Vrijeme čitanja: 5 minuta
suha usta

Suha usta – kako utječu na oralno zdravlje?

Suha usta još nazivamo kserostomija. Ovaj sindrom izazvan je nedostatnom proizvodnjom sline u ustima. Proizvodnja sline nije slučajna. Slina ima važnu ulogu u našem oralnom zdravlju. Upravo slina je zaslužna za zdravlje usta i desni. Smanjene količine sline onemogućavaju održavanje potrebnih uvjeta za zdrave zube i desni. Saznajte kako suha usta mogu narušiti vaše oralno zdravlje. Neovisno o dobi, većina pacijenata se u nekom razdoblju života susretne s ovim sindromom. Ipak, najviše slučajeva bilježimo kod starijih pacijenata. Starije osobe sklonije su patiti od ovog sindroma zbog većeg broja lijekova koje svakodnevno koriste. Prepoznajte simptome i probleme povezane uz kserostomiju.

Sadržaj:
ŠTO UZROKUJE SUHA USTA?
SUHA USTA
FUNKCIJA SLINE U ORALNOM ZDRAVLJU
SUHA USTA – NEGATIVAN UTJECAJ NA ORALNO ZDRAVLJE
KAKO PREPOZNATI SUHA USTA?
KAKO LIJEČIMO SUHA USTA?
SAVJET STOMATOLOGA

ŠTO UZROKUJE SUHA USTA?

 • Dehidracija

 • Pušenje

 • Autoimune bolesti

 • Stres i anksioznost

 • Lijekovi

SUHA USTA

Suha usta uzrok su manjka lučenja sline. Suhoća usta može biti izazvana fiziološkim ili patološkim uzrocima. Najčešće se javlja kod odraslih, no može se primjetiti i kod adolescenata. Može nastati kao kontraindikacija na medicinski lijek koji pacijent koristi. Može ga izazvati zdravstveno stanje poput dijabetesa. No može ga izazvati i stres.

FUNKCIJA SLINE U ORALNOM ZDRAVLJU

Slina djeluje kao dezinfekcijsko sredstvo u našim ustima. Slina vlaži usta i zube te remineralizira caklinu. Njome uspješno uklanjamo bakterije iz usta a da toga nismo ni svjesni. Neutralizirajuć efekt uspješno djeluje u slučaju pojačane kiselosti. Osim što pomaže u razgradnji hrane, ona ima i antibakterijsko djelovanje. Kada se usta ne vlaže, broj bakterija u ustima raste. To je često uzrok lošeg zadaha. Tim iskusnih stomatologa želi pružiti sigurno i ugodno okruženje za pacijente. Briga za vaše oralno zdravlje počinje u našoj ordinaciji. Želimo stvoriti povjerenje između stručnog stomatološkog tima i pacijenata. Želimo postići redovnu brigu za vaše zdravlje i osmijeh. Kako bismo usrećili vaš osmijeh potrebno je otkloniti sve negativne utjecaje na oralno zdravlje pacijenta. Na taj način, pacijent dobiva sve potrebne informacije o prilagođenoj individualnoj njezi u skladu s potrebama pacijenta.

SUHA USTA – NEGATIVAN UTJECAJ NA ORALNO ZDRAVLJE

Slina vlaži usta i uništava bakterije iz hrane. Dovoljna količina sline pomaže održavati naše zube zdravima. Nedostatak sline šteti zubima i dovodi do pojave zadaha. U nedostatku lučenja sline zubi su skloniji nastanku i razvoju karijesa. Plak i bakterije konstantno napadaju vaše zube. Nedostaje li vam sline, bakterije će biti sklonije taložiti se na zub. Slina uništava bakterije i poželjno je sredstvo u borbi protiv karijesa. Slina je prirodni mehanizam kojim uništavamo bakterije i štitimo oralno zdravlje.

KAKO PREPOZNATI SUHA USTA?

Simptomi po kojima prepoznajemo suha usta mogu uključivati konstantno ispucane usne, grub jezik, stalna žeđ, suho grlo, zadah, poteškoće prilikom gutanja. Budite li se ujutro sa suhim ustima? Traje li suhoća satima? Započnite s unošenjem veće količine tekućine. Potrebna je stalna hidratacija. Vlažite usta stalnom konzumacijom tekućine, najbolje vode. Tekućinu možete unositi na više načina. Volite li jesti juhu?! To je dobar način za dodatnim unosom tekućine u organizam. Prepoznajte simptome suhih usta i izbjegnite popravak zuba!

KAKO LIJEČIMO SUHA USTA?

 • Zubna pasta s fluorom najbolja je preporuka za održavanje cakline i zaštitu zubi od karijesa.

 • Održavajte detaljnu higijenu usta.

 • Redovito posjećujte stomatologa kako karijes nebi prošao nezamjećeno.

 • Redovito obavljajte profesionalno čišćenje kamenca, pjeskarenje i poliranje zubi.

 • U ljekarni možete zatražiti sredstvo koje potiče lučenje sline.

 • Žvakanje žvakače gume potiče lučenje sline i snižava ph u ustima.

SAVJET STOMATOLOGA

Pojavi li se sindrom suhih usta savjetujemo pacijente da obrate pažnju zadovoljava li unos tekućine dnevni preporučeni unos. Izbjegavajte konzumaciju alkohola i pušenje. Ovo je još jedan poticaj da raskinete s lošim navikama. Znate li da manjak salivacije može prouzročiti brojne bolesti usne šupljine?! Birajte bezalkoholne vodice za usta. Preporučamo smanjiti unos kofeina. Smanjite unos soli. Sol je opasna iz puno razloga no jedan od razloga je i dehidracija. Ukoliko se javi zabrinutost ili pacijent sam primjeti da pati od kserotomije, preporučamo da porazgovarate s nama i zajedno ćemo pronaći uzrok i rješenje za vaš problem.

Zajedno zaključujemo kako kserotomija ili sindrom suhih usta kod pacijenata povećava mogućnost nastanka i razvoja karijesa. Patite li od ovog sindroma potrebno je voditi jako detaljnu oralnu higijenu. Korištenje zubne paste s dodatkom fluora može pomoći pri obnavljanju zubne cakline. Pijte više tekućine. Posjećujte nas na tretmanima skidanja kamenca svaka 4-6mj. Pojačajte lučenje sline žvakanjem žvake ili sredstvima za pojačano lučenje sline. U Dentus perfectus stomatološkoj ordinaciji brinemo o vašem cjelokupnom oralnom zdravlju. Posjetite nas na adresi Lastovska 12 i rado ćemo vas savjetovati o tome kako potaknuti lučenje sline.

Naruči se na pregled još danas!

KONTAKTIRAJTE NAS