Vrijeme čitanja: 5 minuta
Zašto je važna dobra oralna higijena? - Dentus perfectus

Zašto je važna dobra oralna higijena

Oralna higijena – važnost

Oralna higijena u povijesti, prije više od 50 godina, tijekom pregleda pojedinaca prijavljivanih na služenje vojnog roka, ustanovljeno je da su njihovi zubi  u prilično lošem stanju. Tek je nekolicina provodila dobru oralnu higijenu i imala zdrave zube i desni. Generalno tada nije postojala osviještenost koliko je higijena zubi doista bitna za zdravlje. Razlog tome bila je nedovoljna informiranost o pravilnoj higijeni. Nepristupačnost i neredoviti posjeti stomatologu, još su neke od otežavajućih okolnosti. Većina stomatologa tada se više fokusirala na rješavanje samog problema zubi, a manje na njihovu prevenciju.

Standardi stomatologije

Stoga su dentalne i zdravstvene organizacije odlučile da bi trebalo donijeti standarde za stomatološku prevenciju. Odlučili su da bi bilo dobro davati preporuke pacijentima o redovitoj higijeni zubi. Isto tako barem dva puta godišnje posjetiti stomatologa radi kontrolnog stomatološkog pregleda te čišćenja i poliranja zubi, u svrhu prevencije.

Oralna higijena ovisi o vama

I onda kada se izvrsno brinete o vlastitim zubima i desnima kod kuće morate redovito posjećivati svog stomatologa. On će vam prilikom pregleda provjeriti imate li kakvih problema koje vi možda ne vidite niti možete primjetiti. Nažalost, mnogi dentalni problemi, kao što su karijes zuba, upala živca, gingivitis, parodontoza i drugi postaju vidljivi i počinjete ih osjećati i primjećivati tek kada dođu u napredniju fazu. Upravo redovni stomatološki pregledi omogućuju vašem stomatologu da prepozna rane znakove bolesti i karijesa kako bi ih izliječio na vrijeme, bezbolno i brzo.

Pravilna oralna higijena

U prosjeku, posjećivanje stomatologa dva puta godišnje odgovara većini pacijenata.  Nekima su dovoljne i rijeđe kontrole dok neki moraju češće posjećivati stomatologa. Pravilna oralna higijena nije samo zbog toga da bi vaši zubi izgledali lijepo. To je ključ uspjeha da bi izbjegli uobičajene stomatološke probleme kao što su upale desni, gingivitis, zubni kamenac, karijes. Dok ste bili djeca, sigurno su vas učili i savjetovali o važnosti dobre i pravilne oralne higijene. Ispravna oralna higijena pomaže u sprečavanju karijesa, zubnog kamenca, pigmentacija, žutih zubi i lošeg zadaha. Nije samo važno prati zube dva puta dnevno te ih čistiti zubnim koncem.

Oralna higijena kao prevencija problema

Jednaku ulogu za zdrave zube imaju i redovite posjete stomatologu i profesionalno čišćenje zubnog kamenca sa pjeskarnjem i poliranjem svih zubi. Čišćenje zubnim koncem i četkanjem sa adekvatnom pastom i četkicom za zube neophodno je kako bi spriječili razvoj raznih oralnih bolesti. Ali, čak i onda kada provodite odličnu oralnu higijenu, bakterije u ustima ostaju te sa ostacima hrane u ustima tvore plak te kasnije zubni kamenac. Zubni plak može biti loša vijest za zube jer svaki put kad jedete, bakterije stvaraju kiseline koje mogu oštetiti zubnu caklinu i dovesti do karijesa. Upravo uklanjanjem plaka i zubnog kamenca možete spriječiti razvoj karijesa i bolesti parodonta.

Stoga, u ordinaciji Dentus perfectus preporučujemo redovne stomatološke preglede dva puta godišnje na kojima se pregledavaju svi zubi i profilaktički se čisti zubni kamenac, pjeskare svi zubi te završno poliraju kako bi odgodili nakupljanje plaka i zubnog kamenaca na što duži period.

