka zubobolje. Savjeti doktora Šebečića uključuju održavanje detaljne oralne higijene kojom možemo izbjeći boli me zub situaciju. Detaljna oralna higijena uključuje brigu za zube, desni i međuzubni prostor.

ZA ZDRAVLJE USNE ŠUPLJINE POTREBNO JE

 • Četkati zube 2 puta dnevno po 2 min.

 • Koristiti zubnu pastu s dodatkom fluora.

 • Koristiti zubni konac za međuzubne prostore.

 • Ograničiti unos rafiniranog šećera.

 • Uklanjati zubni kamenac i redovito posjećivati stomatologa kako bi se na vrijeme uočilo i saniralo nastale promjene.

KADA POSJETITI STOMATOLOGA?

Redovitim pregledima moguće je izbjeći upalna i bolna stanja zubi. Duga odgađanja i zanemarivanje zubobolje može produbiti nastalu štetu. Traje li bol dan ili duže svakako je potrebno obaviti stomatološki pregled. Doživite ugodno iskustvo popravka ili liječenja zuba. Nazovite nas za hitan pregled ukoliko se nađete u boli me zub situaciji. Preporučamo usnimiti ortopan. Ortopan je moguće usnimiti u rendgen studiju u prostorijama Dentus perfectus stomatološke ordinacije. Ukoliko ga već imate prilikom dolaska u ordinaciju zamolit ćemo Vas da nam ga otvorite kako bi dobili točan uvid u žarište nastale upale.

Ovdje smo da vam pomognemo olakšati bol i pružiti njegu kakvu vaš osmijeh zaslužuje. Iz tog razloga činimo sve u našoj moći kako bi se osjećali ugodno i opušteno u našoj ordinaciji. Saznajte više o našem paketu dobrodošlice za nove pacijente. Posjetite nas na našoj adresi Lastovska 12 a.

Zatraži termin pregleda još danas

Pošaljite nam upit:

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS