Vrijeme čitanja: 5 minuta
karijes kod djece

Karijes kod djece

Karijes kod djece nije rijedak slučaj. Zapravo, karijes kod djece je vrlo čest gost. Razlog tome leži u mliječnim zubima i nerazvijenim navikama oralne higijene. Javi li se karijes kod djece potrebno ga je na vrijeme prepoznati i pojačati oralnu higijenu djeteta. Saznajte zašto je važno liječiti ga i kako spriječiti njegovu posjetu. Posjetite nas na adresi Lastovska ulica 12 a, Zagreb i pružite svom djetetu ugodno iskustvo posjete zubaru koje će ga pratiti cijeli život.

Sadržaj:
KARIJES NA MLIJEČNIM ZUBIMA 
ŠTO UZROKUJE KARIJES KOD DJECE?
RANI ZNAKOVI KOJI UPUĆUJU NA KARIJES KOD DJECE
KAKO SPRIJEČITI KARIJES KOD DJECE 
KAKO LIJEČIMO KARIJES KOD DJECE
KADA POSJETITI ZUBARA 

KARIJES NA MLIJEČNIM ZUBIMA 

Mliječni zubi traže jednak pristup i brigu kao i trajni zubi koji će ih zamijeniti. Mliječni zubi čuvaju mjesto za trajne zube. Razvije li se karijes na mliječnom zubu potrebno je posjetiti stomatologa. Neliječenjem karijes može prijeći na trajni zub. Kao roditelji želimo da naši mališani razviju dobre navike održavanja oralne higijene od najmanjih nogu. Jednako tako želimo da njihove mliječne zube zamijene zdravi trajni zubi.

ŠTO UZROKUJE KARIJES KOD DJECE?

  • Velike količine šećera

  • Slaba higijena

  • Propust prilikom pranja zubi

  • Gazirana pića

  • Lizalice i bomboni

RANI ZNAKOVI KOJI UPUĆUJU NA KARIJES KOD DJECE

Osjeti li vaše dijete bol u zubu, potrebno je potražiti stručnu pomoć stomatologa. Bol se u samom početku nastanka karijesa može javiti kao osjetljivost na toplo i hladno. Kasnije je već lako uočiti karijes po promjeni boje ili po nastaloj rupici na zubu. Za slučaj kada niste u mogućnosti odmah posjetiti stomatologa preporučamo vam da pokušate umanjiti bol kod djeteta do iduće posjete stomatologu. Ispiranje slanom otopinom može pomoći u smanjenju upalnih procesa i olakšati bol kod djeteta. Karijes ne možemo izliječiti bez pomoći stomatologa no možemo olakšati neugodu do prve posjete stomatološkoj ordinaciji.

KAKO SPRIJEČITI KARIJES KOD DJECE 

Roditelji često zanemaruju važnost održavanja mliječnih zubi iz jednostavnog razloga – oni će ispasti i zamijenit će ih zdravi trajni zubi. Mi želimo osvijestiti noviji pristup oralnom zdravlju.
Zamislite mliječne zube kao priliku da vaše dijete dovede svoju oralnu higijenu do savršenstva. Pojavi li se karijes, uputite dijete što je sve potrebno činiti da bi zubi bili zdravi kako se to nebi ponovilo i na trajnim zubićima. Pojava karijesa kod djece često se ponavlja i prilikom izrastanja trajnog zuba.

  • Redovita oralna higijena izvodi se ujutro i navečer, bez preskakanja.

  • Redovito posjećujemo stomatologa.

  • Izbjegavamo velike količine šećera.

  • Upoznajte dijete s koristima od korištenja zubnog konca uvečer prije spavanja.

KADA POSJETITI ZUBARA

Djeca su plašljiva i pamtit će cijeli život prvi dojam koji na njih ostavite. Strah od zubara najčešće se javlja prilikom posjete zubaru u najranijoj dobi. Stoga je iznimno važno da roditelj dovede dijete na rutinski pregled dok su zubi zdravi. Nemojte čekati da se pojavi karijes. Prvi susret vašeg mališana sa stomatologom treba biti rezerviran čisto za upoznavanje s našim stomatološkim timom. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji zagovaramo noviji pristup u kojem dijete stječe pozitivno iskustvo na stomatološkom pregledu. Dovedete li dijete na stomatološki pregled kada osjeća bol ili kada mora vaditi zub, dijete će razviti negativne osjećaje i strah od stomatologa. Tako stvoreni negativni osjećaji naše male pacijente prate i u odrasloj dobi. Stoga pazite da djetetu stomatologa predstavite na ispravan način. Tako će i njihova briga o oralnom zdravlju jačati.

KAKO LIJEČIMO KARIJES KOD DJECE

Karijes kod djece liječimo popravkom zuba. Prije samog popravka prvo uspavljujemo zubić zahvaćen karijesom. Popravak zuba i liječenje u potpunosti su bezbolni. Sam popravak zuba uključuje brušenje, čišćenje i ispun na pokvarenom zubu. Pristup dr. Vedrana i dent. asist. Ana Marije oduševit će vašeg mališana. Za one najhrabrije posjet stomatologu obilježit ćemo medaljom za hrabrost. Pridružite svojeg mališana u naš klub bez karijesa!

Zajedno zaključujemo kako je karijes čest gost na mliječnim zubićima naše djece. Upravo zato mliječni zubi zahtijevaju jednak pristup kao i trajni zubi. Iako su privremeni, važno je pristupiti im s jednakom brigom i važnošću. Osim što tako dijete učimo pojačanoj brizi za zubiće, to je ujedno i način kako izbjeći pojavu karijesa na trajnim zubima pri samom izrastanju. Naručite svog mališana na pregled prije nego li se pojavi karijes. Pružite djetetu priliku da zavoli odlaske zubaru. U suprotnom postoji mogućnost da će dijete stvoriti averziju prema zubaru. Ukoliko se pojavi karijes, nazovite nas i dogovorite termin pregleda za svoje mališane. Dopustite nam da se pobrinemo za njihov sretan i zdrav osmijeh!

KONTAKTIRAJTE NAS