Savjeti stomatologa:

 • Redovno četkanje zubi, minimalno dva puta na dan po 2-3 minute. Četkanje zubi od 30 sekundi dva puta na dan neće očistiti sav plak i spriječiti nastanak zubnog kamenca.
 • Koristite mekanu ili srednje tvrdu četkicu, koja je dovoljno mala da stane u usta i dohvati najudaljenije površine zubi. Studije su pokazale da pacijenti koji koriste električne četkice, bolje očiste zube i imaju manje plaka od pacijenata koji koriste ručne modele četkica. Bez obzira koji tip četkice koristite, budite sigurni da su prošle strogu kontrolu kvalitete i sigurnosne testove.
 • Koristite paste koje sadrže fluoride. Oni će pomoći popravak oštećenja cakline i spriječiti će stvrdnjavanje plaka u zubni kamenac. Neki paste imaju tvar koja se zove triklosan koji djeluje protiv bakterija u plaku.
 • Koristite zubni konac i interdentalne četkice, bez obzira na to koliko ste vješti s četkicom za zube, zubni konac i interdentalne četkice su jedini način da se ukloni plak između zuba.
 • Da li vam vaša četkica izgleda preistrošeno i ima izgled ko da ste nešto grubo ribali? Ako je tako, onda vi četkate pregrubo. Suprotno onome što neki pacijenti misle, grube četkanje nije najbolji način  kako bi uklonili zubni plak i zubni kamenac. Najbolji način je da stavite četkicu pod kutem od 45 stupnjeva u odnosu na desni i lagano je premještate kružnim pokretima, a ne pokretima ribanja naprijed-nazad kako to pacijenti najčešće rade.
 • Oralna higijena i prehrana koju birate
 • Pazite na prehranu, bakterije u ustima se brzo razvijaju iz šećera i škroba iz hrane. Kada su one izložene njima, otpuštaju štetne kiseline kojima oštećuju caklinu zuba. Pokušajte jesti zdravu hranu i ograničiti količinu slatke hrane koju jedete. Ne morate izbaciti slatko iz prehrane već budite pažljivi koliko često jedete slatko. Perite zube i pijte puno vode tijekom i nakon jela.
 • Popijte šalicu čaja svaki dan. Flavonoidi i drugi sastojci u čaju sprečavaju da se štetne bakterije ljepe za zube te blokiraju proizvodnju šećera koji pogoduje razvoju karijesa. Čaj također sadrži visoke količine fluorida.
 • Nemojte pušiti. Studije su pokazale da pacijenti koji puše cigarete ili koriste druge duhanske proizvode imaju veću vjerojatnost da imaju zubni kamenac.
 • Mjenjajte četkicu za zube svaka 2-3 mjeseca. Zamjenit svoju staru četkicu novom svakih 2-3 mjeseca jer ako to ne učinite, onda samo prenosite u usta bakterije.
 • Očistite svoj jezik sa četkicom ili strugalicom za jezik svako jutro i osvježite dah. Glavni uzrok lošeg zadaha je nakupljanje bakterija na jeziku.

Posjećujte stomatologa

Jednom kada se stvorio zubni kamenac, jedino profesionalno stomatološko čišćenje zubnog kamenca može pomoći da ga uklonite sa svojih zubi. Dakle, posjetite svog stomatologa svakih 6 mjeseci kako bi uklonili plak i kamenac i spriječili eventualne daljnje probleme.

Uz zubni kamenac pacijenti su najčešće nezadovoljni i bojom vlastitih zubi.  Tijekom vremena zubi potamne i poprimaju žućkastu boju, a znaju se javiti i smeđe i sivkaste pigmentacije (koje su rezultat genetike ili prehrambenih navika). Zubi također tamne zbog konzumiranja određenih  namirnica (osobito kave, crnog vina, gaziranih pića i tamne boje povrća i voća). Također, i uporaba duhana tamni zube. Zbog toga je profesionalno izbjeljivanje zubi najpopularniji kozmetički stomatološki postupak u današnjem svijetu. Profesionalno izbjeljivanje zubi odvija se u pažljivo kontroliranim uvjetima, gdje sigurno, kontrolirano i bezbolno korištenje relativno visoke koncentracije gela za izbjeljivanje – donosi rezultate koji su vidljivi odmah.

KONTAKTIRAJTE NAS