Vrijeme čitanja: 3 minuta
karijes na zubu

4 načina kako pobijediti karijes na zubima

Karijes na zubima

Jeste li znali da karijes na zubima predstavlja najrašireniju i najučestaliju infektivnu bolest današnjice? Naši su predci prije milijun bili blagoslovljeni s dosta dobrim oralnim zdravljem, no karijes nam je ipak uspio „pokazati svoje zube“ u mlađem kamenom dobu. Prema znanstvenim istraživanjima, naša je borba s karijesom na zubima uzela maha upravo prije nekih 10 000 godina. U vrijeme promjene prehrambenih navika ljudi. S velikim seobama ljudi, populacije bakterija također su doživjele svoj procvat. Da im vrijeme nije naškodilo dokazuju i brojne patogene bakterije koje žive u našim ustima i koriste svaku priliku da naštete zdravlju naših zubi.

Kako nastaje karijes na zubima?

Iz organizirane zajednice spomenutih bakterija razvija se zubni plak. Već podmazanom suradnjom sa šećerima i škrobom, koje u usta unosimo hranom bogatom ugljikohidratima, plak otapa minerale iz cakline zubi. Kako!? Stvaranjem kiseline koja se ustima nastaje međudjelovanjem slatke i ljepljive hrane s bakterijama. Tako nastala kiselina postepeno uništava zubnu caklinu i dentin (čvrsto tkivo zuba). Drugim riječima, na taj način nastaje karijes na zubima.

Prepredeni neprijatelj zubi koji vreba odasvud…

Karijes na zubima – napada nas iz tanjura, plastičnih ili kartonskih ambalaža pa čak i iz bočica za bebe. Znamo toliko mnogo o njemu, no ipak karijes na zubima nikada nije bio u tolikom usponu. Možemo li mu ipak stati na kraj?

Naš tim stručnjaka zna kako situaciju preokrenuti u Vašu korist. Stoga pročitajte 4 jednostavna načina kako stati na kraj karijesu na zubima i bolestima desni!

  1. Prehrana koja sprječava da se pojavi karijes na zubima

Šećer i hrana bogata njime čine glavne saveznike pri nastanku karijesa. Srećom postoje namirnice koje mogu smanjiti pojavu karijesa ili prevenirati njegov nastanak. Hrana koja nam u tome može pomoći uključuje jaja, meso, ribu, većinu povrća, margarin, maslac, orašaste plodove i sjemenke. Svježe voće osim što predstavlja izvor zdravlja, uvijek čini odličan izbor jer sadrži „dobre šećere“. To ne znači da se s vremena na vrijeme ne možete pogostiti s namirnicama poput čipsa, smokića ili keksa, samo morate imati na umu da rizik od nastanka karijesa možete smanjiti pravilnom oralnom higijenom

  1. Ojačajte svoje zube korištenjem paste za zube bogate fluorom i ne zaboravite na prirodan unos tog važnog minerala u organizam

Jeste li znali da fluor štiti od nastanka osteoporoze i pojave prijeloma, ali i čini važan sastojak u borbi protiv karijesa? Taj važan mineral prevenira njegov nastanak te štiti naše srce i sluh.

Želite li svoje zube učiniti otpornijim i snažnijim koristite pastu za zube obogaćenu fluorom.

Ne zaboravite konzumirati namirnice koje su bogate fluorom kako bi osigurali unos ovoga važnoga minerala u Vaš organizam. Stoga u prehranu ubacite krumpir, žitarice, med, špinat, mrkvu, jaja, sir, junetinu, ribu (oslić, tunu, losos), plodove mora… I svakako nemojte zaboraviti na pitku vodu iz slavine. Jer vjerovali ili ne ona predstavlja glavni izvor fluora i to zahvaljujući fluoridiranju (dodavanju fluora u vodu do maksimalnih 1,5 g/L).

  1. Svakodnevno pravilno čistite i četkajte svoje zube

Četkajte svakodnevno svoje zube i čistite ih zubnim koncem kako bi spriječili da se javi karijes na zubima i bolesti desni. Jeste li znali da korištenjem zubnog konca čistite i kritične razmake između zubi (odnosno 40 % ukupne površine zubi), što ne možete četkicom? A kako pravilno četkati zube i kako koristiti zubni konac saznajte samo jednim klikom!

  1. Preventivno posjećujte stomatologa

Nažalost redovita oralna higijena ne znači nužno sprečavanje pojave karijesa, a kada ga počinjemo osjećati, već je prekasno. Kako biste na vrijeme otkrili potencijalne tegobe i spriječili veće komplikacije sa zdravljem zubi, potrebno je redovito posjećivati stomatologa. Preporučene posjete stomatologu variraju. Dok će kod nekih biti dovoljno posjetiti svoga stomatologa barem dvaput godišnje, drugi će to morati činiti češće. To se naročito odnosi na ljude s visokim rizikom za razvoj karijesa: pušače, dijabetičare, trudnice, ljude sklone karijesu i naslagama zubnog plaka i kamenca…

Zaustavite legendarnu epsku borbu zdravih zubi vs. karijes na zubima. Posjetite ordinaciju Dentus perfectus i neka Vaš zdrav i lijep osmjeh priču o karijesu pretvori u davno zaboravljenu legendu!

KONTAKTIRAJTE NAS