Vrijeme čitanja: 5 minuta
Kako pravilno četkati zube i kako koristiti zubni konac?

Kako pravilno četkati zube i kako koristiti zubni konac?

 • Kada prati zube?

  Zube je potrebno prati minimalno 2 puta dnevno po 2 minute iako bi ih bilo poželjno prati i 3 do 4 puta na dan, ili poslije svakog jela. Naime, biofilm sa bakterijama i plak formiraju se na površini cakline već nakon 6 h od zadnjeg pranja zubi. To dovodi do formiranja zubnog kamenca i karijesa ukoliko se ne ukloni sa zubi. Zato je zube potrebno oprati nakon svakog obroka. Na navedenom linku imate aplikaciju za skinuti, koja mjeri 2 minute za pranje zubi (http://www.brushdj.com). 

 • Pogrešno je nakon ustajanja prvo oprati zube pa doručkovati.

  Nakon toga slijedi četkanje tek navečer prije spavanja. To znači da su zubi cijeli dan ostali neočišćeni. Na taj način stvoreni su preduvjeti za nastanak plaka i kamenca te na kraju i karijesa.

 • Koliko često je potrebno profesionalno čišćenje zubnog kamenca?

  Uz oralnu higijenu kod kuće preporučuje se svakih 6 mjeseci napraviti profesionalno čišćenje zubnog kamenca, poliranje i pjeskarenje zubi u ordinaciji.

 • Što je tuš za zube i je li ga potrebno koristiti?

  Tuš za zube je uređaj koji raspršuje vodu ili neku od antiseptičkih tekućina u interdentalne prostore. Tekućina se izbacuje pod pritiskom te na taj način uklanja zaostatke hrane i bakterije između zubi. Oralni tuš je svakako dodatak za preporučiti za svakodnevno oralnu higijenu, pogotovo kod osoba kojima je korištenje zubnog konca preteško i izazovno. Po nama najbolji oralni tuš na tržištu je trenutno Philips Airfloss.

 • Kada koristiti interdentalne četkice?

  Kod međuzubih prostora gdje postoji veći razmak ili je došlo do povlačenja desni. Ondje čišćenje koncem neće biti efikasno pa stoga tu preporučamo koristiti interdentalne četkice. Postoje razne veličine pa je najbolje isprobati nekoliko dok ne nađete sebi odgovarajuću.

 • Kada i kako koristiti zubni konac?

  Zubni konac je nabolje koristiti prije posljednjeg četkanja zubi u danu. Koristite ga da uklonite zaostalu hranu i plak između zubi. Površine između zubi čine 40% ukupnih površina zubi. Ukoliko ne koristite zubni konac skoro polovica površina zubi ostaje neočišćena. Otkinite dužinu od 30-45 cm zubnog konca, namotajte oko prstiju i čistite prostore između zubi. Prilikom ulaska klizite uz jedan zub pa prema zubnom mesu dokle ide. Nakon toga klizite uz drugi zub i vadite konac van. Nemojte raditi nagle pokrete jer će u suprotonome konac preskakati preko kontaktne točke između zubi i izazivat će krvarenje desni. Koncem je potrebno proći 4-5 puta između zubi da se kvalitetno očisti međuzubni prostor.

 • Kako i kada koristiti usnu vodicu?

  Koristite usnu vodicu prije i nakon četkanja zubi. Nemojte ispirati vodicom odmah nakon pranja zubi jer ćete tako isprati sav fluor od zubne paste. Nakon ispiranja zubi sa usnom vodicom nemojte ništa piti 30 minuta. Svakako kod odabira usne vodice pazite da kupujete one bezalkoholne. Usne vodice koje sadrže alkohol su preagresivne za desni i sluznicu.

 • Kako pomoći djeci da peru zube?

  Djeci bi trebalo pomagati ili ih nadgledati u pranju zubi do njihove 7 godine života. Nikako ih pustiti da sami peru zube. Kada niknu svi mliječni zubi do 3 godine života, bilo bi poželjno početi čistiti zube i zubnim koncem kod djece. Kod djece kojoj roditelji čiste i pomažu oko pranja zubi javlja se puno manje karijesa nego kod vršnjaka koji su prepušteni sami sebi. Također bilo bi poželjno djeci prati zube i tokom dana, a ne samo ujutro i navečer.

 • Koju zubnu pastu koristiti?

  Bitno je koristiti pastu sa dovoljnom koncentracijom fluorida. One pomažu u jačanju cakline i smanjenju pojave karijesa (odrasli bi trebali koristiti pastu sa minimalno 1350 ppm fluora. Djeca od 6-18 g trebala bi koristiti pastu sa 1350-1500 ppm fluora, djeca mlađa od 6 g max 1000 ppm fluora veličine zrna graška, djeca mlađa od  3 godine bi trebala koristiti tek toliko paste da se stavi na četkicu kod pranja. Kod njiih treba svakako paziti da ne ližu i jedu pastu iz tube).

  Preporuke za paste za zube za odrasle osobe: Sensodyne, Colgate, Splat. Preporuke za dječje dječje paste za zube: Elmex, Colgate.

 • Kako pravilno četkati s klasičnom ručnom četkicom?

  Četkicu položite pod kutem od 45 prema zubnom mesom i laganim kružnim pokretima četkate tako da nježno dodirujete zub i lagano prelazite preko zubnog mesa kod spoja sa zubom. Potrebno je očistiti 3 površine zubi: vanjska obrazna strana, grizne plohe i stražnja jezična strana. Nema potrebe da četkicu stišćete prejako i agresivno kako ne bi oštetili zubno meso.

 • Koliko često mijenjati četkicu?

  Četkicu bi trebalo zamijeniti svaka 3-4 mjeseca, ali i prije ako vlakna četkice postanu izdeformirana,”rascofana” . Ako Vam četkica traje manje od toga vremena znači da primjenjujete preveliku silu prilikom četkanja. To može dovesti do trajnog oštećenja desni.

Zanima vas koju četkicu za zube odabrati? Ručnu ili električnu?

Istraživanja su pokazala da električne četkice čiste zube puno bolje od ručnih. Zašto je to tako? Naime, električne četkice imaju puno manju veličinu glave četkice. Manja glava četkice za zube omogućava lakši manevar, lakše dolazimo do stražnjih zubi i lakše se čiste sve površine zubi.

Danas na tržištu postoje razni modeli električnih četkica. Američka četkica Megasonex emitira ultrazvulčne i sonične valove koji pomažu u razbijanju naslaga bakterija nevidljivih okom. Samim time efikasnije uklanja biofilm i plak. Nakupljanje kamenca puno je teže kod pranja zubi s ovom četkicom. Ovu četkicu možete kupiti uz poseban kod za popust od 5% koji Vam donosi Dentus perfectus ordinacija.

Philips Sonicare emitira samo sonične valove. Kod ovih četkica potrebno je dodatno pokretima ruku čistiti zube kao kod ručne četkice.

Oral B PRO ili Genius modeli električnih četkica imaju klasičnu oscilirajuću-rotacijsku kretnju. Nema potrebe da se još i ručno četka zube nego je dovoljno samo držati četkicu na zubu koji čisti. One ne emitiraju ultrazvučne ili sonične valove što znači da imaju samo mehaničko čišćenje kao i klasične četkice. Neki modeli tih četkica imaju i aplikacije za android i apple tako da imate mogućnost putem mobitela pratiti koliko ste dobro i detaljno oprali zube. U svakom slučaju, koju god četkicu izabrali, pridržavajte se uputa koje ste dobili sa četkicom.

Ako su nam električne četkice preskupe, koju ručnu četkicu odabrati?

Svako je prva preporuka da se kupuje četkica sa MEDIUM tvrdoćom vlakana i sa malom glavom. Godinama su se preporučivale četkice sa ultrasoft i soft vlaknima koje su dovele do toga da pacijenti imaju više plaka i kamenca nego prije. Zašto je to tako? Prosječan pacijent sa prosječnim pranjem ne četka zube dovoljno često i dugo da bi sa tom četkicom temeljito očistio zube. Nakon što se formira veća količina plaka i kamenca četkice sa soft i ultra soft vlaknima su nemoćne u čišćenju zubi. Na našem tržištu ručne četkice za preporuku su SensodyneColgate i Curaprox (1560)  Svakako gledajte kod odabira da četkica nema preveliku glavu kako bi što lakše mogli čistiti zube i manevrirati oko njih prilikom pranja.

KONTAKTIRAJTE NAS